Ασύρματο Ιντερνετ αποκτά η Ηρακλειά

1Το internet έχει αλλάξει ριζικά την ζωή, την εργασία και τις προσωπικές σχέσεις, όλων όσων βρίσκονται στην ευνοημένη πλευρά αυτού που αποκαλούμε ψηφιακό χάσμα. Όσων έχουν δηλαδή, την οικονομική δυνατότητα να διαθέτουν πρόσβαση σε αυτό. H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εδώ και χρόνια διακηρύξει ότι θεωρεί το διαδίκτυο δημόσιο αγαθό που πρέπει να διατίθεται σε όλους ανεξαιρέτως προκειμένου να συμμετέχουν ισότιμα στην Κοινωνία της Γνώσης που αναδύεται σήμερα. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλα κράτη λιγότερο και άλλα περισσότερο αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την διασύνδεση των ευπαθών ομάδων (φτωχοί). Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πως υπάρχει μια μικρή κατηγορία συμπολιτών μας ακόμη η οποία δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτόν τον νέο πολιτισμό, όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά… γεωγραφικούς!

Μιλάμε για τους ακρίτες των μικρών νησιών μας, όπως τη Γαύδο, τη Σχοινούσα, τη Δονούσα και την Ηρακλειά, τους Φούρνους και τους Λειψούς στο Αιγαίο, τους συμπολίτες μας των απομονωμένων χωριών στα βουνά και εν γένει τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες το σήμα απλά δεν φτάνει. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και τον δορυφόρο Hellas Sat την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο τεχνικών επισκέφθηκε τα νησιά Δονούσα, Σχοινούσσα και Ηρακλειά και εγκατέστησε δορυφορικούς τερματικούς δέκτες και κεραίες ασύρματης σύνδεσης λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα για τους λιγοστούς κατοίκους τους.

«Στην κοινότητα και το ΚΕΠ είχαμε μια σύνδεση ISDN και αυτή ήταν όλη κι όλη στο νησί. Που να διεκπεραιώσεις υποθέσεις; Αδύνατον» λέει η κυρία Κωνσταντίνα Γαβαλά εργαζόμενη στην Κοινότητα Ηρακλειάς στις Κυκλάδες.

Η δορυφορική σύνδεση είναι ευρυζωνική και επιτρέπει το κατέβασμα δεδομένων με ρυθμό 1Mbit και ανέβασμα 256kbit. Εκτός από τις μικρές Κυκλάδες, δορυφορικό internet τοποθετήθηκε πρόσφατα στην Γαύδο, ενώ αναμένεται μέσα στα επόμενα δυο χρόνια να ακολουθήσουν και άλλα ακριτικά νησιά στα πλαίσια του προγράμματος ΔΟΡΥ. Το ΥΜΕ σε συνεργασία με το υπουργείο εμπορικής Ναυτιλίας ετοιμάζεται να τοποθετήσει από το 2009, ασύρματο Internet σε χώρους της ευθύνης των δυο υπουργείων, δηλαδή σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια, σταθμούς του Μετρό, Αεροδρόμια κα. Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από το Δ’ ΚΠΣ και αφορά σε 5000 σημεία σε όλη τη χώρα.

«Το πρόγραμμα είναι ανεξάρτητο, δεν στηρίζεται σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και για εμάς είναι καθαρά κοινωνικού περιεχομένου» εξηγεί ο Θάνος Παπαδόπουλος εμπορικός διευθυντής του Hellas Sat. «Παρέχουμε εμπορικά την υπηρεσία από το 2006 και οι πελάτες μας είναι κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας που δεν έχουν άλλο τρόπο να συνδεθούν στο διαδίκτυο, όπως είναι αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα, ξενοδοχεία πάνω σε βουνά, ιχθυοκαλλιέργειες κοκ» συνεχίζει ο ίδιος.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Ηρακλειάς είναι ενθουσιασμένος: «Τα τερματικά έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι και τα γραφεία της κοινότητας. Ήδη από τις πρώτες μέρες τουρίστες και κάτοικοι έρχονται και συνδέονται. Μας το ζητούσαν και παλιότερα προκειμένου να δουν τα email τους ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο, αλλά φυσικά δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς» συνεχίζει ο ίδιος. Η κοινότητα Ηρακλειάς προσπαθεί τώρα να βρει τρόπο να δικτυώσει ασύρματα και όλο το υπόλοιπο νησί.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: