Για τον πόλεμο στη Γεωργία

1δεν γνωρίζω αν μπήκε ποτέ αυτό το ρεπορτάζ στην Καθημερινή αφού έλειπα σε άδεια. Εστω και καθυστερημένα το δημοσιεύω όπως και να’χει εδώ:

Εντωμεταξύ στον κυβερνοχώρο…

Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία. Η στρατιωτική επέμβαση των Ρωσικών στρατευμάτων σε Νότια Οσετία και Αμπχαζία συνοδεύτηκε από επιθέσεις ρώσων χάκερ στο διαδίκτυο ενάντια στα ηλεκτρονικά συστήματα της Γεωργίας και στόχο την επικράτηση στο πεδίο της πληροφόρησης. Είναι χαρακτηριστικό πως τις πρώτες κιόλας μέρες ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας ανέφερε πως δεκάδες σελίδες δέχονταν επίθεση περιλαμβανομένης και της δικής του, το οποίο κατάφερε όμως να συνεχίσει να εκδίδει ανακοινώσεις μέσω του επίσημου blog georgiamfa.blogspot.com, το οποίο οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να πειράξουν αφού το blogspot ανήκει στην Google. Για μέρες εναλλασσόμενα η ιστοσελίδα του Γεωργιανού κοινοβουλίου δεν απαντούσε αλλά αντίθετα στην θέση της έβγαινε μια φωτογραφία που απεικόνιζε τον πρόεδρο της χώρας αγκαλιά με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Η Μόσχα από τη δική της πλευρά αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ με ανακοινώσεις του Κρεμλίνου υποστήριξε πως είναι ρωσικοί δικτυακοί τόποι (Μέσα ενημέρωσης, επίσημοι οργανισμοί κλπ) που έχουν υποστεί επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Αναλυτές και δίκτυα τεχνολογικών ειδήσεων πάντως συγκλίνουν πως πρόκειται για ξεκάθαρη Ρωσική επίθεση. «Τόσο η ιστοσελίδα του προέδρου της χώρας, όσο και του πρωθυπουργού έχουν πέσει από επιθέσεις, ενώ το RBNblog δημοσιεύει στοιχεία για μια σειρά από αιτήσεις προς γεωργιανά sites που πέφτουν στο κενό. Πίσω από την επίθεση βρίσκεται πιθανότατα ο οργανισμός κυβερνοεγκλήματος του Ρωσικού επιχειρηματικού δικτύου» αναφέρει χαρακτηριστικά το εξειδικευμένο τεχνολογικό δίκτυο Slashdot. Τόσο το RBNblog όσο και χρήστες του προγράμματος ανταλλαγής μηνυμάτων στο internet, twitter αναφέρουν ότι μερικές μέρες πριν την στρατιωτική επίθεση κάποιοι είχαν ήδη καταλάβει τον έλεγχο Γεωργιανών παροχέων σύνδεσης στο internet από απόσταση ενώ στη Ρωσία είχε διακοπεί η πρόσβαση σε Γεωργιανά sites.

Σύμφωνα με το δίκτυο ZDnet το περασμένο Σαββατοκύριακο το website του προέδρου της Γεωργίας δέχθηκε επίθεση τύπου denial of service. Αυτή η μορφή επίθεσης αφορά τον βομβαρδισμό του δικτυακού τόπου με εκατομμύρια ψεύτικα αιτήματα ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην πραγματική ζήτηση και να πέσει. Σύμφωνα με το Shadow Center, ένα τεχνολογικό website που καταγράφει περιστατικά τέτοιων επιθέσεων, ήταν πριν από ένα και πλέον μήνα η πρώτη φορά που οι κυβερνητικές ιστοσελίδες δέχθηκαν τέτοιες επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια της Ρωσικής επέμβασης όμως ήταν πολύ περισσότερες, πιο έντονες και δεν στοχεύανε μόνο sites της κυβέρνησης της Γεωργίας, αλλά και ιστοτόπους συμπαθούντων στη Ρωσία και όλο τον κόσμο. Οι Γεωργιανοί από την άλλη αμύνονταν αλλάζοντας τις μοναδικές διευθύνσεις των υπολογιστών τους ώστε οι επιθέσεις να μην βρίσκουν στόχο, ενώ ο πρόεδρος της χώρας και ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετακομίζανε τις διευθύνσεις τους σε Αμερικανικούς εξυπηρετητές (servers). Λίγες μέρες πριν την εκδήλωση των εχθροπραξιών πάντως Γεωργιανοί χάκερς είχαν με τη σειρά τους χτυπήσει σελίδες των αυτονομιστών αντικαθιστώντας τα σύμβολα τους με σύμβολα της Γεωργιανής κυβέρνησης.

Σε αυτή τη φάση, ο κυβερνοπόλεμος αφορά κυρίως το επίπεδο της προπαγάνδας αφού δεν φαίνεται να γίνονται επιθέσεις σε τραπεζικά συστήματα ή συστήματα της διοίκησης. Εκτός από τα κυβερνητικά site καταγγελίες στο διαδικτυο αναφέρουν ότι χτυπήθηκαν και sites των Μέσων Ενημέρωσης στα οποία παραποιήθηκαν οι ειδήσεις που προέβαλαν. Τον Απρίλιο του 2007 ανάλογες επιθέσεις με αντικαταστάσεις περιεχομένου ιστοσελίδων και βομβαρδισμό αιτημάτων σε ιστοτόπους από botnets τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται για την αποστολή spam mail χρησιμοποιήθηκαν για να προκαλέσουν αναστάτωση στον πρώτο Εσθονο-Ρωσικό κυβερνοπόλεμο. Το Ιούλιο που μας πέρασε τα ίδια συνέβησαν και σε 300 δικτυακούς τόπους της Λιθουανίας.

Όπως εικάζεται ότι συνέβη στην περίπτωση των Ρωσικών επιθέσεων ενάντια στην Εσθονία και τη Λιθουανία, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρωσικός κυβερνο-υπόκοσμος (χάκερς, σπάμερς, bots κλπ) δρα αυτόνομα θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι συμμετέχει στα πολιτικά πράγματα της χώρας και ελέγχει τη ροή της πληροφορίας στο διαδίκτυο. Δεν λείπουν όμως και τα καλέσματα εθνικιστικών εντύπων που συχνά πυκνά τους ζητούν να αναλάβουν δράση. Από την πλευρά τους κρατικοί αξιωματούχοι τόσο τώρα όσο και στις προηγούμενες επιθέσεις κατηγόρησαν το Κρεμλίνο για διεξαγωγή πολέμου στο διαδίκτυο.

Σε μια άλλη περίπτωση κυβερνο-πολεμικής εχθροπραξίας, το Νοέμβριο του 2007 κινέζοι χάκερς είχαν καταφέρει να μπλοκάρουν το δίκτυο της Ναυτικής σχολής των ΗΠΑ και είχαν προσπαθήσει να μπουν στα κομπιούτερ του Αμερικανικού πενταγώνου. Παρόλο που η Κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε τις κατηγορίες για εμπλοκή, Αμερικανοί στρατιωτικοί δήλωναν βέβαιοι πως επρόκειτο για επίσημη επίθεση. Όλες οι αναλύσεις δείχνουν ότι ενώ αυτή τη στιγμή διεξάγονται μικρής κλίμακας επιχειρήσεις με προπαγανδιστικό στόχο, στο κοντινό μέλλον θα δούμε και τις πρώτες ευρείας κλίμακας. Εχθροπραξίες στον κυβερνοχώρο που μπορεί να περιλαμβάνουν τοποθέτηση ιών σε ευαίσθητα συστήματα, ασύρματη παρεμπόδιση επικοινωνιών, κλοπή δεδομένων κοκ.

Advertisements
  1. Να προσθέσω (έτσι για την ιστορία)ότι μιλώντας περί τέτοιου είδους πόλεμο πριν από 3 χρόνια είχε «χτυπηθεί» ο server των ΗΠΑ (ένας από τους πολλούς) στον οποίο υπήρχαν οι Ομάδες Αίματος των μάχιμων στρατιωτών. Δεν εξαφανίστηκαν τα στοιχεία αλλά απλώς αλλάχτηκαν. Τελικώς σύμφωνα με δημοσιεύματα ήταν επίθεση «εκ των έσω» για τη διαπίστωση κενών ασφαλείας. Αλλά για φαντάσου…

    Καλώς ήρθες είπαμε? :-)

  1. 27 Αυγούστου 2008

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: