Εδω ο κοσμος χανεται…

Η Ανακοινωση του Κοκκινοπράσινου δικτύου, η οποία εν πολλοίς με βρίσκει σύμφωνο. Αναδημοσίευση απο το blog του

Δεν θέλαμε να μιλήσουμε, παρ’ ότι πολύ καιρό τώρα καταλαβαίναμε, όπως και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου, ότι το πολιτικό κλίμα στο συμμαχικό μας σχήμα επιδεινώνεται συνεχώς. Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι πολυτέλεια οι ενδοαριστερές αντιθέσεις σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης και επαναδιαπραγμάτευσης των ταξικών συσχετισμών. Πόσω μάλλον αποτελούν πολιτική “ύβρη” αυτή την περίοδο οι επαναδιαπραγματεύσεις πολιτικής ισχύος, το παιχνίδι των αρχηγών και των συνιστωσών, οι εκφωνήσεις μειοψηφικών στην απεύθυνση και ανταγωνιστικών πολιτικών με αδικαιολόγητη έπαρση και οικονομική και κοινωνική ελαφρότητα στις επιπτώσεις τους.

Αυτή τη στιγμή ο κόσμος της Αριστεράς, η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα απαιτούν από μας τη μέγιστη ενότητα, την ανιδιοτελή στράτευση, την αδιάκοπη πολιτική, κοινωνική και κινηματική παρουσία. Την ίδια στιγμή η κρίση και ο πολιτικός ανταγωνισμός απαιτούν από μας αναλυτική οξυδέρκεια και προγραμματική επάρκεια, δηλαδή να εξηγήσουμε την ταξική μεροληψία των πολιτικών διαχείρισης της κρίσης από την σκοπιά του αστικού μπλοκ εξουσίας και την ίδια στιγμή να ξεδιπλώσουμε τις δικές μας απαντήσεις που να πυροδοτούν αγώνες και να τροποποιούν το κοινωνικό ισοζύγιο υπέρ των υποτελών τάξεων.

Δεν είμαστε αδιάλλακτοι σε ζητήματα πολιτικής γραμμής, καταλαβαίνουμε ότι σε περιόδους κρίσης και μάλιστα δομικής, συστημικής κρίσης ο αριστερός υποκειμενισμός είναι σε έξαρση. Όπως επίσης καταλαβαίνουμε την αναπόφευκτη, τέτοιες εποχές, συσπείρωση γύρω από τη σημαία, την ιδεολογική και κομματική σημαία. Δεν συμμεριζόμαστε όμως την ιδεολογική και πολιτική δυσανεξία, την απροθυμία να βρεθούν οι κοινοί πολιτικοί τόποι, οι προωθητικοί συμβιβασμοί προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κοινή γλώσσα, κοινό πολιτικό και κινηματικό βηματισμό. Είναι ασυγχώρητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ένα φυλλάδιο που να εξηγεί την καπιταλιστική κρίση, να αποκαλύπτει τους στόχους του αστικού μπλοκ εξουσίας, να αποδεικνύει την κοινότητα συμφερόντων μεταξύ του εθνικού αστικού μπλοκ με το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο. Με 2 λόγια να δίνει στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ τα απαραίτητα εργαλεία για να παλέψει. Αντ’ αυτού: διαφορετικές, εκφωνήσεις, διαφορετικές συγκεντρώσεις, διαφορετικά πολιτικά σχέδια.

Αντίθετα, είμαστε αδιάλλακτοι απέναντι σε διασπαστικά σχέδια, είμαστε επιθετικοί σε όσους υπονομεύουν την βιωσιμότητα και την πολιτική απεύθυνση του συμμαχικού μας σχήματος, του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διστάσαμε να καταγγείλουμε την Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού όσες φορές με ανακοινώσεις ή δηλώσεις στελεχών της υπονόμευσαν το λόγο και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Το κάναμε παλιά, το επαναλάβαμε και χθες όταν για άλλη μια φορά η Πτέρυγα συντάχθηκε με το δικομματικό πολιτικό σύστημα με αφορμή αυτή τη φορά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στη σύσκεψη των προέδρων, δηλαδή στο κακοστημένο σκηνικό των συναινέσεων και της Εθνικής συμφιλίωσης για να περάσουν τα μέτρα. Από αυτό το πρίσμα μας βρίσκει αντίθετους και η συμπεριφορά του Μετώπου αλληλεγγύης που έχουν συστήσει συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Α. Αλαβάνο. Δεν είμαστε αντίθετοι με τις ιδεολογικές συγκλίσεις στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αναρωτιόμαστε κατά πόσο η ολική επαναφορά του “ανδροπαπανδρεισμού” στις μέρες μας αποτελεί την ικανή ιδεολογική και πολιτική συγκολλητική ουσία μεταξύ συνιστωσών με τόσο διαφορετική προέλευση και διαδρομή.

Είμαστε όμως μαχητικά αντίθετοι με κινήσεις που υποβαθμίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, οργανωτικά και πολιτικά, που του στερούν παρουσία τόσο στην πολιτική σφαίρα, όσο και στην κοινωνική. Δεν κατανοούμε τις πολλαπλάσιες εκδηλώσεις του Μετώπου και τις λίγες των Τοπικών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα ξεχωριστά μπλοκ στις συγκεντρώσεις, πόσο μάλλον τις επιδεικτικές και συντεταγμένες αποχωρήσεις, όπως στην απεργία της 5ης Μάη ή στην πρόσφατη των σωματείων και του Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ στην Κλαυθμώνος. Θεωρούμε φάρσα την αναπαλαίωση του τραγικού σκηνικού του καλοκαιριού και σε όσους επενδύουν σε νέες αντιθέσεις Αλαβάνου-Τσίπρα με πρόσχημα την ενότητα. Είναι φτηνό και τραγικό συνάμα για τον κόσμο της Αριστεράς, που θεώρησε ότι αυτό το κεφάλαιο έληξε οριστικά στην 3η Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και ότι τα ζητήματα ηγεσίας και διεύθυνσης του σχήματος θα λυθούν στα συλλογικά σώματα και με συλλογικές διαδικασίες.

Αισθανόμαστε ότι δικαιούμαστε να είμαστε αυστηροί και επικριτικοί απέναντι σε φαινόμενα παρακμής στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχουμε παλέψει θαρραλέα για το κοινό μας εγχείρημα. Έχουμε δώσει σκληρές μάχες και στο εσωκομματικό πεδίο και στον ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιότητα του μέλους, τις δημοκρατικές διαδικασίες, τα συλλογικά όργανα, για τις αποφάσεις των Συνδιασκέψεων. Είμαστε μέρος της πλειοψηφίας στο Συνασπισμό, που στο κείμενο των θέσεων υποστηρίζει τις αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής κόντρα σε όλες τις άλλες τάσεις του κόμματος.

Γνωρίζουμε φυσικά ότι δεν είμαστε μόνοι μας: και άλλες συνιστώσες και ανένταχτοι -άνδρες και γυναίκες- στο ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν τα ίδια πράγματα με μας δίνοντας μια βαθειά ΑΝΑΣΑ στη βιωσιμότητα του εγχειρήματός μας.

2 comments

 1. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα ντοκουμέντα…

  http://enosy.blogspot.com/2010/05/blog-post_17.html

  Η προσπάθεια διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ εκ των ένδον (με ευθύνη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ που λειτουργούν ΜΑΖΙ με τους Ανανεωτικούς, οι οποίοι δεν έκρυψαν ποτέ την απέχθειά τους για τον ΣΥΡΙΖΑ) με ψέμματα και διαστρεβλώσεις ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

  Ο στόχος του συστήματος για έναν ΣΥΡΙΖΑ αποστεωμένο, ένα σχήμα στην πραγματικότητα ΣΥΝ (όχι ολόκληρου) και δορυφόροι, όχημα για την εκλογική επιβίωση και αναπαραγωγή των μηχανισμών δεν θα περάσει.

  Η αριστερά θα βγει και από αυτή τη φάση ενωμένη και πιο δημοκρατική και θα παλαίψει με τα λαϊκά στρώματα για να παρθούν τα αντιλαϊκά μέτρα πίσω, να πέσει η κυβέρνηση Παπανδρέου και να φτιαχτούν οι προϋποθέσεις σύντομα για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία με πρωταγωνιστικό ρόλο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

  Τα ίδια τα μέλη του ΣΥΝ, οι σύντροφοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ, καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απομονώσουν αυτούς που απεργάζονται το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ , μόνο και μόνο για να διαιωνίσουν την πολιτική τους αναπαραγωγή, τη στιγμή μάλιστα που η επίθεση της κυβέρνησης, του ΛΑΟΣ, της ΝΔ, του ΔΝΤ και της ΕΕ απαιτεί την ευρύτερη δυνατή ενότητα μέσα ΠΑΝΤΑ από όρους δημοκρατίας και συμμετοχής.

 2. Συμμερίζομαι τις ευχές,διαφωνώ με τις εκτιμήσεις, Αναπτύσσονται σήμερα φυγόκεντρες τάσεις και ανταγωνισμοί σε όλο το οικοδόμημα. Νομίζω πως η ηγεσία προσπαθεί να ισσοροπήσει και να εκφράσει συνισταμένες ως οφείλει, άλλωστε εκ της δημοκρατικής της υποχρέωσης να κάνει. Ελπίζω να καταλάβουμε όλοι την ιστορική ευθύνη που έχουμε απο οποιαδήποτε θέση εντός ή γυρω απο τον χώρο της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς. Μέχρι στιγμής αποδεικνυόμαστε κατώτεροι των περιστάσεων. Η υπόθεση του μετώπου πως προωθεί την ενότητα – δεν βλέπω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s