Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση

1Αρκετές φορές έχω γράψει οτι αυτό που πρέπει να διεκδικούμε είναι η απελευθέρωση των πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα, η δυνατότητα όλων μας να έχουμε πρόσβαση σε αυτές. Δεν έχει νόημα η συζήτηση περί διαφάνειας χωρίς δημοκρατικό έλεγχο και σήμερα είμαστε σε εκείνη τη στιγμή που αυτός ο έλεγχος μπορεί ίσως να διεκπαιρεωθεί καλύτερα δια της πρόσβασης όλων μας στις πληροφορίες. Θεωρώ δε, οτι πρόκειται για ένα κάλεσμα της εποχής μας σε ωρίμανση της δημοκρατίας μας και προαγωγή της συμμετοχής των πολιτών σε αυτήν. Νομίζω ακόμα πως πρόκειται για βασικό συστατικό αυτού που αποκαλούμε εδώ και κανα δυο χρόνια ως την ανάγκη ύπαρξης μιας τρίτης μεταπολίτευσης στη χώρα. Μια πιο ανοιχτή διοίκηση φαίνεται υπό το πρίσμα των νέων τεχνολογιών να είναι εφικτή σήμερα. Με τον τρόπο της νομίζω πως εξέφρασε αυτή την ανάγκη η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές όταν πρότεινε την κατάρτιση του συμμετοχικού προυπολογισμού του Δήμου. Ενος προυπολογισμού δηλαδή που θα ψηφίζεται απο τους πολίτες. Αλλη μια ενδιαφέρουσα πρόταση στην ίδια κατεύθυνση μου έστειλε σήμερα ο Θόδωρος Καρούνος: «Προτείνω να εξετάσουμε την δυνατότητα να προσφύγουμε ως πολίτες και να ζητήσουμε από την Ελληνικής Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιοποιεί όλες τις δαπάνες για κάθε Νομικό και Φυσικό πρόσωπο που χρηματοδοτείται από τον Ελληνικό και Κοινοτικό Προϋπολογισμό. Δείτε για παράδειγμά το USASpending.gov …»

και παραθέτει απόσπασμα απο το σχετικό site:

«Welcome to USASpending.gov – Where Americans Can See Where Their Money Goes
Have you ever wanted to find more information on government spending? Have you ever wondered where federal contracting dollars and grant awards go? Or perhaps you would just like to know, as a citizen, what the government is really doing with your money. The Federal Funding Accountability and Transparency Act of 2006 (Transparency Act) requires a single searchable website, accessible by the public for free that includes for each Federal award:

1. The name of the entity receiving the award;
2. The amount of the award;
3. Information on the award including transaction type, funding agency, etc;
4. The location of the entity receiving the award;
5. A unique identifier of the entity receiving the award.
http://www.usaspending.gov/ »

Πολλά μπορεί να πεί κανείς για το αν και πως, όμως νομίζω πως όλοι -ασχέτως ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης- συμφωνούμε επί της αρχής μιας πιο ανοιχτής διοίκησης και της ανάγκης να βαθύνει η δημοκρατία δια της συμμετοχής όλων μας. Τα σχόλια δικά σας

Advertisements
  1. Έστι πρέπει

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: