Το μέλλον της ευρυζωνικότητας

2Είχαμε συνηθίσει να ακούμε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στη διείσδυση των νέων τεχνολογιών και την ευρυζωνικότητα, δείκτες κρίσιμοι για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και την εκπαίδευση και βεβαίως τη σχέση κράτους-πολίτη. Πριν μια περίπου εβδομάδα η εικόνα αυτή άλλαξε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και της Εθνικής επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), η ευρυζωνική διείσδυση στην Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά στο 9,11% του πληθυσμού κατά την 1η Ιανουαρίου 2008, αθροιζόμενο από 1.017.475 συνδέσεις γρήγορου Ιnternet και τηλεφωνίας (σε κάποιες περιπτώσεις). Η Ελλάδα δεν είναι πια στον πάτο της Ενωσης!

Τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά θεαματικά. Το 2004 οι ευρυζωνικές συνδέσεις μετρούσαν λίγα χρόνια ζωής. Στις Βορειοευρωπαϊκές χώρες, είχαν ήδη διεισδύσει στο 20% περίπου του πληθυσμού, η πολιτεία της Καλιφόρνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όριζε ως στρατηγικό στόχο για το 2010 την παροχή σύνδεσης 1 Gb για κάθε κάτοικό της, όμως στην Ελλάδα μόλις που βγαίναμε από τις χαμηλές ταχύτητες ISDN. Η ευρυζωνικότητα ήταν το απαραίτητο άλμα που έπρεπε να γίνει για την ανάπτυξη του Ιnternet, την παροχή χρήσιμων υπηρεσιών προς τους πολίτες από την πλευρά της διοίκησης και των εταιρειών και βεβαίως την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών.

Ξεφύγαμε από το τέλος
Οι ευρυζωνικές συνδέσεις αριθμούσαν εκείνη την εποχή μόλις το 0,23%, ήταν εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας και το χάσμα που χώριζε τη χώρα μας από τον ανεπτυγμένο ευρωπαϊκό Βορρά, έμοιαζε αγεφύρωτο. Από το 2004, όμως και χάρη στην απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών κάθε χρόνο οι συνδέσεις περίπου διπλασιάζονταν με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα στο 9% με ένα ρυθμό ανάπτυξης ανά εξάμηνο που μοιράζεται ανάμεσα στο 6 και 20% σε κάποιες περιπτώσεις. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18%, ενώ οι πολύ ανεπτυγμένες χώρες, όπως είναι η Δανία προσεγγίζουν το 40%. Στην Ελλάδα σήμερα πραγματοποιούνται περισσότερες από 1.940 νέες συνδέσεις ημερησίως και η χώρα παρουσιάζεται στους ευρωπαϊκούς δείκτες ως αυτή με την εντονότερη δυναμική ανάπτυξης μεταξύ των 27 χωρών της Ενωσης. Η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και των νέων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών είναι συνάρτηση τριών παραγόντων: Της εξέλιξης των παρεχόμενων υπηρεσιών στην αγορά, των κρατικών ρυθμίσεων για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος, ώστε να αναπτυχθεί αυτή η αγορά και της δημιουργίας περιεχομένου, τόσο από την πλευρά της διοίκησης όσο και των εταιρειών. Οι πρωτοβουλίες πάρθηκαν τελικά από τις εταιρείες, οι οποίες με την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών άρχισαν να παρέχουν υπηρεσίες σύνδεσης στο Ιnternet υψηλών ταχυτήτων και double play υπηρεσίες. Ομως αυτές οι υπηρεσίες είναι επί το πλείστον κακής ποιότητας κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για το μέλλον.

«Υπάρχει πλέον στρατηγική» λέει ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ειδικός γραμματέας ψηφιακού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. «Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ψηφιακή πορεία της χώρας, την οποία ακολουθούμε πιστά. Το κύμα το έχουμε καβαλήσει πλέον, δεν μας πνίγει» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Λείπει η αξιοπιστία»
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν άλλες 660.000 συνδέσεις και το σχετικό ποσοστό να ανέβει στο 13 με 15%. Αυτό σημαίνει πως η κρίσιμη μάζα για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών υπάρχει ήδη και θα τροφοδοτήσει εφεξής την περαιτέρω ανάπτυξη του Ιnternet. Ή μήπως δεν φτάνει αυτό; «Η ευρυζωνικότητα από μόνη της είναι απλώς υποδομή. Πολλοί αγοράζουν υπηρεσίες, για να έχουν Ιντερνετ και άλλοι για τη φτηνή τηλεφωνία. Αυτό που θα ωθήσει τα πράγματα είναι σαφώς το περιεχόμενο που είναι η επόμενη τάση» λέει ο κ. Χριστοδούλου πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την κοινωνία της πληροφορίας. «Οι ίδιοι οι πάροχοι σκιάζουν την εικόνα, αφού οι υπηρεσίες τους δεν είναι ακόμα ποιοτικά οι αναμενόμενες. Λείπει η αξιοπιστία, έχουμε καθυστερήσεις και αυτό θα επιβραδύνει την αγορά σε ένα βαθμό. Ενα ακόμα στοιχείο που μας προβληματίζει είναι, αν η αγορά μπορεί να σηκώσει τόσους παίχτες».

Ενας κρίσιμος τομέας ακόμα που θα κρίνει το μέλλον είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. «Πρέπει οι πολίτες να μάθουν να πιέζουν και να απαιτούν υπηρεσίες από τους δήμους, τις νομαρχίες, το κράτος. Στο κέντρο της προσοχής μας είναι εφεξής η περιφέρεια, η ασφάλεια και οι ενέργειες σε στοχευόμενες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν ακόμα καλή πρόσβαση» δηλώνει ο Βασίλης Ασημακόπουλος ο οποίος αισθάνεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Ψηφιακής Ελλάδας. Αν οι προβλέψεις είναι σωστές, τότε το επόμενο διάστημα θα δούμε σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στο ελληνικό Ιnternet, αλλά και στο τοπίο των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης συνολικά.

Στροφή στο περιεχόμενο
Στη διεύθυνση Live24.gr λειτουργεί ένας κόμβος στον οποίο μπορεί να ακούσει κανείς οποιοδήποτε ελληνικό ραδιόφωνο από όπου κι αν βρίσκεται. Ο ιστότοπος χαρακτηρίζεται από το πλούσιο περιεχόμενό του κι αυτό περιμένουν όλοι ότι θα ακολουθήσει εφεξής στο Ελληνικό Διαδίκτυο. Πέραν των υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας σύνδεσης και τηλεφωνίας από την ίδια γραμμή, η παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας και κυρίως τηλεόρασης μέσω internet φαίνεται πως είναι το κλειδί του μέλλοντος.

«Το ζήτημα του περιεχομένου είναι δυστυχώς σε όχι καλή μοίρα στην Ελλάδα. Ακόμα και τα μεγάλα portal δεν έχουν επανασχεδιάσει τους ιστοτόπους τους παρ’ όλο που η τάση στο εξωτερικό αναγκάζει τα sites να επανασχεδιάζονται κάθε έξι μήνες με ένα χρόνο», λέει ο Λούης Χατζής, του ελληνικού τμήματος της Google. «Είμαστε πολύ μακριά από την παραγωγή πρωτότυπου πολυμεσικού περιεχομένου στην Ελλάδα για το internet. Θα έπρεπε μάλλον να ξεκινήσουμε από απλά πράματα όπως είναι η μετατροπή του ήδη υπάρχοντος περιεχομένου για το internet. Αυτά σε ό,τι αφορά τις εταιρείες. Βλέπουμε όμως μια τάση από την πλευρά των χρηστών. Από 10.000 blogs πέρσι φτάσαμε στα 40.000 φέτος. Αυτοί όλοι παράγουν περιεχόμενο. Και είναι στην πρωτοπορία».

Δυστυυχώς δεν πρόλαβα να συμπεριλάβω στο κείμενο την δήλωση που ακολουθεί. Σας την παραθέτω εδώ:

Παντελής Τζωρτζάκης, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ, Διευθύνων σύμβουλος Forthnet

1«Η ευρυζωνικότητα παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. H αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρόοδο που έχει συντελεστεί σε ότι αφορά τη συμμόρφωση του ελληνικού δικαίου με τις κοινοτικές οδηγίες. Αν και με μεγάλη καθυστέρηση, η απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς ενδυνάμωσε τον ανταγωνισμό, δημιούργησε γόνιμες συνθήκες για την υλοποίηση επενδύσεων από τους παρόχους και τελικώς οδήγησε σε μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που η αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο επιβλήθηκε ρυθμιστικά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από την 1/1/2001 ενώ στην Ελλάδα υλοποιήθηκε ουσιαστικά μόλις στα μέσα του 2007, τα αποτελέσματα μέσα σε λίγους μόνο μήνες ήταν εμφανή.

Σαφώς, η αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας είναι μια σημαντική εξέλιξη, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε σε αυτήν. Η ρυθμιστική αρχή οφείλει να συνεχίσει το έργο της, καθώς όσο αυξάνεται ο ρυθμός που εντάσσουμε τις κοινοτικές οδηγίες στην εθνική νομοθεσία τόσο θα ανοίγει ο δρόμος και για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν σε ένα πραγματικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, με κύρια ωφελούμενο πάντα τον τελικό καταναλωτή. Στην παρούσα φάση, έχουμε ολοκληρώσει την ένταξη περίπου του 75% των σχετικών οδηγιών. Άρα, μέγιστη προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί η ένταξη του υπόλοιπου 25% και κυρίως να υπογραφεί άμεσα η κοινή υπουργική απόφαση αναφορικά με τα δικαιώματα διέλευσης. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την παροχή ανταγωνιστικών, ποιοτικών ευρυζωνικών υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα.»

Advertisements
  1. Πολύ καλά νέα! Παντως ελπίζω να βελτιωθεί η αξιοπιστία ορισμένων εταιριών γιατί πολύ συχνά ακούμε δκαιολογίες του τύπου «δε μας δίνει γραμμές ο ΟΤΕ»…

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: