Ιδιωτικότητα, λογοκρισία και άλλα δεινά. Για το press-gr

Εδώ το ρεπορτάζ τη Καθημερινής για το pressgr:

Εισαγγελέας κάνει έφοδο για το press-gr
Αρση ηλεκτρονικού απορρήτου

Νέο θρίλερ στον χώρο του Τύπου, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον κ. Ανδρέα Καψαμπέλη, άρχισε να εκτυλίσσεται τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής. Κατόπιν εντολής του 5ου ειδικού ανακριτή (ο οποίος σημειωτέον αναλαμβάνει μόνον ιδιαιτέρως σοβαρές υποθέσεις όπως απάτες σε βάρος του Δημοσίου, απιστίες κοκ), δικαστικός λειτουργός συνοδευόμενος από δύο αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία της εφημερίδας «Επενδυτής» (στην οποία ο κ. Καψαμπέλης είναι διευθυντής σύνταξης) στη λεωφόρο Συγγρού 174, στην Καλλιθέα και κατάσχεσε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του κ. Καψαμπέλη, ο οποίος την ώρα της «εφόδου» απουσίαζε. Ο ίδιος φέρεται, σύμφωνα με την αστυνομία, ως ο διαχειριστής του πολυσυζητημένου blog με την επωνυμία «Press-GR.blogspot.com, το οποίο έχει, κατά καιρούς, φιλοξενήσει σε μια πρώτη ματιά αποκαλυπτικά (;) όσο και εξόφθαλμα συκοφαντικά δημοσιεύματα για πολιτικά πρόσωπα, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, όπως για δημοσιογράφους και εκδότες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε σχηματιστεί από καιρό δικογραφία εις βάρος του κ. Καψαμπέλη για κακουργηματικού, χαρακτήρα αδικήματα τα οποία πιθανολογείται ότι σχετίζονται με τη λειτουργία του blog. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με αφορμή τα ποικίλα σχόλια και τις «αποκαλύψεις» του blog είχαν κατατεθεί δεκάδες καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές κατά των «άγνωστων» διαχειριστών του εν λόγω blog, από δημόσια πρόσωπα τα οποία θεωρούσαν ότι θίγονται.

Μεταξύ άλλων, κατά του Press-GR.blogspot.com είχε τον περασμένο Νοέμβριο καταθέσει μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» κ. Θέμος Αναστασιάδης, για εκτενές δημοσίευμα που αναφερόταν στην υπόθεση των 5,5 εκατ. ευρώ. Προϋπόθεση για την αποκάλυψη της ταυτότητας του διαχειριστή του blog είναι η άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου, διαδικασία που απαιτεί την ένδειξη τέλεσης κακουργηματικής πράξης, όπως για παράδειγμα το αδίκημα της εκβίασης. Πηγές πάντως από την Ασφάλεια επιβεβαίωσαν στην «Κ» την πληροφορία ότι στην περίπτωση του «Press-GR» έγινε άρση απορρήτου. Ωστόσο, η διαδικασία που κινήθηκε ουδεμία σχέση φέρεται να έχει με τη μήνυση Αναστασιάδη, για την οποία δεν στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία του εκβιασμού. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που η άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου πραγματοποιήθηκε, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο ανακριτής που ερευνά την υπόθεση είναι σε θέση να διαπιστώσουν και να εντοπίσουν και άλλα άτομα πλην του κ. Καψαμπέλη, τα οποία συνέταξαν και δημοσίευσαν στο εν λόγω blog κείμενα με συκοφαντικό και υβριστικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, ερευνώνται blog δορυφόροι στο «Press-GR», με συναφές περιεχόμενο.

Δεν είναι τυχαίο ότι προ ημερών ο διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Μανώλης Σφακιανάκης, είχε προειδοποιήσει κατά την ομιλία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τις επικείμενες εξελίξεις, αναφέροντας ότι η υπηρεσία του αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Ιντερνετ, πολλές από τις οποίες «αφορούν εσάς τους βουλευτές».

κι εδώ ένα κείμενο που δημοσίευσα στην χθεσινή (Σαββατιάτικη) Καθημερινή για την ιδιωτικότητα (προδημοσίευση του popular science που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα:

Κοινό μυστικό η ζωή και οι συνήθειές μας

Το 2006, ο David Holtzman αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα. Ο Holtzman, σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας και πρώην αναλυτής πληροφοριών, ετοίμαζε ένα βιβλίο σχετικά με την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου, και ήθελε να διαπιστώσει πόσα στοιχεία θα μπορούσε να βρει για τον εαυτό του από πηγές διαθέσιμες σε οποιονδήποτε κακόβουλο. Ετσι ξεκίνησε την έρευνά του. Βρήκε το αρχείο των τραπεζικών του συναλλαγών. Αναζήτησε τις συναλλαγές του στο Amazon. com, καθώς και τα στοιχεία από τις πιστωτικές κάρτες και τους τηλεφωνικούς του λογαριασμούς. Ανέλυσε το DNA του και διατήρησε σε αρχείο τα ονόματα όλων με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά ή μέσω e-mail, όπως και τα site που επισκέφθηκε. Οταν συνδύασε όλες τις πληροφορίες, μπορούσε να μάθει τόσο πολλά για τον εαυτό του –από λεπτομερείς οικονομικές πληροφορίες έως το γεγονός ότι είχε κάνει περιτομή– ώστε ο εκδότης του, ανησυχώντας για το γεγονός ότι εξέθετε σε υπέρμετρο βαθμό τον εαυτό του, δεν τον άφησε να τα συμπεριλάβει όλα στο βιβλίο.

Πέρυσι, χάθηκαν ή εκλάπησαν 127 εκατομμύρια ευαίσθητα στοιχεία σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή (όπως αριθμοί Κοινωνικής Ασφάλισης) με συνέπεια η υποκλοπή δεδομένων να αυξηθεί κατά 650%. Πέρυσι επίσης χάκερ έκλεψαν 45-94 εκατ. αριθμούς πιστωτικών και τραπεζικών καρτών από τις βάσεις δεδομένων της εταιρείας TJX, σε μία από τις μαζικότερες περιπτώσεις παραβίασης ιδιωτικού απορρήτου που έγινε ποτέ γνωστή. Τον περασμένο Νοέμβριο, η βρετανική κυβέρνηση έχασε σκληρούς δίσκους που περιείχαν προσωπικά δεδομένα 25 εκατ. πολιτών, δηλαδή του μισού πληθυσμού της χώρας. Στο μεταξύ, κάποιοι ειδικοί σε θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων ανησυχούν ότι η συγχώνευση της Google με τη διαφημιστική εταιρεία DoubleClick, προοιωνίζεται μια εποχή στην οποία διάφορες εταιρείες θα παρακολουθούν, σε κανονική βάση, τα e-mail και τις τηλεφωνικές μας κλήσεις έτσι ώστε να προσωποποιούν της διαφημίσεις τους με ανατριχιαστική ακρίβεια. Η εφαρμογή Beacon του Facebook, η οποία ειδοποιεί τους χρήστες, όταν οι φίλοι τους αγοράζουν κάποια προϊόντα, δείχνει ότι στην εποχή της πληροφορίας μπορεί να γίνουν γνωστές ακόμη και οι καταναλωτικές μας συνήθειες.

Ο Donald Kerr, αναπληρωτής διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ανέφερε σε ομιλία του τον περασμένο Οκτώβριο ότι «η προάσπιση της ανωνυμίας είναι ένας χαμένος πόλεμος». Οσοι ανησυχούν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων προειδοποιούν εδώ και καιρό για την προοπτική ενός κόσμου όπου όλοι θα αφήνουμε ίχνη σε ό,τι κάνουμε, όπου εταιρείες και κυβερνήσεις θα μπορούν να κρυφοκοιτάζουν κατά βούληση τη ζωή μας, χτυπώντας λίγα πλήκτρα σε κάποιον υπολογιστή. Τώρα, ένας από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνος για τη συλλογή πληροφοριών εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης λέει, ουσιαστικά, ότι αυτός ο κόσμος είναι ήδη πραγματικότητα…

Προστασία με 5 κινήσεις

1. Εγγραφείτε στη λίστα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ώστε να μη σας ταχυδρομούν διαφημιστικό υλικό διάφορες εταιρείες.

2. Υποβάλετε έγγραφη καταγγελία στην ίδια Αρχή για όσες εταιρείες προσπαθούν να σας προωθήσουν προϊόντα και υπηρεσίες τηλεφωνικά.

3. Αγοράστε ένα μηχάνημα καταστροφής εγγράφων, με το οποίο θα κόψετε σε μικρά κομματάκια όσα κείμενα περιέχουν προσωπικές πληροφορίες.

4. Ζητήστε από την τηλεφωνική σας εταιρεία να κρατάει απόρρητα τα στοιχεία σχετικά με τις κλήσεις σας.

5. Διαβάστε προσεκτικά και ενημερωθείτε για τις πολιτικές προστασίας του προσωπικού απορρήτου που ακολουθούν οι εταιρείες.

* Ολόκληρη η έρευνα στο Popular Science, το οποίο κυκλοφορεί το επόμενο Σάββατο με την «Καθημερινή».

Εδώ η ενημέρωση απο τον Nikan. Διαβάστε κυρίως τα σχόλια, αφού συνιστούν με ένα τρόπο απόπειρα κοινής διερεύνησης της υπόθεσης και βεβαιώς δείχνουν ανάγλυφα τον συλλογικό προβληματισμό

To σχόλιο μου: Δεν θα μπορούσα να είμαι ποτέ φίλος της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, όμως δεν αντιλήφθηκα κιόλας οτι διέπρατε κάτι παράνομο ή ργκληματικό. Το οτι καταγγέλει κάποιος ορι εκβιάζεταιο απο μια ιστοσελίδα, είναι απο μόνο του οξύμωρο. Τικ του ζητήθηκε ακριβώς και πως; Νομίζω πως αν αυτό δεν αποδειχτεί τότε μιλάμε για καραμπινάτη υπόθεση παραβίασης της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο. Επιπλέον σκέφτομαι οτι ίσως αυτό είναι και το θέμα που ενδείκνυται περισσότερο απο όλα για μια συλλογική δημοσιογραφική προσπάθεια. Ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και τη χώρα. Ας δούμε τις επόμενες ημέρες τι θα γίνει

Advertisements
  • Aθήναιος
  • 24 Φεβρουαρίου 2008

  Μπορώ να σου πω εγώ έναν τρόπο εκβιασμού μέσω ιστοσελίδας. Ας πούμε εσύ με βάζεις στο στόχαστρο κι αρχίζεις να γράφεις διάφορα για μένα αφήνοντας μέσα από τις γραμμές να καταλάβω ότι αν δεν σταματήσω να κριτικάρω τον…Τσίπρα (:-p) και δεν γραφτώ μέλος του ΣΥΡΙΖΑ (:-PP)δεν πρόκειται να σταματήσεις και θ’αρχίσεις να το χοντραίνεις το παιχνίδι… Μάλιστα μπορείς να βάλεις κάποιο τρίτο πρόσωπο να με συμβουλεύσει ιδιωτικά κάτι τέτοιο. Δεν έχεις παρατηρήσει σε κάποιες εφημερίδες πώς αρχίζουν επιθέσεις σε πρόσωπα τις οποίες μια ωραία Κυριακή πρωί, τις κόβουν μαχαίρι;

  Πριν αρχίσει η φιλολογία για το Press.gr οι φιλόδοξοι δημοσιογράφοι του διαδικτύου ελπίζω να περιμένουν πρώτα να μάθουν τί συνέβη και τί προκάλεσε τη μήνυση. Έλεγχος σε εφημερίδα, Παρασκευή μεσημέρι…

 1. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες. Ακόμα δεν ξέρουμε καν πως έγινε η αποκάλυψη, τι είδους καταγγελίες είναι αυτές που αφορούν εκβιασμό, αν έχουν βάση η οχι κοκ. Ουκ ολίγες φορές επίσης, γράφεται κάτι για σένα και εσύ το εκλαμβάνεις (η το καταγγέλεις) σαν εκβιασμό προκειμένου να πετύχεις φίμωση του αντιπάλου. Τα περί ελευθερίας του λόγου τα λέω γιατί και αυτρή η υπόθεση είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί (Σφακιανάκης – βουλή) αλλά και διάφορα δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό δείχνουν οτι ίσως είμαστε μπροστά σε πρωτοβουλίες; ελέγχου του διαδικτύου. Δεν έχει γίνει λίγες φορές δε κριτική στη χώρα για μη σεβασμό των δικαιωμάτων. Αλλά βέβαια είναι νωρίς ακόμα

 2. Επιπλέον, τα λέω όλα αυτά υπο το πρισμα της άποψης που δεν θεωρεί τους «Τριανταφυλόπουλους» και τις «Αυριανές» πρόβλημα, αλλά την κατάσταση που τους γεννάει και κυρίως εκείνη την κατάσταση που τους κάνει mainstream.

  • adamo
  • 25 Φεβρουαρίου 2008

  «[…] διάφορα δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό δείχνουν οτι ίσως είμαστε μπροστά σε πρωτοβουλίες; ελέγχου του διαδικτύου.»

  The road to Rio.

  Κάπου είχα βρει και ένα καλό summary για το «Rio». Όταν το βρω θα το αφήσω. Εξακολουθώ να βρίσκω όλους τους φόβους περί ελέγχου μη ρεαλιστικούς.

 3. ΟΧΙ στη ΦΙΜΩΣΗ των BLOGS !

  καμία προσπάθεια δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη στην προσπάθεια αυτών που θέλουν να μένουν στο απυρόβλητο από δημοσιεύσεις που τους καίνε

  η κυβέρνηση τα έχει χαμένα και προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις απολυταρχικών καθεστώτων

  ΟΛΟΙ οι bloggers μια φωνή !

 4. Επειδή σε θεωρώ σοβαρό δημοσιογράφο θα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη σου για το ζήτημα της ανωνυμίας των blogs.. Εγώ πιστεύω ότι είναι η ψυχή της μπλογκόσφαιρας.. Αν θες δες το σχετικό ποστάκι μου για να μην τα ξαναγράφω..

  • kostaslogh
  • 26 Φεβρουαρίου 2008

  Τοση φασαρια και αγανακτηση απο ενα χωρο που φιλοξενει Τριανταφυλλοπουλους,Κουρηδες….και εκδοτες που πουλανε περιοδικα και χχχdvd αντι ενημερωσης ειναι τουλαχιστον υποπτη.Μαλλον πανε να μας βαλουνε χερι!θα δουμε…(Μοναδικος και απολυτος διαχειριστης).

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: