Ανυπάκουος, άτακτος δημόσιος λόγος

Γράφει σήμερα ο Νίκος Ξυδάκης: «Τα πιο πυκνά σπαράγματα αυτοαφήγησης γράφτηκαν στους τοίχους, σε γκράφιτι, στένσιλ και αφίσες, και στο οδόστρωμα, τα ‘βλεπες στα πατημένα τρυκ, στα σπασμένα μάρμαρα και στα αποκαΐδια· τα πιο ακριβή, τα σπάνια, τα πιο εφήμερα: κρατούσαν μια-δυο μέρες. Ηταν το είδος λόγου που βρέθηκε πλησιέστερα στην πράξη· ήταν λόγος-πράξη.

Τώρα ακολουθεί ο καθαρός λόγος. Τα εγκυρότερα λόγια περιοδικά, όπως η ιστορική «Νέα Εστία» των γραμμάτων, και τα «Σύγχρονα Θέματα» των επιστημών, κυκλοφορούν με πλούσια και τολμηρά αφιερώματα, με λαμπρά κείμενα αναστοχασμού και ερμηνειών. Η ετικέτα #griots μετακενώνεται από το Twitter και τα μπλογκ στο σώμα του επίσημου λόγου, από το πεδίο της εξέγερσης και της εντροπίας, στο πεδίο του λόγου που εξηγεί και, κυρίως, αναρωτιέται. Αναρωτιέται, αυτό κυρίως: ποια είναι η διαταραχή, η αταξία, ποια είναι η άτακτη σκέψη που τροφοδοτεί χειρονομίες, που τροφοδοτεί τη μαζική ανυπακοή».

Αναφέρεται στο νέο τεύχος της τριμηνιαίας έκδοσης «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ» που κυκλοφορεί με δυο φακέλους, για την εξέγερση του Δεκέμβρη και τους λόγους που ενεργοποιήθηκαν εκτός του πεδίου της επίσημης επικοινωνίας. Και στο αφιέρωμα του περιοδικού Νέα Εστία το οποίο φιλοξενεί ένα κείμενο του καλού φίλου, νομικού και ανθρωπολόγου Αλέξανδρου Λούντζη που θα δημοσιεύσω εδώ στο επόμενο πόστ. Στην περίπτωση των σύγχρονων θεμάτων επιχειρώ να ιχνηλατήσω την άρθρωση αυτού του νέου λόγου ο οποίος εκφράζεται στα γκραφίτι και τα στένσιλς, όμως προνομιακά -κατά τη γνώμη μου- ολοκληρώνεται στο διαδίκτυο. Χωρίς φιλοδοξία διερμηνείας – μόνο νύξεις και απόπειρα πλαισίωσης.

Για το ίδιο θέμα μιλησα στην ημερίδα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας προ εβδομάδων στο Μπενάκη. Εκεί το έπιασα ανάποδα. Πως σωματοποιείται ο διεσπαρμένος λόγος των social media. Αυτά τα δίκτυα λόγου πως βρισκουν τις εξόδους τους προς τον φυσικό κόσμο, πως μας απεγκλωβίζουν απο τη μελαγχολία της αυτοαναφορικοτητας;

Ορίστε το βίντεο. Κάκιστη σκηνική παρουσία – το γνωριζω- όμως νομίζω αν βαριέστε να διαβάσετε το αφιέρωμα στα «Σύγχρονα Θέματα», μάλλον αξίζει να το δείτε.

Advertisements
  1. @ανωνυμος Να με συγχωρείτε που διέγραψα το σχόλιο σας όμως το θεώρησα πραγματικά άσχετο με το ποστ. Αν συνεχίσετε έτσι θα με αναγκάσετε να ανοίξω δεύτερο πολιτικό μπλόγκ, κάτι που αποφεύγω. Αφήστε το ξανά αν θέλετε σε άλλο κείμενο :-)

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: