Πρόεδρος με 70%

συν1συν2συν3Πρόεδρος του ΣΥΝ με συντριπτική πλειοψηφία εξελέγη σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Στην τελευταία ομιλία του χτες το απόγευμα τόνισε την ανάγκη για μια νέα μεταπολίτευση «από τα κάτω». Στην μάλλον καλύτερη μέχρι στιγμής ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε οτι πρέπει «να αναζητήσουμε διέξοδο στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας με βασικό κορμό τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς». Καυτηριάζοντας την διάχυτη κρίση του πολιτικού συστήματος είπε πως την θεωρεί κρίση του πολιτικού εργαλείου της μεταπολιτευτικής διακυβέρνησης, με άλλα λόγια του δικοματισμού. «Γι’ αυτό το λόγο παίρνει πλέον διαστάσεις δομικής κρίσης που αφορά τους ίδιους τους θεσμούς, τη λειτουργία της εκτελεστικής εξουσίας, τη λειτουργία του κοινοβουλίου, την αξιοπιστία της δικαιοσύνης». Απάντησε στις βολές του Γιώργου Παππανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η αριστερά του παρελθόντος, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αριστερά ενώ προς το ΚΚΕ απηύθυνε επιθετική πρόσκληση λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να πάμε εμείς στον Περισσό. Ο Περισσός θα έρθει εδώ». Μην σας κουράσω περισσότερο, με την ομιλία Τσίπρα, όμως. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η ομιλία Κουβέλη ο οποίος μίλησε στην καρδιά του κόμματος της Ανανεωτικής αριστεράς, επιχειρώντας μια ανάγνωση του DNA του. Οι αναφορές του στην ιστορία του ΣΥΝ, το όραμα για Σοσιαλισμό με ελευθερία και Δημοκρατία, η ανανέωση, η δημιουργική σύνθεση διαφορετικών απόψεων, όλα συνέτειναν σε μια εκπληκτική ρητορικά ομιλία, μια ιστορική αναδρομή – παρακαταθήκη για το μέλλον. Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι παρόλο που επιτεύχθηκαν οι βασικοί στόχοι του προηγούμενου συνεδρίου, ο ΣΥΝ δεν κατόρθωσε ακόμα να γίνει κόμμα των μελών του. Αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου στη βάση ζήτησε για το μέλλον και ο Αλέξης Τσίπρας, προμηνύοντας περισσότερες κοινωνικές και τοπικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΣΥΝ στο άμεσο μέλλον. Χωρίς αμφιβολία ήταν ένα πανηγυρικό συνέδριο, το οποίο διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με όρους πολιτικού πολιτισμού που σπάνια βλέπουμε στην πολιτική ζωή του τόπου. Η ομιλία Τσίπρα, εδώ. Η ομιλία Κουβέλη εδώ. Και εδώ το ρεπορτάζ του in.gr Το δικό μου σχόλιο είναι βεβαίως πως στον ΣΥΝασπισμό τα πράγματα εξελίσσονται με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τρόπο, είτε το δείτε σαν το «πείραμα των τριαντάρηδων», είτε σαν «απόπειρα ανανέωσης». Είδωμεν

Advertisements
 1. Το πιο ενδιαφέρον κατ’ εμέ κομμάτι της πολιτικής σκηνής αυτή τη στιγμή στη Ελλάδα. Όλα τα υπόλοιπα (γεγονότα και πρόσωπα) με αφήνουν τελείως αδιάφορο πλέον. Μπορεί να πέφτω παντελώς έξω, αλλά και μόνο που ένα καινούργιο πρόσωπο φέρνει ένα διαφορετικό λόγο στο πολιτικό τοπίο κάτι μου κάνει κλικ. Είναι νωρίς όμως… το μέλλον θα δείξει.

 2. Σε συμβολικό τουλάχιστον επίπεδο έχει σίγουρα ιδιαίτερη αξία και έχει φτάσει όντως να αφορά μια ηλικιακή ομάδα. Πράγματι είναι νωρίς, πάντως τόσο οι αναφορές του στην μεταπολίτευση που χρειάζεται – είναι ένας προβληματισμός που έχει και στα blog διατυπωθεί έντονα, όσο και η υπεράσπιση του διακριτού χώρου του ΣΥΝ με επιθέσεις σε Χαρ. Τρικούπη και Περισσό, εμένα μου άρεσαν. Παρεμπιπτόντως τα ανοίγματα Παπανδρέου στη νεολαία – ζήτησε να μπει πιο ενεργά στις δομές του ΠΑΣΟΚ είναι ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα της παρουσίας Τσίπρα στα πράγματα δεν νομίζετε; Για να δούμε…

 3. Λάσπη λέγεται αυτό Γιάννη

  • ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΗΣ
  • 15 Φεβρουαρίου 2008

  Πέφτουν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

  Διατήρηση της διαφοράς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά ταυτόχρονη πτώση των δύο κομμάτων και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δημοσκόπηση της ΜRB για τον ALPHA που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

  Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,9%, το ΠΑΣΟΚ 25,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,8%, το ΚΚΕ 7,3% και ο ΛΑΟΣ 4,4%.

  Σε ποσοστό 49% οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας έναντι του 45% που προτιμούν κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία και του 3,7% που επιλέγουν κυβέρνηση με ισχνή αυτοδυναμία.

  Από τους πολιτικούς αρχηγούς πρώτος σε δημοτικότητα εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 50,6%. Ακολουθούν ο Κώστας Καραμανλής με 45,1% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 32,9%. Ποσοστό 81,4% των ερωτηθέντων θεωρεί θετική ή μάλλον θετική εξέλιξη την εκλογή του κ. Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: