Στο φαρ ουέστ του Ελληνικού internet

2 «Πάροχοι σύνδεσης, οι σερίφηδες του ελληνικού Ιντερνετ» και «το Far West των πνευματικών δικαιωμάτων» είναι δύο αρκούντως ενδεικτικοί τίτλοι δημοσιευμάτων σε ελληνικά blogs που ενημερώνουν για μια νέα φάση στην οποία πιθανότατα εισέρχεται ο πόλεμος γύρω από την παράνομη διακίνηση πνευματικών έργων, ταινιών και μουσικής. Εταιρείες προστασίας, όπως η Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), αλλά και πάροχοι σύνδεσης στο Ιντερνετ, στέλνουν αυτές τις ημέρες προειδοποιήσεις προς τους χρήστες που διακινούν πνευματικά προϊόντα, ενώ στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διεξάγει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο να διακόπτεται η σύνδεση χρηστών που παρανομούν επανειλημμένως, όπως έχει προταθεί στη Γαλλία…

«Οι πάροχοι σύνδεσης, υπό την πίεση των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων (βλέπε ΑΕΠΙ) και του Κράτους (βλέπε ΟΠΙ), τείνουν να εξελιχθούν στους σερίφηδες του ελληνικού Διαδικτύου. Αποστολή τους, η πάταξη κάθε θεωρούμενης από τους ίδιους παράνομης ανταλλαγής αρχείου μέσα από δίκτυα peer-to-peer (δηλαδή ανταλλαγής αρχείων) έξω από κάθε νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο», γράφει χαρακτηριστικά o blogger Νίκος Σμυρναίος που έφερε στην επιφάνεια την υπόθεση επιστολής της εταιρείας vivodi, προς χρήστη peer to peer δικτύου, ο οποίος διέθεσε παράνομα μια κινηματογραφική ταινία, προς τρίτους. Η επιστολή, που πρωτοδημοσιεύθηκε στο φόρουμ adsl.gr αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενημερωθήκαμε ότι στις 13/72007 και ώρα 2:48 η διεύθυνση IP χρησιμοποιήθηκε για τη μετάδοση σε τρίτους μέσω υπηρεσιών peer to peer κινηματογραφικών ταινιών της αμερικανικής εταιρείας Warner Bros… Η μετάδοση/διάθεση των παραπάνω κινηματογραφικών ταινιών πραγματοποιήθηκε χωρίς την προηγούμενη έγγραφη και ειδική για το σκοπό αυτό άδεια του δικαιούχου».

Ο blogger καταγγέλλει τη συγκεκριμένη μέθοδο καταπολέμησης της πειρατείας (μαζί του και πολλοί άλλοι) σημειώνοντας πως «συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ψηφιακών δικαιωμάτων και έχει καταδικαστεί από ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ενημέρωση

Η εταιρεία vivodi, όχι μόνο δεν αρνείται την επιστολή, αλλά όπως λέει στην «Κ» εκπρόσωπός της, είναι πολλές οι επιστολές που έχουν αποσταλεί σε χρήστες, κατόπιν αιτήματος της Warner και κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν περισσότερες με σκοπό να τους ενημερώσουν ότι έχουν τη δυνατότητα αν χρειασθεί ακόμα και να διακόψουν συνδέσεις.

«Πρόκειται απλώς για ειδοποιήσεις που υποχρεούται η εταιρεία να στείλει εφόσον δέχεται παράπονα και οφείλει να ενημερώσει τους χρήστες γι’ αυτή τη δυνατότητα που έχει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας κ. Νίκος Βελισσάριος.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, ένας άλλος blogger, ο Νίκος Δρανδάκης δημοσιεύει στο blog του επιστολή της ΑΕΠΙ, η οποία τον ενημερώνει ότι χρειάζεται ειδική άδεια εκ μέρους της, προκειμένου να αναπαραγάγει στο blog του αλλά και στις ελεύθερες τηλεοπτικές πλατφόρμες του Διαδικτύου (mogu-lus.tv) μέρος μουσικών έργων που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Το αστείο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι βεβαίως ότι ο blogger όχι μόνο δεν έχει οικονομικό όφελος από την συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά και ότι χρησιμοποιεί αποκλειστικά υλικό που διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο από Αμερικανούς δημιουργούς χωρίς την απαίτηση καταβολής δικαιωμάτων (podsafe). «O καθένας, εφόσον χρησιμοποιεί υλικό που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα υποχρεούται να τα καταβάλλει ασχέτως της χρήσης», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Αλευράς, διευθυντής του τμήματος Νέων Μέσων της ΑΕΠΙ. «Στο συγκεκριμένο site δεν βλέπουμε τώρα κάτι, όμως παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο internet» εξηγεί ο ίδιος. Η ΑΕΠΙ δεν εφαρμόζει μια συγκεκριμένη πολιτική, δεδομένου ότι, όπως λέει ο εκπρόσωπος της, τα πράγματα στο internet αλλάζουν γρήγορα. Όμως ακόμα και απλή χρήση σε blogs (streaming) μπορεί να έχει ένα κόστος από 30 έως 90 ευρώ το μήνα, όπως σημειώνει.

Και καθώς εισερχόμαστε στην εποχή της διαδικτυακής τηλεόρασης και του διαδικτυακού ραδιοφώνου, πολλοί bloggers αναρωτιούνται αν αυτό θα αναγκάσει τους παρόχους σύνδεσης στο Ιντερνετ που έως σήμερα αρνούνταν να προχωρήσουν σε έλεγχο της χρήσης του δικτύου που κάνουν οι πελάτες τους, να αναθεωρήσουν τη στάση τους υπό την πίεση δισκογραφικών εταιρειών και εταιρειών διανομής ταινιών.

H vivodi παρέχει ήδη υπηρεσίες διαδικτυακής τηλεόρασης και video on demand έχοντας υπογράψει συμφωνίες τόσο με την Warner, όσο και με άλλες εταιρείες. Το ίδιο συμβαίνει και με την on telecoms, η οποία ανακοίνωσε και αυτή νέες τηλεοπτικές υπηρεσίες καθώς και τη forthnet που προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά της δορυφορικής πλατφόρμας NOVA. Ανεπίσημα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών παραδέχονται ότι η στάση τους θα καθορισθεί τελικά τόσο από τη νομοθεσία, όσο και από τις συμφωνίες που συνάπτουν με τις εταιρείες διανομής μουσικής και ταινιών που σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούν να λαμβάνονται μέτρα εναντίον των χρηστών που παρανομούν.

Στη Γαλλία
Ελλείψει νομικού πλαισίου, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, παρέτεινε έως σήμερα τη δημόσια διαβούλευση στην οποία κάλεσε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και εταιρείες πολιτιστικών προϊόντων προκειμένου να υπογράψουν μια συμφωνία που θα υποχρεώνει τους πρώτους να διακόπτουν τις συνδέσεις των χρηστών τους εφόσον αυτοί διακινούν παράνομα περιεχόμενο, όπως επιδιώκεται στη Γαλλία με τον νόμο Ολιβιέν που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί.

«Δεν δικαιούνται ούτε οι πάροχοι ούτε άλλες εταιρείες να παρακολουθούν τις επικοινωνίες των χρηστών στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη απόφαση εισαγγελέα», τονίζει στην «Κ» η καθηγήτρια στη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Λίλιαν Μήτρου. «Είναι αντίθετο στις αποφάσεις του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων που έχει εκφρασθεί πάνω στο θέμα με αφορμή σχετική υπόθεση από την Ισπανία προ τριμήνου».

Ανύπαρκτες

«Η υποκρισία των παρόχων είναι τέτοια που ενώ διαφημίζουν υψηλής ταχύτητας συνδέσεις και χρησιμοποιούν ως επιχείρημα το «γρήγορο κατέβασμα» μουσικής και ταινιών, γνωρίζοντας ότι οι νόμιμες προσφορές στην Ελλάδα είναι από εμβρυακές έως ανύπαρκτες, ταυτόχρονα απειλούν του ίδιους τους πελάτες τους που έκαναν χρήση peer to peer», σημειώνει ο blogger που έφερε την υπόθεση στην επιφάνεια.

Σε διεθνές επίπεδο τον Ιούλιο που μας έρχεται στην σύνοδο των G8 αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο υπογραφής μιας διεθνούς συμφωνίας με αντικείμενο την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Όπως καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση για τα ψηφιακά δικαιώματα Electronic Frontier Foundation, σε αυτήν προβλέπονται νέα στάνταρτς διεθνούς συνεργασίας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ κατασταλτικών μηχανισμών των χωρών που θα την υπογράψουν. Προτείνεται ακόμα να ενθαρυνθούν οι πάροχοι σύνδεσης στο internet να συνεργαστούν με τις εταιρίες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και τις αρχές προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα παράνομες δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο όμως στρέφεται κατά των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών των χρηστών του διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή και καθώς οι πάροχοι σύνδεσης στο internet μετατρέπονται και σε παρόχους περιεχομένου, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα ως προς την δυνατότητα όλων να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες. Η ίδια η μετατροπή των παρόχων σύνδεσης στο internet σε πάροχους και περιεχομένου αναμένεται να οδηγήσει σε διαφορετικές ταχύτητες χρηστών και να μετατρέψει το διαδίκτυο σε μια «μετα-τηλεόραση», όπου η δημιουργικότητα δεν θα έχει δεσπόζουσα θέση, όπως συμβαίνει σήμερα με τους ίδιους τους χρήστες να παράγουν και να διακινούν περιεχόμενο και υπηρεσίες.

Ποιοι διέθεσαν δωρεάν τα βιβλία τους στο Διαδίκτυο
Η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά εντελώς δωρεάν διέθεσε ένα βιβλίο του ο Νίκος Δήμου, όμως ο Μίμης Ανδρουλάκης καταγράφεται ως ο πρώτος συγγραφέας που διαθέτει ένα βιβλίο του δωρεάν (το «Χαμένο Μπλουζ») υπό την προστασία μιας νέας μορφής αδειών χρήσης που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση χωρίς να στερεί από τον δημιουργό «κάποια δικαιώματα», όπως αυτό της υποχρεωτικής αναφοράς και την απαγόρευση χρήσης για εμπορικούς σκοπούς. Σε ένα χαρακτηριστικό σημείωμα προς τους Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου, ο Μίμης Ανδρουλάκης αναφέρει: «Εχετε πλέον στα χέρια σας το “Χαμένο Μπλουζ” για να ξαναγράψετε εσείς ελεύθερα, σε κείμενο, σε ήχο, σε εικόνα, ό,τι σας κεντρίζει από την περιπέτεια την Ολιας, του Μάριου, του Δημήτρη, του Μάικλ, της Κριστίν κ.ά., να παρουσιάσετε τις δικές σας αφηγήσεις, να πείτε τη γνώμη σας γι’ αυτό που συνέβη και γι’ αυτό που θα μπορούσε να έχει συμβεί και δεν συνέβη, να στοιχηματίσετε για το πραγματικό και το φανταστικό της ιστορίας. Κερδίστε διαδικτυακά έναν κόσμο που “χάθηκε” και ίσως “χάσαμε για πάντα”». Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε βεβαίως ευρύτατα στα blogs αφού επιτρέπει τώρα όχι μόνο την ελεύθερη διακίνηση του βιβλίου, αλλά και τη χρήση του ως πρωτογενούς υλικού για την παραγωγή νέων πολιτιστικών έργων από νεότερους δημιουργούς.
Update: Προσέθεσα τα τμήματα που «κόπηκαν» από την έκδοση

4 σκέψεις σχετικά με το “Στο φαρ ουέστ του Ελληνικού internet

 1. Ματθαίε συγχαρητήρια για το πολύ κατανοητό και ευανάγνωστο άρθρο.

  Είσαι από τους λίγους επαγγελματίες δημοσιογράφους που προσπαθούν να βάλουν στην ατζέντα των παραδοσιακών ΜΜΕ με σωστό τρόπο θέματα πολύ σημαντικά που άπτονται του διαδικτύου και των συνεπακόλουθων κοινωνικών και πολιτικών διακυβευμάτων.

  Φυσικά σε ευχαριστώ και για την παραπομπή.

  Έχω μόνο δύο μικρές παρατηρήσεις δευτερεύουσας σημασίας:

  Πρώτο, σε αρκετές φορές στο άρθρο σου λές τη φράση, «όπως στη Γαλλία». Μόνο που προς το παρόν τέτοιοι μέθοδοι καταστολής εκ μέρους των πάροχων ΔΕΝ υφίστανται στη Γαλλία ακριβώς γιατί δεν έχει ακόμα ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. Κανείς δεν ξέρει πως θα είναι είναι το τελικό κέιμενο και ποιες αλλαγές θα επιφέρουν η Γερουσία και το Κοινοβούλιο εισακούοντας ή όχι, μένει να φανεί, τις διαμαρτυρίες χρηστών και οργανώσεων. Καταλαβαίνω βέβαια τους περιορισμούς χώρου που κάνουν την εξήγηση τέτοιων λεπτομερειών δύσκολη.

  Το δεύτερο σημείο είναι πιο προσωπικό και έχει να κάνει με τον χαρακτηρισμό blogger που μου αποδίδεις κατά κάποιο τρόπο σαν ιδιότητα. Σε ότι με αφορά η ιδιότητα του blogger δεν σημαίνει πολλά πράγματα εκτός του γεγονότος ότι χρησιμοποιώ την τεχνική πλατφόρμα με το ίδιο όνομα για να εκφραστώ δημόσια. Από κει και πέρα θεωρώ τον εαυτό μου εκπαιδευτικό, ερευνητή, πατέρα ή ακόμα και οπαδό του Παναθηναϊκού πολύ πριν από blogger.

  Αυτά, που βέβαια είναι λεπτομέρειες. Συνέχισε την καλή δουλειά, την χρειαζόμαστε…

 2. @Νικος Αναφέρω οτι ο Νόμος Ολιβιέν είναι προς ψήφιση. Προφανώς δεν γίνεται διακριτό οτι δεν ισχύει ακόμα και οτι οι εγχώριοι προστάτες των πνευματικών δικαιωματων παιρνουν «γραμμή» απο την κυβέρνηση Σαρκοζί η οποία προωθεί αυτές τις προτάσεις, χωρίς ακόμη να έχει πετύχει κάτι. Για το δεύτερο ζήτημα ομολογώ οτι διχάστηκα κι εγώ. Συμφωνώ μαζί σου οτι δεν συντρέχει λόγος επικλησης της ιδιότητας του blogger εφόσον είσαι επώνυμος, όμως και η παράθεση της επαγγελματικής σου ιδιότητας εν προκειμένω (επικοινωνιολόγος) δεν θα είχε νόημα, εφόσον απλώς αναφέρω την είδηση που αποκαλύπτεις. Νομίζω τελικά πως η οικονομία λέξεων δεν ενδείκνυται στην προκειμένη περίπτωση. Θα πρέπει εφεξής να αναφέρεται κανείς περιφραστικά στην πηγή παρεκτός και αν καλύπτεται πίσω απο την ανωνυμία, οπότε μπορεί να επικαλείται κανείς την ιδιότητα του blogger. Εν προκειμένω δηλαδή θα έπρεπε να πώ: «ο επικοινωνιολόγος Νίκος Σμυρναίος που έφερε την είδηση στην επιφάνεια απο το blog του». Ωραία, κάτι κερδισαμε με αυτό το σχόλιο :-)

 3. Το άρθρο δεν είναι πλήρες γιατί υπήρξε και μια κίνηση αρκετών bloggers οι οποίοι απάντησαν με χιουμοριστικό τρόπο στη σχετική διαβούλευση του ΟΠΙ γεγονός που είχει – άγνωστο για πιο λόγο- ως αποτέλεσμα την δ ε ύ τ ε ρ η μετάθεση της ημερομηνίας ολοκλήρωσής του.

  Υπήρξε μάλιστα και η περίπτωση που blogger ζήτησε να αναβληθεί η περάτωση της διαβούλευσης, να κληθούν bloggers και να γίνει μια συζήτηση για το πως θα έπρεπε να ειναι οι ερωτήσεις της διαβούλευσης. Πρόταση την οποία φυσικά προσπέρασε χωρίς καν να απαντήσει μέχρι σήμερα ο ΟΠΙ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s