Μια περίεργη δίωξη

1Την Κυριακή που μας πέρασε η εφημερίδα το Πρώτο θέμα φιλοξένησε δισέλιδο κείμενο για τον εφοπλιστή-αρχαιοκάπηλο που συνελλήφθη στην Πλάκα προ ημερών. Το λέω ευθαρσώς: Δεν έχω ξαναδεί πιο καραμπινάτη απόπειρα κατασκευής εντυπώσεων μέσω σκευωρίας και λάσπης. Ο επιχειρηματίας Κώστας Καρράς, ο οποίος δεν είναι εφοπλιστής, αφέθηκε ελεύθερος χθές αφού δεν εξακριβώθηκε η κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας. Τυγχάνει πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας, μιας κοινωνικής οργάνωσης που μάχεται εδώ και 35 χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η ουσιαστική ιδιαιτερότητα της Ελληνικής εταιρίας είναι πως λέει τα ίδια πράγματα που λένε και οι συνήθεις ύποπτοι (αριστερές και οικολογικές οργανώσεις, σύλλογος αρχιτεκτόνων κοκ), αλλά απαρτίζεται απο Αστούς. Μετάξύ άλλων στον κύκλο των μελών και των φίλων της συναντά κανείς το Στεφανο Μάνο, τον Γιάννη Παλαιοκρασσά κ.α. Είναι βέβαιο πως αυτό ενοχλεί περισσότερο κάποιες φορές. Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση. Αν έχετε περισσότερα στοιχεία, παρακαλώ καταθέστε τα στα σχόλια του πόστ – έχω την αίσθηση οτι η ιστορία αυτή είναι προάγγελος κάποιας επόμενης που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα:

Η Ανακοίνωση

«Κατά περίεργη «σύμπτωση» μια εβδομάδα πριν από τον επίσημο εορτασμό 35 ετών προσφοράς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ προς την κοινωνία στους χώρους του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την παρουσίαση του επετειακού τόμου «Ευάλωτη Γη» στο Μέγαρο Μελά την Τρίτη 15 Απριλίου, έγινε αιφνιδιαστική κάθοδος στα γραφεία μας, όπου δήθεν «ανακαλύπτονται» αρχαία αντικείμενα, με την επίσημη πλέον καταγγελία ότι έχουν «υπεξαιρεθεί». Γι’ αυτά τα αρχαία όμως η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ έχει έγγραφα από το 1989 όπου ο τότε Προϊστάμενος της Εφορείας γράφει:

«Η σημασία των αρχαίων που αποκαλύφθηκαν τελευταία μέσα στα πλαίσια των αρχαιολογικών λειψάνων της περιοχής είναι προφανής. Είναι λοιπόν εντελώς αυτονόητο ότι πρέπει όχι μόνο να παραμείνουν ορατά και προσιτά σε κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά και να αξιοποιηθούν με κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων του ημιυπόγειου του κτιρίου. Τούτο θα μπορούσε να γίνει εάν αποφασιστεί η διάθεση των χώρων αυτών για εκθέσεις, περιοδικές ή μόνιμες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος χώρος πολιτισμού όπου θα είναι φανερή η συνέχεια από την κλασσική-ελληνιστική εποχή στη ρωμαϊκή βυζαντινή και από εκεί στην Τουρκοκρατία και στα νεώτερα χρόνια.»

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ τήρησε την υποχρέωσή της στο ακέραιο. Κατά την περασμένη εικοσαετία χιλιάδες μαθητές σχολείων και άλλοι επισκέπτες έχουν ξεναγηθεί στους χώρους αυτούς. Μετά την «έρευνα» της περασμένης εβδομάδας και τον σχηματισμό κατηγορίας κατά της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ζήτησε χθες, 10 Απριλίου, με εξώδικο, να αναλάβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία όλα αυτά τα διάσπαρτα κινητά μέλη από τους υπόγειους χώρους των γραφείων της.

Δίκαια διερωτόμαστε, ποια κριτική που έχουμε κατά καιρούς ασκήσει στη Διοίκηση έχει τόσο πολύ ενοχλήσει ώστε κάποιοι να μετέρχονται τόσο φανερά ανεπίτρεπτές μεθόδους καταγγελίας και δημοσίου διασυρμού. Δίκαια θα αναμέναμε, και ακόμα αναμένομε από τις αρχές, αντί καταγγελίας, τουλάχιστον δημόσια αναγνώριση για το έργο που επιτελέσαμε».

Advertisements
 1. eftiXos matthe anderases!

  ta pragmata fainetai stin ellada oti Xiroterevoun…
  epithetiki kai «hyperpatriotiki»olo kai perisotera afto pou onomaza palia i «grafiokratoria»!!!

  enimerose kai ia tin sineXia parakalo.

  • χ
  • 15 Απριλίου 2008

  Μην προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε τα πράγματα. Γιατί η υπόθεση είναι πιο σκοτεινή. Πρωτον είναι γιός του εφοπλιστή και επιχειρηματία Ι. Καρρά γνωστού απο το «Πόρτο Καρράς» (αν και ξεχασμένη η υπόθεση ψάξτε την λίγο. Δεύτερον ο ίδιος είναι μέλος μιας σειράς διεθνών οργανώσεων, όχι και τόσο Αριστερών εκτός της «εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος…». το καλοκαίρι είχε συλληφθεί ο εφοπλιστής Ι. Λύρας, επίσης μέλος της «Εταιρείας…», για αρχαιοκαπηλία, μετά απο 6 μήνες βρίσκονται στο σπίτι του Καρρά πλήθος αντικειμένων και σε έρευνα στην Εταιρεία βρίσκονται άλλα 92 αντικείμενα. Όλα αυτά τα συμβάντα παραείναι πολλά για να είναι τυχαία.
  Ενδιαφέρον έχει και ποιοι υπογράφουν εφοπλιστές, επιχειρηματίες και εκσυγχρονιστές. Έτσι για να μην βρίσκουμε παντού συνωμοσίες.

  • stinathina
  • 15 Απριλίου 2008


  μα αν κατάλαβα καλά και σεις συνωμοσίες υπονοείτε..
  η υπόθεση είναι σκοτεινή.. λέτε..
  και πατάτε τα αριστερά μας κουμπάκια κύριε Χ..
  το επιχείρημα είναι γιος εφοπλιστή δεν βγάζει νόημα ότι κι αν έκανε εκείνος..
  Το αν είναι αριστερές οι οργανώσεις στις οποίες είναι μέλος ο εν λόγω κύριος
  επίσης δεν αλλάζει τίποτα..
  το αναφέρει και το αρχικό ποστ του Ματθαίου, νομίζω(;)
  τέλος πάντων, καλά ξεμπερδέματα, κάτι πρέπει να γίνει για το περιβάλλον πιο δραστικό..

 2. @Χ Δεν βλέπω να κομίζετε κάποιο στοιχείο σχετικά με την υπόθεση. Είναι γνωστό ποια είναι η οικογένεια Καρρά, τι είχε κάποτε και τι ρόλο έπαιξε, όμως εδώ το πράγμα δείχνει να ξεφεύγει από το πρόσωπο σε κάτι σημαντικότερο. Ποτέ δεν έγραψα οτι πρόκειται για κάποια Ελληνική οργάνωση – το αντίθετο μάλιστα. Εγραψα ότι πρόκειται για μια οργάνωση Αστών, που όμως έχει πάρει σαφείς θέσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οσο κι αν μας ενοχλεί η κοινωνική αναφορά της αυτή είναι η αλήθεια. Η Ελληνική εταιρεία έχει μέχρι σήμερα υπερασπισθεί το λόφο του Φιλοπάππου δίπλα σε αριστερές και οικολογικές οργανώσεις, έχει ασκήσει κριτική στο ΚΑΣ για παραλείψεις σχετικά με την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων στα δημόσια έργα, έχει σηκώσει μέτωπο για τις χρήσεις γης στην Πλάκα, ενάντια στις πιέσεις τοπικών παραγόντων για περαιτέρω εμπορευματοποίησης της κοκ. Οι έφοδοι δε, τόσο στο σπίτι του Καρρά, όσο και στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας, έρχονται λίγο μετά την δημοσιοποίηση άλλης μιας έκθεσης που ασκεί κριτική στο ΚΑΣ και λίγο πριν τον εορτασμό των 35 χρόνων της οργάνωσης σήμερα. Η σχέση της υπόθεσης με την υπόθεση Λύρα δεν προκύπτει από πουθενά. Οσο για τα αντικείμενα που βρέθηκαν, φαίνεται πως τα περισσότερα ήταν όχι μόνο καταγεγραμμένα, αλλά βρίσκονταν απολύτως νόμιμα εκεί, όπως νόμιμα βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια της Πλάκας αρχαιολογικά αντικείμενα χωρίς αξία – μιας και τα τελευταία αφαιρούνται. Κάθε δυο χρόνια δε, υπάλληλοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας υποτίθεται ότι ελέγχουν τα οικήματα που φιλοξενούν αυτά τα ευρήματα. Μόνο απορία προκαλεί η τωρινή συλλογή καταγεγραμμένων αντικειμένων. Οσο για τις υπογραφές που αναφέρετε, εγώ προσωπικά χαίρομαι όταν βλέπω ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος και του πολιτισμού δεν ευαισθητοποιούν μόνο την αριστερά και τις οργανώσεις της αλλά και αυτούς τους ισχυρούς – δεν βλέπω τίποτα κακό σε αυτό. Αλλά δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σας: Επιχειρηματίας-αρχαία-σύλληψη=ενοχή; Η αλυσίδα σπάει σε πολλά σημεία και γι’αυτό εξακολουθεί να μου φαίνεται “καραμπινάτη υπόθεση κατασκευής εντυπώσεων” μέσω στερεοτύπων – να συμπληρώσω. Εχετε ακόμα διαφορετική γνώμη;

 3. Ελληνική – αριστερή εννοούσα

 4. Πήγαινε στην ιστοσελίδα των Νέων Λονδίνου για να μάθεις την αλήθεια

 5. @Θεοφάνης: Μήπως να τον δικάσουμε για τις απόψεις του καλύτερα και τις λέσχες στις οποίες συμμετέχει; Ακόμα καλύτερα να τον καταδικάσουμε για ανθελληνισμό; Γιατί το δημοσίευμα που αναφέρετε είναι unupdated. Διαβάστε καλύτερα εδώ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100038_15/04/2008_266539
  Μπορώ να φανταστώ πολλούς ακόμα Ελληνες της διασποράς που συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε οργανώσεις ή πρωτοβουλίες με τις οποίες και εγώ μπορεί να μην συμφωνώ, δεν τους λέω αρχαιοκάπηλους όμως (ούτε προδότες – υπέρ του σχεδίου Ανάν ήταν και το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση μεταξύ άλλων). Αλλα στοιχεία; Εξακολουθώ να βλέπω σκευωρία.

  • χ
  • 16 Απριλίου 2008

  -Εχετε ακόμα διαφορετική γνώμη;

  Μάλον ναι.

  -οποίος δεν είναι εφοπλιστής

  Έτσι λέτε στην αρχή του άρθρου σας. Λάθος ο Κ. Καρράς ήταν ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Χαλκίδας τα οποία ίδρυσε επι χούντας, το 1973, στην αρχαία Αυλίδα σε μια περιοχή προστατευόμενη περιβαλλοντικά και αρχαιολογικά. Πτώχευσαν το 1986 και πέρασαν στην ΕΤΒΑ. Τότε φαίνεται δεν ήταν πολύ οικολόγος. Ακόμα δημιούργησε το Πόρτο Καρράς από το 1963 σε μια δασική έκταση 17.000 στρεμμάτων, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους. Ούτε και αυτή ήταν πολύ οικολογική πράξη. Πτώχευσε το Πόρτο Καρράς με περίεργο τρόπο και το φόρτωσε στην Εθνική. Πούλησε στα μέσα του ’80 την Τράπεζα Κρήτης στον Κοσκωτά και ακολούθησε το γνωστό σκάνδαλο, αλλά αυτό δεν είναι επιλήψιμο. Ψάξτε, μιας και είστε και δημοσιογράφος, ποιος είναι ο επιχειρηματίας Κ. Καρράς. Όσο για τη διεθνή δράση έχει αναφερθεί αλλού.

  -Οσο για τα αντικείμενα που βρέθηκαν, φαίνεται πως τα περισσότερα ήταν όχι μόνο καταγεγραμμένα, αλλά βρίσκονταν απολύτως νόμιμα εκεί, όπως νόμιμα βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια της Πλάκας αρχαιολογικά αντικείμενα χωρίς αξία – μιας και τα τελευταία αφαιρούνται.

  Φαίνεται ότι έχετε ενημέρωση από τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας μιας και τα αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν σε αρχαιολόγο για να ταυτοποιηθούν και να εκτιμηθεί η αξία τους. Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει ακόμα, εκτός και αν ξέρετε κάτι παραπάνω; Όσο για το αν όλα τα σπίτια στην Πλάκα έχουν αρχαία δεν το γνωρίζω, γιατί δεν μου επιτρέπουν οι κοινωνικές μου συναστροφές να μπαινοβγαίνω σε σπίτια της Πλάκας, αλλά και πάλι δεν μου φαίνεται και τόσο αθώο αυτό.

  -Όσο για τις υπογραφές που αναφέρετε, εγώ προσωπικά χαίρομαι όταν βλέπω ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος και του πολιτισμού δεν ευαισθητοποιούν μόνο την αριστερά και τις οργανώσεις της αλλά και αυτούς τους ισχυρούς – δεν βλέπω τίποτα κακό σε αυτό.

  Εγώ πάλι δεν χαίρομαι να βλέπω αυτούς που κατά κύριο λόγο είναι υπεύθυνοι για την οικολογική καταστροφή, νεοφιλελευθεροι πολιτικοί, μεγαλοεφοπλιστές που καταστρέφουν τους ωκεανούς και βιομήχανοι να παρουσιάζονται ως οικολογικά ευαίσθητοι, είναι υποκρισία. Και ίσως για άλλοθι για κάποιους από αυτούς για να κάνουν τις «δουλειές» τους.

  -Η αλυσίδα σπάει σε πολλά σημεία και γι’αυτό εξακολουθεί να μου φαίνεται “καραμπινάτη υπόθεση κατασκευής εντυπώσεων” μέσω στερεοτύπων.

  Ανακοίνωση από τη Δίωξη Αρχαιοτήτων δεν υπάρχει για το που βρίσκεται η υπόθεση και την τελευταία βδομάδα δε γράφεται τίποτα, άρα μάλλον πάει για κουκούλωμα. Τώρα από πού συμπεραίνεις ότι πρόκειται για υπόθεση κατασκευής εντυπώσεων θα ήταν ενδιαφέρον να μας αποκαλύψεις τις πηγές σου.
  Ευχαριστώ για τον χώρο.

 6. Βλέπω οτι είστε πολύ καλά ενημερωμένος, όμως φαίνεται πως σας μπερδεύουν λίγο όλες αυτές οι πληροφορίες. Ναυπηγεία, ξενοδοχεία και τράπεζες δημιουργήθηκαν απο τον Ι Καρρά, οχι απο τους γιούς του, οι οποίοι -όπως γνωρίζετε- δεν μπόρεσαν να τα κρατήσουν. Μην ανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο, όμως του οποίου – όπως πολύ καλά γνωρίζετε – οι πολιτικές διαστάσεις είναι πολύ σημαντικότερες απο οποιαδήποτε άλλη. Επειδή δίνετε ερμηνείες πάντως, σας λέω πως μπορούμε να συζητήσουμε ιδιωτικά αν θέλετε για όλα αυτά τα άσχετα με την υπόθεση και τη δράση της Ελληνικής εταιρίας. Αν είχα κάτι να γράψω θα το έγραφα.

  “Όσο για το αν όλα τα σπίτια στην Πλάκα έχουν αρχαία δεν το γνωρίζω, γιατί δεν μου επιτρέπουν οι κοινωνικές μου συναστροφές να μπαινοβγαίνω σε σπίτια της Πλάκας, αλλά και πάλι δεν μου φαίνεται και τόσο αθώο αυτό”.

  Δεν καταλαβαίνω, όσοι μπαίνουν σε σπίτια της πλάκας στερούνται ήθους και κοινωνικο-πολιτικής συνείδησης δηλαδή; Τι εννοείτε; Καταλαβαίνετε πως με ενδιαφέρει προσωπικά αφού μπαίνω και σε σπίτια και -κυρίως- σε μαγαζιά της Πλάκας. Αντί να επιμένετε (με περίεργο τρόπο) να σας αποκαλύψω τις πηγές μου σας προτείνω να ενημερωθείτε παραπάνω για το καθεστώς της Πλάκας και των αρχαιοτήτων που ανακαλύπτονται σε ιδιωτικές ανασκαφές εκεί. Δεν υπάρχει χειρότερο μέρος να κρύψει ένας αρχαιοκάπηλος οτιδήποτε.

  “δεν χαίρομαι να βλέπω αυτούς που κατά κύριο λόγο είναι υπεύθυνοι για την οικολογική καταστροφή, να παρουσιάζονται ως οικολογικά ευαίσθητοι».

  Αποψη σας. Σεβαστή – δεν βλέπω τα πράγματα το ίδιο

  “μάλλον πάει για κουκούλωμα. Τώρα από πού συμπεραίνεις ότι πρόκειται για υπόθεση κατασκευής εντυπώσεων θα ήταν ενδιαφέρον να μας αποκαλύψεις τις πηγές σου”.

  Εγώ λοιπόν εκτιμώ οτι οχι μόνο δεν πάει για κουκούλωμα αλλά συντηρείται για να χρησιμοποιηθεί σε κάτι που ετοιμάζεται στην περιοχή της Πλάκας. Εσύ τι νομίζεις;

  • χ
  • 16 Απριλίου 2008

  Καθόλου δεν μπερδεύομαι, δημιουργήθηκαν απο τον Ι. Καρρά, αλλά απο τη δεκαετία του ’60 διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Κ. Καρράς. Η υπόθεση δεν συντηρείται έχει εξαφανιστεί. Και τέλος, η άποψή μου είναι ότι η υπερασπιστική γραμμή του Κ. Καρρά στην υποθεση αρχαιοκαπηλίας είναι να εμφανιστεί ως θύμα για το οικολογικό και πολιτιστικό του έργο. Και φοβάμαι οτι και αυτή η υπόθεση θα κουκουλωθεί όπως τόσες άλλες που έχουν να κάνουν με αρχαιοκαπηλία.
  Ευχαριστώ για τον ενδιαφέροντα διάλογο.

  • stinathina
  • 16 Απριλίου 2008

  @Θεοφάνης
  Είναι παράδοξο πάντως.. μπήκα στα links που προτείνεις και διάβασα τι λένε οι άλλοι και μετά διάβασα την συνέντευξη του κ. Καρρά και απόρησα! Ο άνθρωπος μου φάνηκε πολύ διαυγής και σε αναζήτηση λύσεων. Σε περιοχές μάλλιστα πολύ ευαίσθητες όπου θέλει θάρρος να μην κάνεις δημαγωγία και να αναζητάς διεξόδους. Σε αντίθεση με τον δημοσιογραφικό λόγο που είναι μάλλον εύκολος..
  Τα όρια είναι πολύ δύσκολο να τα δούμε πάντως η προσπάθεια του κ. Καρρά μου φάνηκε πιο έντιμη..


  «Εγώ πάλι δεν χαίρομαι να βλέπω αυτούς που κατά κύριο λόγο είναι υπεύθυνοι για την οικολογική καταστροφή, νεοφιλελευθεροι πολιτικοί, μεγαλοεφοπλιστές που καταστρέφουν τους ωκεανούς και βιομήχανοι να παρουσιάζονται ως οικολογικά ευαίσθητοι, είναι υποκρισία. Και ίσως για άλλοθι για κάποιους από αυτούς για να κάνουν τις «δουλειές» τους.»

  Ο λόγος σας είναι γεμάτος γενικεύσεις. Πάλι φταίνε κάποιοι άλλοι, δεν είναι ανάγκη να το πάμε στους ωκεανούς όταν τα πραγματα είναι συγκεκριμένα εκτός αν θέλουμε να τα μπερδέψουμε.. Πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση και έχουμε ένα έμπρακτο παράδειγμα. Η Ελληνική εταιρεία έχει συγκρουστεί με άλλους πλούσιους και πονηρούς. Δε διαλέγουμε μεταξύ πλουσίων, δε μας νοιάζει αν έχουν λεφτά αλλά τι λένε τι πρεσβεύουν και τι πράτουν, νομίζω ότι τα κριτήρια σας μάλλον μπερδεύουν παρά οτιδήποτε άλλο. Αν υπάρχει παράβαση να κάνει η δικαιοσύνη τα πρέποντα, αν όμως όπως είναι πιθανό έχουμε τη συνέχεια ενός άλλου πολέμου τότε κύριε «Χ» φοβάμαι πως είσαστε με τους πονηρούς.
  Θα δούμε την συνέχεια..

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: