Μια παράξενη επιστολή

2Ελαβα την παρακάτω επιστολή ως δελτίο τύπου και θα ήθελα τα σχόλια σας:

«Η SIEMENS TΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Μαρούσι 03.07.2008

Στην υπόθεση Siemens υπάρχει μια «λεπτομέρεια» που χάνεται μέσα στο κουρνιαχτό της πρωτοφανούς, όσο και δικαιολογημένης δημοσιότητας. Η «λεπτομέρεια» αυτή δεν είναι παρά οι 3000 περίπου Έλληνες εργαζόμενοι της εταιρίας που φέτος κλείνει 108 χρόνια ζωής στην Ελλάδα και άλλοι τόσοι Έλληνες εργαζόμενοι στους διάφορους εγχώριους προμηθευτές. Η Siemens Ελλάδος με την τοπική τεχνογνωσία της και το εξειδικευμένο Ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, υλοποιεί για τους πελάτες της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πολύπλοκα ολοκληρωμένα καινοτόμα έργα, διαθέτει προηγμένες υπηρεσίες σε τεχνολογίες αιχμής, αλλά και συμμετέχει στην ανάπτυξη των προϊόντων του Οίκου Siemens παγκόσμιας ακτινοβολίας. Ο συνδυασμός της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας μας επιτρέπει την παροχή εξειδικευμένων λύσεων στους πελάτες μας, προσαρμοσμένων στις δικές τους απαιτήσεις και ανάγκες, οπουδήποτε στον κόσμο.
Είναι αλήθεια πως όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα ηχούν σαν πένθιμο εμβατήριο στ’ αυτιά των εργαζομένων της Siemens στην χώρα μας. Η αγωνία μας μέρα με τη μέρα μεγαλώνει καθώς βρισκόμαστε στο επίκεντρο της πιο αρνητικής δημοσιότητας που γνώρισε η Siemens Ελλάδας.
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ευχόμαστε ν’ αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι αλλά και να επιτρέψει σ’ όλους εμάς, να συνεχίσουμε στην Ελλάδα να δημιουργούμε και να οραματιζόμαστε.
Οι εργαζόμενοι της Siemens και οι οικογένειές μας αγωνιζόμαστε κόντρα στην διαχρονική μοιρολατρία που συνοδεύει τη φράση, «Αυτή είναι η Ελλάδα». Όλοι εμείς, συμβάλλουμε με προσωπική εργασία στην ανταγωνιστικότητα του τόπου μας και στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, είμαστε ενεργό και αναπόσπαστο μέλος της τοπικής κοινωνίας.
Ζητάμε να διαφοροποιηθούμε από την ανωτέρω δυσμενή εικόνα και να έχουμε μια δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση στην όλη υπόθεση.

Μαρούσης Θεόδωρος
Πρόεδρος εργαζομένων της Siemens Α.Ε
& εκπρόσωπος εργαζομένων της Siemens Ελλάδας
στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια εργαζομένων της Siemens.

Κοινοποίηση :
ΓΣΕΕ,
ΕΚΑ,
Όλα τα ΜΜΕ, Ελληνικό κοινοβούλιο, Ελληνικά κόμματα»

Εαν αυτό που λέει το κείμενο δεν είναι: «επιτρέψτε στη Ζήμενς να συνεχίσει να λειτουργεί για χάρη μας», κάτι με το οποίο δυσκολεύομαι να συμφωνήσω, τότε μένω να παρατηρώ την πλήρη απουσία πολιτικής ανάλυσης, κάτι που μου φαίνεται στενάχωρο. Προφανώς η αρνητική εικόνα δεν τους αφορά, προφανώς οποιοσδήποτε πολιτικός ή άλλος φορέας θα πρέπει να τους συνυπολογίσει σε όποια απόφαση καταλήξει. Πραγματικά γιατί δημοσιοποίησαν οι άνθρωποι αυτή την επιστολή; Θα ήθελα να διαβάσω τα σχόλια σας.

Advertisements
 1. Με όλη την καλή διάθεση και άγνοιά μου, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να σχολιάσουμε το αυτονόητο για μένα. Ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι φοβούνται (δείτε Θεσσαλονίκη) αρνητικές επιπτώσεις και μειονεκτική μεταχείριση της εταιρίας (από εκεί που ήταν εμφανώς σε πλεονεκτική θέση).

  Επίσης, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να υπάρχει πολιτική ανάλυση παντού. Φαντάζομαι ότι είναι ένα κείμενο που γράφτηκε ομόφωνα και προφανώς δεν χωρούσαν πολιτικές αναλύσεις και προεκτάσεις. Διότι αν έγραφαν κάτι πολιτικό τότε οι δε θα κράζανε και τούμπαλιν.

  Απλά το εκλαμβάνω ως ένα καθαρά ανθρώπινο μήνυμα που αντικατοπτρίζει κάποιες αγωνίες. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

  Εξάλλου, δεν είναι οι εργαζόμενοι υπεύθυνοι για τα καμώματα των διοικήσεων.

  Την καλησπέρα μου.

 2. καλησπερα

  Ενα μονο σχολιο εχω να κανω

  Οταν η εταιρεια αυτη επαιρνε δουλειες με μιζες, ηταν αντικειμενικος και δικαιος ο τροπος για τον υπογραφοντα την ανακοινωση αυτη;
  Δεν υπηρχε τοτε κινδυνος να συμβει αυτο που αναφερει
  «Είναι αλήθεια πως όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα ηχούν σαν πένθιμο εμβατήριο στ’ αυτιά των εργαζομένων της Siemens στην χώρα μας» για τον οποιοδηποτε ανταγωνιστη της SIEMENS ο οποιος δεν ειχε τα μεσα για να παρει τις δουλειες και αρα και για τους εργαζομενους της οποιας αλλης εταιρειας;

  Γιατι νομιζω οτι πολυ μονοπλευρα τα αναφερει η ανακοινωση αυτη.

 3. «Πραγματικά γιατί δημοσιοποίησαν οι άνθρωποι αυτή την επιστολή;»

  Σοβαρά δεν καταλαβαίνεις; Το λένε συνδικαλιστική πολιτική «εσωτερικής κατανάλωσης». Η ανακοίνωση θα ήταν δίκαιη και θα απεικόνιζε τις αγωνίες των εργαζομένων εάν έλεγε πως και οι εργαζόμενοι θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν το λέει.

 4. Θα συμφωνήσω με τον vegasthedog και να προσθέσω ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στη Siemens αποτελείται από εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό -για τα ελληνικά δεδομένα- με πολύ μικρές πιθανότητες να βρουν παραπλήσια εργασία σε άλλη εταιρεία στον ελληνικό χώρο. Και με το χαρακτηρισμό ‘παραπλήσια’ δεν εννοώ τις αποδοχές. Αυτό βεβαίως δεν δίνει άφεση αμαρτιών σε κανέναν αλλά δικαιολογεί πιστεύω τους φόβους τους των εργαζομένων και την παρούσα επιστολή.
  Καλημέρα σας.

  • vegasthedog
  • 8 Ιουλίου 2008

  Καλημέρα


  Οταν η εταιρεια αυτη επαιρνε δουλειες με μιζες, ηταν αντικειμενικος και δικαιος ο τροπος για τον υπογραφοντα την ανακοινωση αυτη;
  Δεν υπηρχε τοτε κινδυνος να συμβει αυτο που αναφερει
  “Είναι αλήθεια πως όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα ηχούν σαν πένθιμο εμβατήριο στ’ αυτιά των εργαζομένων της Siemens στην χώρα μας” για τον οποιοδηποτε ανταγωνιστη της SIEMENS ο οποιος δεν ειχε τα μεσα για να παρει τις δουλειες και αρα και για τους εργαζομενους της οποιας αλλης εταιρειας;

  Γιατι νομιζω οτι πολυ μονοπλευρα τα αναφερει η ανακοινωση αυτη.

  Αντώνης αυτό που γράφεις δεν προκύπτει από την ανακοίνωση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν αποελεί αντεπιχείρημα για την μη συγγραφή ή έστω διαφορετική συγγραφή της ανακοίνωσης. Αυτό που υποψιάζομαι ότι θέλεις να πεις (συγνώμη εκ των προτέρων αν καταλαβαίνω λάθος) είναι ότι οι εργαζόμενοι γνώριζαν πότε χρηματίζονταν τα αφεντικά τους και έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας σκεπτόμενοι ότι κλέβουν τη μπουκιά από το στόμα των παιδιών των εργαζομένων ανταγωνιστικών εταιριών. Νομίζω όμως ότι τίποτα από τα δύο συνέβαινε και ούτε θα μπορούσε άλλωστε.

  Μού χτυπάει, επίσης, κάπως άσχημα ότι αναφέρεσαι στην απουσία μέσων των ανταγωνιστών να κερδίσουν το διαγωνισμό. Αυτό μάλλον τους τιμάει από την πλευρά ότι δεν είχαν αυτά τα μέσα που αναφέρεις, από την άλλη εγώ προσωπικά θα είχα σκυλιάσει τόσο που θα τους είχα ξεσκίσει στα δικαστήρια. Αλλά, μάλλον, το γεγονός ότι στην ελλάδα οι ακυρώσεις διαγωνισμών γίνονται μέσω της πολιτικής οδού και όχι της δικαστικής, εμένα με βάζει τουλάχιστον σε σκέψεις.


  Σοβαρά δεν καταλαβαίνεις; Το λένε συνδικαλιστική πολιτική “εσωτερικής κατανάλωσης”. Η ανακοίνωση θα ήταν δίκαιη και θα απεικόνιζε τις αγωνίες των εργαζομένων εάν έλεγε πως και οι εργαζόμενοι θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν το λέει.

  Adamο όντως μπορείς να το πεις και έτσι, ανάλογα από ποια οπτική γωνία το βλέπεις. Εγώ πάλι θα επέμενα ότι είναι μία ανακοίνωση με αποδέκτη τους ανοιχτούς (και ενδεχομένως καθαρούς) διαγωνισμούς.

  Τέλος, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί ένας εργαζόμενος σε μία εταιρία τέτοιου μεγέθους να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης ώστε να προκύπτει κάτι τέτοιο στην ανακοίνωση.

  Την καλημέρα μου!

 5. @vegas δεν λεω οτι ολοι οι εργαζομενοι γνωριζαν, αν και καποιοι κατι θα ηξεραν.

  Οσο για το αλλο θεμα, εννοω οτι το παιχνιδι ηταν «σημαδεμενο» οπως και σε σχεδον ολους τους διαγωνισμους του ελληνικου Δημοσιου. Αλλά φυσικα οι εργαζομενοι της οποιας εταιρειας που κερδιζε τους διαγωνισμους δεν ενοχλουνταν τοτε.
  Τωρα που ισως σφιξουν λιγο τα πραγματα, βγαινει η ανακοινωση αυτη.

  Εμενα αυτη η ανακοινωση με ενοχλει και με θιγει. Αυτο λεω.

  Γιατι ζηταει δικαιη και αντικειμενικη αντιμετωπιση για μια εταιρεια που δεν επαιζε με καθαρους ορους για πολλα χρονια.

  • vegasthedog
  • 8 Ιουλίου 2008

  Αντώνης δεν ξέρω ποιοι και πόσοι γνώριζαν και δεν το βάζω καθόλου στη συλλογιστική μου, γιατί πολύ απλά μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Μιλάω πάντα με τα δεδομένα που έχω στα χέρια μου και κάνω υποθέσεις μόνο όταν χρειάζεται να αποδείξω κάτι με επαγωγή. Στην προκειμένη περίπτωση απλά δεν μπορείς να κάνεις αυτή την υπόθεση, διότι η siemens δεν εντάσσεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου όλοι υποψιάζονται ότι ξέρουν.

  Ακόμη, το να λες ότι ο διαγωνισμός είναι σημαδεμένος εμένα που είμαι έξω από το παιχνίδι δε μου λέει τίποτα. Δημιουργεί ωστόσο ερωτηματικά σχετικά με τη δράση των υπόλοιπων εταιριών. Γιατί εκείνες που γνωρίζουν τις διαδικασίες δεν έκαναν κάτι; Απλά μου φαίνεται αφελές να καθόμαστε και να γράφουμε σεντόνια για μία εξίσου αφελή και ανώδυνη ανακοίνωση (πάντα κατά τη γνώμη μου) και να αμελούμε την ουσία της υπόθεσης και το πώς λειτουργεί το σύστημα στην Ελλάδα.

  Το αν ενοχλούνται ή όχι οι εργαζόμενοι της τάδε ή της δείνα εταιρίας που κέρδισε ένα διαγωνισμό με χρηματισμό με ενοχλεί στο φάσμα το κοινωνιολογικό, αλλά με αφήνει παγερά αδιάφορο (διότι δε σχετίζεται) στο φάσμα το θεσμικό και το επιχειρηματικό. Και στην τελική δεν είναι καθόλου κακό να ζητάς δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση. Έχουμε φτάσει δυστυχώς στο σημείο να απαξιώνουμε όρους βασικούς επειδή τους έχει δοθεί άλλο περιεχόμενο.

  Καλημέρα και πάλι!

 6. «Τέλος, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί ένας εργαζόμενος σε μία εταιρία τέτοιου μεγέθους να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης ώστε να προκύπτει κάτι τέτοιο στην ανακοίνωση.»

  Όλοι από τη γραμματέα του Δ.Σ. μέχρι τον τελευταίο κλητήρα είναι υπάλληλοι αυτού του οργανισμού. Σε ένα οργανισμό με 3000+ εργαζόμενους σε όλες τις βαθμίδες, κανένας ποτέ δεν πήρε είδηση τίποτε; Τότε αντί να τιμωρηθούν τα διευθυντικά στελέχη που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, πρέπει να προσληφθούν από το ΥΠΕΞ για να διενεργούν βιομηχανική κατασκοπία για τα συμφέροντα της χώρας.

 7. Οι φράσεις που με ενοχλούν: «Η αγωνία μας μέρα με τη μέρα μεγαλώνει καθώς βρισκόμαστε στο επίκεντρο της πιο αρνητικής δημοσιότητας που γνώρισε η Siemens Ελλάδας».
  Δεν πρόκειται για αρνητική δημοσιότητα-είναι τελείως λάθος το επιχείρημα. Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο που διαβρώνει την λειτουργία της αγοράς αλλά και αυτήν την δημοκρατία με επικίνδυνες συνέπειες για όλους μας. Δεν μπορείς να υποβιβάζεις το θέμα κατ’αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον κανείς δεν σκέφτηκε να το χρεώσει στους εργαζομένους.

  «Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ευχόμαστε ν’ αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι αλλά και να επιτρέψει σ’ όλους εμάς, να συνεχίσουμε στην Ελλάδα να δημιουργούμε και να οραματιζόμαστε»
  Μα αν η δικαιοσύνη κρίνει για παράδειγμα οτι η εταιρία πρέπει να κλείσει η επιβάλει ένα εξοντωτικό ποσό ως ποινή αποζημίωσης, τι νόημα παίρνει ακριβώς η παραπάνω φράση. Περιμένω απο ένα συνδικαλιστικό όργανο να καταλαβαίνει τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες των θέσεων του και να τις απευθύνει με συγκεκριμένη στόχευση. Η Siemens ήδη αποφάσισε την απόλυση 5000 εργαζομένων εξαιτίας των κακών χειρισμών των διοικήσεων της που στρέφονταν κατά των συμφερόντων των εργαζομένων – όπως αποδείχθηκε και της χώρας μας. Τι ακριβώς ζητάνε οι εργαζόμενοι;

  «Ζητάμε να διαφοροποιηθούμε από την ανωτέρω δυσμενή εικόνα και να έχουμε μια δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση στην όλη υπόθεση».

  Και ξανά: Που σημαίνει τι ακριβώς; Οτι η Siemens είναι οι υπάλληλοι της; Οχι βέβαια γιατί τότε δεν θα απολύονταν 5000 άνθρωποι. Οι Siemens είναι οι μέτοχοι και η διοίκηση της και όλα έγιναν για τα δικά τους κέρδη. Δίκαιη αντιμετώπιση είναι μια κρατική ρύθμιση μήπως; Αμφιβάλω. Ούτε την διάθεση, ούτε τον τρόπο έχει το κράτος για να αποκαταστήσει ουσιαστικά αυτούς τους ανθρώπους. Επρεπε να έχουν ένα μαχητικό συνδικάτο που να προσπαθεί να ελέγξει τη διοίκηση και τις πράξεις της. Επρεπε να συνειδητοποιούν οτι θα μπορούσαν κάλιστα να δουλεύουν για άλλο εργοδότη, οτι δεν ταυτίζονται τα συμφέροντα τους με τα συμφέροντα της εταιρίας κοκ. Δεν γνωρίζω τι αποχρώσεως και τι απόψεων είναι το συγκεκριμένο σωματείο, όμως δείχνει φοβερά υποταγμένο ιδεολογικά και αυτό με ενοχλεί. Τι νόημα έχει να κλαψουρίζεις, «σκεφτείτε μας κι εμάς»; Δεν πρόκειται γιατί δεν είναι ο ρόλος τους και το απέδειξαν με τις απολύσεις. Στην καπιταλιστική οικονομία, ο παράγοντας εργασία είναι απλώς άλλο ένα προιόν προς αγορά και πώληση, δεν λαμβάνει υπόψη του αν υπάρχουν οικογένειες και παιδιά απο πίσω. Οπως κάνεις περικοπές στις πρώτες ύλες που αγοράζεις για να μειώσεις τα έξοδα, έτσι κάνεις και με τους εργαζόμενους. Θα έπρεπε να τα ξέρει αυτά ένα σωματείο, αισθάνομαι. Εξακολουθεί παρόλαυτα να μου προκαλεί αμηχανία η ανακοίνωση τους. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα ή τύχη τους, πολλώ μάλλον που πρόκειται για ανθρώπους υψηλής εξειδίκευσης. Αλλά βέβαια, ξαναλέω, το θέμα μου φαίνεται πολιτικό

 8. Ας βάλουμε για λίγο στην άκρη τη Siemens και τους εργαζόμενους της. Πόσοι από εμάς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μία πληροφορία (τεκμηριωμένη ή ανυπόστατη) σχετικά με την εμπλοκή των εργοδοτών μας (ή έστω των συνεργατών μας) σε παράνομες δραστηριότητες; Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή έχουμε δει με τα ίδια μας τα μάτια να κλείνονται δουλειές «κάτω από το τραπέζι»; Πόσο συνένοχοι είμαστε όταν δεν καταγγέλουμε το γεγονός και πόσο ηλίθιους (ή πουλημένους σε ανταγωνιστικά συμφέροντα) θα μας θεωρούσαν έτσι και δαγκώναμε το χέρι που μας ταΐζει;

  Το θέμα δεν είναι ούτε η Siemens ούτε οι 3.000 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι της, αν και σαφώς η εταιρεία θα ζημιωθεί μακροπρόθεσμα από τις εξελίξεις και θα αναγκαστεί να προβεί σε περικοπές. Το θέμα είναι ότι για να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι απαιτείται πολιτική παρέμβαση, δηλαδή άλλη μία ύποπτη συναλλαγή εξουσίας-κεφαλαίου. Γιατί τίποτα δεν γίνεται χωρίς αντάλλαγμα. Οι συνδικαλιστές το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: