Update 12-12-08: Δίκτυο Δημοσιογραφίας των Πολιτών

1

Update12-12-08: Η συνάντηση στον Ιανό απόψε πήγε εξαιρετικά νομίζω αφού ορίσαμε κάποιες βασικές αρχές (τις οποίες βρίσκω σε απόλυτη συμφωνία με τις αρχές που υιοθετήσαμε και προχτές στο Δίκτυο και θα δείτε παρακάτω), όπως οτι το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθει πρέπει να είναι ανοιχτό, να μην μπορεί να καπελωθεί απο κανέναν, να ωθεί τον κόσμο σε δράση, να αφήνει περιθώρια για την εκδήλωση πολλών δευτερογενών πρωτοβουλιών επεξεργασίας (aggregating) κοκ. Για το σκοπό αυτό συμφωνήσαμε εγώ και ο Φώτης Μπόμπολας να ανοίξουμε ένα wiki στο οποίο θα γραφτεί το κείμενο κάλεσμα και θα δωθεί ο σκελετός της πρωτοβουλίας. Είναι εδώ. O Μιχάλης σε συνεργασία με τον Αστέρη θα δούν το θέμα των tags – όλο το πράγμα θα πατήσει πάνω στο επιτυχημένο μοντέλο του #griots. Πάνω σε αυτό το σύννεφο πληροφοριών που θα δημιουργηθεί μπορούν να εκδηλωθούν άλλες πρωτοβουλίες μετά, όπως agreggation κ.α. Συμφωνήσαμε ακόμα οτι είναι σημαντικό να φτιαχτούν manuals και εργαλειοθήκες για τον κόσμο, οτι δημοσιεύται να μπαίνει κάτω απο άδεια cc atr.3 να είναι αξιοποιήσιμο δευτερογενώς κ.α. Αυτά συγκράτησα, όποιος μπορεί ας με συμπληρώσει, στα σχόλια. Την ιδια στιγμή το buzz ήδη ξεκίνησε ένα feed κάτω απο το #griots tag, ενω και το Radiobubble κάνει αναδημοσιεύσεις από ελληνικό και ξένο τύπο καθώς και αναδημοσιεύσεις από ελληνικά κυρίως blogs. Στην διεύθυνση radiobubble.gr/griots θα μαζεύονται όλα όσα έχουν ανέβει στο bubble με σχετικό θέμα. Για τον ίδιο λόγο ο Αστέρης άνοιξε ένα delicious λογαριασμό. Εγινε και στη Θεσσαλονίκη σχετική συνάντηση, αλλά για αυτήν θα διαβάσετε στου Αστέρη. Με αυτά και με αυτά δειχνει να παίρνει σάρκα και οστά η ιδέα και χαίρομαι ιδιαίτερα. Να αλλάξουμε τους όρους της δημόσιας ενημέρωσης και συζήτησης.

Update 11-12-08: Χθές καταφέραμε – παρά τα επεισόδια που γινονταν στη Στουρνάρη, να βρεθούμε 20 περιπου άτομα, εκπρόσωποι των indy, UFU, tvxs, radiobubble, bloggers και άλλοι προκειμένου να συζητήσουμε την δυνατότητα δημιουργίας ενος δικτύου δημοσιογραφίας των πολιτών. Η συζήτηση κινήθηκε σε καλό κλίμα και βεβαίως δεν κατέληξε ακόμα, όμως φτάσαμε σε μερικά πρώτα συμπεράσματα:
1. Το μοντέλο του tagging που εφαρμόστηκε με το #griots στο twitter και αλλού είναι πετυχημένο και οτι πιο ενδεδειγμένο σε περιόδους κρίσης ελείψει έτοιμης πλατφόρμας ή εργαλείων. Θα πρέπει να δούμε πόσο μπορεί να καλλιεργηθεί αυτό, με προσθήκη κάποιων ακόμα -λίγων- tags. Επίσης θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει κόσμος να αναζητήσει και να βάλει tags σε υλικό που δημιουργήθηκε αυτές τις μέρες αλλά δημοσιεύτηκε χωρίς το #griots. Ηδη αν πετύχουμε αυτό – θα χρειαστεί πολύ βοήθεια, απο πολλούς – θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα συγκλονιστικό αρχείο για τα επόμενα χρόνια.
2. Να δημιουργηθει ένας agreggator στον οποίο θα συγκεντρώνεται οτι δημοσιεύεται κάτω απο τα σχετικά tags.
3. Να δημιουργηθει ειδικό youtube channel (αν και με τα tags ίσως να μην είναι απαραίτητο) και να σηκώνονται βίντεο εκεί και στο tvxs.
4. Ειδικό κανάλι ήχου στο Radiobubble και αλλού.
5. Για το txt τα αυτά ισχύουν για το indy και όπου αλλού μπορούν να δημοσιεύονται κείμενα.
6. Το θέμα των media centers στα οποία να μπορεί να καταφύγει κανείς αν χρειαστεί βοήθεια απο τεχνικούς ή να σηκώσει κάτι γρήγορα το αφήσαμε ανοιχτό. Υπάρχει διάθεση απο indy, radiobubble, Εξάντα και tvxs να υποδέχονται και κάποιο κόσμο. Είναι ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά θέλει δουλειά ακόμα.
7. Να φτιαχτεί κείμενο οδηγιών για τον κόσμο, δημιουργικό και «εργαλειοθήκη» και βεβαίως να προωθηθεί εντατικά απο πολλoύς.

Εκδηλώνεται εκ του μακρόθεν, διάθεση απο πολύ κόσμο να βοηθήσει, πράγμα παρήγορο. Ξεκαθαρίσαμε μεταξύ μας οτι δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι που θα καθοδηγείται πολιτικά, θέλουμε ένα ανοιχτό σύστημα. Ομως σίγουρα προκύπτουν ερωτήματα σε διάφορα επίπεδα τα οποία θα πρέπει να απαντήσουμε γρήγορα και όσοι περισσότεροι γίνεται. Αν για παράδειγμα συμφωνήσουμε οτι αξίζει να υπάρξει μια ειδική σταχυολόγηση για τις περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας, ίσως πολλοι θεωρήσουν οτι αυτό εμπεριέχει άποψη. Επιπλέον σε οτι με αφορά προσωπικά θεωρώ οτι έχει κάθε νόημα να κινηθούμε άμεσα επειδή ακριβώς υπάρχει μια κίνητικότητα στην κοινωνία η οποία προκειμένου να μην χειραγωγηθεί, ελεγχθεί, κατασταλεί ή δαιμονοποιηθεί χρειάζεται ένα ουδέτερο περιβάλλον ενημέρωσης. Αυτό δεν είναι το περιβάλλον των παραδοσιακών ΜΜΕ. Ισως είναι το περιβάλλον ενος πραγματικού κινήματος δημοσιογραφίας των πολιτών.

Εδώ το αρχικό post

15 comments

 1. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία. Έχουμε πια ξεφύγει από την αντίληψη ότι μόνο επώνυμοι μπορούν να δημοσιογραφούν. Η δημοσιογραφία αποτελεί ένα λειτούργημα πέρα από επώνυμα, πέρα από στημένες ιδιωτικές; επιχειρήσεις.

 2. Δε χρειάζεστε μία πλατφόρμα, ούτε ένα agreegator. Χρειάζεστε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία μετάδοσης. Ή όπως εξηγεί ο David Clark την λειτουργία του Internet: «We reject: kings, presidents and voting. We believe in rough consensus and running code». Και μπορεί ο Clark να το είπε το 1992 για το πως δουλεύει (engineering wise) το Internet, αλλά αυτό εφαρμόζεται και στην προσπάθειά σας.

  Ξέρεις πως δεν είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμά της. Prove me wrong!

 3. Εντυπωσιακή η προσπάθειά σας.Η κοινωνία έχει ανάγκη αυτή την στιγμή από ομάδες πρωτοβουλίας των πολιτών.Όμως χρειάζεται προσοχή.Από την πρώτη συνάντησή σας φαίνεται πως δίνεται πολύ μεγάλο βάρος στον τομέα της τεχνολογικής οργάνωσης αυτού του δικτύου.Ένα τέτοιο δίκτυο δεν είναι παρά ένα εργαλείο ενημέρωσης.Είναι ένα μέσο , δεν είναι ο σκοπός.Πριν καταλήξει κάποιος στο εργαλείο που θα φτιάξει πρέπει πρώτα να γνωρίζει το σκοπό που επιδίωκει.Αν ο σκοπός σας είναι να φτιάξεται ένα ακόμη μέσο πληροφώρησης δεν νομίζω πως θα έχει επιτυχία.Το τι γίνεται στην κοινωία ο κόσμος το μαθαίνει από πολές πηγές άλλά και το βιώνει καθημερινά. Αυτό που δεν ξέρει είναι το γιατί. Και αυτό λείπει από την ελληνική δημοσιογραφία.Χρειαζόμαστε ένα δικτυο δημοσιογράφων που θα απαντούν στα διάφορα γιατί που βασανίζουν την κοινωνία. Και η επιτυχία ενός τέτοιου δικτύου δεν εξαρτάται απο την τεχνολογική του αρτιότητα , όσο από την εξέυρεση των κατάλληλων πηγών που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις στα διαφορα «γιατί»

 4. @tsimitakis:
  Δεν είναι ότι δεν το θέλω, είναι που έχω τέτοια πίεση χρόνου που δεν μπορώ να βοηθήσω. Ένα καφέ να τον πιω μαζί σας και να πως 5 πράγματα που νομίζω, αλλά δεν επαρκώ χρονικά για περισσότερα. Πρέπει να δεις το σχόλιό μου συμπληρωματικό αυτού του zisis. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι πως έχετε όπλα διάδοσης του προϊόντος της προσπάθειάς σας. Ο χρόνος θα φέρει και άλλα. Με το να αφιερώνετε χρόνο στο πως θα κάνετε tagging ή με ποια ακριβώς πλατφόρμα θα δημοσιεύετε video, ήχο και κείμενα ασχολείστε με περιφερειακά ζητήματα. Θέλω να πω δηλαδή πως είναι προτιμώτερο ο πυρήνας που έχετε ήδη σχηματίσει να ασχολήθεί με το #7 και αυτοί που θα διαβάσουν και θα ασπαστούν το αποτέλεσμα, από μόνοι τους θα ασχοληθούν με τα #1 έως #6.

 5. @adamo, @zisis οκ παίδες. Δεν το έχουμε. Το ψάχνουμε. Ο καθένας οτι μπορεί. Ακόμα και μια συνάντηση για καφέ θα ειναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Μπαίνουμε σε περίοδο εντάσεως. Θα χρειαστούμε τη δημοσιογραφια των πολιτών περισσότερο απο ποτέ. Δεν είναι μόνο το τωρινό ξέσπασμα. Ερχονται κι άλλα σίγουρα

 6. Δυστυχώς δεν ενημερώθηκα έγκαιρα, καθότι δεν είδα το μπλογκ σου σήμερα το πρωί από το οποίο φαντάζομαι έγινε η πρόσκληση. Το έμαθα τυχαία το απόγευμα από μια άλλη μπλόγκερ. Παρακολουθώ και με ενδιαφέρει

 7. […] το κάλεσμα του σε δοκιμαστική λειτουργία ιστοτόπου “Μετά την εφημερίδα”. Μια προσπάθεια που αξίζει να υποστηριχθεί και να […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s