Μια ωραία ιδέα κι ένα νέο

2Δηλαδή να το πώ απλά. Ωραίο το internet για να τα λέμε, αλλά ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που μας προσφέρει. Επειδή δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ενημέρωση κι επειδή στο internet αναδεικνύονται ουσιαστικές πτυχές της ενημέρωσης που θάβονται στα υπόλοιπα Μέσα, βρίσκω την πρωτοβουλία του Γιώργου, ακριβώς to the point που λένε και οι φίλοι μας οι Αγγλοι. Ενα wiki για το Ασφαλιστικό. Το τραγικό στην ιστορία είναι βέβαια ότι όπως λέει και ο Γιώργος συντίθεται από ότι πληροφορίες βρίσκει σκόρπιες γύρω-γύρω, ενώ θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες από το κράτος για όλους, αφού διάολε είναι κτήμα όλων μας. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι πρέπει να απελευθερώσουμε τις πληροφορίες στη χώρα μας. Ολες οι πληροφορίες του κράτους πρέπει όχι μόνο να είναι online και προσβάσιμες από όλους αλλά και αρχειοθετημένες με τρόπο που να βοηθάει τον καθένα να τις βρει και να τις αξιοποιήσει όπως επιθυμεί. Συγχαρητήρια Γιώργο.

Κατά τα λοιπά σας ενημερώνω ότι αύριο Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα (14 Μαρτίου) μιλάω στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας που βρίσκεται στον Αγ. Κωνσταντίνο στη Λάρισσα, στις πέντε το απόγευμα με θέμα «Επιστήμη και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Αύριο θα συζητήσουμε τεχνικές της Δημοσιογραφίας και την επόμενη εβδομάδα, blogs και πνευματικά δικαιώματα. Ο χαρακτήρας και των δυο ομιλιών θα είναι πρακτικός. Αν βρίσκεστε στη Λάρισα και έχετε διάθεση περάστε μια βόλτα.

Και βεβαίως μην ξεχνάμε την Κυριακή και το κάλεσμα του Νεφελίκα. Νομίζω πως θα είναι καλό να υπάρχει μια καλή παρουσία ακόμα κι αν διαφωνούμε. Στο blog των Freebloggers, ο αριθμός των blogs που έχουν υπογράψει το ψήφισμα έχει ανέβει στα 230. Η υπόθεση αυτή δεν έχει ακόμα λήξει.

Advertisements
  1. Ενδιαφέρουσα η πρόταση και ενδιαφέρουσα η ημερίδα στη Λάρισα. Να μας φέρεις τα πρακτικά να πάρουμε κι εμείς μυρουδιά…. Το κάλεσμα του Νεφελίκα εχει πλάκα, αλλά ρε γαμώτο δεν μπορώ. Το ξέρεις, εχω χειρουργήσει το μικρό μου γιο και ειμαι αουτ γενικώς. Στο άλλο με το freebloggers δεν υπέγραψα, γιατί ξέρεις εχω μια νοοτροπία να μην μπερδεύομαι σε κάτι που δεν ξέρω καλά
    καλημερα καιπροχώρα, στοχω πει σκίζεις
    ριτς

  2. Η έλλειψη πρόσβασης σε έγγραφα και πληροφορίες που θα έπρεπε να είναι «ανοιχτά» στο κοινό-και όχι μόνο στους δημοσιογράφους-είναι κάτι που δεν διεκδικούμε και εμείς οι ίδιοι. Πολλοί λίγοι από εμάς θα τα έβαζαν με τις δημόσιες υπηρεσίες και θα το κυνηγούσαν δικαστικά. Και πολύ λίγα ΜΜΕ θα στήριζαν σε κάτι τέτοιο τους δημοσιογράφους τους, γιατί οι σχέσεις τους με την κυβέρνηση θυμίζει αυτή του «καρότου». Χαρακτηριστικά αναφέρω μια ιστορία που μου έχει μείνει (γιατί ο πρωταγωνιστής της ήταν καθηγητής μου):Ο Δανός δημοσιογράφος Niels Mulvad κυνηγούσε νομικά την κυβέρνηση της χώρας του επί 16 μήνες, το 2004. Τόσο κράτησε ο χρόνος που οι αρχές αρνούνταν να του δώσουν πληροφορίες για τους δικαιούχους των αγροτικών επιδοτήσεων. Στο τέλος, δικαιώθηκε-γιατί ό νόμος της ελευθερίας πρόσβασης στην πληροφόρηση ήταν πιο δυνατός από τις δικαιολογίες τους περί προσωπικών δεδομένων (οι πολίτες που πληρώνουν από την τσέπη τους για την ευρωπαϊκή πολιτική δικαιούνται να ξέρουν ποιοι παίρνουν επιδοτήσεις και με ποια κριτήρια!). Τι φάνηκε; ότι τα περισσότερα χρήματα δεν πήγαιναν στις τσέπες των μικρών αγροτών, αλλά των μεγάλων, των λίγων και των πλούσιων. Και στην οικογένεια ενός Δανού υπουργού. Ρωτήστε το υπουργείο για τα στοιχεία αυτά. Δεν θα τα δώσουν! Εγώ που τα ζήτησα την ίδια περίοδο-και δεν τα πήρα- δεν κινήθηκα δικαστικά. Επομένως, οι δημόσιες υπηρεσίες, αν έχουν να κρύψουν κάτι, κινούνται παντού με τον ίδιο τρόπο. Γιατί έχουν να κρύψουν.

  3. και για την ιστορία, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος που είχε το θάρρος να το κυνηγήσει δικαστικά βραβεύτηκε από την European Voice ως ο καλύτερος δημοσιογράφος στην Ευρώπη το 2006.

  4. Άμα έβαζαν την εφημερίδα της κυβερνήσεως online χωρίς τίμημα θα ήταν ωραία επίσης!

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: