Ρεπορτάζ για το ταξίδι στις Βρυξέλλες
09092008356

Originally uploaded by null21

(Το συνοπτικό ρεπορτάζ μου για την επίσκεψη στις Βρυξέλλες που δημοσιεύει την Πέμπτη η Καθημερινή)

Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία για τις κοινότητες των Ελλήνων ιστολόγων του διαδικτύου ανέλαβε τις προηγούμενες ημέρες η ομάδα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές Σταύρος Λαμπρινίδης και Μαίρη Ματσούκα.
Ενόψει της ψήφισης της κοινοτικής οδηγίας για τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υπηρεσιών και την προστασία της ιδιωτικότητας και των καταναλωτών στο τέλος του μήνα από το Ευρωκοινοβούλιο, οι δυο ευρωβουλευτές κάλεσαν 46 Έλληνες bloggers στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου. Οι bloggers ενημερώθηκαν για το θέμα τόσο από τους ίδιους τους βουλευτές, όσο και από στελέχη της Κομισιόν αλλά και μέλη ακτιβιστικών οργανώσεων, όπως η Statewatch, Squaring the net, FFII κ.α.
Τα θέματα που απασχολούν το Ευρωκοινοβούλιο σχετίζονται με το τι πρέπει να θεωρείται προσωπικό δεδομένο και τι όχι στην ψηφιακή επικοινωνία (παράδειγμα η μοναδική διεύθυνση που διαθέτει κάθε υπολογιστής – IP) καθώς και το αν και για πόσο διάστημα θα πρέπει να κρατούν και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των χρηστών στο διαδίκτυο, οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών internet, οι μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου, όπως η Google, η Yahoo και η Microsoft αλλά και οι υπηρεσίες ασφαλείας όπως αστυνομίες και δικαστικές αρχές.
«Δεν μπορεί να αποφασίζουν αστυνομίες και εταιρίες για τα δεδομένα μας. Πρέπει τουλάχιστον να είναι ισότιμη η συνδιαλλαγή και να προστατεύεται τόσο η ελευθερία καθενός, όσο και η ασφάλεια όλων» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του προς τους bloggers, ο κος Σταύρος Λαμπρινίδης. Ο Ευρωπαίος επόπτης προσωπικών δεδομένων κος Peter Hustings επισημαίνει πως θα πρέπει στην οδηγία που θα ψηφιστεί να «συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν ώστε να διαφυλαχθούν οι βασικές δημοκρατικές αξίες. Το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι εξίσου σημαντικά».
Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη φορά που ένας επίσημος θεσμός καλεί bloggers, αναγνωρίζοντας στο νέο μέσο επικοινωνίας θέση επίσημου συνομιλητή όπως αντίστοιχα στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Advertisement

12 comments

 1. [Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη φορά που ένας επίσημος θεσμός καλεί bloggers, αναγνωρίζοντας στο νέο μέσο επικοινωνίας θέση επίσημου συνομιλητή όπως αντίστοιχα στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.]

  1.Δεύτερη φορά η πρώτη ήταν από την υπουργό εξωτερικών.

  2. Θα μου επιτρέψεις να έχω αρκετές επιφυλάξεις επ΄αυτού, αν και προσωπικά το βρίσκω ορθή κίνηση, παρόλαυτα για να υπάρξει όπως το θέτεις επίσημη συνομιλία με τους «bloggers» θα έπρεπε να γίνει δημόσια διαβούλευση, το οποίο τεχνικά θα οδηγούσε σε μια ατέρμονη κόντρα (βλέπε διαβούλευση με την Αρχή πνευματικών δικαιωμάτων, όπου απάντησαν τελικά κλαδικά).

  3. Απο την αρχή ήμουν θετικός με την ιδέα ότι γίνεται άνοιγμα στην ευρύτερη κοινωνία και όχι πια μόνο στα mainstream media, αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

 2. […] Οδηγία e-privacy, στον e-lawyer. if you have nothing to hide…, στο adeligia.net Ρεπορτάζ για το ταξίδι στις Βρυξέλλες, στον tsimitaki επίσκεψη στις Βρυξέλλες από τον Αθήναιο. Οι […]

 3. Κύριε Κωνσταντίνε Χαλαστάνη
  Πληρεξούσιε Υπουργέ Α’ Τάξεως
  Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη,
  Υπουργού Εξωτερικών και κόρης του βρυκόλακα,

  Προτού αρχίσουμε, ο Ελληνικός Λαός σας συγχαίρει για την απόφαση που έλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών να σας τοποθετήσει ως Πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι, πόστο που σας είναι γνωστό αφού εκεί πήρατε το Μάστερ σας στο Διοικητικό Δίκαιο, εκεί τοποθετηθήκατε από το Υπουργείο ως Γραμματέας Πρεσβείας και, επειδή κάποτε έλλειπαν οι πιστώσεις για να σας μεταθέσουν, παραμείνατε στο ίδιο πόστο και ως Σύμβουλος Πρεσβείας.

  Κύριε Κωνσταντίνε Χαλαστάνη, μάλλον μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι Έλληνες που έχουν βαρεθεί να τους θεωρούν μαλάκες αυτοί που βγάζουν συνεχώς ανακοινώσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών.

  Διαβάζω τι καταθέσατε στην προκαταρκτική εξέταση που διενήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Αριστείδης Αγαθοκλής για το πώς διέφυγε από την Ελλάδα ο κύριος κατηγορούμενος στην Υπόθεση της Ζίμενς κύριος Καραβέλας «..δεν ενθυμούμαι ότι ενημερώθηκα για το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος από τον Α’ Γενικό Διευθυντή, ως ο τελευταίος κατέθεσε ότι έπραξε, ενώ ενθυμούμαι ότι ενημερώθηκα από το Σύμβουλο Πρεσβείας του Διπλωματικού Γραφείου της κας Υπουργού στις 12:55 τη Δευτέρα 25.5.09… Ωστόσο εφόσον ο Α’ Γενικός Διευθυντής βεβαιώνει τα ανωτέρω, δεν θέτω τη μαρτυρία του σε αμφισβήτηση».

  Και μόνο για αυτή την εύστοχη απάντησή σας, ο ελληνικός λαός πιστεύει ότι επάξια σας αξίζει το πόστο στο Παρίσι όπου θα πάτε. Όμως αν χρειαστεί να καταθέσετε και άλλη φορά, μη θεωρήσετε ότι έχει εξαντληθεί το οπλοστάσιο των διπλωματικών απαντήσεων που σας έχει εφοδιάσει η χώρα μας πληρώνοντάς σας συγχρόνως ώστε να τις χρησιμοποιείτε αμα λάχει στις διπλωματικές συναντήσεις σας. Για παράδειγμα ισάξιες απαντήσεις έχουν καταγραφεί στην ελληνική ιστορία οι εξής:

  (Απαντήσεις Διευθυντού της Αστυνομίας στη δίκη για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973)

  Απάντηση στην 1η ερώτηση: «Δεν γνωρίζω»

  Απάντηση στην 2η ερώτηση: «Δεν άκουσα»

  Απάντηση στην 3η ερώτηση: «Κατέθεσα σχετικά».

  (Απάντηση στην υποθεση Οτσαλάν όταν ένας Κενυάτης διπλωμάτης έδειξε στο Γραμματέα Πρεσβείας ένα δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Οτσαλάν βρισκόταν μέσα στην Ελληνική Πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας): Δεν μπορώ να διαβάσω την εφημερίδα γιατί δεν έχω μαζί μου τα γιαλιά μου και έχω πρεσβυωπία».

  Κύριε Κωνσταντίνε Χαλαστάνη, μπορείτε να πείτε ευθέως ότι «η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ήξερε από το διαβολεμένο εκείνο Σάββατο ότι οι Ουρουγουανές Αρχές μας ρωτούσαν σχετικά με τον Καραβέλα, και ότι η ίδια Υπουργός είχε μπροστά της και είχε διαβάσει όχι μία αλλά εκατό φορές το σχετικό τηλεγράφημα που της είχε στείλει στο ΥΠΞΕ ο Πρέσβης μας στο Μοντεβιντέο»;

  Κύριε Κωνσταντίνε Χαλαστάνη, ο τρόπος που εισέπραξε την απάντησή σας ο κύριος Αριστείδης Αγαθοκλής μάλλον δημιουργεί την εντύπωση σαν να του κάνατε εσείς εξέταση και όχι εκείνος σε σας.

  Και γιατί κύριε Κωνσταντίνε Χαλαστάνη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ πήρε από τη Ντόρα Μπακογιάννη να κάνει ένορκη διοικητική εξέταση, περιορίστηκε να κάνει μόνο προκαταρκτική εξέταση που κατέληξε στο ότι «υπήρξε καθυστέρηση στη διεκπεραίωση του τηλεγραφήματος μέσα στο Υπουργείο Εξωτερικών» και εισηγείται τώρα να ανατεθεί η διενέργεια ένορκης διοικητητικής εξέτασης στον ΣΤ’ Γενικό Διευθυντή Διοικητικού, κύριο Μιχαήλ Καμπάνη, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’ Τάξεως και μέλος του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου;

  Μα κύριε Χαλαστάνη, ο ΣΤ’ Γενικός Διευθυντής, κ. Μιχαήλ Καμπάνης, έχει αναλάβει από την ιστοσελίδα της «Αρχαίας Ιθώμης»(www.arxaiaithomi.gr) να βγάλει στο φως την υπόθεση των 550.000 χιλιάδων δολλαρίων που κατέβαλε το Ελληνικό Κράτος στο Δήμαρχο της Νέας Υόρκης για παράνομα παρκαρίσματα των ελλήνων διπλωματών για πέντε χρόνια (παράνομο παρκάρισμα το πρωϊ για τη δουλειά, παράνομο παρκάρισμα για φαγητό το μεσημέρι, παράνομο παρκάρισμα για το θέατρο στο Μπροντγουέι και «δεν πληρώνουμε τα πρόστιμα επειδή είμαστε διπλωμάτες και έχουμε ασυλία). Αυτά τα χρήματα βγήκαν μέσω της φορολογίας από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενο, και η «Αρχαία Ιθώμη» ζήτησε από τον κύριο Καμπάνη να φροντίσει να εισπραχθούν τα ποσά αυτά από τους παραβάτες προτού παραγραφούν. Και επειδή το μέλλημα αυτής της κυβέρνησης, της κυβέρνησης Καραμανλή είναι να μην παραγραφεί ποτέ και τίποτα, δεν μπορούμε να αποσπάσουμε την προσοχή του κυρίου Καμπάνη σε άλλα θέματα.

  Μήπως κύριε Χαλαστάνη, θα μπορούσε να επιλεγεί για την αποστολή αυτή, ο Εισηγητής του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης; Όχι μόνο επειδή λόγω βαθμού είναι ανώτερος όλων (και όλοι θα δίσταζαν να του πουν ψέμματα) αλλά και επειδή έχει αποφασιστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών να είναι από την 1η Ιουλίου ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ (διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων κλπ);

  Μάλλον αυτός δεν είναι ο καταλληλότερος, παρά να φτάσουμε να αναθέσουμε τη διενέργεια της ένορκης διοικητικής εξέτασης στον κύριο Βασίλη Κωστή, Πληρεξούσιο Υπουργό Α’ Τάξεως, Διευθυντή της ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού και από την 1η Ιουλίου Πρέσβη της Ελλάδας στη Λισσαβώνα;

  Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι αυτά τα θέματα των εκδόσεων, των φυγάδων των αναζητουμένων κακοποιών είναι θέματα προς αποφυγή.

  Κάποτε σε μία Πρεσβεία χώρας αρκετά ελαστικής στα θέματα έκδοσης εμφανίστηκε κάποιος που είχε κάνει μεγάλης ολκής υπεξαίρεση σε ελληνική τράπεζα και είχε καταφύγει στη χώρα αυτή. Του είχαν τελειώσει τα λεφτά σε καζίνα και χαρτοπαιξίες και ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ζήτησε λοιπόν από την Πρεσβεία μας να του δώσει διαβατήριο ενός ταξειδιού για την Ελλάδα και εισιτήριο που δεν θα άλλαζε ώστε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να δικαστεί. Η Πρεσβεία έστειλε τηλεγράφημα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν δόθηκε απάντηση, μάλλον επειδή η υπόθεση είχε «διευθετηθεί» στην Ελλάδα και ήταν περιττή η αναμόχλευση. Ο άνθρωπος ξαναήρθε και ξαναήρθε και διαπιστώνοντας την παγερή αδιαφορία της Ελλάδας να τον δικάσει, απείλησε να κάνει κατάληψη της Πρεσβείας. Απόλυτη σιωπή όμως από το ΥΠΞΕ. Τελικά μετά από ένα χρόνο ακριβώς εστάλη στην εν λόγω Πρεσβεία ερώτημα από το ΥΠΕΞ αν ο ενδιαφερόμενος ήταν ακόμα εκεί και να στείλουν την ακριβή διεύθυνση, τηλέφωνο και ταχυδρομικό τομέα για να τον συλλάβουν μέσω της Ιντερπόλ. Όμως η Πρεσβεία κατόπιν έρευνας ενημέρωσε το ΥΠΕΞ ότι ο ενδιαφερόμενος έπαθε κατάθλιψη και εξαφανίστηκε (μήπως αυτή τη μέθοδο τιμωρίας χρησιμοποιούν ορισμένοι και σήμερα;)

  Μία άλλη φορά είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να συλλαμβάνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα Αλβανοί που ταξίδευαν εκεί με αλβανικά διαβατήρια, και στη συνέχεια έσκιζαν τα αλβανικά διαβατήριά τους και έδειχναν σε καναδική αεροπορική εταιρεία πλαστά ελληνικά διαβατήρια για να φτάσουν στον Καναδά και μετά να μπου στις ΗΠΑ. Όμως τα καθόλα άψογα πλαστά ελληνικά διαβατήρια είχαν λάθος τους αριθμούς στο κάτω πέρος (ο παραχαράκτης δεν γνώριζε ότι οι αριθμοί αυτοί αποτελούν το άθροισμα πρόσθεσης με άγνωστο αριθμό). Παρόλο που είχε καταγγελθεί το γεγονός αυτό επανειλημμένα και μάλιστα είχε γνωστοποιηθεί στο ΥΠΕΞ άκόμα και η ακριβής διεύθυνση όπου πουλιόντουσαν τα διαβατήρια αυτά με 3.000 το καθένα, το κακό συνεχίστηκε. Κανένας δεν πληροφόρησε αυτούς τους δυστυχείς ότι δεν κατάφερε κανένας από τους προηγούμενους να φτάσει στον Καναδά επειδή στο αεροδρόμιο έκαναν την ΄πρόσθεση και εύρισκαν ότι το άθροισμα ήταν λάθος. Η πτέρυγα των τοπικών φυλακών γέμισε από Αλβανούς και ο Πρέσβης σταμάτησε να κάνει εκκλήσεις, νομίζοντας ότι ίσως πρόκειται για πολιτική «μετανάστευσης των Αλβανών από το Αργυρόκαστρο στην εν λόγω φυλακή, ώστε να αλλοιωθεί υπέρ της Ελλάδος το δημογραφικό πρόβλημα του Αργυρόκαστρου.

  Για να επανέλθουμε όμως στο θέμα μας υπάρχουν οι παρακάτω τρόποι να κοινοποιούν οι πρεσβείες στο Υπουργείο Εξωτερικών τα θέματα των καταζητουμένων, διωκομένων, εκδιδομένων ή φυγόδικων (τύπου Ζίμενς) με τα πλεονεκτήματα/μεινονεκτήματα κάθε επιλογής.

  1η επιλογή
  ΑΠΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
  ΠΡΟΣ ΥΠΕΞ
  Ε3 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, Α6 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
  (παρατίθενται κωδικοί που στέλνουν κάθε τηλεγράφημα εκεί που πρέπει. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ντόρα Μπακογιάννη να μην μάθει το τι γίνεται σε όλο τον πλανήτη. Πατήστε στο Google το «Ντόρα Μπακογιάννη» και θα δείτε πόσους ανθρώπους χρησιμοποιεί και σε τι διαστηριοποιείται η Διεύθυνση Πληροφορικής και η Διεύθυνση Ιστοσελίδας του ΥΠΕΞ).
  Με την παραπάνω κοινοποίση, επιτυγχάνεται η ευαρέσκεια του Γραφείου Υπουργού Εξωτερικών και υπάρχει προοπτική για … άνοδο.

  2η επιλογή
  ΑΠΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΑΦΗ – ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΔΟΣΗ
  ΠΡΟΣ ΥΠΕΞ
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  Ε3 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, Α6 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  (παρατίθενται κωδικοί που στέλνουν κάθε τηλεγράφημα εκεί που πρέπει).
  Δεν σχολιάζω τι θα συμβεί.

  Επειδή όλοι μας έχουμε αγωνία ως προς το ποιο θα είναι το περιεχόμενο της κατάθεσης που θα δώσει τελικά ο κύριος Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, Πληρεξούσιος Υπουργός Α’, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη, μπορείτε όλοι, με βάση μία εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών/ Διεύθυνσης Σχέσεων Κράτους-Πολίτη, να πληροφορηθείτε επακριβώς για οιαδήποτε πληροφορία του Δημόσιου τομέα (μας το επέβαλαν με κοινοτική οδηγία, για κάθε καθυστέρηση πέραν των 60 ημερών στην απάντηση, ο πολίτης δικαιούται αποζημίωση 200 ευρώ από την τσέπη του)..

  Στείλτε όλοι αιτήσεις στη ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών υπόψη Διευθυντή κυρίου Βάσίλη Κωστή (καταθέτοντας την αίτηση αυτοπροσώπως ή διάβιβάζοντάς την μέσω ενός ΚΕΠ).

  Να λέτε «Παρακαλώ να ενημερωθώ εγγράφως για την κατάθεση που έκανε ο κύριος Κωσταντίνος Χαλαστάνης, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη, για τις συνθήκες υπό της οποίες η Υπουργός Εξωτερικών δεν αντελήφθη το τηλεγράφημα της Πρεσβείας μας στην Ουρουγουάη, για την περίπτωση του κυρίου Καρβέλα.

  Μόλις περάσουν οι 60 μέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να υποβάλλετε αντίγραφο της αίτησης στο Υπουργείο Εσωτερικών Διεύθυνση Σχέσεων Κράτους-Πολίτη και να ζητήσετε την αποζημίωσή σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s