H Ελλάδα «ανακαλύπτει» τις διαστημικές εφαρμογές

1Θα ήταν μια τυπική επιχειρηματική συνάντηση μεταξύ παραγόντων δύο ευρωπαϊκών χωρών, αν δεν ενέπλεκε εντυπωσιακές καινοτόμους τεχνολογίες που προορίζονται να απευθυνθούν σε όλους μας και αν δεν αναδείκνυε το μεγάλο κενό της χώρας μας στη χάραξη στρατηγικής σε έναν όλο και πιο κρίσιμο τομέα για την οικονομία, τη διοίκηση και την ασφάλεια της χώρας. Ισως εκπλαγείτε αλλά μιλάμε για τον τομέα του Διαστήματος και των εφαρμογών του.

Οταν το καλοκαίρι που μας πέρασε ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Ηλεία με τις τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και δασικές εκτάσεις, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αναδείχθηκαν ήταν τα κενά στη διοίκηση και η ανικανότητα του κράτους να διαχειριστεί την κρίση. Αιτία ήταν βεβαίως οι αντικρουόμενες πληροφορίες που έκαναν χαοτική την κατάσταση, με αποτέλεσμα να μη μοιρασθούν ικανοποιητικά οι διαθέσιμες δυνάμεις και να μην εκπονηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης.

Αργότερα μάθαμε ότι η Ελλάδα είχε αργήσει (παρόλο που δικαιούνταν) να ενεργοποιήσει τη Διεθνή Χάρτα για τις Φυσικές Καταστροφές, ένα παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής επισκόπησης, χάρη στο οποίο θα μπορούσε να αποκτήσει έγκαιρα πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα είτε αυτά ήταν ακριβείς χάρτες είτε μετεωρολογικά δεδομένα, ώστε να αποτρέψει την ολοκληρωτική καταστροφή. Οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα οι διαστημικές εφαρμογές έχουν αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα κρίσιμες στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

Την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία, οργάνωσε διημερίδα στο αμφιθέατρο του υπουργείου με θέμα «Οι δορυφορικές τηλεπικοινωνίες και η ραδιοπλοήγηση στην υπηρεσία του πολίτη», στην οποία συμμετείχαν θεσμικοί φορείς από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και εταιρείες που παρουσίασαν εντυπωσιακές εφαρμογές, όπως δορυφορικό internet, τηλεόραση μέσω κινητών τηλεφώνων τρίτης γενιάς, ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης πολιτικών κρίσεων (όπως πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές), εξελιγμένα συστήματα τηλεϊατρικής, εφαρμογές τηλεόρασης υψηλής ανάλυσης (HDTV) κ.ά.

«Η πρωτοβουλία ήταν του Γάλλου πρέσβη και ο υπουργός ανταποκρίθηκε αμέσως με σκοπό να αναπτυχθούν συνέργειες των ελληνικών και των γαλλικών εταιρειών διαστημικών εφαρμογών για την ανάπτυξη της διαστημικής στη χώρα μας» λέει ο Μανώλης Ράμμος, διοργανωτής του φόρουμ και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος – ESA.

Οι δορυφορικές εφαρμογές έχουν αποδειχθεί απαραίτητες εκτός από τη διαχείριση πολιτικών κρίσεων και σε μια σειρά από δραστηριότητες ακόμα, όπως η ναυσιπλοΐα, η διαχείριση του κυκλοφοριακού, όπου κάθε χρόνο πωλούνται όλο και περισσότερες συσκευές GPS, και βεβαίως οι επικοινωνίες, είτε αφορούν την τηλεόραση είτε το internet.

«Ενδιαφερόμαστε για τη Γαλλία γιατί διαθέτει εμπειρία χρόνων, τεχνογνωσία, είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διαστημική δύναμη και οι εταιρείες της βρίσκονται σε όλα τα μεγάλα προγράμματα. Μπορούν να μας ανοίξουν πόρτες σε προγράμματα που είναι ούτως ή άλλως διακρατικά» λέει ο κ. Ράμμος. «Από την άλλη, αν αποδείξει μια γαλλική εταιρεία ότι, για παράδειγμα, μια εφαρμογή της είναι χρήσιμη για την ελληνική ναυτιλία ή την ελληνική γεωμορφολογία, τότε αυτόματα αποδεικνύει ότι είναι χρήσιμη για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα. Πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές ήταν η παρουσίαση ενός συστήματος διαχείρισης της κίνησης ενός αεροδρομίου υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως για παράδειγμα ομίχλη. Και βέβαια η τηλεόραση 3G», συμπληρώνει ο ίδιος προκειμένου να εξηγήσει το ενδιαφέρον των Γάλλων για τη χώρα μας.

Αυτού του τύπου οι εκδηλώσεις, όμως, παρά τον θετικό τους χαρακτήρα δεν μπορούν παρά να αναδεικνύουν το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής στο Διάστημα, έναν τομέα με αυξημένη σημασία τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Αναγκαία η Υπηρεσία Διαστήματος

«Χωρίς μια ελληνική Υπηρεσία Διαστήματος φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Η τεχνογνωσία που θα προκύψει από συνεργασία με γαλλικές εταιρείες αλλά και το κέρδος που θα πετύχουμε από την ανάπτυξη τεχνολογίας είναι μακροπρόθεσμο για τη χώρα. Είναι επιτακτική ανάγκη η θέσπιση πολιτικής» λέει ο Χάρης Κοσμάς, ένας από τους Ελληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη διημερίδα. Ο Γιάννης Δαγκλής, εθνικός εκπρόσωπος της χώρας μας στο διαστημικό πρόγραμμα του 7ου προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνει πως οι διαδικασίες δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. «Υπάρχει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων επιφορτισμένη με την πρόταση για την παραγωγή στρατηγικής, η οποία δεν συνεδριάζει όμως. Καλές όλες αυτές οι κινήσεις και σίγουρα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες, αλλά χρειάζεται πιο ενεργή εμπλοκή της πολιτικής».

«Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως οι Alenia, Alcatel, EADS κ.ά., αλλά μπορεί να συνεισφέρει στις επίγειες εφαρμογές. Μπορούμε να γίνουμε προνομιακός εταίρος των μεγάλων κρατών και κέντρο αριστείας για την περιοχή των Βαλκανίων αναπτύσσοντας τεχνολογία», λέει ο Μανώλης Ράμμος, θέλοντας να δείξει ποιες είναι οι ρεαλιστικές προοπτικές της χώρας μας αυτή τη στιγμή. Μεταξύ άλλων, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε στο φόρουμ την έναρξη δοκιμαστικής εκπομπής του πρώτου καναλιού υψηλής ευκρίνειας-HDTV από τον ελληνικό δορυφόρο Hellas Sat.

Advertisements
  • Stavros
  • 4 Φεβρουαρίου 2008

  Όλα αυτα για τα τα οποία γίνεται λόγος στο παραπάνω άρθρο,αποτελούν κτήμα του κάθε υποψιασμένου προπτυχιακού φοιτητή της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ, καθώς επίσης (υποθέτω) και κάθε άλλου φοιτητή του οποίου το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μια γκάμα μαθημάτων που αφορούν στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος (είναι πολλά τα τμήματα που ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα, γι’ αυτό και μόνο το λόγο δεν μπαίνω στον κόπο να τα αναφέρω).
  Απλά, από τη δική μου εμπειρία, δεν μπορώ να πω πως περιμένω πολλά από από μια συλλογικότητα που θέλει να ονομάζεται «κράτος», η οποία δεν έχει προωθήσει κανένα ουσιαστικό μέτρο που να έχει ως τελικό αποτέλεσμα την ολοκλήρωση του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ KAI ΤΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ.
  Ενδεχομένως, κοινωνιολογικά, να υστερούμε σε εξέλιξη συγκρινόμενοι με κράτη της υπόλοιπης Ευρώπης και κατά συνέπεια να είμαστε ακόμα στο «πρωτόγονο» στάδιο της ληστρικής αξιοποίησης των διαθέσιμων φυσικών πόρων.
  Αυτό το οποία μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα είναι πως στο «χωριό» μας υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν την τεχνογνωσία προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της προστασίας των φυσικών πόρων γενικότερα.
  Το θέμα είναι ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?

 1. Δεν είναι μόνο η πολιτική βούληση. Ακόμα κι αν υπάρχει, είναι τόσο καλά οργανωμένα τα συμφέροντα και τέτοιες οι ασυνέχειες της διοίκησης που αναρωτιέμαι αν φτάνει κι αυτό ακόμα.

 2. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση, γιατί δεν υπάρχει γνώση της πολιτείας και των πολιτικών. Η εμπειρία μου για το πως βλέπουν για παράδειγμα μια υπηρεσία διαστήματος στην ΓΕΓΕΤ ή για το πως βλέπουν οι διάφοροι πολιτικοί, όπως για παράδειγμα ο κ. Χρυσοχοϊδης, τις Διαστημικές εφαρμογές και γενικότερα την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας για τέτοια πράγματα, φοβάμαι ότι είναι πολύ αρνητική.

 3. Εχεις δίκιο. Με τα χίλια ζόρια έγινε ο Hellas Sat και με όλο το παρασκήνιο των Αμ,ερικανών που μας φάγανε τελικά μια γεωστατική θέση (αν θυμάμαι καλά) και τώρα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν μπορεί να βρεθεί να συνεδριάσει. Τέτοια χάλια

  • Stavros
  • 4 Φεβρουαρίου 2008

  Στο παρακάτω link μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να βρει μια μεγάλη βάση πρωτογενούς περιβαλλοντικής πληροφορίας (Τηλεπισκοπικά δεδομένα, δεδομέμενα Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών – GIS), καθώς επίσης και ένα μεγάλο αριθμό εγχειριδίων και technical reports.

  http://www.jrc.cec.eu.int:8080/verity_web/examples/jsp/search/vv_streamer.jsp?k2dockey=http%3A%2F%2Fies.jrc.cec.eu.int%2Fdbanks.html%40Institute+for+Environment+and+Sustainability&serverSpec=localhost:9920&QueryParser=Simple&querytext=%28pesera%29&dtype=2#hit0

  Πρόκειται για το Portal περιβαλλοντικής πληροφορίας του JRC-IES (Joint Research Center of European Commission – Institute for Environment and Sustainability).

  Επιπρόσθετα, ενδιαφέρουσα διεύθυνση είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος:

  http://www.eea.europa.eu/

  Καλή περιήγηση.

 4. thanks Stavros
  Ρε παιδιά θυμήθηκα τώρα το χάρτη που προσπάθησα να κάνω το καλοκαίρι με τις φωτιές, για το ΟΙΚΟ. Η ιδέα δεν ήταν κακή, αλλά τρείς άνθρωποι μόνοι δεν μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά. Επιπλέον το βασικό πρόβλημα ήταν τα γεωγραφικά δεδομένα. Οι εικόνες της Google δεν ανανεώνονταν συχνά και σε μια απόπειρα επικοινωνίας μαζί τους δεν έλαβα καμία απάντηση. Το επαναφέρω. Νομίζω πως είναι ενδιαφέρον social project και εννοείται πως πρέπει να είναι open. Καμιά ιδέα για το πως να το αναπτύξουμε;
  https://tsimitakis.wordpress.com/2007/07/13/%ce%9f-%ce%a7%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b1%ce%b3%ce%b9%cf%8e%ce%bd/
  Αυτό είναι το σχετικό πόστ. Δεν λειτουργεί πια ο χάρτης αλλά τον κώδικα τον έχω βεβαίως. Μήπως;

  • Stavros
  • 4 Φεβρουαρίου 2008

  Ειδικότερα, όσον αφορά την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει «sign up» προκειμένου να λαμβάνει ειδοποιήσεις για νέα reports και προϊόντα της ΕΕΑ. Είναι πολύ ενδιαφέροντα reports περιβαλλοντικού περιεχομένου.
  Το σχετικό link έχει δοθεί στο προηγούμενο post.

  • Stavros
  • 4 Φεβρουαρίου 2008

  Όσον αφορά τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξελίξη, υπάρχει η δυνατότητα οπτικοποίησής τους μέσα από το περιβάλλον πολλών εφαρμογών (OGC WMS, Open Geospatial Community Web Map Server, Google Earth, NASA World Wind Plugin.
  Παρακάτω δίνεται το link για το .kml αρχειο που βοηθά στην οπτικοποίηση των πυρκαγιών της γης από τον αισθητήρα του MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer).

  http://dev.geog.umd.edu/alerts/download.php?file=global/modis-hotspots.kml

  Ανοίγοντας το αρχείο αυτό από το περιβάλλον του Google Earth μπορούμε να δούμε τις εν εξελίξη πυρκαγιές της υφηλίου. Θα πρέπει να αναφερθεί πως οι εστίες φωτιάς αποτυπώνονται σημειακά πάνω στο Google Earth, ενώ υπάρχει η δυνατότητα, με κλίκ πάνω σε κάθε «θερμό σημείο», να οδηγηθούμε στο site του FIRMS ( Fire Information for Resource Management System ) προκειμένου να ανακτήσουμε περισσότερες πληροφορίες.

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: .kml (Keyhole Markup Language)είναι μια ΧΜL (Extensible Markup Language)μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται για οπτικοποίηση γεωγραφικών οντοτήτων (Σημεία, Γραμμές, Πολύγωνα), κυρίως, στο περιβάλλον εργασίας των Google Earth και Google Maps (Λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο είδος αρχείου στο wikipedia και στη Google).

  Τέλος, με δεδομένο πως το το Google Maps έχει καταστήσει πλέον εύκολη τη δημιουργία των Google Maps Mashups (Δηλ. υπηρεσιών που από τη μια πλευρά αξιοποιούν το ΑΡΙ του Google Maps – Αpplication Program Interface – και από την άλλη κάποια άλλη υπηρεσία, υπάρχει η δυνατότητα δυμιουργίας πολλών τέτοιων διαδραστικών χαρτών που θα χαρακτηρίζονται από περιβαλλοντικά χρήσιμη πληροφορία.

  • Stavros
  • 4 Φεβρουαρίου 2008

  Χάρτης της χώρας όπου απεικονίζονται oι καμμένες εκτάσεις της χώρας από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007. (Πηγή: MODIS Burned Area Products)

  http://modis-fire.umd.edu/images/GreeceFires.pdf

 5. ok οπότε το ερώτημα είναι τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε εμείς. Το νόημα νομίζω είναι να δώσουμε στον κόσμο τα εργαλεία, οπότε παίρνουμε το χάρτη της Google, τα στοιχεία του MODIS και ενδεχομένως δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο (που βρίσκουμε με ένα bot που τροφοδοτούμε με λέξεις κλειδιά τις οποίες αναζητεί στο internet) και φτιάχνουμε τον τεχνολογικό – περιβαλλοντικό καθρέφτη του φυσικού χώρου. Αυτά βεβαίως γίνονται αυτόματα προφανώς, όμως το όλο project πρέπει να είναι social για να έχει πραγματικά νόημα, να δινει ουσιαστική εποπτεία στον κόσμο, οπότε κάθε περιοχή πρέπει μάλλον να έχει τη σελίδα της στην οποία να μπορεί ο καθένας να δημοσιεύσει μια φωτό ή ένα μικρό κείμενο και αυτά να εξελίσσονται μέσα στο χρόνο. Εχεις για παράδειγμα μια φωτιά στον Καιάφα, τώρα και σε έξι μήνες έχεις μια πλημμύρα και ενδιάμεσα έχεις τις καταγγελίες των κατοίκων για ολιγωρία και βεβαίως όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Το πρόβλημα είναι, μήπως όλο αυτό ειναι πολύ φιλόδοξο για να είναι και πραγματοποιήσιμο; Αλλο ερώτημα είναι ποιός θα κάνει την συσχέτιση των δεδομένων ώστε να βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα απο όλες αυτές τις πληροφορίες. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς: ο καθένας, οι δημοσιογράφοι, οι επιστήμονες κοκ. Εμείς σίγουρα θα μπορούσαμε να αναδεικνύουμε κάποιες θεματικές εν είδει παρατηρητηρίων όπως για παράδειγμα Ελεύθεροι χώροι στην Αθήνα, Ηλεία (που έχει ήδη ξεχαστεί και μαθαίνω οτι συγκλονιστικά πράγματα γίνονται κάτω εάντια στο περιβάλλον) κοκ. Αλλο ένα ερώτημα ειναι υπάρχει η κρισιμη μάζα να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα; Anyway, νομιζετε οτι θα έπρεπε να ανοίξουμε ένα site, να ρίξω μέσα τον μέχρι στιγμής κώδικα και να φτιάξουμε και ένα φόρουμ εργασίας;

 1. 4 Φεβρουαρίου 2008
  Trackback from : buzz

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: