Παράδοξη ύλη

1Την 21η Μαρτίου δύο Αμερικανοί επιστήμονες κατέθεσαν μήνυση σε ένα περιφερειακό δικαστήριο της Χαβάης, ζητώντας την απαγόρευση των πειραμάτων στο CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ερευνας) έως ότου διερευνηθούν πλήρως τα ζητήματα ασφάλειας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν.

Είναι δυνατόν ύστερα από 14 χρόνια εργασιών και έξοδα της τάξης των 8 δισ. δολαρίων για την πιο πολύπλοκη μηχανή στον κόσμο να μην έχουν γίνει μελέτες ασφαλείας; Οχι απαντά το CERN, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τρεις ανεξάρτητες έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Εντούτοις, στον διεθνή Τύπο και το Ιντερνετ συναντά κανείς αναφορές στην πιθανότητα δημιουργίας μελανών οπών («μαύρες τρύπες») κατά τη διαδικασία σύγκρουσης των δεσμών πρωτονίων, οι οποίες θα μπορούσαν να «καταβροχθίσουν την ύλη στη γη». Μια δεύτερη ανησυχία που διατυπώνεται αφορά τη δημιουργία ενός παράξενου, νέου τύπου ύλης, των «παραδοξονίων» (Strangelet). Ομως, όπως λέει στην «Κ» ο κ. Απόστολος Παναγιώτου, καθηγητής Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και, εν ολίγοις, ο άνθρωπος πίσω από το άγνωστο αυτό «σωματίδιο», η ενδεχόμενη δημιουργία παραδοξονίων στο LHC δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα, αλλά επιστημονικό στόχο.

«Η παράδοξη ύλη δημιουργείται στους αστέρες νετρονίων, που είναι τα αστρικά κατάλοιπα των εκρήξεων υπερκαινοφανών αστέρων (supernova). Η βαρυτική κατάρρευση και συμπίεση (πυκνότητα) είναι τόσο μεγάλες, που τα νετρόνια «συνθλίβονται» και απελευθερώνουν τα κουάρκ που περιέχουν στον πυρήνα τους» λέει ο καθηγητής. Ολη η ύλη γύρω μας αποτελείται από πυρήνες που περιέχουν δύο είδη κουάρκ. Στους αστέρες νετρονίων το ένα εξ αυτών μετασχηματίζεται εν μέρει σε ένα τρίτο ελαφρότερο «s» quark, το ονομαζόμενο και «παράδοξο». «Ετσι, η ύλη των αστέρων νετρονίων αποτελείται τώρα από τα τρία είδη quark και γι’ αυτό την ονομάζουμε και παράδοξη. Εχει αποδειχτεί θεωρητικά ότι η ύλη αυτή είναι σταθερότερη από την ύλη που συνθέτει εμάς και τον κόσμο γύρω μας. Εχει μάλιστα τόσο μεγάλη πυκνότητα ώστε ένα κομμάτι μεγέθους μορίου θα ζύγιζε ένα τόνο» εξηγεί ο Ελληνας επιστήμονας.

Τα Strangelet

Η παράδοξη ύλη ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί πολλές φορές σε συγκρούσεις κοσμικών ακτίνων με τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της γης. Και τώρα ο κ. Παναγιώτου και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι τα Strangelet ενδέχεται να δημιουργηθούν για πρώτη φορά στο εργαστήριο, σε συγκρούσεις πυρήνων στο LHC, προκειμένου να μελετηθούν προτού διαλυθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε μια μετωπική σύγκρουση πυρήνων είναι περισσότερο από 100.000 φορές μεγαλύτερη της θερμοκρασίας στο κέντρο του ήλιου!

«Απο το 1992 ώς το 2004 με τους φοιτητές μου αναπτύξαμε ένα μοντέλο κατανόησης κάποιων γεγονότων κοσμικής ακτινοβολίας, από το οποίο προέκυπτε φυσικά και η ύπαρξη των παραδοξονίων. Για να μπορέσουμε να τα ανιχνεύσουμε έπρεπε να σχεδιάσουμε και έναν ανιχνευτή. Το 1992 κάναμε την πρώτη πρόταση να ανιχνεύσουμε αυτά τα παραδοξόνια σε έναν επιταχυντή στο Λόγκ Αϊλαντ των ΗΠΑ, τον Relativistic Heavy Ion Collider και τώρα προσθέτουμε για τον σκοπό αυτόν έναν ανιχνευτή στο πείραμα CMS του CERN» εξηγεί ο ίδιος.

Ο Ελληνας καθηγητής ηγείται μιας πολυμελούς ομάδας επιστημόνων από τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Ρωσία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Advertisements
 1. «Εντούτοις, στον διεθνή Τύπο και το Ιντερνετ συναντά κανείς αναφορές στην πιθανότητα δημιουργίας μελανών οπών»

  Ο διεθνής Τύπος, όταν δεν είναι ειδικός Τύπος (δηλαδή δεν ασχολείται με το θέμα) δεν φέρει καμία εγκυρότητα επί του θέματος. Συνεπώς οι όποιες αναφορές του πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα. Και όσο για τις αναφορές «στο Internet», ε «in the Internet, nobody knows if you are a dog»…

  Μερικές φορές νομίζω πως είμαστε τόσο περισσότερο έτοιμοι να δεχτούμε μια πληροφορία (οσοδήποτε εξωπραγματική) ως αληθή, όσο λιγότερο γνωρίζουμε αυτόν που τη μεταδίδει, κάτι που δε συμβαίνει όταν ξέρουμε τον «εκπομπό» («Τι λες, εγώ διάβασα στο Internet πως αυτά που λες δεν ισχύουν και δε μπορεί να λένε βλακείες, κάποιος θα τα είχε κατεβάσει» κ.ο.κ). Αφέλεια άνευ ορίων.

  • ilias
  • 3 Σεπτεμβρίου 2008

  Τον Hadron collider που βρίσκεται στα υπόγεια του υπουργείου οικονομίας και οικονομικών και φτιάχνει δεκάδες μέλανες οπές κάθε 3 μήνες τον γνωρίζουν οι 2 επιστήμονες;

  • xmmmm
  • 5 Σεπτεμβρίου 2008

  Κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει:
  http://www.conspiracy-channel.gr/videos/134/Cern – LHC.html

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: