WWF εναντίον λιθάνθρακα

1
Ηρθε μέσω mail η παρακάτω επιστολή της WWF την οποία και αναδημοσιεύω:

«Αγαπητοί/ες φίλοι/ες,

Ο λιθάνθρακας είναι ένα εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο εφάμιλλο του λιγνίτη, με σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (τουλάχιστον 750 γραμμάρια ανά KWh), και άλλων αέριων ρύπων (οξείδια αζώτου και θείου, αιωρούμενα σωματίδια). Η Ελλάδα παράγει σήμερα το 60% του ηλεκτρισμού της καίγοντας λιγνίτη, αυτό όμως δεν εμποδίζει την Ελληνική Πολιτεία να προγραμματίζει την είσοδο του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Οφείλουμε να πούμε όχι σε αυτή την εξέλιξη.

Οι κινήσεις δήμων και πολιτών κατά του λιθάνθρακα, στις οποίες μετέχει και το WWF Ελλάς, συλλέγουν υπογραφές στην έκκληση που απευθύνουν προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, για αποτροπή των επενδύσεων σε λιθάνθρακα και έμφαση στην εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση των ρυπογόνων μονάδων λιθάνθρακα στη χώρα μας, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, και πιο συγκεκριμένα λίγα λεπτά από το χρόνο σας.

Αν έχετε 2 λεπτά διαθέσιμα

Σας παρακαλούμε, αφιερώστε 2 λεπτά από το χρόνο σας και υπογράψτε την έκκληση ενάντια στον λιθάνθρακα, στέλνοντας μήνυμα προς όλους ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να επενδύσει στην εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπορείτε να υπογράψετε την έκκληση εδώ και εδώ.

Αν έχετε 5 λεπτά διαθέσιμα

Διαδώστε την έκκληση στην οικογένειά και τους φίλους σας. Προωθήστε το παρόν μήνυμα ή κατεβάστε το κείμενο της έκκλησης και συλλέξτε όσες περισσότερες υπογραφές μπορείτε.

Αν έχετε 10 λεπτά διαθέσιμα

Μάθετε περισσότερα για τον λιθάνθρακα και την κλιματική αλλαγή εδώ.

Μπορούμε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αποτρέποντας παράλληλα την κλιματική αλλαγή. Λύσεις υπάρχουν και είναι διαθέσιμες αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

thanks to Sozita

Advertisements
  • A. Dilanas
  • 15 Μαΐου 2008

  Κύριε Πληθάρα, συντονιστή της WWF Ελλάς για τις κινητοποιήσεις κατά του λιθάνθρακα. Στην ενημέρωση που κάνετε κατά τον συντονισμό των κινητοποιήσεων παρακαλώ να συμπεριλάβετε και το παρακάτω σχόλιό μου:
  Τώρα που στέλνουμε το λιθάνθρακα στην Αλβανία βοηθούμε στη μείωση της ανεργίας; Τουλάχιστο 500 άνθρωποι από μόνιμες θέσεις εργασίας και πολλές εκατοντάδες προσωπικό για την κατασκευή των εργοστασίων θα πάνε στο ταμείο ανεργίας. Ας αφήσουμε τα χωματουργικά μηχανήματα και τα φορτηγά που θα εργάζονταν στην κατασκευή και τις δουλειές που θα έπαιρνε η ελληνική βιομηχανία. Ας αφήσουμε τα σπίτια που θα ενοικιάζονταν, τα ξενοδοχεία και εστιατόρια που θα δούλευαν στις περιοχές που θα γίνονταν τα εργοστάσια.
  Γνωρίζετε κυρίες και κύριοι ότι ένας τόνος λιθάνθρακας παράγει και εκπέμπει στην ατμόσφαιρα 600 χιλιόγραμμα λιγότερο CΟ2 σε σχέση με τον ισοδύναμο σε ένα τόνο λιθάνθρακα λιγνίτη;
  Γνωρίζετε ότι για να παραχθεί η ενέργεια που παράγουν 2 μονάδες των 800 MW με λιθάνθρακα χρειάζονται πάνω από 2000 ανεμογεννήτριες του ενός (1) MW; Που θα τις εγκαταστήσετε χωρίς αντιδράσεις και χωρίς να θίξετε κατ΄ελαχιστο το περιβάλλον;
  Γνωρίζετε ότι τα φωτοβολταϊκά τη νύχτα και οι ανεμογεννήτριες με άπνοια έχουν μηδενική παραγωγή;
  Είμαι υπέρμαχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επειδή κάνουν μεγάλη οικονο- μία στο εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο που οι τιμές τους είναι πλέον απαγορευτικές για την εθνική οικονομία και κατ’ επέκταση για τον καταναλωτή. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μας αλλά δεν λύνουν από μόνες τους το ενεργειακό πρόβλημα. Εάν υπάρχει άπνοια όπως προανέφερα και είναι βράδι ποιος θα δώσει την ενεργεία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά;;;; Μήπως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να ξαναβγεί ο ήλιος την άλλη μέρα και να ξαναφυσήξει;;;
  Καλός ο ρομαντισμός αλλά με έλλειψη ενημέρωσης και χωρίς ρεαλισμό προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημίες όχι μόνο στο περιβάλλον και την εθνική οικονομία αλλά ακόμα και στη τσέπη των πολιτών.
  Όταν λοιπόν κάνετε ενημέρωση των πολιτών και των ομάδων, εάν θέλετε να διατηρήσετε την φήμη και την αξιοπιστία της διεθνούς οργάνωσης WWF, πρέπει να τα λέτε όλα.
  Όχι μισές αλήθειες. Οι πολίτες μη έχοντας εξειδικευμένη γνώση σ’ αυτά τα θέματα δίνουν βάση στη δική σας ενημέρωση. Για το λόγω αυτό η ενημέρωση αυτή δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη. Έτσι ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά και να πάρει τις αποφάσεις του.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: