Πρωτοβουλίες και ειδήσεις

1
*Καμπάνιες και καλέσματα για δράση. Η αγαπημένη μου κατάσταση. Να εξηγηθώ:
Διάβασα στο politikoblog (αλλά και αλλού) για την ημέρα κατά της τηλεόρασης. Κατά συνθήκη αυτές οι καμπάνιες δεν βρίσκουν καμιά ανταπόκριση πέραν της μειοψηφίας μας, όμως έχουν συμβολική αξία. Κι εγώ λοιπόν απο τότε που άρχισα να δουλεύω στην τηλεόραση σταμάτησα να βλέπω τηλεόραση. Είχα βέβαια την φοβερή τύχη (και ευτυχώς την κρίση) να δουλέψω στην καλή τηλεόραση, όμως το σύνολο της Ελληνικής TV μόνο αρνητικό πρόσημο μπορεί να παίρνει σαν πρόταση. Περισσότερο απο τις διαμαρτυρίες θα είχε κάθε νόημα να προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε. Πως; Παράγωντας νέα πρότυπα και προιόντα. Το internet είναι νομίζω ιδανικός τόπος για κάτι τέτοιο. Θα μου πείτε πρόκειται για ακριβό σπόρ – και θα συμφωνήσω. Γι’αυτό κάθε συζήτηση μάλλον πρέπει να ξεκινάει εξίσου απο τα δημιουργικά, όσο και τα οικονομικά μοντέλα.
*Να σας ενημερώσω για άλλη μια πρωτοβουλία όμως. Στην διεύθυνση αυτή, ξεκίνησε να λειτουργεί μια πρωτοβουλία προτάσεων απο bloggers ενάντια στη διαφθορά. Στο βαθμό που μιλάμε για την επαναφορά του αυτονοήτου στην πολιτική, έχει ενδιαφέρον και θα την στηρίξω. Αν θέλουμε να δούμε λίγο πιο βαθιά τα πράγματα όμως θα πρέπει να παραδεχθούμε τις πολιτικκές αιτίες που γεννούν τη διαφθορά. Εγώ ας πούμε εξακολουθώ να πιστεύω, οτι το παρόν κοινωνικό-οικονομικό μοντέλο την γεννάει θέλουμε δεν θέλουμε. Δεν παίρνει εξυγίανση – κι αυτό θα έπρεπε να το δούν κάποιοι φίλοι που παίρνουν μέρος στην πρωτοβουλία απο το χώρο του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος συνώνυμο της διαφθοράς δηλαδή. Δεν σκοπεύω να σας πρήξω με τσιτάτα για την επανάσταση και τον σοσσιαλισμό όμως, νομίζω πως υπάρχουν έξυπνες πρωτοβουλίες που αν παρθούν και αν καταφέρναμε να τις καταστήσουμε κυρίαρχη συζήτηση στην Ελληνική κοινωνία, τότε ίσως μπορούμε να πετύχουμε σημαντικές αλλαγές που σε μια επόμενη φάση θα μπορούσαν να ωθήσουν τα πράγματα σε πιο προωθημένες κατευθύνσεις. Το ζήτημα της διαφθοράς είναι ευθέως εξαρτώμενο απο το ζήτημα της διαφάνειας. Αδιαφάνεια σημαίνει κλειστές περιχαρακωμένες πληροφορίες. Δικό μας αίτημα δεν μπορεί να είναι άλλο, απο το άνοιγμα, την απελευθέρωση των πληροφοριών και το μοίρασμα τους προς όλους. Δεν πρέπει να υπάρχει δημόσια πληροφορία που να μην είναι σε δημόσια κτήση σε όλα τα επίπεδα.
Περισσότερα για αυτό όμως θα γράψω στο μπλόγκ της πρωτοβουλίας
*Last but not least ξεκινάει απόψε το συνέδριο του ΣΥΝασπισμού. Συντονιστείτε στο syn.gr. Θα έχει ενδιαφέρον

Advertisements
 1. Το ζήτημα της διαφθοράς είναι ευθέως εξαρτώμενο απο το ζήτημα της διαφάνειας.[..]Δεν πρέπει να υπάρχει δημόσια πληροφορία που να μην είναι σε δημόσια κτήση σε όλα τα επίπεδα.
  Για μιά ακόμα φορά με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.

 2. Φίλε Τσιμιτάκη προσωπικά συμφωνώ με την οπτική σου, ο πόλεμος κατά της διαφθοράς δεν είναι μόνο τεχνικό θέμα. Με την πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε ελπίζουμε να πετύχουμε την ευαισθητοποίηση και την αντίδραση στο φαινόμενο.

  Σκεφτήκαμε ότι ο λόγος που μόνο καταγγέλει δεν είναι αποτελεσματικός, δεν δίνει προοπτική, έτσι είπαμε να συζητήσουμε πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις. Πολύ θα χαρούμε να ακούσουμε την γνώμη σου στις Προτάσεις ενάντια στη Διαφθορά.

  Παιδιά αυτό ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους, όσοι πιστοί (αλλά και άπιστοι) προσέλθετε.

 3. Μια εξαιρετική απάντηση δίνει ο Nikan σε αυτό το postτου στο metablogging.gr και με καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό

 4. Κατ΄αρχας να σ’ ευχαριστήσω θερμά για την υποστήριξη των «Προτάσεων ενάντια στην Διαφθορά».
  Είναι σημαντικό και ιδιαίτερα ενθαρυντικό, blog σαν το δικό σου να υποστηρίζουν την πρωτοβουλία μας. Από την άλλη μεριά, μια που και εγώ στο ΠΑΣΟΚ βρίσκομαι, θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι. Στα κόμματα, δεν μετέχουμε, όλοι τουλάχιστον, με την λογική του πιστού εκκλησιαζόμενου Χριστιανού. Δεν συμμετέχουμε για να ενώσουμε τη φωνή μας στο «Ωσαννά» του Αρχηγού ή των κομματικών δομών ή ακόμα ακόμα και των ιδεολγικών προσεγγίσεων του κόμματος. Συμμετέχουμε γιατί πιστευουμε ότι μπορεί να βάλουμε κάτι λίγο, μικρό, ανούσιο ίσως, αλλά κάτι για να αλλαξουμε τα πράγματα. Και όταν λέω να «αλλάξουμε τα πράγματα», δεν εννοώ να αλλάξουμε μόνο την Κυβέρνηση. Αλλά το πιο σημαντικό, να αλλάξουμε ότι μας πληγώνει και ενίοτε μας εξαγριώνει στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
  Και πάλι ευχαριστώ.

 5. @Κατερίνα: Ευχάριστο είναι το ότι δεν μετέχετε με λογική πιστού εκκλησιαζομένου χριστιανού. Τα κόμματα πρέπει να είναι ζωντανά για να έχει νόημα και η ύπαρξη τους αλλιώς τα ξεπερνά η πραγματικότητα. Θεωρώ βέβαια ότι ο κατεξοχήν χώρος των ζωντανών ζυμώσεων, της ανανέωσης και της αλλαγής αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αριστερά και όχι στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Αλλη μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια βρίσκεται στον αντίποδα και είναι αυτή των φιλελευθέρων. Θεωρώ ακόμα ότι είναι ώριμο το αίτημα για μια νέα μεταπολίτευση και αυτό – αν είναι αλήθεια- βγάζει αυτομάτως εκτός συζήτησης το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Εντούτοις είναι σημαντικό για όσους πιστεύουν ακόμα σε αυτό να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του από την βάση του κόμματος. Κατά τα λοιπά και επί της ουσίας της πρωτοβουλίας σας παραπέμπω στο post του Nikan – που γράφω παραπάνω για έναν απλό λόγο. Εκεί προτείνεται μια συγκεκριμένη τακτική. Οτιδήποτε λιγότερο συγκεκριμένο από αυτό μπορεί να χειραγωγηθεί εύκολα ώστε να σερβίρει την πρωτοβουλία σε έναν πολιτικό φορέα. Κάτι τέτοιο προσωπικά δεν με ενδιαφέρει. Και η όποια δική μου προσφορά θα προσπαθήσω να είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Και πάλι καλή επιτυχία

 6. @Tsimitakis

  Ωχ, την πρόσβαλες την Κατερίνα τώρα, αυτή είναι μια αριστερή που νομίζει ότι η θέση της είναι στο ΠΑΣΟΚ !

  :-)

 7. Το ξέρετε φαντάζομαι το ανέκδοτο με τον σοφό και το ποτάμι έτσι; Που τον επισκέπτεται εκείνος ο Αμερικανός χίπις για να τον ρωτήσει ποιο το νόημα της ζωης και εκείνος βγαίνοντας απο την νιρβάνα του, δείχνει το ποτάμι; Και ο ταλαιπωρημένος χίπις μετά τον κράζει, «μα καλά ταξίδεψα απο την άλλη άκρη του κόσμου, πέρασα τόσες κακουχίες για να μου πείς οτι είναι αυτό»; Κι ο εύθραυστος ερημίτης, γυρνάει με αφέλεια, φόβο και απορία και του λέει: «Ωχ, δεν ειναι»;-) Μη μασάς Κατερίνα

 8. Αυτό ήταν το αγαπημένο μου ανέκδοτο, το έλεγα συνέχεια για πάρα πολύ καιρό!

 9. Εσείς με δουλευετε, αλλά εγώ τα έχω πάρει. Ξέρετε τώρα το κνίτικο, άμα προσβληθείς από αυτό, άμα ποτιστείς με αυτό, είναι σαν τον έρπη. Δεν το χάνεις ποτέ, υποχωρεί, βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση, και τσουπ…..
  Έτσι και τώρα με το ΠΑΣΟΚ. κνίτισα εγώ. Ή εγώ(εμείς) ή αυτοί. Καλα δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία …..αυτοί θα είναι στο τέλος, αλλά έλα που τρελαίνομαι και για χαμένες ιστορίες.
  Απο παιδί, δεν άφηνα τη γιαγιά μου να μου τελειώσειπαραμύθι. Ιδιαίτερα την Κοκκινοσκουφίτσα. Με το που την κατάπινε ο λύκος….stop.

 1. 7 Φεβρουαρίου 2008
  Trackback from : buzz

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: