Βρετανία: Το κίνημα Occupy στον καθεδρικό Σεν Πολ – Μια κατάληψη με… μέλλον

Aπό την Αυγή

Στο υπόγειο μιας παμπ στο κέντρο του Λονδίνου, μια ομάδα νεαρών έχει απλώσει εφημερίδες ανάμεσα σε υπολογιστές και ποτήρια μπύρας. Είναι εγκατεστημένοι εδώ πολλές μέρες έχοντας μετατρέψει την παμπ σε επικοινωνιακό στρατηγείο του Οccupy London. Ετοιμάζουν το δεύτερο φύλλο της εφημερίδας της κατάληψης που κοντεύει μήνα στη βρετανική πρωτεύουσα και σε πολύ αντίξοες καιρικές αλλά κυρίως πολιτικές συνθήκες.

«Έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε συζητήσεις στην κοινωνία, να ενεργοποιήσουμε τα συνδικάτα, πολλά από τα οποία μας υποστηρίζουν πλέον ανοικτά, και να συνδέσουμε την εσωτερική συζήτηση στη χώρα με αυτό το διεθνιστικό πνεύμα που αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο» μου λέει η Ναταλία, μια νεαρή απόφοιτος δημοσιογραφίας που εκτελεί χρέη αρχισυνταξίας.

Πράγματι. Μπορεί με τα ελληνικά δεδομένα αυτή να είναι μια αδύναμη πρωτοβουλία -μόλις καμιά εκατοστή σκηνές και συνελεύσεις που κατά μέσον όρο απαρτίζονται από 200 ίσως άτομα κάθε μέρα, όμως ο αντίκτυπος που έχει καταφέρει στη βρετανική κοινωνία είναι μεγάλος. Σχεδόν καθημερινά πλέον ο βρετανικός Τύπος αφιερώνει σελίδες στο κίνημα Οccupy London προσπαθώντας να καταλάβει -και σε πολλές περιπτώσεις να διαβάλει ή να χειραγωγήσει- ποιοι είναι οι καταληψίες και τι ζητούν, αλλά αδυνατεί. Η αιτία είναι βεβαίως οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές και που δεν είναι άλλες από τις μεθόδους των Ισπανών και Ελλήνων Αγανακτισμένων νωρίτερα το καλοκαίρι και τώρα οι καταληψίες της Γουόλ Στριτ. «Μπορείς να πεις πως, παρ’ ότι η πλειοψηφία του κόσμου τάσσεται στα αριστερά του φάσματος, έχουν επικρατήσει πια στοιχεία αναρχικής οργάνωσης και δράσης. Καμιά ιεραρχία, άμεση δημοκρατία, συνεργασία όλων, καμιά συνεργασία με τους φορείς του συστήματος» εξηγεί ο Ronan, ένας Ιρλανδός γραφίστας που είναι μέλος της ομάδας δημοσίων σχέσεων της κατάληψης.

Γρίφος… Αναρχικές μέθοδοι με σκληρή οργάνωση ταυτόχρονα! Η κατάληψη έχει σκηνή υποδοχής και πληροφοριών για τους επισκέπτες, συντακτική ομάδα, ομάδα τροφοδοσίας, δημοσίων σχέσεων, νομική ομάδα κ.ο.κ. Και λειτουργούν όλες εδώ και ένα μήνα μέσα στο λονδρέζικο κρύο και τις βροχές, άψογα.

Από την πρώτη ημέρα και όσο περνάει ο καιρός ακόμα περισσότερο η κατάληψη αντιμετωπίζεται από τις αρχές εχθρικά. Τις πρώτες ημέρες η αστυνομία επεχείρησε με κατασταλτικές μεθόδους να εκκενώσει τον χώρο χωρίς επιτυχία. Στη συνέχεια πέταξε το μπαλάκι στο Διοικητικό Συμβούλιο του καθεδρικού του St Paul μπροστά στον οποίο έχει στηθεί η κατασκήνωση, αλλά κατάφερε μόνο να προκαλέσει σύγχυση στην Αγγλικανική Εκκλησία, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει να πάρει θέση. Μέχρι σήμερα τρεις κοσμήτορες του καθεδρικού ναού έχουν παραιτηθεί αντιστεκόμενοι στα κελεύσματα τόσο της πολιτείας, όσο και του Δ.Σ. του ναού που λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο να κινηθούν δικαστικά κατά των καταληψιών. Οι παραιτήσεις αυτές ερμηνεύονται ως στήριξη του κινήματος, ενώ και ο αρμόδιος επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας για την περιοχή του Λονδίνου δήλωσε πως αντιλαμβάνεται τα αιτήματα των διαδηλωτών και «ακούει τις καμπάνες που ηχούν γύρω από τα ηθικά ζητήματα που ανοίγουν οι διαδηλωτές σχετικά με τη λειτουργία των αγορών»!

Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους, ενώ άκουσαν με ανακούφιση τη στήριξη της Εκκλησίας, δηλώνουν ότι δεν χειραγωγούνται. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμιά κοοπτάτσια από όποιον φορέα κι αν προέρχεται» μου λένε τα παιδιά της εφημερίδας της κατάληψης. «Το επόμενο διάστημα θα ανοίξουμε ζητήματα όπως ο φόρος Τόμπιν, θα καλέσουμε συνδικάτα και φοιτητές να έρθουν εδώ και να διαμορφώσουμε ένα ευρύ μέτωπο μαζί πάνω σε μια σειρά από ζητήματα».

Εντύπωση ακόμα προκαλεί η σχέση των διαδηλωτών – κατασκηνωτών με τους τραπεζίτες και τους χρηματιστές που δουλεύουν στην περιοχή, όπου βρίσκεται το χρηματιστήριο και οι οποίοι συρρέουν προκειμένου να κουβεντιάσουν ή να αντιπαρατεθούν με τους διαδηλωτές. «Άλλοι έρχονται και τρώνε δωρεάν στην κοινωνική κουζίνα που έχουμε φτιάξει, άλλοι απλώς για να συζητήσουν, ενώ κάποιοι έρχονται και στις συνελεύσεις και αντιπαρατίθενται μόλις τελειώνει το ωράριό τους» μου λέει η Ναταλία. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, έχοντας εξασφαλίσει ότι δεν θα αντιμετωπίσουν τη βίαιη καταστολή των αρχών -τουλάχιστον ώς τα Χριστούγεννα- οι διαδηλωτές σκοπεύουν να ανοιχθούν ακόμα περισσότερο σε κοινωνικούς φορείς της Βρετανίας αλλά και να συνδεθούν στενότερα με το διεθνές κίνημα από το οποίο και αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής τους.

Μια ομάδα εργασίας έχει αναλάβει να βρει τρόπους στήριξης και συντονισμού με το κίνημα στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και μια κοινή διαδήλωση με Σύρους διαδηλωτές η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά εκατέρωθεν μέσω Internet. Ανάλογα γεγονότα ήδη πραγματοποιούνται με το μητρικό κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι εξελίξεις πλέον είναι εντυπωσιακές και ρίχνουν ένα ειδικό βάρος στον αγγλοσαξονικό κόσμο.

Στο Όκλαντ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες οι καταληψίες κάλεσαν τους εργαζομένους σε γενική απεργία και αποκλεισμό του λιμανιού. Χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Το Λονδίνο, ακόμα κι αν είναι ακόμα αδύναμο, αποτελεί έναν πολύτιμο κόμβο στη διεθνή αλυσίδα των κινηματικών ενεργειών.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: