Αντρικό σπόρ παραμένουν οι νέες τεχνολογίες

1Η ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες, (όπως και με όλες τις τεχνολογίες) θεωρείται αντρικό «σπορ» και φαίνεται πως πράγματι είναι. Στη χώρα μας οι άντρες παραμένουν μπροστά στην χρήση των νέων τεχνολογιών και του internet, με διαφορά ενώ και σε όλη την Ευρώπη οι γυναίκες δείχνουν τελείως απο-γοητευμένες από τα επαγγέλματα πληροφορικής. Η Κομισιόν φοβάται τώρα ότι το χάσμα αυτό θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Το χάσμα επιβραδύνει την οικονομία

«Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει στην Ευρώπη αρκετό ειδικευμένο προσωπικό στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών», διαμαρτυρήθηκε η Επίτροπος κα Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα που λένε ότι οι σταδιοδρομίες στις Τεχνολογίες πληροφορικής είναι δήθεν πληκτικές και υπερβολικά τεχνικές για τις γυναίκες, και – αντίθετα – να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να έχουν επιτυχία σ’ αυτόν τον συναρπαστικό, καινοτομικό και πολυσχιδή τομέα».

Η Βίβιαν Ρέτινγκ γνωρίζει ότι στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής οφείλεται το 1/4 της συνολικής ανάπτυξης της ΕΕ και το 4% των θέσεων απασχόλησης, παρατηρείται όμως έλλειψη περίπου 300.000 θέσεων σε ειδικευμένο προσωπικό. Οι τεχνολογίες πληροφορικής βρίσκονται όλο και περισσότερο στην καρδιά οποιασδήποτε δραστηριότητας, πράγμα που σημαίνει πως αν δεν γεφυρωθούν τα χάσματα που υπάρχουν ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες που απέχουν από την πληροφορική επανάσταση και αυτές που μετέχουν η μόνη λύση θα είναι η εισροή ειδικευμένου προσωπικού. Οι συνέπειες όμως για όσους μείνουν έξω από την κοινωνία της γνώσης θα είναι πολύ μεγάλες.

Από ανάλυση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2007 σε 150 ευρωπαϊκές εταιρίες τηλεπικοινωνιών την Ευρώπη προέκυψε ότι το μέσο ποσοστό γυναικών σε διοικητικά συμβούλια ήταν μόλις 6%. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν μόλις 19% των αποφοίτων των σχολών μηχανικών είναι γυναίκες ενώ το ενδιαφέρον τους παρουσιάζεται φθίνον.

Χρήση του Διαδικτύου

Η χώρα μας ακολουθεί το Ευρωπαϊκό παράδειγμα σε ότι αφορά την επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών στις νέες τεχνολογίες, όμως παρουσιάζει σχετική βελτίωση σε ότι αφορά την χρήση των υπηρεσιών διαδικτύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την κοινωνία της πληροφορίας τα τελευταία τρία χρόνια οι άνδρες χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών και Διαδικτύου συνέχισαν να παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά από τα αντίστοιχα των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τη διείσδυση του Διαδικτύου, το ποσοστό των γυναικών που το χρησιμοποιούν εκτιμάται περίπου στο 24,4% έναντι 36,1% στους άνδρες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι κατά την τριετία αυτή το ποσοστό των ανδρών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 8 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο γυναικείο πληθυσμό σημειώθηκε αύξηση περίπου 6 ποσοστιαίων μονάδων.
Σε ότι αφορά την χρήση υπολογιστών η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται στα Ιόνια νησιά και αγγίζει το 19%. Σε ότι αφορά τη χρήση του διαδικτύου, το μέσο όρο φαίνεται πως χαλάνε οι περιφέρειες Θεσσαλίας (άνδρες: 29,8% έναντι γυναικών: 13,1%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (άνδρες: 36% έναντι γυναικών: 20,2%).

Το σπίτι και η εργασία συνεχίζουν να είναι οι κύριοι τόποι πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, ενώ το Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να αποτελεί προνομιακό χώρο πρόσβασης των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Αντίθετα, ο χώρος που αξιοποιούν κυρίως οι άνδρες για να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι τα Internet Café.

Οι πρώτοι λόγοι χρήσης του Διαδικτύου και για τα δύο φύλα παραμένουν η αναζήτηση πληροφοριών για υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς και η αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Υπηρεσίες σχετικά με ταξίδια και διαμονή, αναζήτησης εργασίας ή αποστολής βιογραφικού σημειώματος για κάποια δουλειά φαίνεται να αξιοποιούνται κυρίως από το γυναικείο πληθυσμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2006, σημαντική αύξηση σημειώνεται ως προς τη χρήση του Διαδικτύου για ανάγνωση εφημερίδων και για τα δύο φύλα

Χρήση υπολογιστή

Γυναίκες

2005 28,7
2006 30,5
2007 32,8

Ανδρες

2005 42,1
2006 43,6
2007 45,1

Σύνολα

2005 35,4
2006 37
2007 38,9

Χρήση Ιντερνετ

Γυναίκες
2005 18,0
2006 21,0
2007 24,4

Ανδρες
2005 28,4
2006 32,0
2007 36,1

Συνολικά
2005 23,2
2006 26,5
2007 30,2

Πηγή: Παρατηρητήριο για την ΚτΠ

Advertisements
  • Αθήναιος
  • 15 Μαρτίου 2008

  Ωραίο το σκίτσο. Η αναζήτηση συνταγών είναι επίσης top search στις γυναίκες.

 1. http://journal.fibreculture.org/issue11/issue11_fullerton_morie_pearce.html

  Μια ανάλυση για τη σχέση των φύλων με τα βιντεοπαιχνίδια.
  Μπορεί να φαίνεται σαν υποκατηγορία σε σχέση με το άρθρο αλλά σε κάποια σημεία είναι καλογραμμένο. Και έχει μέλλον το πράγμα.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: