Νέο δόγμα αστυνόμευσης στη Βρετανία

Από την Καθημερινή

Με μια ιδιαίτερα σκληρή τακτική περιορισμού και καταστολής, σε κάποιες περιπτώσεις, αντιμετώπισε η βρετανική αστυνομία τη διαδήλωση περίπου 10.000 φοιτητών (5.000 σύμφωνα με την αστυνομία), οι οποίοι πορεύθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση την οποία θέσπισε πέρυσι η κυβέρνηση Κάμερον και η οποία μεταξύ άλλων αυξάνει τα δίδακτρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε απαγορευτικά επίπεδα για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Για τη βρετανική αστυνομία αλλά και στην κοινή γνώμη είναι νωπές ακόμα οι μνήμες των περσινών μεγάλων εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις κατέληξαν σε αντιπαραθέσεις με την αστυνομία και περιορισμένους βανδαλισμούς, όπως για παράδειγμα κατά τη διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του κόμματος των Συντηρητικών, όπου διαδηλωτές έσπασαν τζάμια και έβαλαν φωτιά στον περίβολο των γραφείων. Τα γεγονότα αυτά θεωρήθηκαν ντροπή για την «καλύτερα οργανωμένη αστυνομία στον κόσμο», όπως θέλουν να πιστεύουν οι Βρετανοί, και έπληξαν το κύρος της. Ετσι, για πρώτη φορά χθες η αστυνομία εφάρμοσε ένα νέο δόγμα το οποίο αναμένεται να επεκταθεί σε κάθε δημόσια εκδήλωση δυσαρέσκειας προς την κυβερνητική πολιτική: αυτό της μηδενικής ανοχής και του ασφυκτικού περιορισμού.

Φέτος η αστυνομία δεν ανησυχούσε τόσο για την πρόκληση επεισοδίων, όσο για έναν άλλο λόγο. Μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Πολιτείας να σταματήσει τη μόνιμη διαμαρτυρία των κατασκηνωτών του κινήματος Οccupy LSX (Καταλάβετε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου) και να εκκενώσει την περιοχή του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου στην οποία και βρίσκεται ο ακτιβιστικός καταυλισμός, η αστυνομία φοβήθηκε πως μπορεί το φαινόμενο να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της πόλης.

Ακολουθώντας το κίνημα Οccupy Wall Street, το οποίο συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και περίπου ένα μήνα χρησιμοποιώντας τις μεθόδους των Ισπανών «Αγανακτισμένων» και της Αραβικής Ανοιξης, οι διαμαρτυρόμενοι στο Λονδίνο προσπάθησαν να καταλάβουν τον χώρο έξω από το χρηματιστήριο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη λειτουργία των χρηματιστηρίων. Επειτα από μια επιτυχημένη αστυνομική προσπάθεια περιορισμού, οι διαδηλωτές κατασκήνωσαν έξω από τον καθεδρικό, από όπου συντονίζουν τη δράση τους. Οταν η σημερινή πορεία έφτασε στην πλατεία Τραφάλγκαρ, μια μεγάλη μερίδα φοιτητών ξεκίνησε να στήνει σκηνές προκειμένου να κατασκηνώσει, κάτι που δεν έγινε εφικτό όμως, εξαιτίας της αποτελεσματικής παρέμβασης της βρετανικής αστυνομίας. Οι φοιτητές είχαν προϊδεάσει την αστυνομία ότι θα προσπαθούσαν να συντονιστούν με το κίνημα Οccupy, έχοντας επιλέξει ως προορισμό τους όχι το βρετανικό Κοινοβούλιο στο Westminster, όπου παραδοσιακά είθισται να καταλήγουν οι συγκεντρώσεις, αλλά την περιοχή του City, οικονομική καρδιά της πόλης και έδρα μερικών από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές.

«Η κυβέρνηση δεν μας ακούει. Οι φοιτητές πρέπει να συντονιστούν με το κίνημα αλλά και να συμμετάσχουν μαζικά στην πανεργατική διαδήλωση της 30ής Νοέμβρη», λέει εμφατικά μια νεαρή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου UCL. Οι διαδηλωτές πάντως καταγγέλλουν την αστυνομία για υπερβολική βια, αφού η τελευταία όχι μόνο κατάφερε να συνοδεύσει την πορεία καθ’ όλη τη διάρκειά της σε εξαιρετικά στενό κλοιό, αλλά επιπλέον φρόντισε συστηματικά να τη διασπά σε πολλά μικρά τμήματα κρατώντας καθηλωμένους τους διαδηλωτές στο κρύο και προχώρησε σε πληθώρα συλλήψεων, ακόμα και εξαιτίας απλώς της εμφάνισης κάποιων, ενώ παρότι δεν τα χρησιμοποίησε, ήταν εξοπλισμένη με πλαστικές σφαίρες και αστυνομικούς σκύλους.

«Υπέρογκο το χρέος»
«Δεν έχει κοινωνικό όραμα αυτή η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μας φορτώνει με ένα υπέρογκο χρέος από την αρχή της ενήλικης ζωής μας και διώχνει όσους δεν μπορούν να πληρώσουν», λέει ο Λουκ, φοιτητής του UCL και ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης.

Η κυβέρνηση συνεργασίας Συντηρητικών και Φιλελευθέρων ήρθε σε αντιπαράθεση με τους φοιτητές και την εκπαιδευτική κοινότητα πέρυσι, όταν αποφάσισε να αυξήσει δραματικά τα δίδακτρα που πληρώνουν οι Βρετανοί φοιτητές προκειμένου να φοιτήσουν σε ανώτατα ιδρύματα. Eίναι χαρακτηριστικό πως οι αυξήσεις των διδάκτρων κυμαίνονται μεταξύ 30% ή ακόμα και 50% σε κάποιες περιπτώσεις, καθιστώντας την πλειονότητα των αποφοίτων υπόλογη στις τράπεζες για δανεισμό, τον οποίον οφείλουν να ξεχρεώσουν κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: