Software Freedom Day

1Αν το επόμενο Σάββατο κατεβείτε στην οδό Στουρνάρη και δείτε κόσμο πάνω από φορητούς υπολογιστές, έξω από την πύλη του πολυτεχνείου, μην παραξενευτείτε. Θα πρόκειται για τα μέλη της Ενωσης Ελλήνων Χρηστών Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (HELLUG) τα οποία θα επιδεικνύουν τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της χρήσης αυτών των προγραμμάτων έναντι των αντίστοιχων της Microsoft και της Apple.

Την ίδια ημέρα σε όλον τον πλανήτη, ομάδες προγραμματιστών θα βγουν στους δρόμους για τον ίδιο σκοπό, θέλοντας να πουν στον κόσμο ότι τα ζητήματα που αφορούν το λογισμικό που χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές του σπιτιού, του γραφείου μας, του δήμου, ή του σχολείου, δεν είναι απλώς τεχνικά, αλλά πολύ μα πολύ ουσιαστικά: «Το λογισμικό ασκεί επιρροή στο πώς επικοινωνούμε, πώς διασκεδάζουμε, δουλεύουμε, ενώ στηρίζει τον τρόπο ζωής μας, τις βασικές ελευθερίες όπως της συνάθροισης, της σκέψης και της επιλογής» αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος softwarefreedomday.org, το οποίο συντονίζει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις σε όλον τον πλανήτη.

«Το ζητούμενο είναι η διαφάνεια. Τα κλειστά προγράμματα των εταιρειών, όπου μόνο αυτές διαθέτουν τη “συνταγή” τους, είναι ευπαθή σε θέματα ασφαλείας. Αντίθετα στα ανοιχτά προγράμματα μπορούν εταιρείες ή απλοί χρήστες να διορθώσουν γρήγορα τα προβλήματα. Επιπλέον συνεπάγονται μηδενικό κόστος για τη διοίκηση κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει λύσεις σε δικά της ζητήματα γρήγορα και χωρίς κόστος» εξηγεί ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χρηστών Linux (HELLUG).

Σύμφωνα με τη Forrester research στην Ευρώπη καταγράφεται μια σαφής τάση ανόδου υπέρ του ανοικτού λογισμικού. Στη Γαλλία το 24% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν τέτοια προγράμματα, ενώ ένα 15% ακόμα τα δοκιμάζει στην προοπτική να τα εντάξει στην παραγωγική της διαδικασία. Στη Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 21% και 13% αντίστοιχα, στις ΗΠΑ 17% και 11% και τη Μεγάλη Βρετανία 15% και 11% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα ένα ποσοστό 38,9% χρησιμοποιεί τέτοια προγράμματα. Εν τούτοις τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα, μετά την περσινή συμφωνία μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Microsoft.

«Με τα ελεύθερα δωρεάν προγράμματα θα μπορούσαμε να καλύψουμε το χάσμα που μας χωρίζει από την ανεπτυγμένη τεχνολογικά Δύση πολύ γρήγορα και χωρίς κόστος» λέει ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης.

Οι κοινότητες του ελεύθερου λογισμικού ζητούν από την Ελλάδα να θεσπίσει τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που αναπτύσσουν δωρεάν ως ελάχιστη προϋπόθεση για την πώλησή τους στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει πως εταιρείες όπως η Microsoft για να ανταγωνιστούν προγράμματα σαν το open office, θα αναγκάζονταν να βελτιώσουν τα δικά τους και να μειώσουν τις τιμές.

3 comments

  1. Σίγουρα το ποσοστό στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλό; Έχει δημοσιευθεί η έρευνα της Forrester στο διαδίκτυο; Καλόβουλα ρωτώ, επειδή θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s