Open post για την ψυχική υγεία

1Update 1/12/2008: Απο το psi-action πήρα το παρακάτω δελτίο τύπου: Περισσότερα από είκοσι χρόνια πέρασαν από τη δημοσιοποίηση της απαράδεκτης κατάστασης του ιδρύματος της Λέρου και κατ’ επέκταση των τραγικών συνθηκών διαβίωσης των ψυχικά πασχόντων, οι οποίοι παρέμεναν για δεκαετίες έγκλειστοι στα ψυχιατρικά ιδρύματα της χώρας μας, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή και τις έντονες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Σήμερα, δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες προς το Υπουργείο Υγείας η ψυχιατρική μεταρρύθμιση εγκαταλείπεται:
Οι αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αναμενόμενες και ο κίνδυνος ενός νέου διασυρμού της χώρας μας είναι ορατός: Θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε για την εγκατάλειψη των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και την κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Update 24-11-2008 Απο το psi-action: Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Δικτύου Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης απέναντι στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αριστοτέλους 19 Αθήνα,
την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008, ώρα 9.00 π.μ.
Οι φορείς που υλοποιούν, εδώ και 25 χρόνια, με υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες, ένα μεγάλο μέρος της αποασυλοποίησης και της μεταρρύθμισης των ψυχιατρικών υπηρεσιών, εκπέμπουν σήμα κινδύνου και κραυγή απόγνωσης. Περισσότερα δείτε εδώ.


Update: Μπορεί αυτό να είναι το μέλλον της ψυχικής υγείας άραγε; Φαντάζομαι πως διάφοροι φιλελεύθεροι δεν θα διαφωνούσαν ιδιαίτερα. Στο μεταξύ την Παρασκευή έρχεται η επίτροπος υγείας της Ευρωπαικής Επιτροπής για συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μια θαυμάσια ευκαιρία για διαμαρτυρία ;-) Ελπίζω οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να οργανώσουν κάτι.

1Με κινητοποιήσεις στις περιοχές που εργάζονται απαντούν στις 5 Δεκεμβρίου οι υπάλληλοι των δομών ψυχικής υγείας στην παρατεταμένη κρίση που μαστίζει το χώρο τους, αφού το υπουργείο υγείας εξακολουθεί να μην καταβάλει χρήματα για την κάλυψη μισθών και εξόδων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σοβαρά πλέον με κλείσιμο και ακύρωση της ψυχιατρικής μεταρύθμισης στην πράξη. Στο Χαλάνδρι, λοιπόν, στο Χολαργό και όπου υπάρχουν τέτοια κέντρα οι εργαζόμενοι στους ξενώνες θα προσπαθήσαουν να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τον κόσμο προκειμένου να μην φτάσουμε ξανά στην εποχή της Λέρου. Παρακολουθήστε το post αυτό για updates και καταθέστε παρακαλώ οτι πληροφορίες έχετε στα σχόλια. Ανοιχτό link θα κρατήσω με το blog psi-action το οποίο κάνει φοβερή δουλειά ενημέρωσης για τα σχετικά θέματα. Και απο το οποίο αντιγράφω το παρακάτω:

«Ναί, ο Υπουργός Υγείας έχει channel στο youtube. Συνήθως, στο youtube μπορεί κάποιος να σχολιάσει, να βαθμολογήσει τα videos, αλλά και να κάνει video response (δηλαδή να «συνδέσει» ένα video με κάποιο άλλο ως απάντηση). Αλλά… όλες οι λειτουργίες του channel είναι απενεργοποιημένες, από τον διαχειριστή του !!!
Δηλαδή, μόνο βλέπουμε. Δεν σχολιάζουμε, δεν κρίνουμε (βαθμολογούμε). Μονόλογος, μέχρι και στο youtube. Πως λέμε ενεργοί πολίτες, καμία σχέση.

Αξίζει όμως να τα δείτε και να κάνετε μια καλή πράξη, ανεβάζοντας και τα views (γιατί από ότι φαίνεται δεν τα βλέπει και κανένας, και να έχουν στοιχίσει άραγε ? ).

Ωραία θα ήταν να ζούμε στη χώρα που παρουσιάζεται πχ. στο video για τον εθελοντισμό.
Μια κοινωνία ανθρώπων που πετάει στα σύννεφα, αγκαλιάζει το διαφορετικό, η Ελλάδα της ευθύνης, η Ελλάδα της αλληλεγγύης κτλ.

Ουσιαστικά, παρουσιάζεται το έργο των εθελοντικών – μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Τώρα, γιατί εμφανίζεται το λογότυπο του Υπουργείου Υγείας κάθε τόσο, δεν γνωρίζουμε.
Αισθάνονται εθελοντές οι κύριοι ή υποστηρικτές όσων αναφέρονται στο video ?

Αν δεν σας συγκίνησαν τα «πολύχρωμα» videos του channel…
επιστρέψτε στην πραγματικότητα και δείτε και κανένα ασπρόμαυρο:

Advertisements
  • eleni
  • 18 Νοεμβρίου 2008

  από σχόλιο στο psi-action σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του θεραπευτικού ξενώνα εφήβων ΙΡΙΣ, της εταιρίας Ε.Ψ.Υ.Π.Ε και για να δούμε και τί ακριβώς απαντά το υπουργείο σχετικά με αυτά τα θέματα:
  «Ναι είναι ΓΕΓΟΝΟΣ ότι μια πρότυπη μονάδα που φιλοξενούσε εφήβους με σοβαρά ψυχικά προβλήματα ανέστειλε τη λειτουργία του! Είναι επίσης ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του ΠΟΛΙΤΗ εκφράζει τις ανησυχίες του προς το Υπουργείο Υγείας για το παραπάνω. Δεν είναι πια απειλή, είναι ΓΕΓΟΝΟΣ ότι οι Μονάδες αυτές κλείνουν. Το Υπουργείο τι απαντά? Ας το δούμε λοιπόν. Όχι – λέει η ηγεσία του Υπουργείου – δεν κλείνουμε τις Μονάδες, δεν τις υποχρηματοδοτούμε, αντιθέτως τις χρηματοδοτούμε από τρεις πηγές:
  Πρώτη πηγή) ειδικό νοσήλιο εισπραττόμενο από τα ασφαλιστικά ταμεία. Απαντούμε: μόλις πρόσφατα υπογράφηκαν συμβάσεις για το ειδικό νοσήλιο με το ΙΚΑ, από τις οποίες προκύπτει ότι για να αρχίσει να καταβάλει το ΙΚΑ το ειδικό νοσήλιο πρέπει να τηρηθούν προϋποθέσεις οι οποίες συνάδουν με τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών και όχι με τη λειτουργία των στεγαστικών κοινοτικών δομών (π.χ. α) τήρηση βιβλίου ασθενών με αναγραφή αριθμού θαλάμου (!!!), λές και οι Ξενώνες και τα Προστατευμένα Διαμερίσματα είναι ιδιωτικά θεραπευτήρια, β) υποχρεωτική προγενέστερη παραμονή του ενοίκου σε ψυχιατρείο, συνεπώς αν κάποιος ψυχικά ασθενής δεν είχε την «τύχη» να νοσηλευτεί στα ευαγή ψυχιατρικά ιδρύματα, αλλά απευθείας σε μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης δεν δικαιούται του νοσηλίου!!! και άλλα πολλά). Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι και αυτό το νοσήλιο (αν καταφέρουν να το εισπράξουν ποτέ οι Φορείς) αφορά μόνο τους ενοίκους των μονάδων που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή σε άλλους ασφαλιστικούς Φορείς, δηλαδή ελάχιστους ενοίκους, καθόσον η πλειοψηφία των ψυχικά ασθενών είναι ανασφάλιστοι
  Δεύτερη πηγή: 2% τέλος κοινωνικής αντίληψης από τις προμήθειες. Απαντούμε: Παρά το γεγονός ότι η σχετική επιτροπή προμηθειών έχει συσταθεί από τον Ιούνιο 2008 το Υπουργείο δεν έχει ενημερώσει τους Φορείς ούτε ποιο θα είναι το ποσό που θα εισπράττουν από το περιβόητο «τέλος κοινωνικής αντίληψης» ούτε –το κυριότερο- πότε θα το εισπράξουν
  Τρίτη πηγή: τακτικός προϋπολογισμός, βάσει τριμηνιαίων απολογιστικών στοιχείων. Απαντούμε: παρά το γεγονός ότι έχουν ελεγχθεί τα απολογιστικά στοιχεία και το Υπουργείο έχει υποχρέωση για άμεση καταβολή των οφειλομένων βάσει της παραπάνω δέσμευσης του, δεν προχωρεί άμεσα στη σχετική εκταμίευση των οφειλομένων, με αποτέλεσμα πλέον οι εργαζόμενοι των Φορέων να παραμένουν απλήρωτοι έως και 5 μήνες! Τελικά θα τις κλείσετε τις Μονάδες κ. Υπουργέ;»

 1. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ,

  ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΩΝΕΣ.ΛΥΠΗΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΞΕΝΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ?
  Π.Χ ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΜΙΖΕΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΣ.
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΑΝ ΑΒΓΑΛΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΠΡΣΙΝΕΣ ΦΑΤΡΙΕΣ Ή ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ?ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΕΙΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ?Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΕΝΕΣΤΕΡΟΙ

  • Katerina
  • 21 Νοεμβρίου 2008

  Τρίτη 25/11/2008 ώρα 9.00 Υποργείο Υγείας. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση της ψυχικής Υγείας που οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία τις δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Είναι σημαντικό να είμαστε πολλοί..!

 2. @Σταύρος Χαραλαμπίδης
  Οπως σωστά επισημαίνεις ‘Γιάννης κερνάει, γιάννης πίνει». ΠασοκοΝεοδημοκράτες απατεώνες με δομές-σφραγίδες λυμαίνοταν για χρόνια εκατομμύρια χωρίς να παράγουν έργο. Δεν την πληρωνουν αυτοί όπως καταλαβαίνεις ομως. Την πληρώνουν οι άλλοι -που κάναν δουλειά- και οι ασθενείς. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα η ΕΨΥΠΕ. Θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να καταγγείλουν όσους έφεραν την ψυχική υγεία σε αυτό το χάλι. Σε κάθε περίπτωση η λογική όλοι φταίνε δεν είναι αρκετή. Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει κατά καιρούς μηχανισμούς ελέγχου. Αλλά οι πολιτικές μαφίες των δυο κομμάτων δεν άφησαν να δημιουργηθούν. Τέλος πίσω απο όλα αυτά η σκληρή πραγματικότητα είναι οτι ΔΕΝ έχουν πολιτική για την ψυχική υγεία. Ο Αβραμ΄’οπουλος σήμερα στην Καθημερινή παραδέχεται οτι δεν υπάρχουν λεφτά. Γιατί δεν δίνουν άραγε; Μήπως θα θέλανε να αναλάβει και εδώ η ιδιωτική πρωτοβουλία; Και αν ναι μήπως θα φτάσουμε σε καταστάσεις σαν αυτή που περιγράφει το βιντεάκι που έβαλα στην αρχή του ποστ;

  • acv
  • 24 Νοεμβρίου 2008

  Προσέξτε τον κίνδυνο να τσουβαλιαστούν όλες οι ΜΚΟ ψυχικής υγείας (κάτι που προσπαθεί να κάνει το Υπουργείο Υγείας τελευταία).

  Όχι δεν είναι όλοι οι φορείς χρωματισμένοι, ούτε όλοι οι ψυχίατροι τρώνε μίζες, ούτε όλοι οι εργαζόμενοι άβγαλτα παιδάκια. Υπάρχουν φορείς με έργο, ψυχίατροι που παλεύουν να αλλάξουν το κατεστημένο και εργαζόμενοι που δίνουν την ψυχη τους. Και όλοι αυτοί ζητούν αξιολόγηση των δομών και έλεγχο των οικονομικων, σταθερά εδω και χρόνια.

  Σεβασμός τουλάχιστον για όσους και αν είναι οι παραπάνω. Αμάν πια, αυτό το όλοι ίδιοι είναι μας κατέστρεψε σαν χώρα και ισοπεδώνει και τις θετικές προσπάθειες.

  Αντι αυτού προτείνω ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ. Να αναγνωριστεί το έργο όσων προσπαθούν για κάτι καλύτερο, να φύγουν από τη μέση οι καιροσκόποι και να πάνε στον εισαγγελέα οι απατεώνες. Αυτό ποιός θα το κάνει ? Να τον ψηφίσουμε.

  • acv
  • 29 Δεκεμβρίου 2008

  Αξίζει να δείτε τι έλεγε ο πρώην υπουργός υγείας Νικήτας Κακλαμάνης (πριν αναλάβει το δύσκολο έργο της φύλαξης χριστουγεννιάτικων δέντρων) για τις δομές που τώρα δεινοπαθούν από τον τωρινό υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο.
  εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=QHYwluyGFoY
  και σχετικό post:
  http://psi-action.blogspot.com/2008/12/blog-post_28.html

  Ο Αβραμόπουλος αφού τα έφτιαξε όλα στην υγεία «ψάχνεται» για άλλα μεγαλεία. Ποιός θα είναι ο νέος υπουργός και τι θα κάνει ? Άγνωστο.

  Όπως έλεγε ένα σύνθημα:
  Χρόνια και ανίατα είναι τα Υπουργεία, κάτω τα χέρια απ’ τα οικοτροφεία.

  • r
  • 28 Μαΐου 2009

  Κύριε Παναγέα

  Κυρία Χρηστάκη

  Μεταφραστική εταιρεία paspartu

  Πότε επιτέλους θα με πληρώσετε για τις μεταφράσεις που σας έκανα;

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: