Επιστροφή στην Κύπρο

Πριν απο ένα περίπου μήνα βρέθηκα στη Λεμεσσό, καλεσμένος του τμήματος δημοσιογραφίας και διαδικτύου για το διεθνές συνέδριο Radio Content in the digital age που οργάνωσε και επιμελήθηκε η Αγγελική Γαζή, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος. Εκεί παρουσίασα τις περιπτώσεις του Radiobubble.gr και του ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5, σαν αντίθετα παραδείγματα σε πορεία σύγκλισης στο διαδίκτυο. Στην μεν πρώτη περίπτωση μια κοινότητα προσπαθεί να επανεφεύρει το ραδιόφωνο στο νέο περιβάλλον, ενω στη δεύτερη, ένα παραδοσιακό ραδιόφωνο προσπαθεί να επαναπροσδιορισθεί στο νέο περιβάλλον. Δείτε την παρουσίαση παρακάτω:

Στο περιθώριο του συνεδρίου μου ζητήθηκε να δώσω ένα πρακτικού χαρακτήρα μάθημα στους φοιτητές του τμήματος δημοσιογραφίας. Το αποτέλεσμα παρακάτω.

Αύριο θα έχω τη χαρά και την τιμή να σχολιάσω τις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Η δημόσια σφαίρα στην Ψηφιακή εποχή». Ομιλητές μεταξύ άλλων θα είναι οι Frank Webster, Paul Negrine, Marcell Machil, Πέτρος Ιωσηφίδης, Κορίνα Πατέλη κ.α.

Δυο μικρά σχόλια: Σε οτι αφορά το ραδιόφωνο, το μέσο που δείχνει τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις σαρωτικές αλλαγές που φέρνει το διαδίκτυο στο τοπίο των ΜΜΕ, είναι σαφές πως εξαρτάται και θα εξαρτάται όλο και περισσότερο απο το περιεχόμενο του. Αυτό ειναι το μόνο μοντέλο σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο περιβάλλον.

Σε οτι αφορά το ιντερνετ ως δημόσια σφαίρα, νομίζω οτι θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά αν τα ανοικτά πρότυπα είναι όντως ανοιχτά και ωθούν τη πολιτική συμμετοχή ή το αντίθετο (και στην Ελλάδα). Η διαρκής σκηνοθεσία της επικοινωνίας μας στα κοινωνικά μέσα ίσως κρύβει μια επιβολή χειρότερη απο αυτήν που η τηλεόραση διεκπαιρέωσε στις τηλεοπτικές μεταδημοκρατίες του τέλους του 20ου αιώνα.

Αλλά για αυτά θα πούμε περισσότερα σύντομα.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: