Συνέντευξη στο Bakchich

Αντιγράφω απο το blog του Νίκου Σμυρναίου

«Πρόσφατα ο γαλλικός ιστότοπος ανεξάρτητης ενημέρωσης Bakchich αφιέρωσε ρεπορτάζ στην Ελλάδα. Το θέμα ήταν η χρήση των νέων μέσων από τους εξεγερμένους. Φιλοξενείται συνέντευξη του Ματθαίου Τσιμιτάκη και του Τάλω.

Ο δημοσιογράφος εξηγεί πως χρησιμοποιήθηκε το tag #griots για να συγκεντρωθούν οι σχετικές πληροφορίες, πως διαδόθηκε το βίντεο με τη δολοφονία του Αλέξη ενάντια στην προπαγάνδα της αστυνομίας, πως οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν το YouTube για να δείξουν τις βιαιότητες των ΜΑΤ και τους κουκουλοφόρους-ασφαλίτες. Υπάρχει ακόμα αναφορά στην φωτογραφία από τον Ελεύθερο Τύπο και την απόλυση του φωτογράφου».

Συμπληρωματικά ο Νίκος μου έστειλε για το Bakchich τις παρακάτω πληροφορίες:

«Ο ιστότοπος Bakchich είναι μέλος μιας νέας γενιάς ανεξάρτητων ΜΜΕ που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο ασκώντας ερευνητική δημοσιογραφία. Το Bakchich συνδυάζει στοιχεία ερασιτεχνισμού με επαγγελματικές μεθόδους δουλειάς και απασχολεί νέους αλλά σχετικά έμπειρους δημοσιογράφους. Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της σύνταξης είναι ιδιαίτερα δημιουργική και θυμίζει έντονα την πρώιμη περίοδο της ελεύθερης ραδιοφωνίας».

Σχόλιο: Εδώ για αρχειακούς λόγους. Αν ξέρετε Γαλλικά δεν μας το μεταφράζετε κι εμάς κάποιος ;-)

Advertisements
 1. Ελπίζω να βρω τον χρόνο να μεταφράσω κάποια πράγματα από το Bakchich. Στο μεταξύ δέξου τις καλύτερες ευχές μου για δύναμη και δημιουργικότητα στο επερχόμενο 2009.

  Δημήτρης Κοσμίδης

  • georges salameh
  • 25 Δεκεμβρίου 2008

  ti efXes mou,
  an vris diskolia ia metafrasi pes mou.
  kali sineXia, sto 2009.
  kai to «diktio» na aplonaitai olo kai perisotera…

  palermo dekemvri 2008

 2. Εξεγέρσεις στην Ελλάδα: η επανάσταση του διαδικτύου
  Συνέντευξη στο Bakchich

  Στην Ελλάδα οι κάμερες της επίσημης τηλεόρασης δεν έχουν πλέον το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Με ερασιτεχνικές κάμερες, με κινητά τηλέφωνα, μέρα και νύχτα, οι εξεγερμένοι κινηματογραφούν την αστυνομία και …όλα ανατρέπονται. Αποτέλεσμα, εκατοντάδες βίντεο ανέβηκαν με post στο YouTube, βίντεο που όλος ο κόσμος μπόρεσε να παρακολουθήσει. Για να μάθουμε τι επίδραση είχε όλο αυτό στο κίνημα, ήρθαμε σε επαφή μέσω internet με δύο από τους πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοβουλίας στην Αθήνα: έναν ανεξάρτητο δημοσιογράφο και έναν blogger.
  «Από την πρώτη μέρα υπήρξαν blogger που δημιούργησαν αυτό που αποκαλείται tag. Στην πράξη επινόησαν την επανάσταση της λέξης-κλειδιού. Αυτή η λέξη ήταν το griots: ή, αλλιώς, η Ελλάδα σε εξέγερση. Στο internet , όταν ένα βίντεο αναφερόταν στην εξέγερση, οι blogger το καταχωρούσαν ως tag με τη λέξη-κλειδί griots». Από εκεί και πέρα ήταν εύκολο να επαληθευθεί αν κάθε τι που γραφόταν ήταν αλήθεια ή ψέματα. Δεν άφησαν το σύστημα των media να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Από την αρχή των γεγονότων τα επίσημα μέσα τέθηκαν σε αμφισβήτηση. Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ένας δεκαπεντάχρονος έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες της αστυνομίας. Θορυβημένες, οι αρχές δήλωσαν ότι αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης και των επεισοδίων που επακολούθησαν ανάμεσα σε νεαρούς και αστυνομικούς. ΄Ομως αυτή η επίσημη εκδοχή θα διαψευσθεί από ένα ερασιτεχνικό βίντεο που αποδεικνύει ότι η αστυνομία πυροβόλησε εν ψυχρώ.
  “Το πρώτο βίντεο έδειχνε ότι δεν υπήρξε σύγκρουση ανάμεσα στους μαθητές και την αστυνομία. Δεν υπήρξε τίποτα. Η αστυνομία ήταν μακριά και πυροβόλησε από μακριά. Και αυτό το βίντεο έπαιξε μεγάλο ρόλο γιατί εμπόδισε την κυβέρνηση και την αστυνομία να κάνουν πιστευτό ότι ενήργησαν από θέση νόμιμης άμυνας”.
  Από τη στιγμή που ανεβαίνει στο διαδίκτυο αυτό το ερασιτεχνικό βίντεο κάνει θραύση. Στο YouTube θα το παρακολουθήσουν 12.000 άτομα μέσα σε 24 ώρες. Μέσα σε δέκα μέρες θα το δούν 346.000 άτομα. Τις επόμενες μέρες η βία θα ανατροφοδοτήσει την ένταση και θα υπάρχουν όλο και περισσότερες κάμερες να καταγράφουν τα συμβάντα. Κατά την κηδεία του δολοφονημένου από την αστυνομία δεκαπεντάχρονου, η βία επανέρχεται. Σύμφωνα με μερικές εικόνες, ξέρουμε ότι αστυνομικοί έβγαλαν τα περίστροφά τους και σκόπευσαν νεαρούς εκείνη τη μέρα. Αυτό δεν μπορεί να μείνει κρυφό σήμερα. Πράγματι, το τηλεοπτικό κανάλι Star μετέδωσε τις εικόνες ενός αστυνομικού να κραδαίνει το όπλο του. Όμως σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, έπεσε μόνο ένας πυροβολισμός. Ενώ σε αυτό το ερασιτεχνικό βίντεο που γυρίστηκε την ίδια μέρα, στο ίδιο μέρος, ακούγονται ξεχωριστά 11 πυροβολισμοί. Τελευταίο παράδειγμα που δείχνει τη δυσκολία των επίσημων μέσων να καλύψουν τίμια τα γεγονότα, αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε την 7η Δεκεμβρίου από φωτορεπόρτερ της συντηρητικής εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” και αποδεικνύει το ότι όντως αστυνομικοί σκόπευσαν με τα όπλα τους διαδηλωτές. Η επιτυχία είναι τεράστια, αλλά η φωτογραφία θα καταχωνιαστεί στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας. Ακόμα χειρότερα, ο φωτογράφος θα απολυθεί. Όμως κάθε μέρα, στους δρόμους της Αθήνας, οι διαδηλωτές παίρνουν τη σκυτάλη. Φωτογραφίζουν την αστυνομία και κάποιους περίεργους ροπαλοφόρους με πολιτικά,να ξεπροβάλουν, σαν το ψάρι μέσα απ΄το νερό, ανάμεσα από τις δυνάμεις της τάξεως. Με μουσική επένδυση που έβαλαν οι ίδιοι οι εξεγερμένοι, αυτό το slide show το είδαν χιλιάδες άνθρωποι στο YouTube. Τελευταίο παράδειγμα, αυτό το βίντεο όπου διακρίνονται καθαρά άνδρες με πολιτικά να συλλαμβάνουν διαδηλωτές.
  ¨Χάρη σε αυτές τις εικόνες έγινε αδύνατο στις αρχές να παρουσιάσουν τα πράγματα διαφορετικά από ό,τι συνέβη στην πραγματικότητα. Έχουμε μάλιστα σήμερα εικόνες από την Πάτρα που δείχνουν νεοναζί να επιχειρούν από κοινού με τις δυνάμεις της τάξεως ενάντια συτους διαδηλωτές». Τελευταίο βίντεο από το διαδίκτο, αυτό το απόσπασμα όπου η μουσική της Εντίθ Πιαφ συνοδεύει τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας παρέα με μυστηριώδεις πολίτες ντυμένους στα μαύρα να επιτίθενται σε διαδηλωτές. Στο τέλος της συνομιλίας ο έλληνας blogger θέτει μια ερώτηση για τη Γαλλία: “Άκουσα ότι στη Γαλλία η κατάσταση άρχισε να ζεσταίνεται στα πανεπιστήμια. Και ότι οι φοιτητές παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια;”
  “Nαι είναι αλήθεια. Χτες μια γαλλική εφημερίδα αναρωτιώταν στον κύριο τίτλο της αν όλα αυτά μπορούν να έρθουν και στη Γαλλία. Στη Γαλλία επίσης μια μερίδα της νεολαίας είναι εξοργισμένη με την κυβέρνηση”.
  «Ευχαριστούμε πολύ».
  «Γειά χαρά ευχαριστούμε».

 3. @Δημήτρης Κοσμίδης Ευχαριστώ πολύ. Καλό ρεπορτάζ, afterall

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: