Ανοίγει η συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα

1Όλοι περίμεναν ότι θα ανοίξει κάποια στιγμή το θέμα αλλά όχι κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τα πνευματικά δικαιώματα στα χρόνια του internet δημιουργούν μια πολύ σοβαρή συζήτηση γύρω από το μέλλον της παραγωγής και διάθεσης πολιτιστικών προϊόντων που δεν θα μπορούσε να αφήσει την χώρα μας εκτός. Για άλλη μια φορά όμως η συζήτηση ξεκινάει πρόχειρα με αιφνιδιασμούς και απόλυτη προχειρότητα απειλώντας να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας τόσο στο κομμάτι της πολιτιστικής παραγωγής και διανομής, όσο και στο ζήτημα των προϊόντων που υπάγονται σε δικαιώματα γενικότερα (απο την Καθημερινή. Ολα τα links στο τέλος του κειμένου)

Πριν από ένα περίπου μήνα ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, φορέας ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύει την λειτουργία των εταιριών προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων κάλεσε σε μια περίπου μυστική συνάντηση εταιρίες παροχής υπηρεσιών internet και εταιρίες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων προκειμένου να συζητήσουν από κοινού λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον περιορισμό του φαινομένου της λεγόμενης διαδικτυακής πειρατείας

Η είδηση διέρρευσε στα ελληνικά blogs τα οποία μετέδωσαν ότι προωθείται από τον ΟΠΙ και το ΥΠΠΟ μια λύση ανάλογη με αυτήν που ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί προώθησε στη Γαλλία πριν λίγους μήνες. Εκεί οι παροχείς υπηρεσιών internet είναι υποχρεωμένοι να τηρούν «μαύρες» λίστες με διευθύνσεις υπολογιστών που καταγγέλλεται ότι διακινούν παράνομα περιεχόμενο που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Εάν ο παραβάτης αγνοήσει την προειδοποίηση του παρόχου, τότε ο δεύτερος του κόβει την πρόσβαση στην υπηρεσία προκειμένου να συμμορφωθεί.

«Πριν πάρει το δρόμο των δικαστηρίων αυτή η υπόθεση προσπαθούμε να βρούμε λύσεις που να είναι αμοιβαία αποδεκτές τόσο από τους δικαιούχους δικαιωμάτων, όσο και από τους παροχείς υπηρεσιών internet. Είμαστε από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πειρατείας στην Ευρώπη, η οποία δημιουργεί προβλήματα. Όχι μόνο στην πολιτιστική βιομηχανία και τους δημιουργούς μας αλλά και στο κράτος το οποίο έχει διαφυγόντα κέρδη από φόρους» λέει η Ειρήνη Σταματούδη διευθύντρια του Οργανισμού. Όπως μας αποκάλυψε η ίδια ο ΟΠΙ επιθυμεί μια εφαρμογή ανάλογη των γαλλικών μέτρων και στην Ελλάδα μέσω της υπογραφής ενός μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα σε όσους παρέχουν υπηρεσίες internet και όσους παρέχουν το περιεχόμενο που νόμιμα ή παράνομα διακινείται από αυτή την υπηρεσία.

«Ανετότατα θα μπορούσαμε να εισηγηθούμε ένα νόμο αλλά δεν το κάνουμε. Αντίθετα ξεκινάμε δημόσια διαβούλευση και ζητάμε να θέσουν όλοι τις γνώμες τους, να τις λάβουμε υπόψη μας και να δούμε μήπως προχωρήσουμε με ένα μνημόνιο συνεργασίας αντί να προχωρήσουμε με αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο» λέει η ίδια.

Απο την πλευρά τους οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών internet αρνούνται κατηγορηματικά οτι προχώρησαν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τον ΟΠΙ για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τα πνευματικά δικαιώματα. «Δεν συμφωνούμε με κανέναν για τίποτα πέρα απο όσα ορίζει ο νόμος» μας απάντησε επισήμως η Forthnet ή οποια πήρε μέρος σε αυτή τη συνάντηση και η οποία διαψεύδει ότι ζητήθηκαν συμφωνίες έξω από τα επιτρεπόμενα από το νόμο, ενώ ταυτόχρονα αφήνει να εννοηθεί ανεπισήμως οτι δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι εταιρίες σε τέτοια μέτρα.

«Τέτοιες διαδικασίες, αναιρούν το συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη για δικαστική προστασία και εναποθέτουν τον καθορισμό της ελευθερίας έκφρασης (και κατ’ επέκταση τη λογοκρισία) στο διαδίκτυο σε ιδιωτικούς φορείς. Σήμερα ο λόγος για τον αποκλεισμό πρόσβασης μπορεί να είναι η πειρατεία, αυρίο όμως μπορεί να είναι η διάδοση ιδεών, που για την εκάστοτε εξουσία θεωρούνται ανατρεπτικές ή ακόμη απλώς ενοχλούν» σημειώνει το blog inlovewithlife.wordpress.com που διέδωσε την είδηση.

Οι χρήστες του internet σε fora συζητήσεων φοβούνται κυνήγι μαγισσών ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση έχουν κατηγορήσει την OTEnet θυγατρική του ΟΤΕ για traffic shapping, οτι δηλαδή περιορίζει την πρόσβαση σε όσους διακινούν μουσικά αρχεία, μειώνοντας παρανόμως τις ταχύτητες πρόσβασης και συγκεκριμένα περιορίζοντας την πρόσβαση των προγραμμάτων p2p. Μάλιστα μπόρεσαν να τεκμηριώσουν με τέστ αυτές τις ανησυχίες τους και κατήγγειλαν το περιστατικό στην ΕΕΤΤ η οποία το ερευνά. Η τεχνολογία p2p η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για την ανταλλαγή μουσικών αρχείων και ταινιών όμως θεωρείτε ταυτόχρονα από πολλούς το μέλλον της τηλεόρασης στο internet με κανάλια όπως τα ABC, BBC κ.α. να διαθέτουν για νόμιμο dowloading τηλεοπτικές σειρές.

Σε όλο τον κόσμο ακολουθούνται διαφορετικές πρακτικές προστασίας δικαιωμάτων που κυμαίνονται μεταξύ της απόλυτης καταστολής (Πακιστάν, Κίνα) και της ανοχής (Σουηδία), όμως όποια μέθοδος κι αν ακολουθείται, το φαινόμενο της ελεύθερης ανταλλαγής προϊόντων που υπάγονται σε πνευματικά δικαιώματα παραμένει παγκόσμιο και τεχνολογικά ανεξέλεγκτο. Αυτό ακριβώς έκανε και μεγάλες εταιρίες όπως η Apple να αναθεωρήσουν πρακτικές προστασίας όπως το πρωτόκολλο ασφαλείας DRM που συνόδευε τα αρχεία που κατεβάζανε χρήστες του internet από ηλεκτρονικά καταστήματα και περιόριζε την δυνατότητα αντιγραφής τους. Η Apple και άλλες εταιρίες αφαίρεσαν το DRM μόλις κατάλαβαν ότι στην πραγματικότητα η απαγόρευση περιόριζε τις πωλήσεις μέσω internet. Τα πνευματικά προϊόντα σχετίζονται άμεσα με το μέσο διανομής τους, αυτό όμως είναι κάτι που φαίνεται να μην παίζει ρόλο στην συζήτηση που για άλλη μια φορά πρόχειρα και γρήγορα ξεκινάει στη χώρα μας αγνοώντας ότι μπορεί να καθορίσει την ανάπτυξη ή την υπανάπτυξη της για τις επόμενες δεκαετίες. Η διαβούλευση την οποία προκήρυξε ο ΟΠΙ προς το παρόν διεκπαιρεώνεται μέσω ενος αρχείου PDF το οποίο κυκλοφορεί στο internet, όμως απο τις 27 Μαρτίου θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του η οποία κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή. Στόχος είναι να καταλήξουν οι συζητήσεις εντός τριμήνου οπότε είτε θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εταιριών είτε πρόταση νόμου.

Links
Το site του ΟΠΙ
Αρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη
Η αποκάλυψη της είδησης απο τον inlovewithlife
H πρώτη αντίδραση απο τον Vrypan
Kαταγγελία για traffic shaping απο την κοινότητα του ADSLgr
Αρθρο για το Traffic Shaping στην Metropolis
Μια τοποθέτηση για το θέμα της «πειρατίας» απο το blog της Αναμόρφωσης
Ανάλυση του θέματος απο τον Νίκο Σμυρναίο

*Ακούστε όλη τη συνέντευξη της Ειρήνης Σταματούδη διευθύντριας του Οργανισμού, στο box.net στην αριστερή στήλη

Advertisements
  • vegasthedog
  • 15 Μαρτίου 2008

  Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα μιας και γιράφω πρώτη φορά στο blog :)

  Καταρχήν, εγώ δηλώνω υπεύθυνα και το θεωρώ τιμή μου και καμάρι μου ότι είμαι πειρατής.

  Η κυρία Σταμούδη υπερασπίζεται (φυσικά, αφού αυτή είναι η δουλειά της) την ύπαρξη, συντήρηση και λειτουργία ενός συστήματος πνευματικών δικαιωμάτων. Ένα σύστημα που κατά την ταπεινή μου άποψη είναι άρρηκτα συνδεμένο με την πολιτιστική παραγωγή σε υλιστικό επίπεδο αποκλειστικά. Η τέχνη είναι προιόν και πουλιέται. Είναι προσβάσιμο σε λίγους και τα έσοδα γιγαντώνουν εταιρίες κολοσσούς. Γιατί μας λένε μόνο τι χάνουν; Ας μας πούνε και τι κερδίζουν. Αυτά και μόνο τα στοιχεία μου δημιουργούν προσωπικά μία έντονη αποστροφή στο να αγοράζω προιόντα πνευματικής ιδιοκτησίας.

  Ένα πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα είναι η ανωριμότητα που έχουμε σε κοινωνικά θέματα καθώς και η ευαισθησία μας απέναντι σε αυτά. Αλλά για να μην ανοίγω πολλά μέτωπα προτείνω όσοι ενδιαφέρονται να δουν τα δύο εξαιρετικά ντοκυμαντέρ «Steal this film I» και «Steal this film II» όπου οι άνθρωποι πίσω από το pirate bay καθώς και διάφοροι σχετικοί με τον κόσμο του θεάματος ή νομικοί λένε κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Τις ταινίες μπορείτε να τις βρείτε στο:
  1. http://www.stealthisfilm.com/Part1/
  2. http://www.stealthisfilm.com/Part2/
  καθώς και σαν torrent.

  Προσωπικά εξοργίζομαι όταν ακούω επιχειρήματα του τύπου η πειρατεία κάνει κακό γιατί νοιώθω ότι υποτιμάται η νοημοσύνη μου όταν μου λένε όλοι αυτοί οι mainstream «καλλιτέχνες» κάτι τόσο δογματικό. Κάνει κακό σε ποιον; Προφανώς στα έσοδά τους. Τους κάνει τους βολεμένους ενός συστήματος ψυχαγωγείας. Τους κάνει να επαναπάυονται και να παράγουν χαμηλής ποιότητας τέχνη (?). Κάνει κακό και σε εμάς που δεν θα τολμήσουμε είτε από βαρεμάρα είτε από άγνοια να ψάξουμε εναλλακτικές κουλτούρες. Ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει συνεχή επαφή με το κοινό του από αυτός πρέπει να είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να συντηρείται οικονομικά.

  Κάτι ακόμα που παραλείπουν οι θιασώτες της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων με ποιο τρόπο οι νέοι καλλιτέχνες αποκτούν πρόσβαση σε νέες δημιουργίες και τάσεις χωρίς να μπουν μέσα οικονομικά. Η έμπνευση από ένα καλοστημένο σύστημα απλά αναπαράγει το σύστημα.

  Ναι, λοιπόν, είμαι πειρατής!

  • ΣΥΝ στη βουλη δευτερη κατανομη
  • 16 Μαρτίου 2008

  TSIPRA ASE TIS TRENDIES STIN TV DE GINONTAI OI ANATROPES

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: