Και ναι, ξανά για την Ψυχική υγεία…

1Η ενημέρωση και πάλι απο το psi-action

Απών ήταν ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος από την Βουλή την ημέρα που συζητήθηκε η επερώτηση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Ο ρόλος της «προστασίας της εικόνας» του Υπουργού ανατέθηκε πλέον στον νέο Υφυπουργό κ. Μάριο Σαλμά, ο οποίος επαναλαμβάνοντας τις στερεότυπες απαντήσεις του προκατόχου του δεν μας έπεισε ότι γνωρίζει το θέμα. Και πως να το γνωρίζει ? Μόλις πριν δύο μέρες είχε αναλάβει τα καθήκοντα του.

Είναι δυνατόν τη στιγμή που κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα μια προσπάθεια 20 ετών, να μην παρουσιάζεται στη Βουλή ο Υπουργός ? Οι κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας βρίσκονται τον τελευταίο χρόνο στα πρόθυρα του κλεισίματος (ο υφυπουργός αρνήθηκε ακόμα και το γεγονός ότι έκλεισε ήδη ένας ξενώνας εφήβων), οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για διαστήματα από 4 έως 6 μήνες και το κυριότερο, οι φιλοξενούμενοι των δομών (άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα που έζησαν για πολλά χρόνια στα ελληνικά ιδρύματα) δεν γνωρίζουν που θα βρίσκονται την «επόμενη μέρα»!

Φυσικά είναι αδύνατο, για όλους μας, να αισθανθούμε την αγωνία των ανθρώπων που κατάφεραν να βρουν στέγη και υποστήριξη σε κάποιες γειτονιές της χώρας μας και ξαφνικά κινδυνεύουν να χάσουν τα ! πάντα. Ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της ψυχικής νόσου και του ιδρυματισμού, θα πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι δεν κινδυνεύουν από τους φιλοξενούμενους των δομών, θα βρούμε υποστηρικτές – εθελοντές σε πολλές γειτονιές της χώρας μας, θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε το έργο μας ξεπερνώντας την άγνοια, την προκατάληψη, το στίγμα και τελικά θα απειληθεί η προσπάθειά μας από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Σε καμιά περίπτωση, το πρόβλημα δεν σχετίζεται με την «οικονομική κρίση» και αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό. Το τονίζουμε γιατί μπορεί να είναι η επόμενη δικαιολογία (έχουμε ακούσει δεκάδες άλλες). Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από 3-4 χρόνια, το γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν το θέμα.

Σήμερα, στην «Διαβούλευση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθ! μιση» συζήτησαν για το πρόβλημα και για κοινές δράσεις: εκπρόσωποι φορέων ψυχικής υγείας (ΜΚΟ), σωματεία εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας, εκπρόσωποι συλλόγων οικογενειών για την ψυχική υγεία, εκπρόσωποι του σωματείου χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, εκπρόσωποι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων κ.α.

Την επόμενη βδομάδα, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καλέσει την Γ. Γραμματέα Πρόνοιας κα Τροχάνη για την «πλημμελή παροχή φροντίδας σε ασθενείς που φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης».

Με δεδομένη την ασυλία του Υπουργού Υγείας από τα περισσότερα ΜΜΕ και κυρίως από την τηλεόραση, θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες σχετικά με την πρωτοφανή προσπάθεια του Υπουργείου, όχι να κλείσει τις κοινοτικές δομές (γιατί αυτό θα φέρει αντιδράσεις! ) αλλά να τις «εξαφανίσει», εγκαταλείποντάς τες και αφήνοντάς τες να δι! αλυθούν (χωρίς προσωπικό, με απλήρωτους λογαριασμούς, με χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία κτλ). Τότε, η μοναδική λύση θα είναι η «τοποθέτηση» των ανθρώπων στην «ασφάλεια» των ιδρυμάτων, τα οποία ίσως να έχουν πιο «σύγχρονο» πρόσωπο από τα παλιά.

Αποσπάσματα από την ομιλία του νέου Υφυπουργού με κάποια σχόλια δικά μας,
μπορείτε να δείτε εδώ:

και περισσότερα από την ομιλία του Υφυπουργού, εδώ:

Advertisements
 1. Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε η Εθνική Διαβούλευση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα που οργάνωσε το Δίκτυο «Αργώς».

  Εντωμεταξύ, παράξενα πράγματα συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Χθές διαβάσαμε ότι ανέστειλλε τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία –Πρόνοια» η Ε.Ε., μέχρι την πλήρη διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. http://www.protothema.gr/content.php?id=22768 Δηλαδή, διακόπτονται τα κονδύλια μέχρι το Υπουργείο Υγείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στις κοινοτικές δομές.

  Σήμερα, ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος και η Γ. Γραμματέας Πρόνοιας Μαρία Τροχάνη φαίνεται ότι έπεισαν τον αρμόδιο διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Georges Kintzele να άρει την αρχική του απόφαση. http://www.protothema.gr/content.php?id=22830

  Πείστηκε, λοιπόν, ο κύριος Kintzele αλλά, από ότι διαβάζουμε και στο δελτίο τύπου που λάβαμε από το Δίκτυο «Αργώς», δεν έχει πειστεί κανένας άλλος.

  Το δελτίο τύπου εδώ:
  http://psi-action.blogspot.com/2009/01/blog-post_28.html

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: