10 οργανώσεις κατά αστυνομικής βίας

1Ελαβα το παρακάτω δελτίο τύπου:
«Δυστυχώς για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε ότι το Τμήμα Ασύλου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής εφαρμόζει τακτικές που παραβιάζουν κατάφωρα το θεσμικό δικαίωμα των προσφύγων στην πρόσβαση στο άσυλο. Από την παραλαβή ελάχιστου αριθμού αιτημάτων ασύλου κατά το παρελθόν φθάσαμε πρόσφατα στην πλήρη αναστολή της διαδικασίας παραλαβής. Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής δεν ήταν δύσκολο να προβλεφθούν: η πλήρης αναστολή της διαδικασίας για δύο μήνες οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στον άνευ προηγουμένου συνωστισμό (περίπου 3.000) αιτούντων άσυλο το Σαββατοκύριακο 25-26 Οκτωβρίου έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη κάτω από συνθήκες εξευτελιστικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η συρροή αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία κατασταλτικά με φαινόμενα βίαιης απώθησης που προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών ατόμων ενώ μετά από επώνυμες καταγγελίες διερευνάται ο, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, θάνατος ενός ανθρώπου.
Από την πλευρά μας επισημαίνουμε για ακόμα μία φορά ότι το δικαίωμα των προσφύγων για καθολική, διαρκή και απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου απορρέει από το διεθνές και εθνικό δίκαιο και δεν μπορεί να υπονομευτεί με την επίκληση προβλημάτων διοικητικής οργάνωσης. Η ακολουθούμενη από τη διοίκηση πρακτική εγκαταλείπει τους πρόσφυγες έκθετους στον κίνδυνο σύλληψης και απέλασης.
Τα ανωτέρω περιστατικά καταδεικνύουν την ακαταλληλότητα και ανεπάρκεια της Ελληνικής Αστυνομίας να διαχειριστεί τα θέματα ασύλου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα προστασίας. Όσο η αστυνομία διαχειρίζεται το θεσμό του ασύλου τέτοια φαινόμενα καταστολής θα είναι αναμενόμενα. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανής η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προστασία των προσφύγων.
Ζητάμε την απόδοση ευθυνών, τόσο για τα περιστατικά βίας κατά των προσφύγων της 25ης και 26ης Οκτωβρίου, όσο και για την καταστρατήγηση των διαδικασιών ασύλου».

Υπογράφουν οι οργανώσεις:

Άρσις, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι , Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες, Σάμος, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών (Αθήνα), (Θεσσαλονίκη), Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, Παρατηρητήριο Ρατσισμού και Ξενοφοβίας, Ένωση-ΚΕΜΟ, PRAKSIS, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Μετανάστες και Πρόσφυγες Λέσβου, «Προσφυγή».

Δείτε ακόμα: Lathra

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: