Singularity

1Μικρή και ελιπέστατη εισαγωγή στο Singularity, αλλά η εφημερίδα δεν άντεχε παραπάνω. Οπότε ίσως αξίζει να δώσετε μεγαλύτερη σημασία στα links

Ο επιστήμονας με τον οποίο μίλησα στο τηλέφωνο προτού ξεκινήσω να γράφω αυτό το ρεπορτάζ, σχεδόν έβαλε τα γέλια. «Άλλη μια μόδα του ΜΙΤ» μου είπε χαρακτηριστικά θέλοντας να τονίσει πως όλες αυτές οι ιδέες που κατά κύριο λόγο γεννιούνται στο εμβληματικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης είναι περισσότερο αποτέλεσμα μάρκετινγκ, παρά σοβαρές επιστημονικές προβλέψεις.

Η κριτική είναι σωστή, όμως η ιστορία των νέων τεχνολογιών είναι γεμάτη «προφήτες», «ευαγγελιστές» και διανοούμενους που άνοιξαν το πρίσμα προσπαθώντας να συνθέσουν την συνολική εικόνα ενός κάποιου μέλλοντος. Ακόμα κι αν απέτυχαν δημιούργησαν ορόσημα προς τα οποία κινήθηκε η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Την Πέμπτη που μας πέρασε ειδικοί διαφόρων πεδίων συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το πρώτο συνέδριο «παγκόσμιων καταστροφικών προκλήσεων», όπως είναι η διασπορά της πυρηνικής τεχνολογίας και η πυρηνική τρομοκρατία, η πιθανότητα σύγκρουσης ενός κομήτη με τον πλανήτη μας και οι συνέπειες της δημιουργίας υπερευφυών μηχανών.

Τα τελευταία τρία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την ιδέα (και το κίνημα που την ακολουθεί) του Singularity σύμφωνα με την οποία μέσα στα επόμενα 20 έως 50 χρόνια πρόκειται να αναδυθούν οι πρώτες τεχνολογικές οντότητες που θα είναι πιο ευφυείς από τους ανθρώπους, θα μπορούν να αναλάβουν την εξέλιξη τους και θα μας παρασύρουν σε έναν καινούργιο πολιτισμό, τον πολιτισμό του μετά-ανθρώπου. Το 2005, ο εφευρέτης-μελλοντολόγος Ray Kurzweil έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο υποστήριζε ότι χάρη στην εξέλιξη της τεχνητής νουμοσύνης, έως το 2045 θα έχει κατασκευαστεί η πρώτη τέτοια οντότητα δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα αυτού του πολιτισμού. «Θα είναι η αποκορύφωση της σύγκλισης της βιολογικής μας σκέψης και ύπαρξης με την τεχνολογία μας που θα μας εισάγει σε ένα κόσμο ο οποίος θα παραμένει ανθρώπινος, αλλά θα υπερβαίνει τις βιολογικές μας ρίζες. Στην μετά το singularity εποχή δεν θα διακρίνεται ο άνθρωπος από την μηχανή και η φυσική από την virtual πραγματικότητα» γράφει χαρακτηριστικά.

Πατώντας στον νόμο του Gordon Moore ιδρυτή της εταιρίας κατασκευής επεξεργαστών intel, ο οποίος προέβλεψε ότι η υπολογιστική ισχύς θα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες ενώ τα κυκλώματα θα μικραίνουν, ο Kurzweil έφτιαξε ένα στατιστικό μοντέλο το οποίο επεκτείνει την πρόβλεψη στην εξέλιξη των επιστημών, όπως της νανοτεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της επιστήμης των υλικών κ.α. Αφού η εξέλιξη όλων αυτών των επιστημών εξαρτάται από την εξέλιξη των υπολογιστών, ο Kurtzweil δεν βλέπει κανένα λόγο να μην πραγματοποιηθούν οι προβλέψεις του.

Στην Οξφόρδη πολλοί από τους ομιλητές αντιμετώπισαν την πιθανή ανάδυση μιας υπερευφυίας με σκεπτικισμό, αν όχι φόβο. Μια μηχανή που μπορεί να εξελίξει τον εαυτό της μπορεί και να στραφεί εναντίον του ανθρώπου. Ο Kurzweil, όμως, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Η «υπέρ-νοημοσύνη» θα μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που δεν μπορούμε σήμερα να λύσουμε, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος, η φτώχια και οι αρρώστιες. «Αλλά βεβαίως βλέπω και μεγάλους κινδύνους. Η τεχνολογία υπήρξε πάντοτε ένα μαχαίρι που κόβει και από τις δυο πλευρές» είπε χαρακτηριστικά.

Οι προβλέψεις του Kurzweil

Η μελλοντολογία είναι οπωσδήποτε μια θολή υπόθεση, όμως ο Kurtzweil προέβλεψε επιτυχώς κατά την δεκαετία του ’80 ότι στις μέρες μας θα υπήρχαν κινητές συσκευές που θα επέτρεπαν σε τυφλούς να διαβάζουν κείμενα οποιαδήποτε στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αυτές οι συσκευές όντως δημιουργήθηκαν. Στην συνέχεια προέβλεψε ότι το internet θα αναπτύσσονταν εκρηκτικά την δεκαετία του ’90 και πάλι έπεσε μέσα. Αναλύοντας την ιστορία της τεχνολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η εξέλιξη της έως σήμερα υπήρξε περισσότερο εκθετική, παρά γραμμική ή προοδευτική. Βάσει αυτής της παρατήρησης ο Kurzweil διατύπωσε το νόμο των «επιταχυνομένων επιστροφών» (accelerating returns), σύμφωνα με τον οποίο η εξέλιξη της τεχνολογίας τα επόμενα 100 χρόνια (αν οι επιστήμες συνεχίσουν να εξελίσσονται με τον ίδιο ρυθμό) μπορεί να ισούται με την αντίστοιχη εξέλιξη τα προηγούμενα μερικές χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, ως το 2030 οι άνθρωποι θα είναι λιγότερο «βιολογικοί» από όσο είναι σήμερα. Ως το 2020 θα δούμε την επανάσταση της νανοτεχνολογίας και τα πρώτα νανορομπότ που θα αντιμετωπίζουν ασθένειες όπως ο διαβήτης. Ως το 2045 θα κατασκευαστεί η πρώτη τεχνητή ευφυής μηχανή που θα αυτό-εξελίσσεται ώστε πολύ σύντομα να γίνει εκατομμύρια φορές πιο έξυπνη από τον εγκέφαλο μας, ενώ τότε θα μπορούμε και να μεταφέρουμε τη συνείδηση μας σε κάποιο λογισμικό χάρη στο οποίο θα συνεχίσουμε να ζούμε αιώνια στον κυβερνοχώρο

(Πηγές: CNN, wikipedia, IEEE Spectrum, http://www.kurzweilai.net)

(credit φωτό: Roland DobbinsWikimedia.org (cc-atr.2)
Ευχαριστώ ακόμα το Μιχάλη Φραγκιά για την μικρή συζήτηση που είχαμε πάνω στο θέμα. Ελπίζω να γράψει σχετικά και θα επανέλθω και εγώ στο θέμα εν ευθέτω.

3 comments

  1. Φοβάμαι ότι αυτή είναι μια πολύ «απλοποιητική» προσέγγιση που θεωρεί την ευφυία ως μια μηχανική λειτουργία. Στο ίδιο το IEEE Spectrum που πρόσφατα είχε μεγάλο σχετικό αφιέρωμα οι περισσότεροι ειδικοί είναι πολύ επιφυλακτικοί στο κατά πόσον το singularity μπορεί να συμβεί καν (τουλαχιστον με τη μορφή της ευφυούς μηχανής – για τους ανθρώπους με μη βιολογικές «βελτιώσεις» είναι μια άλλη ιστορία). ´Ολοι δε οι υποστηρικτές του singularity θεωρούν ότι κάποια στιγμή απλά θα «συμβεί».

    Δε λέω ότι δεν είναι πιθανό και ότι οι υποστηρικτές δεν έχουν κάποια σοβαρότατα επιχειρήματα. Τουλάχιστον προς το παρόν πάντως είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να προσεγγίζουμε πολύ κριτικά και φοβάμαι ότι το άρθρο πιο πάνω δεν κάνει κάτι τέτοιο. Φαντάσου τι εντύπωση θα αποκομίσουν οι «μη σχετικοί» (ο καθένας δηλαδή) που θα το διαβάσουν τυχαία.

  2. Ευχαριστώ για το σχόλιο, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι πραγματικά αφορά το εν λόγω ρεπορτάζ, μιας και είναι τόσο φτωχό και επιφανειακό (το γράφω άλλωστε και στον πρόλογο) ώστε να μην αφήνει περιθώρια για άλλες εντυπώσεις πέρα από το ότι υπάρχει μελλοντολογία που προσπαθεί να πατήσει σε στατιστικά μοντέλα και ότι κάποια στιγμή θα συμβεί το singularity. Λειτουργεί απλώς σαν αφορμή γι’αυτό και γράφω, διαβάστε τα links καλύτερα όσοι ενδιαφέρεστε, μέχρι τουλάχιστον να μπορέσω να επανέλθω (εγώ ή κάποιος άλλος) σοβαρά στο θέμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s