Πληθαίνουν τελευταία οι φωνές εντός και εκτός της κυβέρνησης, του δικαστικού σώματος και άλλων για έλεγχο του διαλόγου στα blogs. Μιας και ιδεολογικός μπαμπας αυτής της απαίτησης είναι ο χώρος της λαϊκιστικής ακροδεξιάς και εφόσον το έφερε στη Βουλή προς εβδομάδος, προς αυτόν και η επιστολή:
Κύριε Πρόεδρε του Λάος
Εξεπλάγην, ως blogger και ως Ελλην πολίτης, όταν σας άκουσα προχθές απο το Βήμα της Βουλής να ζητάτε την άρση της ανωνυμίας των Ελλήνων ιστολόγων. Φαίνεται πως αγνοείτε τόσο τα χαρακτηριστικά των νεων τεχνολογιών, όσο και την ιστορία των τελευταιων ετών, ενω είμαι σχεδόν βέβαιος πως δεν συμβουλευθήκατε τα μέλη και τους φίλους της παράταξης σας προτού προχωρήσετε σε μια τέτοια πρόταση. Γιατί βεβαίως αν ήταν διαφορετικά, θα γνωρίζατε οτι:
-Δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο. Υπάρχει ψευδωνυμία, συγκροτούνται ταυτότητες μέσω των κοινωνικών σχέσεων σε αποκεντρωμένες κοινότητες, υπάρχουν ακόμη μοναδικές διευθύνσεις υπολογιστών και οποιοσδήποτε χρειάζεται πραγματικά να εντοπισθεί υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να εντοπισθεί. Είναι ο δημοκρατικός νομικός μας πολιτισμός που δεν το επιτρέπει, για να μην βρεθούμε στους καταλόγους των χωρών που δεν σέβονται τα θεμελιλωδη ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα (μήπως θέλετε να σας τα θυμίσω), όπως η Βόρειος Κορέα, το Ιράν, η Κίνα, η Τουρκία κοκ. Δεν είχα καταλάβει οτι είστε οπαδός τους.
-Η ίδια η τεχνολογία δεν το επιτρέπει. Το Διαδίκτυο είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης. Απο την αρχιτεκτονική του που κατανεμει πληροφορίες σε ένα ευρύ φασμα κόμβων ωσότου φτάσει στον προορισμό του, ως την κρυπτογραφία για την οποία έχουν δωθεί αγώνες προκειμενου να παραμείνει ελεύθερο και δημόσιο αγαθό. Ακόμα κι αν καταφέρνατε να ελέγξετε τα blogs, υπάρχουν πλείστες όσες τεχνολογίες παράκαμψης των φίλτρων ελέγχου. Βλέπετε το λογισμικό είναι μια γλώσσα που καταλαβαίνουν οι υπολογιστές. Τι τους λέμε να κάνουν όμως αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες. Ετσι τα δίκτυα ξεφεύγουν της σφαίρας της δικαιοδοσίας σας και συνιστούν μια νέα δυνητική κοινωνική σφαίρα. Επιτρέψτε μου το σχόλιο εδώ: Ευτυχώς.
-Αν δεν καταλαβαίνετε τα παραπάνω, γιατί δεν ρωτάτε τους ανθρώπους του ευρύτερου πολιτικού σας χώρου που χρησιμοποιούν περισσότερο ίσως απ όλους, την ψευδωνυμία προκειμένου να προπυλακίσουν, να εκφοβίσουν, να απειλήσουν και άλλα τέτοια ευχαριστα στα οποία επιδίδεται μια σεβαστή μερίδα φίλων σας. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιοί είναι αυτοί που καλούν σε επιθέσεις, υπερασπίζονται μαχαιροβγάλτες και τραμπούκους (επίθεση κατά του ΣΕΚ έξω απο τα δικαστήρια, επίθεση στους Αμπελοκήπους, επιθέσεις σε μικροπωλητές μετανάστες, επιθέσεις στον Αγ Παντελεήμονα), ή το κάνουν οι ίδιοι. Απο ποιούς γίνεται η διασπορά μισσαλόδοξων και ρατσιστικών μηνυμάτων, η στοχοποίηση προσώπων που δραστηριοποιούνται σε πολιτικούς χώρους που δεν εγκρινετε κ.α. Είστε σίγουρος πως συμφωνούν μαζί σας. Αυτό θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον.
Κύριε Καρατζαφέρη
Οταν το 2007 bloggers απο όλους τους χώρους υπερασιζόμασταν το δικαίωμα στην ψευδωνυμία στο διαδίκτυο, υπερασπιζόμασταν το δικαίωμα της κοινωνίας να λέει όσα ψέμματα λέτε κι εσείς, όπως για παράδειγμα κάνατε στην υπόθεση της ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας Θάλιας Δραγώνα. Καταλαβαίνω οτι θα προτιμούσατε μια κοινωνία που διοικείται με στρατιωτική πειθαρχία και οχι δημοκρατική πειθώ, όμως τότε ομόφωνα όλοι (και bloggers του χώρου σας ακόμα) συμφωνούσαμε οτι δεν θέλουμε μια τέτοια κοινωνία. Η ελευθερία της έκφρασης δημιουργεί προβλήματα όταν βιάζεται απο οργανωμένα συμφέροντα (κανάλια, πολιτικούς, επιχειρηματίες, παππάδες, αστυνομία κοκ). Διαφορετικά ωφελεί τον δημόσιο διάλογο. Σπάει το μονοπώλιο της ενημέρωσης και της πολιτικής αυθεντίας και μας επιτρέπει να έχουμε λόγο στη ζωή μας, έξω απο τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του πηγαίου ενδιαφέροντος σας. Τα Μέσα βλέπετε, παλαιά και Νέα, έχουν φτιαχτεί για να ελέγχουν την εξουσία, οχι το ανάποδο. Τώρα αν πρέπει μια στο τόσο να απαντούν κάποιοι πολιτικοί σε παγίδες που τους στήνουν μηχανισμοί, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως και τα blogs, για αυτές τις επιδιώξεις τους, θα το αντέξουμε. Κοστίζει λιγότερο απο μια σιωπηλή και νεκρωμένη κοινωνία, πειθαρχημένη στις ορέξεις μιας διεστραμμένης ή ακόμα και φωτισμένης αυθεντίας. Μπορείτε βεβαίως πάντα να μετακομίσετε στη Β Κορέα ή το Ιράν. Εκεί θα σας καταλάβουν καλύτερα.
Διαβάστε και το Jungle Report
Ματθαίε απαντώ κωδικοποιημένα για την οικονομία της συζήτησης:
1.Ανωνυμία υπάρχει με την έννοια, ότι υπάρχει τρόπος να δημοσιεύσεις κάτι χωρίς ποτέ να εντοπιστείς.
2.Το λες κι εσύ όταν επισημαίνεις ότι το Διαδίκτυο δε μπορεί να ελεγχθεί.
3.Αναφορικά με την κρυπτογραφία, δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να είναι ελεύθερο και δημόσιο αγαθό;
4.Σε γενικές γραμμές, στην ανάρτησή σου, είναι σαν να λες «δε θα πιάσουμε ποτέ αυτόν που αδίκησε, που σκότωσε, που διέβαλλε, γιατί δε μας το επιτρέπει η συνθήκη κι άρα ας τον αφήσουμε να το κάνει».
5.Το θέμα είναι «θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα προστατεύονται τα δικαιώματα όλων;»
6.Εν προκειμένω, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας υπεύθυνης άρθρωσης Λόγου που δεν φοβάται να πει το όνομά της, ή προωθούμε, μεθόδους όπως αυτές που επισύρεις στον Καρατζαφέρη;
7.Κι επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί είναι φασιστικό να καταγγέλεις την ανωνυμία και δεν είναι φασιστικό να καταγγέλεις ως ανώνυμος.
Ευχαριστώ Μανώλη για το σχόλιο, απαντώ στα σημεία:
1, Η πλειοψηφία των χρηστών δεν χρησιμοποιεί προγράμματα που σβήνουν ψηφιακά ίχνη, δεν είναι σε θέση να το κάνει και δεν το κάνει. Απο την ip ενός υπολογιστή ως τα δεδομένα που αφήνουμε σε ιστοσελίδες είμαστε ανιχνεύσιμοι. Τις περισσότερες φορές δε η λάσπη διασπείρεται απο blogs ή σχολιαστές με συστηματική παρουσία σε blogs. Επισημαίνω οτι οι σχέσεις συγκροτούν ταυτότητες.
2, Ο κώδικας είναι πολιτιστικο κείμενο και ως τέτοιο μπορεί να αλλάζει. Τεχνολογίες εμφανίζονται και εξαφανίζονται, λέω πως είναι εγγενές χαρακτηριστικό του αυτή η μεταβολή
3,Μπορεί και πρέπει να είναι στο βαθμό που χρειάζεται να προστατεύεται η ιδιωτικότητα των επικοινωνιών. Είναι εκθετικά μεγαλύτερος ο κίνδυνος που διατρέχουμε ως συνδεδεμένοι πολίτες απο αρχές ασφαλείας, εταιρείες που μας αντιμετωπίζουν ως προιόντα και γενικότερα μηχανισμούς μεγαλης πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ισχύος απο οτι απο κοινούς συκοφάντες
4, Οχι δεν λέω αυτό και ίσως θα πρέπει να το ξαναγράψω αυτό. Λέω οτι υπάρχουν οι τρόποι τεχνικά να εντοπιστεί κάποιος χωρίς να καταπατούνται τα δικαιώματα αλλά οτι ούτως ή άλλως το διαδίκτυο μας θέτει μπροστά σε μια πολιτιστική και πολιτική πρόκληση. Δεν θα ήθελα να να απαγορεύσουμε στο press-gr και το troktiko να υπάρχει. Θα ήθελα να τα απονομιμοποιήσουμε στη συνείδηση του κόσμου. Αυτό σημαίνει media literacy, σημαίνει επαναφορά της ηθικής στην πολιτική κοκ. Η καταστολή βάζει τα προβλήματα κάτω απο το χαλί, όταν δεν τα νομιμοποιεί η ίδια
5,Δεν μιλάω θεωρητικά. Εχω και εγώ κατασυκοφαντηθεί στα blogs και τα δίκτυα. απλώς δεν πιστεύω στην καταστολή
6,Ξεσκεπάζουμε τον οπορτουνιστικό και δόλιο χαρακτήρα του πολιτικού του λόγου. Η αποκοπή μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού απο την προστασία του κοινωνικού κράτους απο την πιθανότητα για αξιοπρεπή εργασία, η εξέλιξη της κοινωνίας των δυο τρίτων σε κοινωνία του 50% ή του 1/3 πάει χέρι-χέρι με την κοινωνία της τάξης και της ασφάλειας. Μην ξεχνάς οτι η ανάλυση μου παραμένει στον πυρήνα της Μαρξιστική. Οπως γνωρίζεις μιλάω πάντοτε επώνυμα και αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου
7, Είναι πράγματι κακό να ην τολμάς να αναλάβεις την ευθύνη των λεγομένων σου αλλά προτιμότερο απο το να μην μπορεί καθόλου να εκφραστείς.