Πρόσκληση σε ημερίδα-παρουσίαση

Εκπαιδευτικό λογισμικό, ειδικά εργαλεία για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, έξυπνες τεχνολογίες ανάκτησης πληροφοριών από μεγάλα αρχεία, όπως αυτό του εθνικού θεάτρου ή του εθνικού τυπογραφείου, εφαρμογές τεχνητής φωνής και αναγνώρισης του προφορικού λόγου από υπολογιστές, έρευνα πάνω στον σημασιολογικό ιστό και πολλά ακόμα… Το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», ένα από τα πιο δυναμικά και ταχύτερα αναπτυσσόμενα που διαθέτει η χώρα μας μετά από χρόνια σιωπηλής εντατικής δουλειάς, ανοίγει τις πόρτες του, για πρώτη φορά αύριο (Τετάρτη), στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387) και παρουσιάζει το έργο των 5 Ινστιτούτων του στο ευρύ κοινό. Αντικείμενο του: Η Κοινωνία της Γνώσης και των πληροφοριών στην Ελλάδα.

Η ιστορία του ξεκινά πριν από δέκα περίπου χρόνια με την δημιουργία του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου, ενός ερευνητικού ιδρύματος που ξεκίνησε να αναπτύσσει εφαρμογές της Ελληνικής γλώσσας για τους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Το ΙΕΛ παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή συνθετικής φωνής, όπου ένας υπολογιστής μπορεί να διαβάσει τα κείμενα που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο η γράφει σε word αρχεία, κάτι που αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο για ανθρώπους με προβλήματα όρασης αλλά και εξειδικευμένες εταιρικές εφαρμογές όπως αυτοματοποιημένα τηλεφωνικά κέντρα κ.α. Η εφαρμογή που έκανε διάσημο το ΙΕΛ, ήταν η αναγνώριση της Ελληνικής γλώσσας από υπολογιστές και η μετατροπή της σε κείμενο, μέσω του «ηλεκτρονικού λογογράφου» λογισμικού που γνώρισε επιτυχία και στο εμπόριο. Από τότε και μέχρι σήμερα το ΙΕΛ αποθηκεύει κάθε ελληνική λέξη που ανακαλύπτουν οι ερευνητές του σε οποιαδήποτε μορφή (κείμενο, ήχο) δημιουργώντας μια –εθνικής σημασίας- βάση δεδομένων της ελληνικής γλώσσας, η οποία βοηθάει ήδη την επιβίωση της στο νέο όλο και πιο διαμεσολαβημένο από υπολογιστές και προγράμματα που γράφονται στα Αγγλικά, περιβάλλον.

Η επιτυχία του ΙΕΛ, οδήγησε το 2006 στην δημιουργία του «Αθηνά» το οποίο πλέον παράγει αξιόλογο έργο σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της κοινωνίας της πληροφορίας με έμφαση όμως πάντα στην γλώσσα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Το βράδυ της Τετάρτης πρόκειται να συντονίσω το κεντρικό στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Κοινωνία της Γνώσης: Προκλήσεις και προοπτικές» και ομιλητές τους: Πάνο Θεοδοσόπουλο, διευθυντή δημόσιου τομέα της Microsoft, Μιχάλη Τιβέριου, καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας, Σταύρου Κουμπιά, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιου Σακκά, διευθυντή του Fraunhofer Institut Graphische Datenverarbeitung, Σπύρου Ράπτη, ερευνητή του ΙΕΛ, του Ν Κάκκαρη εκπροσώπου του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και του Βασίλη Μακιού, Διευθυντή της Μονάδα Corallia Clusters Initiative.
Οσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: