Ελευθερία σε όλους μας!

Ηταν απο τις πιο ισχυρές ενέργειες που έχουμε δεί τις τελευταίες ημέρες. Μια ομάδα ανθρώπων των Τεχνών και της Επικοινωνίας (όπως προκύπτει απο την ενέργεια) κατέλαβε για πέντε λεπτά το στούντιο των ειδήσεων της ΝΕΤ κατά τη διάρκεια του δελτίου των τρείς. Απλή, λιτή και ταπεινή η πράξη αυτή (δεν υπέγραψαν οι καταληψίες – δεν επιζητούν τη δόξα) διεξήχθη ακριβώς τη στιγμή που παρακολουθούσαμε άλλη μια ήττα της δημοσιογραφίας με ένα κυβερνητικό ρεπορτάζ που απλώς αναπαρήγαγε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Εδώ στο internet βεβαίως βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια μια κίνηση επαναοικειοποίησης των Μέσων δια των blogs και των social media , όμως είναι ευχάριστο να ανοίγουν τρύπες στο κάστρο της τηλεόρασης. Χαρακτηριστική είναι και η αμηχανία του προέδρου της ΕΡΤ μετά την ενέργεια. Διαβάστε και την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στο indymedia και κάποιες εφημερίδες:

«Η δράση μας είναι αποτέλεσμα μίας συσσωρευμένης πίεσης που λεηλατεί τις ζωές μας και όχι μόνο μία συγκινησιακή έκρηξη με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία. Είμαστε μία ακόμη συλλογικότητα, κομμάτι της εξέγερσης που συμβαίνει.

» Ενάντια στην εξημέρωση από τα ΜΜΕ, προβαίνουμε σε παρέμβαση-παρεμβολή στη ροή του προγράμματος της ΕΡΤ. Θεωρούμε ότι τα ΜΜΕ συστηματικά καλλιεργούν το φόβο. Αντί να ενημερώνουν παραπληροφορούν. Παρουσιάζουν μια πολύμορφη εξέγερση σαν τυφλή εκτόνωση.

» Εξηγούν την κοινωνική έκρηξη με όρους ποινικούς και όχι πολιτικούς. Αποκρύπτουν επιλεκτικά τα πραγματικά γεγονότα. Προβάλλουν μία εξέγερση σαν ένα ακόμη θέαμα που πρέπει απλά να παρακολουθούμε μέχρι να αρχίσει το επόμενο σήριαλ. Τα ΜΜΕ μετατρέπονται καθημερινά σε μέσα καταστολής της ελεύθερης και δημιουργικής σκέψης.

» Να αυτοοργανωθούμε. Καμία αυθεντία δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματά μας. Χρειάζεται να συναντηθούμε με άλλους ανθρώπους. Να μετατρέψουμε τους δημόσιους χώρους ? τους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα, τις σχολές -σε χώρους αδιαμεσολάβητης έκφρασης. Να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο για να συνδιαμορφώσουμε τον λόγο και τις δράσεις μας.

» Να μην φοβηθούμε, να κλείσουμε τις τηλεοράσεις, να βγούμε από τα σπίτια μας, να συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία ? Αμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων διαδηλωτών. Για την ανθρώπινη χειραφέτηση και την ελευθερία.»

12 comments

 1. ελα ρε ματθαίε ήττα της δημοσιογραφίας η αναπαραγωγή των δηλώσεων του πρωθυποργού… δηλαδή τι θα ήταν νίκη, να μας έλεγε τη γνώμη του αντι για τις δηλώσεις;;;

 2. ωραίο, αν και δυσαρέστησε πολύ το διευθυντή της «επιχείρησης» ο οποίος έκανε την εξής απαράδεκτη δήλωση:«Η ΕΡΤ είναι μια ανοιχτή επιχείρηση. Δεν επιτρέπεται σε ομάδες δίχως πρόσωπο να καταργούν το δικαίωμα της ενημέρωσης» και δεν κατάφερε και να παραιτηθεί, γιατί η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό εσωτερικών Π. Παυλόπουλο, ο οποίος επίσης προσπάθησε προ ημερών να παραιτηθεί αλλά ούτε αυτός τα κατάφερε γιατί η παραίτηση του δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό απ τον οποίο όλη η χώρα ζητάει να παραιτηθεί αλλά δυστυχώς δεν το κάνει…

 3. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν θα επιστρέψουμε τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν θα καταστήσουμε την Ελλάδα, όμηρο μιας θλιβερής ιστορίας, δεν θα συμπράξουμε σε μικροπολίτικές σκοπιμότητες». Προφανώς απο μόνη της δεν είναι ήττα η αναπαραγωγή των δηλώσεων του πρωθυπουργού. Ομως είναι ήττα της δημοσιογραφίας η μετατροπή του δημοσιογράφου σε όργανο αναπαραγωγής ενός άνευρου, νεκρού λόγου. Η ΕΡΤ θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας, ολοκληρωμένου ρεπορτάζ και κριτικού λόγου. Να ενημερώνει και να διδάσκει. Να θέτει το μέτρο για όλους τους υπόλοιπους. Αντ’αυτού αναπαράγει δελτία τύπου, εκπέμπει χρόνο μοιρασμένο απο πρίν σε κομματικά γραφεία και υφίσταται την δικτατορία της επιβολής της πολιτικής απο τη μια πλευρά και της εμπορικότητας απο την άλλη. Είναι ηττημένη. Και οι συνάδελφοι εκεί υφίστανται αυτή την ήττα. Μόνο ανοιχτή λαική επιχείρηση δεν είναι η Δημόσια τηλεόραση. Μπορούμε να το συζητήσουμε επί μακρόν (και τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον πρέπει)

 4. Όλοι όσοι έχουν περάσει από το »μαγαζί» της κρατικής Ρ/Τ γνωρίζουν καλά πως για την κατάντια της φταίει τόσο η ρεξιά όσο και η αδιστερά. Όλοι οι καλοί χωρέσαν τόσα χρόνια…

 5. Ας πετάξουμε σε ένα κάδο ανακύκλωσης τις πολύχρωμες σημαιούλες της δεξιάς και της αριστεράς, κι ας δούμε πως θα τις ανακυκλώσουμε σε κάτι πιο δημιουργικό λέω εγώ. Ίσως από τη μείξη των χρωμάτων βγει ένα τόσο φωτεινό άσπρο, που να μας αφοπλίσει τελικά. Ένας λευκός καμβάς λείπει από αυτή την χώρα, για να δημιουργήσουμε, αλλά δεν υπάρχει ρε γαμώ το.
  Από βασικά χρώματα πήξαμε πια. Τι θες; Μια λεωφόρο πράσινο; Πενήντα πλατείες μπλε; Τριάντα πέντε πούλμαν κόκκινο;
  Παλαμάκια; Παρελάσεις σε παραλλαγή;
  Το λευκό , θα έπρεπε τουλάχιστον να προβάλλεται στην δημόσια τηλεόραση σαν φόντο, αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μερικές δεκαετίες τώρα, σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης, ένα μπούγιο κόσμου αλλάζει σκυτάλη στις θέσεις της ΕΡΤ, για εντελώς κομματικά συμφέροντα. Αυτό δεν είναι ήτα;
  Ας είναι καλά τα παιδιά που μας έδειξαν πως είναι να βλέπεις ζωντανούς, αμακιγιάριστους ανθρώπους, ζωντανά απ’ τα στούντιο.
  Ο Ματθαίος έχει δίκιο στην έκφραση αποτυχία. Όσο η δημοσιογραφία, θα αποτελεί μέρος ενός μηχανισμού ενίσχυσης της κομματικό-διαφημιστικής ντουντούκας, θα τρώει ήττες. Μαζί με αυτή, και η αλήθεια, και όλοι μας φυσικά.

 6. Φίλε Τσιμιτάκη καλή η ενέργεια στην ΕΡΤ , αλλά για πρόσεξε καλά το σύνθημα. «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΤΕ ΒΓΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ «. Δηλαδή αν βγούμε στους δρόμους όλοι το πρόβλημα λύθηκε χωρίς στόχους και χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα. Δεν θυμίζει αυτό το σύνθημα το κλασικό δόγμα της Σοσιαλδημοκρατίας «Το κίνημα είναι το παν ο στόχος δεν έχει σημασία»; Ένα δόγμα που το πληρώσαμε ακριβά με το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα; Τι στιγμή της κατάρευσης της Σοσιαλδημοκρατίας κάποιοι πάνε να την επαναφέρουν από το παράθυρο; Δεν θα ήταν καλύτερα αν το σύνθημα έγραφε.»ΚΑΤΩ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΖΗΤΩ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ» «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ». Αλλά για να γράφτεί ένα τέτοιο σύνθημα πρέπει πρώτα να έχεις επεξεργασμένο πρόγραμμα για μια τέτοια τηλεόραση. Όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε κατεβάζουμε τον κόσμο στους δρόμους και έχουμε ησυχη τη συνήδεισή μας ότι κάναμε το καθήκον μας.

 7. Το να λέμε τι θα ήταν καλύτερο να γράφουν τα πανό ή όχι, είναι σαν να θέλουμε να επιστρατεύσουμε την γενική και πολυποίκιλη κίνηση των παιδιών, κάτω από ένα ιδεοκουκούλομα ενός εντελώς υποκειμενικού πρίσματος. Του δικού μας.
  Το θέμα καταγράφεται, στο «τι» έχει συμβεί κάτω από τις παρούσες συνθήκες, και όχι σε αυτό που θα θέλαμε να συμβεί με βάση συνθήκες που δεν υπάρχουν.
  Μιλάμε για τα γεγονότα αυτή τη στιγμή έτσι δεν είναι;
  Πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε μια ζυγαριά και να ζυγίσουμε τα αρνητικά με τα θετικά έτσι ώστε να λάβουμε μια πιο νηφάλια εικόνα για την εξέλιξη του είδους μας γενικότερα, νομίζω.
  Δεν υπάρχουν ουτοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν κοινωνίες όμως που μπορούν να συμψηφίσουν τα θετικά με τα αρνητικά, και να αναγνωρίσουν τις διαφορές τους μειώνοντας τις «τριβές» που προκαλούν τη «φωτιά». Αν η δικιά μας καίγεται, θα πρέπει να επινοήσουμε μια «πυρασφάλεια» κάποια στιγμή. Η επινόηση χρειάζεται πειράματα όμως.
  Είναι πολύ αφελής αυτός που νομίζει ότι έχει έτοιμο μοντέλο διαμόρφωσης μιας κοινωνίας διότι δεν μιλάμε για κάτι μετρήσιμο με την μαθηματική γλώσσα και άρα, πρακτικά αφηρημένο.
  Είναι πολύ γενναίος όμως αυτός που έστω πειραματίστηκε πάνω σε αυτό με σκοπό το συλλογικό κέρδος.
  Προσωπικά λοιπόν, κάτω από αυτό το λογικό συμπέρασμα, χαιρετίζω την κίνηση των παιδιών που είχαν το θάρρος και τον αυθορμητισμό να έρθουν αντιμέτωπα με τη δική τους «αφέλεια», και τη δική μας πολύ περισσότερο.

 8. Ας αφήσουμε την ιδεολογική αντιπαράθεση για μετά τη «μαχη». Τώρα είναι καιρός για κοινή δράση. Και κοινή δράση σημαίνει ίδρυση του «Μετά την εφημερίδα». Αυτό πρέπει να είναι το κυρίαρχο και δεν βλέπυμε να προχωράει η υπόθεση. Θα ήταν πολύ λυπηρό να μείνει στα λόγια μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά μέσα βρίσκονται πολύ πίσω από τις ανάγκες του κόσμου αλλά και από τις τεράστιες δυνατότητες τις τεχνολογίας. Ενημερώστε τον κόσμο για την πορεία της πρωτοβουλίας σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s