Αγωγή 150.000 ευρώ από νομάρχη σε blogger-υπάλληλο

Αγωγή για προσβολή προσωπικότητας δια του τύπου άσκησε Νομάρχης σε βάρος ενός blogger – υπαλλήλου της οικείας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, επειδή ο τελευταίος τόλμησε να χαρακτηρίσει παράνομο τον Νομάρχη. Σημειωτέον ότι πρόκειται για blogger ο οποίος αρθρογραφεί με δημοσιοποιημένο το ονοματεπώνυμό του, γεγονός που κατέστησε ευχερή την άσκηση της αγωγής εκ μέρους του Νομάρχη.

Το ποσό που ζητά ο Νομάρχης με την αγωγή του είναι 150.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ο blogger – υπάλληλος είχε από την πρώτη στιγμή κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την ακύρωση της απόλυσής του, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, που παραμένει απλήρωτος από το 2007.

Οι νομικές υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας Data&Protection θα υπερασπιστούν τον blogger ενώπιον της Δικαιοσύνης, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, στις 8 Απριλίου 2009.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση με την οποία θα κριθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη η ελευθερία της έκφρασης των δημοσίων υπαλλήλων μέσω ιστολογίων, ως προς

– την έκταση της κριτικής που μπορεί να ασκηθεί εναντίον των προϊσταμένων τους, εφόσον έχουν ήδη ασκήσει -χωρίς αποτέλεσμα- τα νόμιμα μέσα και

– κατά πόσον νομιμοποιούνται να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους, υποστηρίζοντας δημόσια όσα υποστήριξαν και στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη απόφαση Kudeshkina κατά Ρωσίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επιδίκασε το ποσό των 10.000 ευρώ σε δικαστή της Μόσχας, η οποίασε μια συνέντευξή της είχε αμφισβητήσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τους ανώτερούς της δικαστέςγ για διαφθορά και στη συνέχεια αποβλήθηκε από το δικαστικό σώμα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η δικαστής είχε το δικαίωμα να ασκήσει κριτική και ότι η αποπομπή της ισοδυναμούσε με παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασής της εκ μέρους της Ρωσίας.

Οι νομικές υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας Data&Protection δραστηριοποιούνται στους τομείς της πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, πρόσβασης στα έγγραφα και ελευθερίας της έκφρασης.

Απο το Data and Protection

6 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s