Εστίες μικροβίων τα κινητά

1Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες έρευνες, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα καταστρέφει την διπλή έλικα του DNA των κυττάρων μας, ενώ μετά δέκα χρόνια ερευνών, οι επιστήμονες αρχίζουν να τεκμηριώνουν τη σχέση ασθενειών με την εκτεταμένη χρήση του αντικειμένου– συμβόλου επικοινωνίας της εποχής μας. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο πρόβλημα με τα κινητά. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες από τη Μεγάλη Βρετανία, τις οποίες δημοσιοποίησε πρόσφατα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, τα κινητά μας κουβαλούν σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα μικρόβια απ’ όσα υπάρχουν ακόμα και, π.χ., σε τουαλέτες!

Θερμό περιβάλλον

Τα κινητά τηλέφωνα, όπως και τα πληκτρολόγια των υπολογιστών μας, αποτελούν «ιδανικό τόπο κατοικίας» για δεκάδες χιλιάδες μικροοργανισμούς, όπως ιούς και βακτήρια και ο λόγος είναι απλός: τα μικρόβια αναπτύσσονται σε θερμό περιβάλλον. Ανάμεσα στην επιφάνεια των συσκευών αυτών, η οποία είναι θερμή λόγω της λειτουργίας των κυκλωμάτων τους, και τις επιφάνειες του προσώπου ή των χεριών μας όπου βρίσκονται μικροοργανισμοί, δημιουργείται ένα «στρώμα» θερμότητας στο οποίο αυτοί εκτρέφονται και πολλαπλασιάζονται. Κάθε φορά που παίρνουμε τηλέφωνο, βοηθάμε άθελά μας στην αναπαραγωγή των ήδη υπαρχόντων βακτηρίων στην επιφάνεια των συσκευών αυτών.

Επιπλέον, ποτέ δεν εκθέτουμε τα κινητά μας σε συνθήκες που μπορεί να σκοτώσουν αυτούς τους μικροοργανισμούς. Ούτε στο ψύχος ούτε στην υπερβολική ζέστη. Αντιθέτως, στην τσέπη μας βρίσκουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναπτυχθούν οι πιθανοί εχθροί μας. Ο μικροβιολόγος Τσακ Γκέρμπα βρήκε πως τα τηλέφωνα μπορεί να διασπείρουν το βακτήριο του σταφυλόκοκκου το οποίο μπορεί να προκαλέσει από μολύνσεις του δέρματος μέχρι μηνιγγίτιδα! Ο δρ Γκέρμπα ήλεγξε 25 τύπους κινητών τηλεφώνων, στα μισά από τα οποία βρήκε το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου. Κάποιες εταιρείες, όπως η «Μοτορόλα», έχουν ήδη ξεκινήσει να υιοθετούν νέα αντιμικροβιακά υλικά στις συσκευές τους γι’ αυτό το λόγο.

Ποιοι κινδυνεύουν

«Είναι βέβαιο πως αν κάνουμε καλλιέργειες κυττάρων θα βρούμε μικρόβια, πρακτικά όμως δεν κινδυνεύει κάποιος εκτός αν έχει πληγές, κενό της συνέχειας του δέρματος. Αν έχετε μια αμυχή στο αυτί ή είστε ανοσο-κατασταλμένος, μπορεί να πάθετε λοίμωξη», λέει στην «Κ» ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση των πληκτρολογίων. Παραμένουν πάντοτε σε συνθήκες δωματίου και καθαρίζονται δύσκολα λόγω των πτυχώσεών τους. Με τη συνεχή τριβή των δακτύλων μας, που έχουν λίπος και ιδρώτα, τα μικρόβια περνάνε στο πληκτρολόγιο μας και μετά ξανά πίσω σ’ εμάς. Το νέο τεχνολογικό μας περιβάλλον ίσως δεν απειλεί ιδιαίτερα την δημόσια υγεία, όμως έχει δημιουργήσει νέες εστίες μολύνσεων, κάτι που θα πρέπει να θυμόμαστε και να εντάξουμε την καθημερινή μας υγιεινή, ιδιαίτερα στο εργασιακό περιβάλλον, όπου υπάρχει συσσώρευση ποσότητας αυτών των συσκευών.

«Θεωρώ υπερβολικό να προβούμε σε ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, όπως να χρησιμοποιούμε αντιβακτηριδιακά μαντίλια. Πρέπει όμως να μην ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας αφού πιάσουμε το τηλέφωνο, όπως και ύστερα από κάθε επαφή με τέτοιες συσκευές, π.χ. τα πληκτρολόγια. Ακόμα και ιοί του κοινού κρυολογήματος μπορεί να μεταφερθούν με αυτό τον τρόπο», λέει ο καθηγητής κ. Τσακρής.

Πώς και πότε να τα καθαρίζουμε

Ορισμένες απλές οδηγίες… υγιεινής συμπεριφοράς που αφορούν τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές προς όφελος ημών των χρηστών:

– Πριν χρησιμοποιήσουμε τις συσκευές πλένουμε τα χέρια μας για να αποφύγουμε τη μεταφορά λίπους και ιδρώτα, αφού εκεί κατοικούν βακτήρια και μικρόβια.

– Καθαρίζουμε τις συσκευές μας όταν αυτές δεν λειτουργούν και δεν είναι συνδεδεμένες στην παροχή ηλεκτρικού.

– Αποφεύγουμε να τρώμε, να φτιάχνουμε τα μαλλιά μας, να… τρώμε τα νύχια μας (κ.λπ.) πάνω από πληκτρολόγιο!

– Κάθε τόσο να αναποδογυρίζουμε το πληκτρολόγιο και να προσπαθούμε να διώξουμε τη σκόνη πάνω από ένα καλάθι για άχρηστα!

– Σκουπίζουμε με υγρό πανάκι, πληκτρολόγιο και «ποντίκι». Αποφεύγουμε τα απορρυπαντικά και τις χλωρίνες, ειδικά για τις οθόνες. Χαρτί και νερό είναι αρκετό. Στο εμπόριο, πάντως, κυκλοφορούν και εξειδικευμένα προϊόντα καθαρισμού.

– Τόσο για τα πληκτρολόγια, όσο και για το εσωτερικό των υπολογιστών μπορούμε να χρησιμοποιούμε συσκευές πεπιεσμένου αέρα, όπως σεσουάρ, ή σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όμως σε ό,τι αφορά τα κυκλώματα του υπολογιστή και να ξέρουμε πού δεν πρέπει να φυσήξουμε.

– Τα κινητά τηλέφωνα καθαρίζονται επίσης με ένα βρεγμένο πανί. Αν θέλουμε να προβούμε σε εξονυχιστική καθαριότητα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε μπατονέτες για τις ενώσεις μεταξύ των πλήκτρων και οδοντόβουρτσες για το εσωτερικό της συσκευής. Πάντα με προσοχή.

Advertisements
 1. Σωστες ολες οι πληροφοριες και πολυ χρησημες…

 2. τα μικρόβια …βοηθάνε στην δημιουργία αντισωμάτων…
  μην μασάτε …ταραμά!

 3. και στα σοβαρά τώρα….
  πριν τους πιστέψουμε,
  ας μας πουν το δείγμα ανθρώπων που εξέτασαν και σε ποιο επιστημονικό περιοδικό δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους…

  μέχρι τότε… δεν πιστεύω τίποτα…

 4. Οσάκις ταξίδεψα στην Μεγάλη Βρετανία διαπίστωσα ιδίοις όμμασι πόσο βρωμιάρηδες και άπλυτοι είναι οι άνθρωποι. Αντί να κάνουν μελέτες για την μετάδοση ασθενειών από τα κινητά, καλύτερα θα ήταν να τους μοιράζουν δωρεάν σαπούνι!

  [Μεγάλη κακία, αλλά δεν άντεξα!]

 5. Τα βακτήρια δεν αναπτύσσονται στο «λίπος» της επιδερμίδας, ούτε στον ελαφρώς όξινο ιδρώτα μας.
  Το αντίθετο μάλιστα.Το υδατολιπιδιακό στρώμα της επιδερμίδας (και τα κύτταρα πλούσια σε κερατίνη) αποτρέπει τη φυσιολογική πανίδα να εισχωρήσει από το δέρμα, ενώ ο ιδρώτας εμποδίζει ένα μεγάλο εύρος βακτηρίων να αναπτυχθούν λόγω pH ενώ παράλληλα εκκρίνεται μια αντιβακτηριδιακή ουσία από όσο γνωρίζουμε (Dermcidin).
  Αν ήταν να πάθουμε μολύνσεις από το πληκτρολόγιο ή το κινητό θα έπρεπε να μην είχαμε καθόλου δέρμα,μηδενικό ανοσοποιητικό σύστημα κτλ κτλ, ενώ τα ευρήματα της «έρευνας» δεν λένε και κάτι περίεργο.Αυξημένη θερμοκρασία=μεγαλύτερος μικροβιακός πληθυσμός.Όσο για το ότι η ακτινοβολία καταστρέφει το DNA ακόμα δεν γνωρίζω να έχει αποδειχτεί κάτι από ευρείας κλίμακας επιδημιολογική μελέτη που να δίνει θετικό correlation με την εμφάνιση νεοπλασιών.

  Εστιάζω στην τελευταία παράγραφο του άρθρου του ΑBC
  «If you’re worried about germs growing on your cell, Motorola has come up with a clever tactic — some of its phones have an anti-microbial coating, which prevents bacteria from growing.»
  Tζάμπα διαφήμιση?

  Συγνώμη για το σεντόνι.

 6. @BioLogos Παρακαλώ. Για αυτό επικοινώνησα με τον Τσακρή πάντως για να βεβαιωθώ αν τα δημοσιεύματα αυτά έχουν βάση η οχι. Βάση έχουν (δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις επιστημονικές λεπτομέριες που αναφέρετε) αλλά δεν συνιστούν λόγο ανησυχίας, παρά μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες – αν για παράδειγμα έχετε πληγές στο αυτί σας. Φαντάζομαι οτι αν επικοινωνούσατε με τον Τσακ Γκέρμπα θα είχε διαφορετική άποψη απο αυτήν του Τσακρή αφού επανειλήμένα έχει προβεί σε ανάλογες ανακοινώσεις. Οχι οτι είναι και σωστή η άποψη του, όμως για εμάς τους υπόλοιπους που δεν γνωρίζουμε πολλά απο βιολογία και ιατρική χρήσιμο είναι να μαθαίνουμε τι συμβαίνει με τα νέα μας «παιχνίδια», ώστε αν χρειαστεί να πάρουμε τα μέτρα μας. Πάντως αναρωτιέμαι, με τον ανταγωνισμό που χαρακτηρίζει και τον επιστημονικό κόσμο ώστε να προβαίνει σε ανακοινώσεις των μισών πραγμάτων που συνήθως γνωρίζει με δογματική έπαρση βγάζεις άκρη; Και για τα κινητά μας λέγανε οτι δεν υπάρχει πρόβλημα, οτι υπάρχουν όρια ασφαλείας και δέκα χρόνια μετά αρχίζουν να αλλάζουν γνώμη. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζανε, αλλά ντρεπόντουσαν να μας το πούνε. Για τις σχετικές έρευνες σας παραπέμπω στα δημοσιεύματα του συνάδελφου Γιάννη Ελαφρού στην Καθημερινή, ο οποίος αναφέρει συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα. Τέλος για την Μοτορόλα, ενδεχομένως συνιστά διαφήμιση, όμως σίγουρα συνιστά καταρχήν είδηση το γεγονός οτι μια εταιρία προσφεύγει σε τέτοιες λύσεις. Δεν υπάρχει διαφημιστική πρόθεση

 7. Πολύ σωστά αυτά που λέτε αλλά κάτι παρόμοιο μπορούμε να πούμε και για κλειδιά, κέρματα κτλ.Αλλά και πάλι όπως πολύ σωστά είπε ο καθηγητής Τσακρής, πρέπει να ισχύουν ειδικές συνθήκες για να πάθει κάποιος το οτιδήποτε.Οπότε δεν υπάρχει ούτε φόβος, ούτε χρειάζεται πανικός .
  Όσον αφορά τα κινητά είναι τεράστια κουβέντα και ακόμα και ανάμεσα σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας δεν υπάρχει σαφή άποψη.Κοινώς μπέρδεμα μεγάλο και άκρη δε βγαίνει, ειδικά αν τη δημοσίευση την κάνει για παράδειγμα επιστημονικό τημ με χρηματοδότηση από κάποιον κατασκευαστή κινητών.

  Πίσω από τη δημοσίευση «ερευνών» βρίσκεται ένας τεράστιος μηχανισμός, ο οποίος συχνά κρύβεται πίσω από το αλάθητο,την πανεπιστημοσύνη, το αδιαμφισβήτητο κτλ και εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη που έχει ο κόσμος στην αντικειμενικότητα και τις γνώσεις των επιστημόνων.Και ανά καιρούς πετιούνται διάφορα πυροτεχνήματα-πατάτες ακόμα και στο Science,Nature κτλ όπως η περίπτωση του Hwang Woo-Suk που υποστήριζε ότι κλωνοποίησε εμβρυικά βλαστοκύτταρα…Πολύ απλά τα διάφορα αποτελέσματα τελικώς θα επαληθευτούν ή όχι και τίποτα δεν μένει δογματικά αδιαμφισβήτητο.

  Και πάλι συγνώμη για τα επιστημονίστικα αλλά χτυπήσατε χορδή και είπα να πεταχτώ από τη γαλαρία.

 8. Μια χαρά, κανένα προβλημα. Πρώτος κανόνας του συστήματος ειναι η διατήρηση του συστήματος. Με άλλα λόγια το μέσο ειναι το μήνυμα. Αλλά βέβαια θα συμφωνήσετε φαντάζομαι πως ένα άλλο σύστημα είναι εφικτό :-)

  • pinak
  • 23 Ιουνίου 2009

  ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

  (Από σημερινή συζήτηση μεταξύ Ελλήνων Διπλωματών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Μπότζιος και ο Γιάννης Καμπόλης, σε καφενείο της οδού Βαλαωρίτου, 100 μέτρα από το Υπουργείο Εξωτερικών)

  – Μα όταν γίνεται κρίση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ο Εισηγητής που υπογράφει την εισήγηση για να κοπεί κάποιος υπάλληλος, δεν σημαίνει ότι πιστεύει αυτά που λέει..

  – Και γιατί τα λέει, και γιατί τα υπογράφει;

  – Μα έτσι του λέει η Υπηρεσία να κάνει.

  – Τι του λέει να γράψει ή να πεί; Ότι ο κρινόμενος είναι βλάκας;

  – (Χρήστος Μπότζιος) Ναί έτσι έιναι. Είναι η γνώμη της υπηρεσίας.

  – Και αφού όλα τα στοιχεία του φακέλου λένε για το αντίθετο; Τότε ο Εισηγητής γιατί δεν γράφει πριν από την υπογραφή του «Με εντολή του Υπουργού» ή «Με εντολή της Ντόρας Μπακογιάννη», ώστε να φαίνεται ποιανού ιδέα είναι;

  – Μα έτσι γίνονται τα πράγματα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

  – Δεν κατάλαβα, πως γίνονται τα πράγματα στο Υπουργείο Εξωτερικών;

  – Την Εισήγηση στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ως προς το ποιος θα προαχθεί και ποιος θα κοπεί δεν την γράφει ο Εισηγητής, την γράφει ένας υπάλληλος στη ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών, με απόλυτη ανωνυμία.

  – Μα καλά κύριε Μπότζιε, δεν είναι κρίμα που ο ελληνικός λαός πιστεύει ότι εκπροσωπείται στο εξωτερικό και στις διπλωματικές σχέσεις από έμπειρους διπλωμάτες , που έχουν το θάρρος της γνώμης τους…

  – Μα έτσι γινόταν πάντα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

  – Ναι αλλά μήπως για το λόγο αυτό δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στο Σκοπιανό, δεν έχει βρεθεί η παραμικρή λύση στα θέματα με την Τουρκία, μήπως για το λόγο αυτό έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της Τουρκίας σαν περιφερειακής υπερδύναμης και εμείς πετυχαίνουμε να κάνουμε μόνο καμπάνιες για το Σάκη Ρουβά στη Γιουροβίζιον, ή κάνουμε εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης και αντί των προσκεκλημένων αρχηγών κρατών στους οποίους υπολογίζαμε να έρθουν, βρεθήκαμε μόνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και θαυμάζαμε με τι φορέματα ήρθαν η κυρία Καραμανλή και η κυρία Μπακογιάννη;

  – Να τώρα ήρθε και ο πρέσβης κύριος Γιάννης Καμπόλης. Γειά σας κύριε Καμπόλη.

  – Γειά σας.

  – Πέστε κύριε Καμπόλη, εσείς που έχετε διατελέσει και Διευθυντής της ΣΤ1 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, η γνώμη που εκφράζει ο εισηγητής στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, είναι προσωπική γνώμη του, η η γνώμη που του επιβάλλουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες να υποστηρίξει.

  – (Γιάννης Καμπόλης) Δεν είναι προσωπική η γνώμη του΄, είναι υπηρεσιακή.

  – Δηλαδή τα στοιχεία του φακέλου, συνηγορούν στο να προαχθεί ο υπάλληλος, και απλά υπάρχει αντίθεση της ΣΤ1 Διεύθυνσης προσωπικού, ο Εισηγητής θα γράψει ότι ο κρινόμενος είναι «βλάκας».

  – (Γιάννης Καμπόλης) Δεν είναι προσωπική η γνώμη του, είναι υπηρεσιακή.

  – Μα καλά τότε, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων,που είναι παρών στη συνεδρίαση της κρίσης προαγωγών, γιατί δεν παίρνει το λόγο, γιατί δεν ανοίγει το στόμα του.

  – Δεν είναι προσωπική η γνώμη του, είναι υπηρεσιακή.

  – Και εγώ που ποτέ δεν υπέγραψα κάτι που ήταν αντίθετο με τις αρχές μου, με τα πιστεύω μου, με τη συνείδησή μου, με την πεποίθηση που είχα σχηματίσει για το θέμα, παρά μόνο εκτός αν έβαζα προηγουμένως το «Με εντολή του Υπουργού» τι ήμουν;

  – (Χρήστος Μπότζιος και Γιάννης Καμπόλης μαζί) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ Η ΓΝΩΜΗ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: