Διαδικτυακή καταστολή

1Δεν είναι μόνο η δίκη Τσιπρόπουλου. Οι διώξεις κατά της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο εντείνονται επαναφέροντας το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Αντιγράφω την ανακοίνωση του indy.gr

Την Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε για άλλη μια φορά στην Ευελπίδων η υπόθεση του blogme.gr. Η δίωξη της διαδικτυακής ελευθεροτυπίας, η οποία προκάλεσε τον Οκτώβρη 2006 διεθνείς αντιδράσεις κατά της Ελλάδας, εντάσσοντας τη χώρα στην ίδια κατηγορία με Κίνα, Ιράν και Βιετνάμ, όσον αφορά την καταστολή της ελευθερίας στο διαδίκτυο. Τις ίδιες μέρες που δημοσιοποιήθηκε το γεγονός λάμβανε χώρα στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου

(Αντίδραση 1, Αντίδραση 2, …)

Έκτοτε έχουν παρουσιαστεί τουλάχιστον τέσσερα ακόμα κρούσματα αντίστοιχων διώξεων, εκ των οποίων η υπόθεση του press-gr στα τέλη Φεβρουαρίου του 2008 έλαβε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα και αποτέλεσε αφορμή για έναρξη διαδικασιών σχετικά με την έκδοση νόμου για την κατάργηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Οι διαδικασίες αυτές κατέληξαν σε «οπισθοχώρηση» μετά από μεγάλη κινητοποίηση των blogger, προς τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. (σχετικός σχολιασμός από Lawnet)

Σήμερα, μεταφέροντας και στο διαδίκτυο το κλίμα καταστολής μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, εξαπολύονται θεσμικές και μη επιθέσεις απέναντι σε ανεξάρτητα μέσα πληροφόρησης και την ανοιχτή δημοσίευση: athens indymedia, απειλές για μήνυση στο sync.gr. Το indy.gr δεν αποτελεί εξαίρεση. Με αφορμή δημοσίευση του περασμένου Μαΐου και μήνυση που έχει κατατεθεί εναντίον των συντακτών, διαχειριστών και υπευθύνων του indy.gr και indymedia.gr (!), καλείται σε απολογία ο άνθρωπος που κατοχύρωσε τον δικτυακό τόπο indy.gr.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν γίνει αφορμή για συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο (εδώ και εδώ).

Αυτές τις μέρες ξεκίνησε και η δίκη του Pirate Bay στη Σουηδία.

Σημείωση: Αλήθεια τόσο εύκολο είναι να πάρεις το όνομα του διαχειριστή ενος ιστοτόπου απο το .gr; Απλά κάνεις μια μήνυση και σου δίνουν αμέσως τα στοιχεία του; Είναι νόμιμο αυτό;

Advertisements
 1. Έχει ιδιαίτερη σημασία αν το domain είναι .gr? Θεωρούμε το .gr «ελληνικό» έδαφος; Αν είναι να περάσουμε όλοι σε .eu domains μήπως και πέσουμε μετά κάτω από τους ευρωπαϊκούς νόμους…
  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι πιστεύουν πως θα καταφέρουν με τέτοιες κινήσεις πλην του να βάλουν τον εκάστοτε «διαχειριστή» στο τριπάκι του να ασχολείται κάθε τρείς και λίγο με τα ελληνικά δικαστήρια… τσάμπα χρόνος, χρήμα και ταλαιπωρία.
  Όλα αυτά φυσικά προς εκφοβισμό και συμμόρφωση των υπολοίπων… ωραία πολιτική αντιμετώπισης και πρόληψης κατά των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης.

  Όχι δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να πάρεις το όνομα του ανθρώπου στον οποίο είναι registered κάποιο domain. Ούτε καν μήνυση χρειάζεσαι.

 2. Kάθε επίσημος καταχωρητής ονομάτων χώρου .gr έχει δυνατότητα να βρει τον ιδιοκτήτη ενός domain μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας).
  Επομένως είναι πανεύκολο να μάθεις το όνομα του διαχειριστή ενός ιστοτόπου με κατάληξη .gr. Αρκεί να απευθυνθείς σε έναν επίσημο καταχωρητή ονομάτων χώρου.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: