Οι καταγγελίες της Γκουλιώνη

Η φίλη μου, Ιόλη μου έστειλε πριν λίγο με email το παρακάτω σχόλιο που πρωτοδημοσιεύτηκε στο tvxs. Δύσκολο να κρατήσω την ψυχραιμία μου.

Καταγγελια προς τον συνηγορο του πολιτη
της κρατούμενης ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ελεώνας Θηβών (20-02-09),

Είμαι 41 ετών σήμερα, εξαρτημένη από την ηρωίνη από τα 17 μου.
Τόσα χρόνια αρρώστια και εξάρτηση από μία ουσία που αν δεν την είχα δε θα μπορούσα να είμαι όρθια για να δύναμαι να εργαστώ, για να μπορέσω να ζήσω.
Τον χειρότερο εφιάλτη, όμως, που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν αυτονόητο συνεπακόλουθο της εξάρτησης, δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα τον ζήσω έτσι όπως τον ζω και όπως καθημερινώς απειλούμαι ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστώ.
Αυτό το «αυτονόητο συνεπακόλουθο της εξάρτησης», λοιπόν, είναι η φυλάκιση η οποία, ουσιαστικά σημαίνει την αιχμαλωσία και την ομηρία μου από τους δεσμοφύλακες που ελέγχουν κι επεμβαίνουν ακόμη και στα γεννητικά μου όργανα και στ’ απόκρυφα σημεία του σώματός μου.
Όποτε μπαίνω στην φυλακή είτε γιατί εισάγομαι πρώτη φορά είτε γιατί επιστρέφω από δικαστήριο είτε γιατί πήγα νοσοκομείο δέχομαι την εξής επίθεση, η οποία ονομάζεται «έρευνα»:
Η δεσμοφύλακας με υποχρεώνει να βγάλω όλα μου τα ρούχα, με βάζει να σκύψω, ν’ ανοίξω τους γλουτούς, να βήξω και παρατηρεί τον πρωκτό μου. Πολλές φορές βρίσκει ευκαιρία να παρατηρήσει γυμνό σώμα και με κοιτάει καλά καλά, μου φέρεται προσβλητικά, ειρωνικά, θρασύτατα, σα να’ μαι το τελευταίο σκουπίδι.
Μετά μου δίνουν άλλα ρούχα, από την αποθήκη τους, παράτερα και εξευτελιστικά, μου παίρνουν το σουτιέν γιατί, λέει, «απαγορεύεται» να το φοράω στην απομόνωση γιατί λέει, δήθεν μπορεί να.αυτοκτονήσω μ’ αυτό, μου δίνουν παπούτσια μεγαλύτερο μέγεθος απ’ το δικό μου και περπατάω σαν παλιάτσος και με οδηγούν στο φαρμακείο. Εκεί, με βάζουν να καθίσω σε γυναικολογική καρέκλα και η δεσμοφύλακας βάζει το δάχτυλό της στο αιδοίο μου μέσα στον κόλπο. Στην συνέχεια υποχρεούμαι να ουρήσω μπροστά στην δεσμοφύλακα για να κάνουν το ναρκωτέστ.
Μια φορά, στο χαρτί που ήταν τοποθετημένο στην γυναικολογική καρέκλα όπου μ’ έβαλαν να κάτσω είδα μία τρίχα από προηγούμενη ερευνηθείσα. Η αποστείρωση στα εργαλεία τους είναι κάτι που ενίοτε θυμούνται. Σε άλλες βάζουν διαστολείς και σκουριασμένους, πολλές φορές, τους βάζουν το δάχτυλό τους και συγχρόνως πιέζουν προς τον ορθό ή και από επάνω στη βουβωνική χώρα σε σημείο που η κρατούμενη να πονάει. Τα ειρωνικά σχόλια και τα σόκιν «αστειάκια» των δεσμοφυλάκων δεν λείπουν από το «ρεπερτόριό» τους.
Προσφάτως που αρνήθηκα την κολπική έρευνα και από τον γυναικολόγο, διότι ανεξαρτήτου μορφώσεως, ειδικεύσεως και μορφωτικού επιπέδου το να σου χώνει ο καθείς τα δάχτυλά του είναι τουλάχιστον «απρεπές», θα έλεγα, και ζητούσα υπερηχογράφημα, με απείλησαν ότι θα με δέσουν όλη νύχτα με τη χειροπέδα στο κάγκελο και αυτή την απειλή συγκεκριμένα την ξεστόμισε η δεσμοφυλακας που τελεί χρέη.νοσοκόμας στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών (Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.) ΓΚΑΒΑΝΑ ΣΤΕΛΛΑ παρουσία της υπαρχιφυλακα ΣΑΜΠΑΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ, μου είπε πως αφού είμαι κρατούμενη πρέπει να δεχτώ την κολπική κι αυτή που δεν είναι, είναι «άλλο πράμα». Εν ολίγοις αυτό που μου είπαν και λένε είναι ότι αφού είμαι κρατούμενη πρέπει να μου κάνουν ότι θέλουν και να μην αντιδράω.
Με οδήγησαν στην υποδιευθυντρια ΚΑΦΡΙΤΣΑ ΑΓΛΑΙΑ, η οποία μου είπε πως αφού αρνούμαι την κολπική έρευνα ότι βρεθεί από ναρκωτικά στην φυλακή θα το χρεώσει σ’ εμένα και πως θα με κρατήσει πολλές ημέρες στην απομόνωση. Όταν της ζήτησα να μου κάνει υπερηχογράφημα διότι δεν αντέχω άλλο αυτόν τον βιασμό της κολπικής μου είπε πως δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Της απάντησα ότι δεν είμαι υποχρεωμένη να πληρώνω εγώ τη δική τους ανεπάρκεια και με οδήγησαν στην απομόνωση όπου ούτως ή άλλως θα με οδηγούσαν, κάνοντας κολπική ή μη.
Στην απομόνωση με έκλεισαν σ’ εάν κελί όπου έπρεπε να χτυπάω το κουδούνι για να’ ρθει η δεσμοφύλακας να μου ανοίξει να πάω στην μία τουαλέτα που είναι κοινή για όλες τις κρατούμενες στον χώρο αυτόν και παρακολουθούμενη από κάμερα.
Την ώρα της αφόδευσης σε παρακολουθεί η δεσμοφύλακας από την κάμερα κι όταν δει τα περιττώματά σου τότε της ζητάς την άδεια να τραβήξεις καζανάκι.
Εκτός του ότι είμαι αναγκασμένη να κάνω την ανάγκη μου μπροστά σε δεσμοφύλακα είμαι υποχρεωμένη να κάνω 8 αφοδεύσεις για να με βγάλουν από την απομόνωση αλλά κι αυτό, πάλι, εξαρτάται από τις διαθέσεις τους.
Οι περισσότερες κρατούμενες αναγκάζονται να παίρνουν καθαρτικό για να επιτύχουν αυτές τις κενώσεις και αρκετές φορές είτε δεν έρχεται η δεσμοφύλακας να τους ανοίξει την πόρτα είτε είναι άλλη κρατούμενη στην τουαλέτα και στην κυριολεξία ενεργούνται επάνω τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες δεσμοφύλακες τις εξευτελίζουν γιατί ενεργήθηκαν επάνω τους ή τους λένε απειλητικά ότι «εδώ είναι Θήβα και το κουδούνι για να πας τουαλέτα θα το χτυπάς όταν έχεις μεγάλη ανάγκη», την οποιά «μεγάλη ανάγκη» την κρίνει η δεσμοφύλακας ή της λένε με δυσφορία «πάλι τουαλέτα θέλεις;» και άλαλ τέτοια με ανείπωτη απανθρωπιά και σαδισμό.
Μου έχει συμβεί να μη μου ανοίγει η δεσμοφύλακας την πόρτα του κελιού για να πάω στην τουαλέτα και ανγκαζόμουν να ουρώ σε πλαστικό μπουκάλι νερού και αργότερα να έχω πρόβλημα με το έντερό μου από την συγκράτηση των κοπράνων. Στο τέλος, έφτασα στο σημείο να κλωτσάω την πόρτα του κελιού για να μου ανοίξει, να μου φέρεται προκλητικά και υποτιμητικά και επειδή την αποκάλεσα «κότα» έγραψε μία ψευδή αναφορά (η κα ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ει΄ναι η εν λόγω δεσμοφυλακας) σε συνεργασία με τον αρχιφυλακα ΓΑΛΑΝΗ ΙΩΑΝΝΗ που ήταν υπηρεσία εκείνη την ημέρα και σε αυτόν αναφερόταν η κα Δανιηλίδου, με πέρασα πειθαρχικό κι ο υποτελής σε αυτούς, εισαγγελεας ΠΡΑΣΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ με τιμώρησε με πειθαρχική ποινή εγκλεισμού σε κελί της απομόνωσης για πέντε μέρες με, επιπροσθέτως παράνομη, στέρηση καφέ, τσιγάρου και τηλεφώνου.
Πειθαρχικό το οποίο παραγράφεται σε δυο χρόνια πράγμα που σημαίνει πως εκτός του μαρτυρίου που υπέστην δεν θα αποφυλακισθώ με υφ’ όρων απόλυση, δεν θα πάρω άδεια και οι άρρωστοι γονείς μου και η 21χρονη κόρη μου θα περιμένουν πολύ για να με δουν και να τους στηρίξω.
Όλα αυτά συνέβησαν στη γυναικεία φυλακή Κορυδαλλού, αλλά αυτοί οι κύριοι υπηρετούν σήμερα στη Θήβα όπως και ο αρχιφυλακευων ΚΟΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ο οποίος στην εδώ απομόνωση της Θήβας μου είπε πως παρ’ όλες τις 8 κενώσεις κλπ δικαιούται «βάσει του εσωτερικού κανονισμού» να με κρατήσει έξι ημέρες στην απομόνωση. Ο εσωτερικός κανονισμός δεν γράφει κάτι τέτοιο, αντίθετα λέει πως η τριήμερη κράτηση στην απομόνωση γίνεται μ’ εντολή εισαγγελέα και παρατείνεται εφόσον έχουν βρεθεί απαγορευμένες ουσίες στο σώμα του κρατούμενου και δεν μπορούν να αφαιρεθούν.
Μπάνιο δεν μπορείς να κάνεις στην απομόνωση -ειδικό χώρο κράτησης τον ονομάζουν λες και αλλάζοντας όνομα σε κάτι παύει και η φρίκη- γιατί όταν τύχει να έχει ζεστό νερό δεν είναι εκεί η δεσμοφύλακας και όταν είναι εκεί μπορεί να σε βγάλει από το κελί για να κάνεις μπάνιο, το νερό να είναι κρύο και να επιμένει πως είναι ζεστό βγάζοντάς σε τρελή.
Όταν και αν κάνεις μπάνιο σε παρατηρεί. Έτσι, μένουμε χωρίς μπάνιο για 7 μέρες και άνω. Καφέ, νερό υποχρεούσαι να παραγγείλεις μόνο από το καφενείο της φυλακής το οποίο λειτουργεί για τους δεσμοφύλακες και δουλεύουν σε αυτό κρατούμενες. Την τελευταία φορά που κρατήθηκα στην απομόνωση πλήρωσα 20 ευρώ στο καφενείο. Με αυτά τα χρήματα μπορούσα να περάσω περίπου είκοσι μέρες αγοράζοντας καφέ, ζάχαρη κλπ ενώ τα πλήρωσα μέσα σε πέντε μέρες. Αλλά εδώ η διαχείριση των χρημάτων μας εξαρτάται από τις ορέξεις της υπηρεσίας του Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.
Όταν λοιπόν, αποφασίσουν οι ασύδοτοι βασανιστές μας να μας βγάλουν από την απομόνωση πρέπει να περάσουμε το ίδιο μαρτύριο της σωματικής έρευνας και της κολπικής εισβολής. Αυτό το ίδιο μαρτύριοι της έρευνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να μου το κάνουν και στο θάλαμο, όπου μένω, όταν υπάρχει υπόνοια για ύπαρξη απαγορευμένων ουσιών. Μπαίνουν μέσα στο θάλαμο, μας ξυπνάνε, μας κάνουν σωματική και κολπική έρευνα, μας βγάζουν έξω από τον θάλαμο και ανακατεύουν όλα μας τα πράγματα πετώντας τα κάτω. Μετά χάνουμε πράγματα μας γιατί τα πετάνε ή τα παίρνουν και πρέπει να τακτοποιήσουμε ολόκληρο το θάλαμο για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε.
Κάποτε ήμουν άνθρωπος με όνειρα, με όρεξη για μάθηση, με κερδοφόρα επιχείρηση, με όρεξη για δημιουργία.
Σήμερα, όλος αυτός ο πόνος, η κακοποίηση, ο βιασμό του σώματος και της ψυχής που έχω υποστεί με κάνουν να ονειρεύομαι πως τους σκοτώνω όλους αυτούς που πληρώνονται για να βασανίζουν αδύναμους ανθρώπους.
Σφίγγοντας τα δόντια σιγοψιθυρίζω «και για το πείσμα σας, γουρούνια, θα αντέχω» ελπίζοντας να έρθει κάποια μέρα που θα σταμτήσουν να απλώνουν τα βρώμικα, διεστραμμένα χέρια τοςυ επάνω σε αδύναμους ανθρώπους.
Το ξέρω πως ο κόσμος δεν αλλάζει, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ, όμως, φτάνει να μην αδιαφορούμε.

Ποτέ δεν πρόκειται να ξεπεράσω τα όσα υπέστην και υπόκειμαι μεσα στη φυλακή.

ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
___________________________________________________________________________________________________

Η Κατερινα Γκουλιωνη βρεθηκε νεκρη χθες 18.03.2009 στις 6 το πρωι μεσα στο πλοιο κατα την διαρκεια μεταγωγης της απο Θηβα προς Νεαπολη Κρητης. Ηταν πισθαγκωνα δεμενη και με αιματα στο προσωπο της,
κατι που αρνειται ο Υπουργος Δικαιοσυνης.
___________________________________________________________________________________________________
Η Πρωτοβουλια για τα Δικαιωματα των Κρατουμενων καλει τους πολιτες την Κυριακη 22/3/2009
σε συγκεντρωση στο Πεδιο του Αρεως, με σκοπο την μεταφορα τους με πουλμαν στις γυναικειες
φυλακες Θηβας για σιωπηλη διαμαρτυρια.

_______________________________________________

Advertisements
 1. […]Αντιγράφω από τον Αρκούδο και τον tsimitakis[…]

  • spit
  • 27 Ιανουαρίου 2010

  Καλείται η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να επέμβει στα παράνομα συμβόλαια εποπτείας της γνωσιακής θεραπείας.
  *
  Διαβάζω:
  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην εποπτεία στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία
  *
  Η κλινική εποπτεία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εκπαίδευσης των κλινικών ψυχολόγων, ψυχιάτρων, ψυχοθεραπευτών και γενικά των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην ψυχοθεραπεία περιλαμβάνουν ψυχοθεραπευτική άσκηση υπό εποπτεία. Η κύρια αιτία που η εποπτεία αποτελεί απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης στη ψυχοθεραπεία είναι προκειμένου να ενισχύσει την επαγγελματική κατάρτιση των εποπτευομένων και να διασφαλίσει την ευημερία του πελάτη. Η εποπτεία στην ψυχοθεραπεία εστιάζεται κυρίως στην ανάπτυξη γνώσεων και θεραπευτικών δεξιοτήτων σχετικές με την συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, έτσι ώστε να βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους ψυχοθεραπευτές να βελτιώσουν την κλινική τους δουλειά.
  *
  Τα προγράμματα εκπαίδευσης στη γνωσιακή- συμπεριφοριστική θεραπεία, εκτός από θεωρητική κατάρτιση, προσφέρουν πρακτική άσκηση με την μορφή ανάληψης περιστατικών υπό εποπτεία.
  *
  Tο τετραετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ………….περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση κατά την διάρκεια των δύο πρώτων ετών και ανάληψη περιστατικών υπό εποπτεία σε ομάδα στο τρίτο και τέταρτο έτος.
  *
  Ωστόσο, ενώ σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση η εποπτεία των εκπαιδευομένων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κλινικής άσκησης, μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει προγράμματα εκπαίδευσης για ψυχοθεραπευτές επόπτες στην κλινική εποπτεία. Συνήθως, οι επόπτες ασκούν το εποπτικό τους έργο μέσα από την δική τους εμπειρία ως εκπαιδευόμενοι υπό εποπτεία.
  *
  στην προσπάθειά του να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την επαγγελματική κατάρτιση των θεραπευτών γνωσιακής-συμπεριφοριστικής προσέγγισης, δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εποπτείας στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία (ΓΣΘ). Στόχος του είναι μέσα από ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να ευαισθητοποιήσει τους θεραπευτές σε βασικά θέματα εποπτείας και μέσα από την πρακτική άσκηση να τους εκπαιδεύσει σε βασικές εποπτικές δεξιότητες.
  *
  Διάρκεια: Η διάρκεια του προγράμματος διαρκεί περίπου 12 μήνες. Οι 4 πρώτοι μήνες είναι αφιερωμένοι στη θεωρητική κατάρτιση και οι 8 στην πρακτική άσκηση.
  *
  Ποιοί μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα:
  Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν Ψυχολόγοι με άδεια άσκησης επαγγέλματος, Ψυχίατροι και Παιδοψυχίατροι.
  *
  Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:
  α) να έχουν ήδη ολοκληρώσει κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη ΓΣΘ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό
  β) να έχουν αποδεδειγμένη κλινική εμπειρία στη ΓΣΘ τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την λήψη του πτυχίου γνωσιακής-συμπεριφοριστικής θεραπείας
  γ) προτιμώνται όσοι έχουν ήδη εμπειρία επόπτη.
  *
  Με την αίτηση συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν πλήρες βιογραφικό σημείωμα, καθώς και βεβαίωση από τον φορέα που εργάζονται. Η διαδικασία επιλογής στο πρόγραμμα γίνεται μέσω συνέντευξης από επιτροπή αποτελούμενη από επόπτες του ΙΕΘΣ.
  *
  Δομή του προγράμματος
  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εποπτείας στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση αποτελείται από δύο φάσεις:
  Η πρώτη φάση , η οποία αποτελεί το θεωρητικό μέρος, περιλαμβάνει θεωρητικά σεμινάρια 40 ωρών (1 συνάντηση 3 ωρών /εβδομάδα)
  *
  Όλα τα θεωρητικά σεμινάρια συνοδεύονται από διαδραστικές ασκήσεις και παιχνίδια ρόλων.
  *
  Η δεύτερη φάση αποτελεί την πρακτική άσκηση και περιλαμβάνει:
  *
  1.Συνεποπτεία σε 10 τρίωρες ομαδικές συναντήσεις εποπτείας υπό εποπτεία
  2.Εποπτεία σε 10 τρίωρες ομαδικές συναντήσεις εποπτείας του ΙΕΘΣ υπό εποπτεία
  3.Ατομική εποπτεία με τον επόπτη σε 12 δίωρες συναντήσεις (6 συναντήσεις κατά την διάρκεια της συνεποπτείας και 6 κατά την διάρκεια της εποπτείας)
  4.Γραπτή εργασία στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος.
  *
  Πρόγραμμα εισηγήσεων
  1.Εισαγωγή/Ορισμοί, Συμβόλαιο εποπτείας, Η χρήση ημερολογίων στην εποπτεία
  2.Διαδικασία μάθησης στην εποπτεία, Μορφές εποπτείας
  3.Μοντέλα εποπτείας (1)
  4.Μοντέλα εποπτείας (2)
  5.Μοντέλα εποπτείας (3)
  6.Εποπτική σχέση
  7.Θέματα δεοντολογίας στην εποπτεία
  8.Αξιολόγηση
  9.Τεχνικές εποπτείας
  10.Εποπτεία για θεραπεία Παιδιών και Εφήβων, Ομοιότητες και Διαφορές
  11.Εποπτεία για θεραπεία Παιδιών και Εφήβων: Εκπαίδευση για τον ρόλο των γονέων και του οικολογικού περιβάλλοντος
  12.Θέματα δεοντολογίας στην εποπτεία παιδιών και εφήβων
  13.Αντιμετώπιση ‘δύσκολων’ καταστάσεων στην εποπτεία-
  *
  Κλείσιμο
  Κόστος προγράμματος: 4,500 Ευρώ
  *
  Παρακάτω βλέπω άλλο:
  *
  Description Ψυχολογική θεραπεία σε άτομα κι ομάδες, για ειδικές ψυχολογικές διαταραχές, προβλήματα σχέσεων, ζευγαριού, και οικογένειας, με βάση την Συστημική Ψυχοθεραπεία Συμβουλευτική, και την Γνωσιακή Θεραπεία. Εποπτεία σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους), και εκπαιδευόμενους. Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς, ζευγάρια, και γονείς.
  *
  Επίσης βλέπω άλλο:
  *
  26. Κέντρο Βραχείας Ψυχολογικής Θεραπείας
  ……προσφέρει ατομική & ομαδική ψυχοθεραπεία για προβλήματα σχέσεων, ζευγαριού, οκογένειας και ειδικές ψυχολογικές διαταραχές, με βάση την Βραχεία Συστημική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική, και την Γνωσιακή Θεραπεία. Επίσης, παρέχει ατομική και ομαδική εποπτεία σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους (οργανωμένες συναντήσεις εργασίας, με φροντιστηριακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα). Τέλος, οργανώνει Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς, ζευγάρια, και γονείς.
  *
  Άλλο:
  *
  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
  *
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
  ΣΤΗ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
  *
  Το συνολικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης είναι τριετές και περιλαμβάνει:
  1. Θεωρητικά εκπαιδευτικά σεμινάρια 300 ώρες
  2. Συζήτηση περιπτώσεων 100 ώρες
  3. Μελέτη βιβλιογραφίας 36 ώρες
  4. Σεμινάρια στις τεχνικές επικοινωνίας 48 ώρες
  5. Ομάδες αυτογνωσίας 80 ώρες
  6. Θεραπεία κλινικών περιπτώσεων 200 ώρες
  7. Εποπτεία κλινικών περιπτώσεων 100 ώρες
  *
  Παρακάτω συναντώ άλλο:
  *
  Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος είναι η κατάλληλη εκπαίδευση των εκπαιδευτών – θεραπευτών, καθώς και η εποπτεία τους από έμπειρο και εξειδικευμένο στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς επόπτη. Η συνεχής ενημέρωση και μετεκπαίδευση σε νέες μεθόδους και τεχνικές, που προτείνει η διεθνής έρευνα και βιβλιογραφία κρίνεται πρωταρχικής σημασίας.
  *
  Τι ορίζει όμως ο νόμος:
  *
  Άρθρο 7Α παρ. 1, εδ. δ’ «Ο υπεύθυνος επεξεργασίας απαλλάσσεται από τη υποχρέωση γνωστοποίησης του άρθρου 6 και από την υποχρέωση λήψης άδειας του άρθρου 7 του παρόντος νόμου στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  *
  …. Όταν η επεξεργασία γίνεται από ιατρούς ή άλλα πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας (Σημείωση: εδώ θα μπορούσαν να υπάγονται οι ψυχολόγοι) και αφορά ιατρικά δεδομένα, εφόσον ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο ή άλλο απόρρητο που προβλέπει νόμος ή κώδικας δεοντολογίας και τα δεδομένα δεν διαβιβάζονται ούτε κοινοποιούνται σε τρίτους» (εδώ δυστυχώς οι ψυχολόγοι μεταβιβάζουν χωρίς άδεια σε τρίτους δηλαδή στους επόπτες τα προσωπικά δεδομένα των θεραπευομένων τους. Και οι επόπτες είναι «τρίτοι» αφού δεν έχουν θεραπευτική σχέση με τον θεραπευόμενο που αγνοεί και την ύπαρξή τους – ότι και αν λέει ο λαλίστατος κ. επόπτης στην ιστοσελίδα του με το μεγαλοπρεπέστατο φωτογραφημένο γραφείο του, λες και είναι ο θρόνος του Ιουστινιανού).
  *
  «Τρίτοι» στη συγκεκριμένοι περίπτωση είναι οι αυτό-αποκαλούμενοι «επόπτες» στη γνωσιακή θεραπεία, αφού:
  – ούτε τους γνωρίζει ο θεραπευόμενος (που καλόπιστα εμπιστεύεται τα απόκρυφά του στον θεραπευτή του)
  – ούτε γνωρίζει καν ότι υπάρχουν «επόπτες»
  – ούτε, μετά από τα παραπάνω, υπάρχει θεραπευτική σχέση ανάμεσα στον θεραπευόμενο και στον επόπτη του θεραπευτή του.
  *
  Επομένως:
  *
  Οι περίφημοι «επόπτες» πρέπει να:
  *
  α) Γνωστοποιήσουν το ρόλο τους στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (άρθρο 6 του Ν.2472/1997)
  *
  β. Ζητήσουν άδεια από την Αρχή (άρθρο 7 του Ν.2472/1997)για να συνεχίσουν να επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα των ανυποψίαστων «θεραπευομένων» των εποπτευομένων ψυχολόγων τους.
  *
  Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πρέπει:
  *
  Να παρέμβει ώστε:
  *
  α) να σταματήσει αυτή η «εποπτεία»
  *
  β) Να καταλογιστούν ευθύνες και ποινές, όπου χρειαστεί (άρθρ. 21. Προειδοποίηση. Πρόστιμο, επίσης άρθρ. 22 του Ν.2472/1997 «Όποιος χωρίς δικαίωμα επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή λαμβάνει γνώση των δεδομένων αυτών… μεταδίδει, ανακοινώνει, τα καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδομένων… τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή..»)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: