Συλλογική Δημοσιογραφική έρευνα-Αναβολή της πρωτοβουλίας

UPDATE: Λόγω της πολυπλοκότητας, της ανασφάλειας ως προς το αποτέλεσμα και της ευαισθησίας του θέματος, αναβάλλεται η πρωτοβουλία για την διεξαγωγή συλλογικής έρευνας για την υπόθεση της δικαστού Μαρίας Μαργαρίτη – τουλάχιστον σε ότι με αφορά. Σας ζητώ συγνώμη, αλλά από την εικόνα που διαμορφώνεται ως εδώ δεν νομίζω πως προκύπτει μια παραγωγική διαδικασία στην οποία έχει νόημα να σας ζητήσω να μπείτε. Φαίνεται πως είναι μια υπόθεση με σκοτεινές και ευαίσθητες πτυχές και προσωπικά δεν προτίθεμαι ούτε να κάνω τον Τριανταφυλλόπουλο, ούτε να βάλω άλλους σε αυτό το τριπ. Θα εξακολουθήσω να ψάχνω το θέμα και αν το κάνουν και άλλοι καλό είναι να διατηρήσουμε επαφή μέσω email, ώστε αν προκύψει μια λίγο πιο καθαρή εικόνα να ενεργοποιήσουμε και το μοντέλο που πρότεινα. Απο εκεί και πέρα νομίζω πως έχει ανοίξει η συζήτηση μεταξύ μας για την δημοσιογραφία των πολιτών στην πράξη και τι ρόλο μπορούμε να παίξουμε σε αυτό το πεδίο. Το hyperlocality που προτείνει ο Oneiros στα σχόλια αυτού του post είναι μια κατεύθυνση που έρευνες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι ένα πρόσφορο πεδίο. Είμαι σίγουρος ότι αν υπολογίσουμε τις Ελληνικές ιδιαιτερότητες τότε θα βρούμε και άλλα πεδία παρέμβασης. Εννοείται οτι δεν σβήνω post και σχόλια για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε πως εξελίχθηκε αυτή η συζήτηση.

1Μετά την συνέντευξη Τσίπρα νομίζω πως πρέπει να καλλιεργήσουμε λίγο περισσότερο το κομμάτι της συμμετοχικής ενημέρωσης. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη συνέντευξη – ήδη συζητάμε με τον Nikan και άλλους για το με ποιόν και πως (και εννοείται πως θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας), όμως ανεξάρτητα απο αυτό, θέλω να σας καλέσω σε μια πρωτοβουλία, η οποία κινείται στο ίδιο πνεύμα, αντιμετωπίζει τα βασικά προβλήματα της προηγούμενης πρωτοβουλίας και ελέγχει λίγο πιο καθαρά την ιδέα της αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης. Εξηγούμαι: Προ ημερών άφησα ένα σχόλιο στο blog του Γιώργου Μαργαρίτη για την υπόθεση της συνονόματης του δικαστού απο τα Γρεβενά που επεχείρησε να πραγματοποιήσει απεργία πείνας έξω απο το Μέγαρο Μαξίμου – υπόθεση που μας αποκάλυψε το BBC και δεν αναπαρήγαγε κανένα ελληνικό ΜΜΕ. Δέχτηκα στην συνέχεια τρία email απο συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται οχι μόνο να μάθουν περισσότερα για την υπόθεση αλλά και να συνδράμουν. Ορίστε αυτό είναι:

Πριν απο ένα περίπου χρόνο το περιοδικό wired προχώρησε σε ένα πείραμα. Εβαλε πολίτες να συγγράψουν συλλογικά ρεπορτάζ για το project assignment zero. Τα αποτελέσματα δεν ήταν πολύ θετικά, όμως νομίζω πως οι αρχικές συνθήκες δεν επέτρεπαν κάτι περισσότερο απο ασκήσεις συλλογικής συγγραφής. Σας καλώ να πραγματοποιήσουμε μαζί (όσοι ενδιαφέρεστε) μια συλογική έρευνα δημοσιογραφικού χαρακτήρα για την υπόθεση των Γρεβενών. Πως θα γίνει: Χρειαζόμαστε ένα blog, ένα γρούπ (google πιθανότατα) και ένα wicki. Στο blog συγκεντρώνουμε το έτοιμο υλικό που βρίσκουμε, στο γκρούπ αναθέτουμε εργασίες και στο wicki συγγράφουμε την έρευνα (με δημοσιογραφικά κριτήρια). Τα μέλη της ομάδας που θα συσταθεί διατηρούν την αυτονομία τους, έχουν πλήρη δικαιώματα στο αποτέλεσμα για οποιαδήποτε χρήση (αναπαραγωγή, μετατροπή, διασκευή), ενω ταυτόχρονα συνεισφέρουν στο κοινό έργο. Μοναδική ερώτηση δική μου ειναι πως προφυλάσσεται η πρωτοβουλία απο ανθρώπους οι οποίοι θα ήθελαν να την σαμποτάρουν, να την εκτρέψουν σε λάθος συμπεράσματα, να την δυναμιτίσουν, να την ακυρώσουν κοκ. Τι είδους έλεγχος θα πρέπει να ασκηθεί για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο; Σίγουρα δυο όπλα είναι η δημοκρατική διαδικασία και η αυτονομία των συμμετεχόντων. Ισως μια μορφή αυξημένης πλειοψηφίας και βεβαίως το κριτήριο που και εγώ ως δημοσιογράσφος θα συνεισφέρω και όποιος άλος συνάδελφος συμμετάσχει.
Για την υλοποίηση της ιδέας θα πρέπει να προσφερθούν καταρχήν κάποιοι προγραμματιστές να στήσουν τη σελίδα με αυτά τα στοιχεία και να αρχίσουν οι εγγραφές. Ισως θα μπορούσε ακόμα να ενσωματωθεί μια διαδικασία ενστάσεων σε περίπτωση που κάποιος υποπτεύεται κακόβουλες ενέργειες. Αλλά αυτά όλα θα λύνονται στο γκρούπ. Εχω προσωπικά ήδη ξεκινήσει την έρευνα. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να θέσουμε χρονικό ορίζοντα, αν και θα βοηθούσε μια σχετική πίεση χρόνου. Εφόσον συμφωνήσετε, θα μπορούσαμε να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα τριών εβδομάδων για την υλοποίηση του project και την επανεξέταση του καθώς και της αποτελεσματικότητας της ιδέας. Εδώ το σχετικό post. Σας υπενθυμίζω το βίντεο:

Πολύ σημαντική σημείωση: Μια πολύ ισχυρή υπόθεση (επικρατεί στα ΜΜΕ) είναι πως η κυρία Μαργαρίτη είναι ένας άνθρωπος που δημιουργεί προβλήματα. Πράγμα που σημαίνει πως μπορεί όλα όσα κάνουμε να μην οδηγήσουν πουθενά παρά μόνο σε αυτό το συμπέρασμα. Το λέω προκαταβολικά για να μην απογοητευτούν όσοι αποφασίσουν να εμπλακούν. Το κέρδος για μένα για άλλη μια φορά θα είναι αν καταφέρουμε να συνεργαστούμε και βρούμε ένα μοντέλο συλλογικής δημοσιογραφίας – ασχέτως του αποτελέσματος.

Advertisements
 1. Σωστός, για την ιδέα’ και μένα στο Assignment Zero πήγε το μυαλό μου μόλις είδα τον τίτλο. Θα επανέλθω.

 2. Εξαιρετική ιδέα πάντα την είχα στο μυαλό μου. Άντε καιρό είναι η ιντερνετική δημοσιογραφία να ξεπεράσει τα ερασιτεχνικά της όρια

 3. ok προτάσεις, παρατηρήσεις και τεχνική βοήθεια please. Σε λίγο θα έχουμε και server για αυτή την προσπάθεια

 4. Όπως είπαμε και μέσω email Ματθαίε, η ιδέα είναι πάρα πολύ καλή, απλά δεν είχα ιδέα για το πως θα μπορούσε να οργανωθεί και ποια θα μπορούσε να είναι η μορφή της.

  Δεν ήξερα πως υπήρξε παρόμοια ενέργεια, το οποίο είναι πολύ θετικό αφού μπορούμε να έχουμε μία πρώτη ιδέα για το τι πρόκειται να κάνουμε και να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο Assignment Zero.

  Τυχαίνει να μην έχω χρόνο αυτόν τον καιρό, θα συμμετάσχω με χαρά όμως σε μία τέτοια έρευνα, ιδίως για την κυρία Μαργαρίτη.

  Περιμένω νεότερα.

 5. Γιώργο μπορεις να εμπλακείς στο βαθμό των δυνατοτήτων σου. Για παράδειγμα η συλλογή ήδη υπάρχοντος περιεχομένου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη υπόθεση. Προσοχή, η υπόθεση του assignement zero περιοριζόταν στο κομμάτι της συγγραφής. Εδώ προτείνω να κάνουμε και την έρευνα και την διασταύρωση στοιχείων. ΣΕΝ ξέρω πως ακριβώς θα γίνει. Θα το βρούμε στην πορεία. Μέχρι εδώ έχω απλώς αρκετές ιδέες και πολλά ερωτηματικά. Ελπίζω να πετύχει

  • Dimitra
  • 14 Φεβρουαρίου 2008
 6. θα είχε αρκετό ενδιαφέρον μια τέτοια κίνηση

 7. Πολύ καλή η προσπάθεια για τη λειτουργία ενός μοντέλου συλλογικής δημοσιογραφίας.. Ομως φίλε μου καλύτερα βρές ένα άλλο θέμα (υπάρχουν τόσα πολλά) γιατί είναι βέβαιο πως η δυστυχής δικαστίνα είναι διαταραγμένη προσωπικότητα.. Δεν είναι δυνατόν να ασχοληθεί κανείς με το αν υπήρχε, όπως καταγγέλλει η δικαστίνα, «οίκος ανοχής» μέσα στο δικαστικό μέγαρο(!)Ηλίθια είναι τα μπουρδέλα; Κοντά στο νου κι η γνώση! Γιαυτό σου λέω.. Είναι κρίμα μια τόσο καλή ιδέα όπως η δικιά σου να πάει χαμένη.. Εγώ θάλεγα, για αρχή τουλάχιστον, να προτείνεις ένα θέμα σίγουρο που να μπορεί να γίνει.. Αλλωστε το όφελος μιας τέτοιας συνεργασίας είναι πολύ μεγαλύτερο από την καταγγελία ενός μπουρδέλου μέσα σε ένα δικαστικό μέγαρο(!)

 8. Είναι αλήθεια οτι αυτές οι κατηγορίες ειναι εξωφρενικές. Πιθανολογώ οτι δεν συμβαίνουν ακριβώς αυτά που καταγγέλει η εν λόγω δικαστής. Μήπως όμως κάτι συμβαίνει; Κοιτάξτε κι εγώ με επιφύλαξη πήρα την πρωτοβουλία, όμως το έκανα για έναν ακόμα λόγο. Αν όλα αυτά αποδειχτούν αβάσιμα και βρούμε οτι το ΒΒC «την πάτησε» αναπάράγοντας μια μπούρδα, αυτόματα αποδεικνύεται οτι κι εμείς εδώ (και ήμασταν πολλοί) είμαστε επιρεπείς σε θεωρίες συνομωσίας, ανορθολογικές κρίσεις, εύκολα συμπεράσματα κοκ. Το οποίο συνεπάγεται νομίζω πως αφού δεν εμπιστευόμαστε τους ήδη υπάρχοντες θεσμούς ενημέρωσης, μάλλον έχουμε ανάγκη απο περισσότερους. Δεν ξέρω. Νομίζω οτι πρέπει να μαζέψουμε έστω κάποια στοιχεία και αν δεν προκύπτει κάτι να το «κάψουμε» στην πορεία. Εχει ρίσκο, παίρνω την πρωτοβουλία με επιφύλαξη, αλλά μήπως πρέπει να το κάνουμε όπως και να’χει; Κι ας χάσουμε. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν το χαρακτηριστικό οτι βγαίνουν κερδισμένες ήδη απο την αρχή. Το κέρδος είναι το μοντέλο συνεργασίας. Αυτό πρέπει να μεινει. Θα ήθελα να ακούσω κι άλλα για την ιδέα

 9. «υπόθεση που μας αποκάλυψε το BBC και δεν αναπαρήγαγε κανένα ελληνικό ΜΜΕ»
  Εκτός από το ΣΚΑΪ που το έκανε και πρώτο θέμα κάποια στιγμή επειδή συνεργάζεται με το BBC, μην τα ισοπεδώνεις όλα.
  Η ιδέα πάντως είναι εξαιρετική και θα την στηρίξω, σε buzzάρω τώρα και ενημέρωσέ μας για τη συνέχεια.

  • xgiannis
  • 15 Φεβρουαρίου 2008

  Η γνώμη μου είναι οτί αφού μπορεί, καλό είναι να ξεκινήσει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Μόνο και μόνο η δυνατότητα να διερευνυθεί ένα θέμα, το οποίο έχει κάνει τον γύρο του ελληνικόυ ίντερνετ, θα είναι χρήσιμη. Ακόμα και η «ακύρωση» του θέματος να κυκλοφορήσει σαν αποτέλεσμα, είναι κάτι.

  • talos
  • 15 Φεβρουαρίου 2008

  Ένα πρώτο σημείο εκκίνησης μπορεί να είναι το να διαπιστωθεί αν η κ. Μαρία Μαργαρίτη που το 2005 είχε ορισθεί ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου (Οργάνωση και Διοίκηση), σύμφωνα με άρθρο του «Βήματος» το 2005, η οποία περιγράφεται ως αποσπασμένη από το Ελεγκτικό Συμβούλιο Γρεβενών, είναι η εν λόγω κ. Μαργαρίτη ή αν πρόκειται για συνωνυμία. Επίσης ο ξυλοδαρμός της το 2004 είχε καταγραφεί τότε στον τύπο (π.χ. στην Ελευθεροτυπία).

  Τα ΝΕΑ το 2000 αναφέρουν δικαστική εμπλοκή σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησής της από σεισμοδάνειο που δεν δικαιούτο (1, 2 – αλλά δεν αναφέρεται το πώς κατέληξε αυτή η υπόθεση), ενώ είχε παρέμβαση και στην υπόθεση «Άλεξ«. Αυτά με ένα γρήγορο ψάξιμο, για να ξεκινήσει κανείς. Υποψιάζομαι πως αν πάει κανείς στον Μάκη και ζητήσει το βίντεο με τις εκπομπές που έχει κάνει για την κ. Μαργαρίτη (πάνω από μία σίγουρα), ίσως και να του τις δώσει. Υποψιάζομαι ακόμα πως δεν θα ήταν δύσκολο οι πιο έμπειροι να έρθουν σε επαφή μαζί της (ή με τον άντρα της που είναι συγγενής του Φώλιου του Υπουργού). Οπότε υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για περαιτέρω ψάξιμο…

 10. Είναι σίγουρα μια πολύ ελπιδοφόρα πρωτοβουλία και το feedback της επίσης αλλά θα συμφωνήσω και εγώ ότι το συγκεκριμένο θέμα ίσως να μην είναι αρκετά ισχυρό ώστε να τροφοδοτήσει την απαραίτητη ενέργεια.

 11. Η δική μου γνώμη είναι ότι είναι πάρα πολύ πιθανό το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί απλά να αποδειχθεί μια σαπουνόφουσκα, ξέχωρα ότι υπάρχουν δυσκολίες στην συγκέντρωση πληροφοριών, στην πραγματοποίηση έρευνας. Υπάρχει ο κίνδυνος απλά να ανακυκλωθούν οι πληροφορίες που ήδη υπάρχουν στο διαδίκτυο.

  Σκεφτήτε κάτι άλλο. Όλοι έχουμε κάποια εμπειρία ενός γεγονότος που ζήσαμε οι ίδιοι και της μετέπειτα παραρουσίασης του γεγονότος αυτού στα μέσα. Θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα μέρος κατάθεσης αυτής της αυτοπρόσωπης εμπειρίας και της σύγκρισης με αυτό που προβάλλουν τα μέσα. Όχι για συγκεκριμένο ένα γεγονός αλλά για πολλά. «Ο αυτόπτης μάρτυς» ή κάτι τέτοιο.

 12. Η δική μου γνώμη είναι ότι είναι πάρα πολύ πιθανό το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί απλά να αποδειχθεί μια σαπουνόφουσκα

  ..γι’ αυτό ακριβώς είναι ίσως καλή επιλογή για πρώτη δοκιμή της ιδέας. Η έρευνα θα διαπιστώσει κατά πόσο είναι βάσιμες οι καταγγελίες ή όχι. Αν ήταν πολύ εύκολο, δε θα είχε και νόημα, όπως επίσης δε θα είχε νόημα να ξεκινήσουμε με κάτι πιό δύσκολο να ερευνηθεί.

 13. Πάντως, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη περίπτωση, η ιδέα σου είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Ουσιαστικά στοχεύει στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών πάνω στο ζήτημα της πληροφόρησης και την παράκαμψη των φίλτρων που θέτει η καθεστωτική δημοσιογραφία.

  Μ-π

 14. Σας συγχαίρω για την ιδέα και εύχομαι να τελεσφορήσει η πρωτοβουλία. Μία παρατήρηση μόνο, αν δε σας πειράζει. Νομίζω πως ο χαρακτηρισμός ημίτρελλη θα μπορούσε να εκλείψει. Όχι μόνο δεν είναι καθόλου politically correct, αλλά δημιουργεί εντυπώσεις και προκαταλήψεις. Ας κρίνει καθένας εκ του αποτελέσματος το αν η κα Μαργαρίτη υποφέρει από κάποια ψυχική νόσο ή όχι.
  Φιλικά.

 15. Σκέφτομαι την αναβολή η ακύρωση του θέματος και την έναρξη της συζήτησης πάνω σε πιθανά άλλα θέματα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να διασφαλίζουν το εγχείρημα και φοβάμαι ότι ίσως είναι πολύ μεγάλο, κάπως αίολο και κάπως επικίνδυνο για να το πιάσουμε όλοι μαζί. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι κάτι τρέχει στα Γρεβενά, όμως ίσως είναι λάθος να ξεκινήσουμε από εκεί. Τελείως ειλικρινά, περιμένω να εμφανιστεί κάποιο στοιχείο που να στηρίζει το εγχείρημα.
  @Talos: Ναι γνωστά όλα αυτά αλλά δεν μας λένε κάτι ακριβώς – η τουλάχιστον δεν καταλαβαίνω εγώ τι ακριβώς λένε πέραν του ότι η εν λόγω δικαστής έχει στενές επαφές με την διοίκηση σε υψηλό επίπεδο. Σκέφτομαι μια ασφαλέστερη διαδικασία, πιο κλειστή αλλά θα περιμένω κι άλλο πριν σας την πω.

  Πάντως η πρόταση μου δεν είναι παρά το μισό κομμάτι της ιστορίας, το κομμάτι της παραγωγής. Το άλλο μισό πρέπει να συζητήσουμε μάλλον που βάζει πιο, ουσιαστικά ερωτήματα. Για να δούμε…

 16. φοβάμαι ότι ίσως είναι πολύ μεγάλο, κάπως αίολο και κάπως επικίνδυνο για να το πιάσουμε όλοι μαζί
  Σωστό κι αυτό. Μήπως να μαζέψουμε πρώτα μιά μικρή κρίσιμη μάζα συμμετοχών, να βάλουμε μπροστά μια minimum υποδομή και να ξεκινήσουμε μικρά test projects; Στο πνεύμα του hyperlocal journalism πχ, μπορεί ο κάθε συμμετέχοντας να προτείνει ένα θέμα από την τοπική του κοινωνία και να αποφασίσουμε με ποιά θα ασχοληθούμε στην αρχή δοκιμαστικά.

 17. άσχετο : ένα ωραίο φρέσκο που άκουσα είναι ότι πωλούνται σε κεφάλαια του ντουμπάι τεράστιες εκτάσεις για να γίνουν τεχνητά νησιά κ άλλα resorts τύπου ντουμπάι.. (σουφλιάς κ έτσι)

 18. Πάντα με τη λογική της «κοινωνίας των ενεργών πολιτών» και του να ανοίξει το Μέσο πέρα και έξω από τα φίλτρα της «παραδοσιακής δημοσιογραφίας», βρίσκω την ιδέα πολύ ενδιαφέρουσα.
  Το μεγαλύτερο πάντα πρόβλημα σε τέτοιου είδους προσπάθειες είναι αυτό του (ελεύθερου) χρόνου και του συντονισμού. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος εάν αυτό είναι το πιο «βολικό» θέμα. Μπορούμε ίσως να συζητήσουμε κι άλλα θέματα. Πριν το απορρίψει βέβαια κανείς, καλό θα ήταν να κάνει μια αρχική έρευνα για να δει αν αξίζει τον κόπο…
  Κατά τα άλλα, μετά τη ζεστή εμπειρία που είχαμε με τη συνέντευξη Τσίπρα, όπου μπορεί το radiobubble να φανεί χρήσιμο θα το κάνει με χαρά.
  -Blog αν θέλετε στήνουμε και στο bubble, ο Νίκος σε 1-2 μέρες τελειώνει τα περί βασικής υποδομής.
  -Ραδιοφωνική υποστήριξη (οποιουδήποτε είδους και μορφής, δημοσίευση-μετάδοση ηχητικών ντοκουμέντων κλπ)θεωρείστε τη δεδομένη!
  -«Δημοσιογραφική» συναυτουργία εκ μέρους μου, επίσης δεδομένη.

 19. Η κα Μαργαρίτη ετοιμάζεται να ξανακατέβει Αθήνα μόλις βελτιωθεί λίγο ο καιρός για να συνεχίσει τη διαμαρτυρία της. Θα κάνει απεργία πείνας για μια μέρα (συμβολικά). Όποιος βρίσκεται Αθήνα και θέλει να το καταγράψει, ας έχει το νου του.

  Υ.Γ. Σας θυμίζω ότι το βασικότερο εναλλακτικό μέσο πληροφόρησης είναι το indymedia. Η πολυδιάσπαση δε βοηθάει (χάνεται η μπάλα) αλλά σας εύχομαι επιτυχία αν φτιάξετε κάτι νέο.

 20. …έωλο…

 21. Espoir, το indymedia έχει καταφέρει μεν σημαντικά πράγματα, κι η γέννησή του στη μάχη του Seattle είναι ιστορική στιγμή για τη συλλογική δημοσιογραφία, αλλά πλήττεται κι από προβλήματα σχεδιασμού και φιλοσοφίας. Πέρα από το ζήτημα της ανωνυμίας/ψευδωνυμίας vs επωνυμίας -έχω επιχειρήματα υπέρ και των δύο τρόπων δημοσιογραφικής έκφρασης- σπάνια οι contribs του κάνουν ρεπορτάζ σε βάθος για κάποιο θέμα, και η όποια συνεργασία εξαντλείται σε επίπεδο διαχείρισης.
  Ίσως το project για το οποίο συζητάμε εδώ να μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός ελληνικού OhMyNews στο μέλλον, αλλά σίγουρα μιλάμε για κάτι διαφορετικό από το Indymedia. Το ζητούμενο είναι η συλλογική δημοσιογραφική έρευνα σε βάθος πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, και δεν είναι καν ανάγκη να στηθεί ένα νέο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο για να το πετύχουμε αυτό.

 22. Αγαπητοί, κοιτάξτε δεν σκοπεύω να μην ασχοληθώ με το θέμα. Θα το κάνω και θα σας ενημερώσω αν προκύπτει κάτι ενδιαφέρον. Νομίζω πως δεν ενδείκνυται όμως για αυτό που πρότεινα στην αρχή, γιατί έχει μεγάλο ρίσκο. Το Ohmynews είναι ίσως πολύ μακριά μας, αλλά πρέπει να πάρουμε μια πρωτοβουλία – είναι ώριμες οι συνθήκες. Οπως πρέπει ακόμα να φτιάξουμε τους θεσμούς μας εδώ στο Ελληνικό διαδίκτυο, το οποίο παραμένει ανοργάνωτο. Αυτά «Πόντος και Αριστερά» νομίζω πως είναι ανάγκες που υπερβαίνουν την απογοήτευση μας από μια πρωτοβουλία που απέτυχε πριν καν εκδηλωθεί. Πίστεψε με πρώτος εγώ στεναχωρήθηκα. Και ξέρω ότι την επόμενη φορά που θα πάρω μια πρωτοβουλία πρέπει να την ετοιμάσω καλύτερα πριν σας την προτείνω. Oh well…

 23. Σε σχέση με «μια νέα συνέντευξη»-συνέχεια της συνέντευξης Τσίπρα, απλά να πω ότι δεν έχει ενδιαφέρον ιδιαίτερο να «συνεντευξιάζονται» πρόσωπα που μπορεί ναι μεν να έχουν ενδιαφέρον, θα βρουν όμως 100άδες άλλους τρόπους να ακουστεί η φωνή τους. Αν έχει κατι νόημα είναι να βγουν στον αέρα του δικτύου, συνεντεύξεις, εικόνες, ήχοι και φωνές ανθρώπων που και έχουν κάτι να πουν και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απαξιώνονται από τα παραδοσιακά Μέσα. Το ζητούμενο έιναι να εμφανιστεί η πλευρά εκείνη της ζωής που στην πραγματικότητα «κρύβεται» από τα Μέσα…

 24. Γεια ρίξτε μια ματιά στην πρόταση http://diaploki-diafthora.blogspot.com/ και ύστερα μιλήστε για ερευνητική δημοσιογραφία.

  Ένας ενεργός πολίτης, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να έχει μαζέψει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν του λόγου το αληθές σε ένα φάκελο, τα οποία έχει συλλέξει μόνος ή και με τη συνδρομή άλλων.

  Εν συνεχεία να καταθέσει ως καταγγελία σε εισαγγελέα με δική του πρωτοβουλία, ή άλλως από κοινού με την επιτροπή, να είναι προς διάθεση δημοσίευσης ταυτόχρονα με την κατάθεση της καταγγελίας.

  Με δεδομένο την ευρύτητα του κοινωνικού ενδιαφέροντος, τοπικού ΟΤΑ ή πανελλαδικά, που καλύπτει, ανάλογες θα πρέπει να είναι και οι πολιτικές αγωγές, όσο πιο ομαδικές .
  Εδώ λοιπόν έγκειται, το μεγαλείο της συλλογικής ερευνητικής δημοσιογραφίας, της νομικής οργάνωσης, αλλά και της ομάδας υποστήριξης, και αλληλοϋποστήριξης.

  Τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων τεράστια υπόθεση διαφθοράς των διαπλεκώμενων,
  !) Ποιοι τα διαχειρίζονται και πόσο κοστίζουν για τη διαχείριση, σε σχέση με το κεφάλαιο και την απόδοση.
  2) Που επενδύονται, πως αξιολογούν την ευθύνη της απόφασης επένδυσης, και κάτω από ποιους κανόνες γίνεται η επιλογή των επενδύσεων.
  3) Καταγραφή και καταμερισμός διαθεσίμων κατά τομείς α)συντάξεις, πρόωρες, λόγω αναπηρίας β)νοσήλια ιατρικά, φάρμακα (ιδιαίτερα οι μίζες των συνδικαλιστών διαχειριστών) γ) καταμερισμός αποθεματικών.

  Δεν είναι δυνατόν να μιλάνε για ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων χωρίς αυτά και άλλα να μην είναι γνωστά και κατανοητά από τον κόσμο, που τον βγάζουν στους δρόμους γιατί και οι ίδιοι δεν ξέρουν τη τους γίνετε και γιαυτό δεν καταθέτουν τεκμηριωμένη γνώμη πέραν του “τα θέλω όλα”.

  Σκεφθείτε τη θα γινόταν με τους καταπατητές γης, τους καταχραστές δημοσίου χρήματος, τους κατά συρροή παραχαράκτες περιγραφικών ορίων συμβολαίων, στη Σκύρο μόνο με μια μαζική αναφορά και ανάδυση του θέματος. Θα ξεκαθάριζε μια γάγγραινα διαφθοράς που λειτουργεί διαβρωτικά και με μελλοντικές προοπτικές για κάθε κόμμα της βουλής.

 1. 14 Φεβρουαρίου 2008
 2. 27 Φεβρουαρίου 2008

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: