Ενάντια στην ψευτο-διαβούλευση για τα πνευματικά δικαιώματα

1
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ» ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΟΧΟΥΣ

Αθήνα 13/5/2008

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπ. Πολιτισμού, ακολούθησε για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για την πολιτιστική αειφορία διεθνώς μία διαδικασία η οποία, όχι μόνο στερείται αντικειμενικότητας, αλλά επιπλέον υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Συνιστά, δε, ένα επικίνδυνο παράδειγμα βαθιά αντιδημοκρατικής πρακτικής που εκθέτει τους θεσμικούς εκείνους παράγοντες οι οποίοι υπηρετούν με τις πράξεις τους ένα συγκεκριμένο εταιρικό κατεστημένο. Η διαδικασία που επιλέχθηκε -αποστολή απαντήσεων σε μεθοδολογικά απαράδεκτο ερωτηματολόγιο, μέσω email- δεν υπηρετεί την παρουσίαση των θέσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οργανισμών και συμφερόντων και την διεξαγωγή γόνιμου και σοβαρού διαλόγου, αλλά αντίθετα μία δημοσκοπικού χαρακτήρα διαδικασία νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν μας αφήνει δε άλλη επιλογή απο το να καταγγείλουμε το διάλογο ως στημένο.

Ο ΟΠΙ αποδεικνύεται επιεικώς ανεπαρκής και ανίκανος να διεξάγει διάλογο πάνω σε ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, που δεν κρίνει μόνο το μέλλον ενος εμπορικού κλάδου, αλλά πολύ περισσότερο τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας στον νέο κοινωνικό χώρο του διαδικτύου.

Καλούμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα, αντλώντας ενημέρωση απο την – ήδη πλούσια – διεθνή εμπειρία. Επιθυμούμε να της θυμίσουμε οτι πρώτιστο χρέος της είναι η διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων των πολιτών και όχι τα κέρδη ενος συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου.
Καλούμε τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών internet να μην υποκύψουν στον επιχειρούμενο εκβιασμό που τους ασκείται για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας που βρίσκονται έξω απο το πνεύμα της δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας μας αλλά και αυτής ακόμα της αγοράς.
Τέλος, καλούμε τους Ελληνες χρήστες του διαδικτύου να διατρανώσουν την αντίθεση τους στην επιχειρούμενη περιστολή της ελευθερίας διακίνησης πληροφοριών στο διαδίκτυο, υπογράφωντας και αναπαράγοντας αυτό το κείμενο και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας για τον τρόπο διεξαγωγής της διαβούλευσης του ΟΠΙ, ακόμα και μετά το πέρας της λήξης της προθεσμίας υποβολής απαντήσεων, ώστε να πάρει χαρακτηριστικά ηλεκτρονικής διαδήλωσης.

Οι δημόσιες διαβουλεύσεις αποτελούν εργαλεία αμεσοδημοκρατικής λήψης αποφάσεων και διαφάνειας μόνο όταν διεξάγονται με ουσιαστικές εγγυήσεις για την εξασφάλιση της ισορροπίας συμφερόντων των ενδιαφερόμενων μερών. Επιπλέον, μιά διαβούλευση προϋποθέτει να υπάρχει συνομιλητής ο οποίος να επιθυμεί την συζήτηση. Η κυβέρνηση σήμερα, δια του ΟΠΙ, δεν μας πείθει ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο.

Περισσότερες πληροφορίες:

* Το κείμενο της διαβούλευσης του ΟΠΙ εδώ:
* Μόνιμος σύνδεσμος προς το δελτίο τύπου:
* Ανάλυση του ερωτηματολογίου της διαβούλευσης εδώ:

Το digitalrights.gr αποτελεί έναν κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.

Advertisements
  1. Ε! όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες

  2. κάποιος έπρεπε να τους απαντήσει πάντως

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: