Μια βόλτα στα e-Τρίκαλα

Μια σύντομη version δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Κ. Εδώ ένα εκτενέστερο κείμενο που και πάλι δεν είναι ολοκληρωμένη καταγραφή της εικόνας στα Τρίκαλα. Εντούτοις δίνει νομίζω μια κάπως καλύτερη εικόνα από όσα έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα:

1Ο δρόμος για τα Τρίκαλα είναι δύσβατος. 100 χλμ γεμάτα επικίνδυνες στροφές σε έναν εθνικό δρόμο μιας όλης κι όλης λωρίδας για κάθε ρεύμα κυκλοφορίας μέσα στα βουνά. Επί  μια ώρα στο δρόμο μετά τη Λαμία βλαστημάς το νεοελληνικό κράτος που έχει αφήσει μεγάλες πόλεις με τόσο κακούς εθνικούς δρόμους. Στα τελευταία πενήντα χλμ η εικόνα αλλάζει. Πατάς γκάζι στον μαγευτικό ανοιξιάτικο καταπράσινο θεσσαλικό κάμπο και το τοπίο θυμίζει περισσότερο μικρές οργανωμένες  επαρχίες της δυτικής Ευρώπης, παρά αυτό το «Βαλκάνια» που ξεστομίζουμε όλοι απαξιωτικά για τόπους που χαρακτηρίζονται από ανοργανωσιά, ατομισμό η εγκατάλειψη. Πρέπει να είναι οι αγροτικές καλλιέργειες που διαμόρφωσαν αυτή την κουλτούρα τάξης και οργάνωσης, την αρχοντιά που λέγανε παλιά και βλέπω τώρα, εγώ, περαστικός ταξιδιώτης από το απόμακρο παρμπρίζ του αυτοκινήτου μου διασχίζοντας τα χωριά -σκέφτομαι. «Βοηθάει και το τοπίο. Είναι επίπεδο»  συμπληρώνει τη σκέψη μου ο Πάρις, ο φωτογράφος που με συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι. Μπαίνοντας στην πόλη παίρνουμε μια μπροσούρα που διαφημίζει ένα από τα σύγχρονα καμάρια της. «www.trikalacity.gr: Από τα στενά του Σακαφλιά στις λεωφόρους του διαδικτύου». «Αλήθεια, που είναι τα δυο στενά που σκοτώσανε το Σακαφλιά» – γυρίζω προς τον Πάρι χαμογελώντας και αυτός με κοιτάζει με απορία. Δεν είμαστε εδώ για τον  Σακαφλιά, αλλά για τα e-Τρίκαλα, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δήμου Τρικκαίων που θεωρούνται τόσο πρωτοποριακές για τα ελληνικά αυτοδιοικητικά δεδομένα ώστε να ονομαστεί η πόλη «πρώτος ψηφιακός δήμος» της χώρας και να τυγχάνει σήμερα καθολικού σεβασμού.

Τα Τρίκαλα…

Αν ήταν τουριστικό αυτό το ρεπορτάζ θα πήγαινε κάπως έτσι: Ανάμεσα στη μαγευτική λίμνη Πλαστήρα και τα Μετέωρα, σε μέρη «ασύγκριτου κάλους» της κεντρικής Ελλάδας βρίσκεται η πόλη των 50.000 κατοίκων. Πρώτη εντύπωση: Κάτι από Ελληνικό όνειρο (κατά το αμερικάνικο όνειρο), με ένα ποτάμι να την κόβει στη μέση και μια ελληνικού τύπου χαλαρότητα και ελαφράδα. Πολυκατοικίες μεν, αλλά και ευρυχωρία. Χωρίς ιδιαίτερα κυκλοφοριακά προβλήματα, με κόσμο ευγενικό και πολύ -μα πολύ- νεαρό. Η δημογραφική πλάστιγγα στα Τρίκαλα γέρνει υπέρ τους. Κάθε χρόνο υπολογίζεται οτι ενηλικιώνονται 1000 άνθρωποι ενω πολύ λιγότεροι αφήνουν το μάταιο τούτο κόσμο. Το οτι η πόλη «νεανίζει» το είδαμε άλλωστε στον κεντρικό δρόμο της πόλης, την οδό Ασκληπιού όπου ο μέσος όρος ηλικάς δεν ξεπερνούσε τα 25 έτη καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και μερικά μικρά αλλά συγκλονιστικά στιγμιότυπα: Στις διαβάσεις (με έντονο κίτρινο χρώμα εδώ) τα αυτοκίνητα σταματάνε για να περάσουν οι πεζοί άσχετα από το αν το φανάρι είναι κόκκινο ή πράσινο. Έχει εξαιρετικό πρόγραμμα ανακύκλωσης (που λειτουργεί). Το πρώτο κιόλας βράδυ στην μαθητική συναυλία που διεξάγονταν στην κεντρική πλατεία της πόλης διαπιστώσαμε πως και εδώ ισχυρή παρουσία καταγράφουν οι emo. Και δεν βλέπω στο δρόμο πουθενά (μα πουθενά σας λέω) μετανάστες με εξαίρεση έναν Αφρικανό που πουλάει cd (αυτό το τελευταίο εκτός απο απορία μου δημιούργησε και αρνητικά συναισθήματα). «Δεν είναι Ελλάδα αυτό» είπα με τρόμο σχεδόν στον Πάρη που σχολίαζε πως του φαίνεται ιδανική πόλη για να μεγαλώνει παιδιά κανείς.
Θα αφηνόμουν ευχαρίστως στην παρόρμηση της περιέργειας για τα «στενά του Σακαφλιά» που σας έλεγα πριν, τους σημαντικούς λαϊκούς μας συνθέτες που κατάγονταν από εδώ όπως τον Τσιτσάνη και τον Καλδάρα, την ιστορία του Αγροτικού κινήματος  κατά τις αρχές του 20ου αιώνα και πως επηρέασε την πόλη, τα παλιά τζαμιά που γίνανε εκκλησίες και άλλα τέτοια, αν δεν φτάναμε στο κτίριο της Ανώνυμης Δημοτικής εταιρείας e-Τρίκαλα και δεν προσγειωνόμουν στην πραγματικότητα. Αυτό που εμείς επρόκειτο να δούμε δεν ήταν το ένδοξο παρελθόν της πόλης, αλλά το DNA της σύγχρονης διοίκησης της. Ο ιστός που την οδηγεί στο μέλλον.

…και τα e-Τρίκαλα!

Η τριαντάχρονη υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του e-Τρίκαλα, Βασιλική μας υποδέχεται στην πόρτα με ύφος που δεν αφήνει περιθώρια: «Αργήσατε, ακολουθήστε με» κάνει και μας πάει σε μια αίθουσα με πέντε γραφεία και υπολογιστές. Όλοι οι υπάλληλοι έχουν μέσο όρο ηλικίας τα τριάντα έτη. Στο βάθος, ανάμεσα σε χαρτιά και οθόνες ο Οδυσσέας Ράπτης, διευθυντής της δημοτικής εταιρείας και ένας από τους εμπνευστές της προσπάθειας φωνάζει στο τηλέφωνο. «Να με συγχωρείτε αλλά πρέπει να καταθέσουμε τεχνικό δελτίο για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσα στην επόμενη ώρα» απολογείται και κάθεται μαζί μας. «Το 2003 κάτσαμε κάτω με τον δήμαρχο μας και είδαμε ότι μπορούσαμε να επενδύσουμε στα προγράμματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Ευτυχώς ο άνθρωπος είναι μηχανικός και καταλαβαίνει από αυτά και έτσι μας άφησε το ελεύθερο να προχωρήσουμε εν λευκώ» θυμάται ο ίδιος. Από τότε οι άνθρωποι του e-Τρίκαλα άρχισαν να καταθέτουν προτάσεις, να πιέζουν για την ανάληψη των έργων και να κερδίζουν πείθοντας την κεντρική διοίκηση. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει 17 έργα από ευρωπαϊκά προγράμματα, έχουν επενδύσει από χρήματα του Δήμου ένα εκατομμύριο ευρώ και έχουν φτιάξει ψηφιακές υποδομές οι οποίες τους υπόσχονται να ανοίξουν τις πύλες της ανάπτυξης στο μέλλον.
Σήμερα στην πόλη λειτουργούν με θετικά (έως και θεαματικά) αποτελέσματα ένα πρόγραμμα τηλεϊατρικής (Τηλεπρόνοια), πρόγραμμα ηλεκτρονικής στάθμευσης στο κέντρο της πόλης (mobipark), ψηφιακό πρόγραμμα συλλογής παραπόνων και διεκπεραίωσης τους από το Δήμο (Δημοσθένης), σύστημα τηλεματικής για τα οχήματα του Δήμου, πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής δημοκρατίας (e-dialogos), δίκτυο ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενώ σύντομα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία συνολικά 42 υπηρεσίες που θα μεταμορφώσουν πιθανότατα για πάντα το πρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες αλλά και τη λειτουργία της. «Ότι ήταν οι ασφαλτόδρόμοι για την ανάπτυξη της οικονομίας κατά τον 20ο αιώνα είναι τα δίκτυα σήμερα» λέει ο Οδυσσέας Ράπτης. «Λέμε για το ψηφιακο χάσμα που μας χωρίζει απο την Ευρώπη. Σας λέω οτι σε πέντε χρόνια θα μας κοιτάνε και δεν θα πιστεύουν ποσα θα έχουμε πετύχει».

Data center-το νέο θυσαυροφυλάκιο της πόλης

Λίγο έξω απο το κέντρο, δυο παλιές αποθήκες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο για τις ανάγκες του τεχνολογικού του προγράμματος. Η μια ετοιμάζεται -σε συνεργασία με την Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης -να μετατραπεί σε θερμοκοιτίδα επιχειρηματικών πρωτοβουλιών νέων ανθρώπων της περιοχής στους τομείς των νέων τεχνολογιών και η άλλη φιλοξενεί το κέντρο δεδομένων του e-Τρίκαλα. Δεν θα ήταν υπερβολή αν ο δήμος τοποθετούσε μια ταμπέλα που θα έγραφε: «Προσοχή, εκτελούνται δημόσια έργα εξαιρετικής σημασίας». Εδώ συγκεντρώνονται σε servers τα προσωπικά δεδομένα όλων όσων συμμετέχουν στα επιμέρους προγράμματα της πόλης. «Στο μέλλον θα μπαίνεις μόνο με ειδική κάρτα και πιθανότατα θα υπάρχουν σιδεριές, μου εξηγεί ο Γιώργος… μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και ένας απο τους υπευθύνους του προγράμματος. Ο λόγος ειναι βεβαίως οτι εδώ θα αποθηκεύονται πλέον τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων, τα οποία η πρόσφατη διεθνής εμπειρία δείχνει οτι χρήζουν προστασίας. Οταν ολοκληρωθούν τα έργα τα Τρίκαλα θα έχουν ένα ολοκληρωμένο τεχνολογικό πάρκο στο οποίο θα χτυπάει πια η καρδιά της πόλης. Την ώρα που επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις οι κοπέλες του προγράματος Δημοσθένης υποδέχονταν και καταχωρούσαν αιτήματα πολιτών σχετικά με την καθαριότητα στις γειτονιές. Το ψυχρό ψηφιακό περιβάλλον των υπολογιστών θερμαίνεται απο την παρουσία των νέων ανθρώπων που δουλεύουν εκεί, άλλος για την συντήρηση του portal της πόλης, άλλος για την κατασκευή ψηφιακών χαρτών, την συντήρηση και λειτουργια του ασύρματου δικτύου και άλλων. Η πιο εντυπωσιακή όμως εφαρμογή, είναι αναμφίβολα αυτή της τηλεπρόνοιας.

Τηλειατρική

1Η κυρία αγγελική ζεί σε ένα μικρό χωριό λίγο έξω απο τα Τρίκαλα. Είναι 77 χρονών και όσο κι αν την διακρίνει η ζωντάνια των ανθρώπων που έχουν δουλέψει για χρόνια στον κάμπο πάσχει από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ζάχαρο, χοληστερίνη, έχει χολή και πρόβλημα στα νεφρά. Πρέπει να επισκέπτεται κάθε μήνα το γιατρό της αλλά της είναι δύσκολο. Αντ’αυτού πηγαίνουν σε αυτήν η Σταυρούλα Σούλιου, ψυχολόγος και η Ματίνα Γούναρη που έχει σπουδάσει διοίκηση μονάδων υγείας-πρόνοιας και μαζί τους πήγαμε σήμερα κι εμεις. Οι δυο νεαρές κοπέλες που λειτουργούν το πρόγραμμα για τον Δήμο της κάνουν εξετάσεις τις οποίες στη συνέχεια μεταδίδουν μέσω τηλεφώνου στον κεντρικό server του προγράμματος στον προσωπικό της ιατρικό ψηφιακό φάκελο. Η κυρία Αγγελική χαμογελάει μόλις βλέπει τις δροσερές κοπέλες του Δήμου και τις υποδέχεται με χαρά. «Σιγά-σιγά θα εκπαιδευθούν οι ασθενείς να κάνουν μόνοι τους τις εξετάσεις» με πληροφορεί η Σταυρούλα ενώ ακουμπάει τον καρδιογράφο στο ακουστικό του τηλεφώνου και ξεκινάει την μετάδοση. Η κόρη της κυρίας Αγγελικής, η κυρία Εφυ Γούτσιου έχει κι αυτή ένα ζωγραφισμένο χαμόγελο στο πρόσωπο της. «Και η ταλαιπωρία του να σηκώνεται και να βγαίνει ενώ δεν μπορεί αλλά και η ψυχολογική ασφάλεια που αισθανόμαστε όλοι είναι θετικά στοιχεία στην ιστορία. Άντε να κλείνεις ραντεβού, να αφήνεις τις δουλειές σου στη μέση. Πολύ καλύτερα έτσι» λέει και δεν σταματάει να παρακαλά να κεραστούν κάτι: «Κορίτσια τι θα σας κεράσω»; «Τίποτα κυρία Εφυ». «Μά πάρτε κάτι…»

Ψηφιακές πόλεις ΑΕ

Η ιστορία του e-Τρίκαλα ξεκινάει το 2003 σε ένα γραφείο του Δήμου που φτιάχνεται για τα προγράμματα της ΚτΠ όπως και σε κάθε άλλο Δήμο. Οι τέσσερις μηχανικοί όμως που βρίσκονται εκεί δεν είναι απλοί δημοτικοί υπάλληλοι αλλά άνθρωποι με όραμα για τον τόπο τους. «Η περιοχή μας δεν είχε τίποτα άλλο να προτάξει – ούτε βιομηχανία, ούτε παραγωγή. Η παραδοσιακή βιομηχανία της ξυλείας έκλεισε. Από την άλλη η μεγάλη επιτυχία του νομού μας στις πανελλήνιες εξετάσεις μας έκανε να πιστέψουμε ότι θα πετύχει. Είμαστε τέταρτοι στην Ελλάδα στον μέσο όρο της δεκαετίας. Έχοντας πολλά παιδιά που φοιτούν σε αυτές τις επιστήμες και πολλού τρικαλινούς που βρίσκονται στις σχετικές εταιρίες, θεωρήσαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε» μας εξηγεί το επόμενο πρωί ο Δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Ταμήλος, τον οποίο επισκεφθήκαμε στο γραφείο του. Τα τελευταία χρόνια τα Τρίκαλα στηρίζονται όλο και περισσότερο στον τριτογενή τομέα της οικονομίας, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες δηλαδή που αποφέρουν στην πόλη το 66% του τοπικού κέρδους σε αντίθεση με την αγροτική παραγωγή που από το 33% παλιότερα έχει περιοριστεί πια στο 13% μόλις. Οι νέες τεχνολογίες φέρνουν ευρωπαϊκά προγράμματα και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Το e-Τρίκαλα σύντομα μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρία του δήμου ενώ τώρα με πρωτοβουλία του δημάρχου, μετεξελίσσεται ξανά στην πρώτη ψηφιακή κοινότητα πόλεων. «Δεν υπήρχε περίπτωση να ενδιαφερθεί για εμάς καμιά Vodafone η Erickson, αν δεν παίρναμε  πρωτοβουλίες. Ο δήμαρχος πέρυσι μάζεψε άλλους δέκα δήμους και φτιάξαμε την πρώτη ψηφιακή κοινότητα στην Ελλάδα. Οι 4 κεφαλικοί δήμοι της Θεσσαλίας, η Ν Ιωνία Μαγνησίας, η Λαμία, η Κατερίνη, τα Γρεβενά, τα Γιάννενα η Κοζάνη και η Βέροια. Γιατί; Γιατί έτσι δεν είμαστε λίγες χιλιάδες πια, αλλά ένα εκατομμύριο κόσμος. Η κεντρική στερεά Ελλάδα ότι κάνει θα το κάνει πλέον από κοινού. Και όποιος θελήσει να επενδύσει εδώ θα έρθει να επενδύσει μαζί με τους δήμους. Αυτό θα αναγκάσει τις εταιρίες να ασχοληθούν με την επαρχία και θα δώσει ώθηση στην ευρυζωνικότητα» εξηγεί ο Οδυσσέας Ράπτης. Οι Ψηφιακές πόλεις θα ενώσουν τα δίκτυα που κατασκευάζονται στις πόλεις αυτές, θα δώσουν ώθηση στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες των δήμων προς του πολίτες και θα δημιουργήσουν τοπικό περιεχόμενο προκειμένου να προσελκύσουν τους κατοίκους. «Έχουμε 42 υπηρεσίες ήδη καταγεγραμμένες που θα προσφέρει η νέα εταιρία. Οι υπηρεσίες αυτές σε ποσοστό 80% θα είναι δωρεάν και ένα 20% θα διατίθεται στον πολίτη με χρέωση» εξηγεί ο Οδυσσέας Ράπτης. «Παράδειγμα. Έρχεται το ΚΤΕΛ και είναι μέσα η κόρη μου και θέλω να μάθω τι ώρα θα φτάσει ακριβώς. Στέλνω ένα μήνυμα στο κέντρο ελέγχου των ευφυών μεταφορών και μου απαντά ότι θα είναι σε 22 λεπτά στα Τρίκαλα. Αυτό θα χρεωθεί σαν ένα sms απο το οποίο οι δήμοι θα έχουν μια σχετική επικέρδεια, όση χρειάζεται μόνο για την συντήρηση του προγράμματος. Οι προνοιακές υπηρεσίες, όπως η τηλεπρόνοια θα είναι δωρεάν» εξηγει ο ίδιος. Στην εταιρία θα συμετέχουν και κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναπτύξουν κάποια εμπορικά προιόντα προσπαθώντας να εκμεταλευθούν την νέα αυτή δημόσια υποδομή. Τα Τρίκαλα και μαζί τους όσες πόλεις ακολουθήσουν θα βρεθούν σύντομα μπροστά στα διλήματα της νέας εποχής, όπως τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό στην ψηφιακή εποχή, τι αξία έχουν και πως προστατεύονται τα προσωπικά ψηιακά δεδομένα κοκ. «Το διαδίκτυο και η ευρυζωνικότητα λειτουργεί υπέρ των φτωχών. Είναι αγαθό όπως ήταν το νερό παλιά. Για να αναπτυχθεί ο νέος τρόπος ζωής χρειάζεται να το δούμε έτσι. Το να φτάσει ευρυζωνικότητα σε κάθε σπίτι είναι κοινωνικό μέτρο» λέει ο Μιχάλης Ταμήλος, ο οποίος έχει καταφέρει να έχει μέχρι σήμερα την καθολική σχεδόν συναίνεση της αντιπολίτευσης για τα e-Τρίκαλα. «Ακόμα κι αν δεν συμφέρει οικονομικά, μακροπρόθεσμα το πολιτικό όφελος θα είναι τεράστιο. Δρόμοι είναι και τα δίκτυα. Δεν πρόκειται να έρθουν οι εταιρίες ούτε στο καστελόριζο αλλά ούτε ακόμα και στα τρίκαλα. Βασικές υπηρεσίες για όλους λοιπόν και τα παραπάνω ας κάνει όποιος θέλει, ότι θέλει».

Αντιδράσεις και ερωτήματα

Καθώς περνάει ο χρόνος οι πρώτες εντυπώσεις αρχίζουν να δίνουν τη θέση τους σε νέες ερωτήσεις. Το ασύρματο δίκτυο εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή 6000 χρήστες και οι περισσότεροι Τρικαλινοί δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες υπηρεσίες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αμφισβητείται και αυτή η αποτελεσματικότητα τους, όπως του «Δημοσθένη». Πολλοί ακόμα λένε ότι τεχνολογικά δεν βρίσκεται κάποια φοβερή καινοτομία πίσω από τα e-Τρίκαλα, εντούτοις τα πρώτα βήματα έχουνε γίνει. Ενδεχομένως η Δημοτική αρχή εξασφάλισε ως σήμερα την υποστήριξη της αντιπολίτευσης επειδή η τελευταία δεν τα καταλάβαινε όλα αυτά. Το σενάριο της Ανώνυμης εταιρίας όμως πολλών πόλεων μαζί που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών δικτύων και της δημόσιας περιουσίας είναι μάλλον περισσότερο από βέβαιο ότι θα εγείρει τουλάχιστον ερωτηματικά στην αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός ότι ιδιώτες θα συμμετέχουν σε αυτήν την πρακτικά μονοπωλιακή επιχείρηση (αφού θα διαθέτει δημοτικές υποδομές και υπηρεσίες). Ο Δήμος απαντά σε αυτά ότι ανοίγει μια περιφερειακή αγορά που δεν υπήρχε προηγουμένως και ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την τόνωση της μικρής καινοτομικής επιχειρηματικότητας ιδρύοντας ένα τεχνολογικό πάρκο. Πως θα προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, τι συνιστά δημόσιο συμφέρον, τι εκχωρείται και τι όχι στους ιδιώτες είναι ερωτήματα που φαίνεται πως θα δούμε για πρώτη φορά να απαντιούνται εκεί.

Υπηρεσίες που λειτουργούν στα e-Τρίκαλα

Τηλεπρόνοια

Από πέρυσι μοιράστηκαν στα ΚΑΠΗ καρδιογράφοι, σπιρόμετρα και πιεσόμετρα. Οι γιατροί των ΚΑΠΗ δημιουργούν φακέλους των ηλικιωμένων. Οι συσκευές συνδέονται με το νοσοκομείο της περιοχής μέσω κεντρικού σέρβερ, στον οποίο έχουν πρόσβαση πλέον και όσοι ιδιώτες γιατροί έχουν συμβληθεί με το πρόγραμμα. Αντί να πηγαίνουν οι ασθενείς πλέον στο νοσοκομείο, στέλνουν απλώς τα δεδομένα των εξετάσεων τους σε έναν ιατρικό φάκελο στους υπολογιστές του δήμου, από όπου τα ανασύρει ο εξουσιοδοτημένος γιατρός. Προσπαθώντας να μετρήσουν τα αποτελέσματα του προγράμματος σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, οι άνθρωποι του e-Τρίκαλα βρήκαν ότι δεν είναι  σημαντική η μείωση των νοσηλίων μεν είναι όμως στατιστικά σημαντική η βελτίωση της ζωής των ασθενών που δεν χρειάζεται να πηγαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι στο γιατρό τους. Ακόμα, φαίνεται πως προκύπτει και μείωση των εξόδων του συστήματος υγείας.

Πρόγραμμα Δημοσθένης

Αντί να απευθύνονται στις επιμέρους υπηρεσίες του Δήμου πλέον, οι πολίτες των Τρικάλων καλούν στο 8001117800 ή στέλνουν email στο πρόγραμμα «Δημοσθένης». Οι υπάλληλοι του προγράμματος που παραλαμβάνουν τα αιτήματα, τα προωθούν αυτόματα μέσω του συστήματος και ελέγχουν αν διεκπαιρεώνονται εντός 48ώρου όπως προβλέπεται. Πλέον ο «Δημοσθένης» αποτελεί τον μόνο πραγματικά αποτελεσματικό τρόπο να λύνουν οι πολίτες προβλήματα που σχετίζονται με την καθαριότητα, την ύδρευση ή την αποχέτευση, την δημοτική αστυνομία, τις τεχνικές υπηρεσίες, κάτι που γνωρίζουν οι 4500 πολίτες που τον έχουν ήδη χρησιμοποιήσει

Δίκτυο WiFi

14 κεραίες δίνουν δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο internet σε 6000 πολίτες μέχρις στιγμής. Οι πολίτες προμηθεύονται μόνιμους κωδικούς από τα ΚΕΠ ενώ οι επισκέπτες μπορούν να συνδεθούν δωρεάν από την κεντρική πλατεία της πόλης.

e-διάλογος

Το πρώτο εγχείρημα ηλεκτρονικής δημοκρατίας του Δήμου Τρικαίων. Προς το παρόν περιλαμβάνει τρία προγράμματα. Ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις που προκηρύσσει ο Δήμος, ηλεκτρονικές υπογραφές που μπορεί να ξεκινήσει ένας πολίτης ή μια ομάδα πολιτών και ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης που περιλαμβάνει φόρουμ και ψηφοφορίες. Λειτουργεί στη διεύθυνση http://www.edialogos.gr

Πρόγραμμα στάθμευσης Mobipark

Λειτουργεί με κάρτα 16 ψηφίων την οποία προμηθεύονται οι κάτοικοι από το δήμο. Όταν παρκάρουν στο κέντρο κατά τις ώρες αιχμής στέλνουν με sms στην υπηρεσία του mobipark τον αριθμό του ΙΧ τους, αριθμός θέσης και κάρτας. Λειτουργούν 3 ζώνες στάθμευσης. Αν ο οδηγός ξεπαρκάρει νωρίτερα κρατάει μονάδες τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει αργότερα. Οι επιχειρηματίες πληρώνουν 120 ευρώ το εξάμηνο και οι κάτοικοι 162.

Αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή

Στους κεντρικούς server του Δήμου αναπτύσσονται υπηρεσίες μετατροπής της φωνής σε κείμενο, δωρεάν τηλεφωνίας μέσω internet εντός του δικτύου της πόλης, χάρτες GIS προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα websites της πόλης παρέχοντας χρηστικές και τουριστικές πληροφορίες και άλλα.

Advertisements
  1. περιεργο που για μια βολτα στα ηλεκτρονικα τρικαλα πρεπει να παει κανεις στα Τρικαλα :-)

    «Και δεν βλέπω στο δρόμο πουθενά (μα πουθενά σας λέω) μετανάστες με εξαίρεση έναν Αφρικανό που πουλάει cd (αυτό το τελευταίο εκτός απο απορία μου δημιούργησε και αρνητικά συναισθήματα). “Δεν είναι Ελλάδα αυτό” είπα με τρόμο σχεδόν στον Πάρη που σχολίαζε πως του φαίνεται ιδανική πόλη για να μεγαλώνει παιδιά κανείς.»

    ελπιζω αυτο να μην το εννοεις τοσο ασχημα οσο ακουγεται. Θα ελεγα οτι πολη χωρις μεταναστες ειναι βαρετη πολη για να ζεις και κακη για να μεγαλωνεις παιδια…

  2. @SG Δε λέω, ωραία ήταν τα Τρικαλα παρόλαυτα. Να σου πώ και να μη χρειαζόταν να πάω, πάλι θα πήγαινα. Οταν λέω αυτό το τελευταίο, εννοώ οτι δεν βλέπω πουθενά μετανάστες (δεν εννοώ κάτι για το φουκαρά τον Αφρικανό με τα CD προφανώς). Μετά κατάλαβα. Επειδή με είχαν ζώσει τα φίδια έκανα διάφορες στάσεις στον κάμπο, στα χωριά. Και να που εκεί συνωθούνταν στα καφενεία άρρενες αλοδαποί, εργάτες του αγρού, μόνοι μετά τη δουλειά στα χωράφια. Στην πόλη, όμως, δεν πατάγαν το πόδι τους οι φουκαράδες. Κάτι δεν πάει καλά απο αυτή την άποψη στα Τρίκαλα

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: