Πρώτα ο Συνασπισμός εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Σχετικά με τις συναντήσεις του Προέδρου της εταιρείας Microsoft, κ. Bill Gates, με τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:
Πριν λίγα χρόνια ο κ. Καραμανλής υποσχόταν δωρεάν ίντερνετ στους φοιτητές, ώστε όλοι να
μπορούν να συμμετέχουν στην κοινωνία της πληροφορίας. Στις εκλογές του 2007 ο κ. Παπανδρέου μοίραζε δωρεάν dial up(!) συνδέσεις για τον ίδιο λόγο. Σήμερα και οι δύο σπεύδουν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Μάικροσοφτ Μπιλ Γκέιτς που μόλις έκλεισε μια εξαιρετικά επικερδή για την εταιρεία του, αλλά όχι και για το ελληνικό κράτος, συμφωνία. Μια συμφωνία που ενισχύει ένα ιδιωτικό μονοπώλιο άνευ προηγουμένου το οποίο πλήττει τον κοινωνικό χαρακτήρα της γνώσης. Έτσι, απλώς για να κάνουν σαφές πως όταν πρόκειται για την κερδοφορία των μεγάλων πολυεθνικών δεν υπάρχουν θεσμικές δυσκολίες και αδιέξοδα.
Είναι βέβαια προφανές ότι τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο κ. Παπανδρέου θεωρούν την κριτική που τους ασκείται στείρα και ανούσια, απλώς γιατί επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών δεν περνάει αναγκαστικά μέσα από πατέντες και εμπορευματοποίηση της γνώσης.
Παρόλα αυτά, μια και ο Πρωθυπουργός ζήτησε στην ομιλία του συγκεκριμένες προτάσεις και όχι γκρίνια, ιδού μερικές:
* Δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ για όλους τους μαθητές και φοιτητές. Πλήρης εξοπλισμός των σχολείων με υπολογιστές, εποπτικά μέσα και προσβάσεις σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.
* Χρησιμοποίηση ελεύθερου λογισμικού στα σχολεία. Να μην παραδοθούν τα νέα «έξυπνα» σχολεία στο μονωπώλιο της μάικροσοφτ.
* Αξιοποίηση του ελεύθερου λογισμικού στο δημόσιο τομέα. Στις προδιαγραφές έργων πληροφορικής να περιλαμβάνεται η δυνατότητα χρήσιμοποίησης ελεύθερου λογισμικού
* Αντί το ελληνικό κράτος να ξοδεύει κάθε χρόνο υπέρογκα ποσά για την ανανέωση αδειών χρήσης προγραμμάτων της μάικροσοφτ, να τα δίνει για την χρηματοδότηση ενεργειών αντιμετώπισης του ψηφιακού χάσματος
* Ενίσχυση της ελληνικής δημιουργίας λογισμικού ανοιχτού κώδικα
* Αποδέσμευση της πιστοποίησης γνώσεων πληροφορικής από τον εναγκαλισμό της μάικροσοφτ.
* Αύξηση των κονδυλίων για έρευνα στις νέες τεχνολογίες, ώστε να προσεγγίσουν το μέσο όρο της ΕΕ.
Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι και απάντησε ως εξής:
Είναι φανερό ότι, ο ΣΥΝ παριστάνει σκοπίμως ότι αγνοεί την θέση του ΠΑΣΟΚ και την στάση που τήρησε στη Βουλή, για την κύρωση της σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση Καραμανλή με την Microsoft.
Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την σύμβαση αυτή και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.
Τονίζουμε επίσης, ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι έχει να πει, το λέει παντού, πάντα και σε όλους.
Όπως και στην συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Microsoft, Μπιλ Γκεϊτς, στην διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε λεπτομερώς στους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε στην Βουλή την εν λόγω σύμβαση.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει ταχθεί, μεταξύ πολλών άλλων που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό του Πρόγραμμα, υπέρ του ελεύθερου λογισμικού στα σχολεία, στον δημόσιο τομέα και στις δημόσιες προμήθειες, καθώς και της δωρεάν πρόσβασης στο ίντερνετ για όλους τους μαθητές και τους φοιτητές.
Ας μην ξεχνάει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, ότι η παραπλάνηση, η διαστρέβλωση, ο λαϊκισμός και η μικροκομματική αντίληψη, ουδέποτε προσέφεραν το παραμικρό σε κανέναν και βεβαίως, στην αλήθεια, την οποία, σήμερα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, αγνόησε κατά πρωτοφανή τρόπο.
Η αλαζονεία έχει και τα όρια της.
και ο ΣΥΝ ανταπάντησε έτσι:
Συνηθίζεται όταν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει επίσημες συναντήσεις να ενημερώνει την κοινή γνώμη για τα όσα συζητούνται σε αυτές, ιδίως όταν επιθυμεί να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική ή όταν υπάρχει διαφωνία με τον συνομιλητή του.
Τέτοια ανακοίνωση παραδόξως δεν εκδόθηκε ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ προτίμησε να απαντήσει στον ΣΥΝ, αντί να ενημερώσει τους πολίτες για τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση του με τον κ. Μπιλ Γκέιτς για το ζήτημα της σύμβασης του ελληνικού κράτους με την Microsoft. Του ανακοίνωσε άραγε πως, αν ποτέ εκλεγεί πρωθυπουργός, θα ακυρώσει τη σύμβαση που έκανε η χώρα μας με το μεγαλύτερο παγκόσμιο μονοπώλιο; Δεν θα μάθουμε ποτέ… για λόγους που όλοι και όλες κατανοούμε.
Καλό είναι, πριν απευθύνει το ΠΑΣΟΚ κατηγορίες περί λαϊκισμού στον Συνασπισμό, να φροντίσει να σταματήσει να χρησιμοποιεί προεκλογικά πρακτικές που υποτιμούν τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες, όπως το μοίρασμα dial up συνδέσεων με αστική χρέωση προς άγρα ψήφων, σαν να πρόκειται για καθρεφτάκια και χάντρες σε ιθαγενείς.
Το ΠΑΣΟΚ έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη του Ελληνικού internet χωρίς αμφιβολία αλλά μάλλον αντιμετωπίζει κάπως «ελαφρά» το φαινόμενο και φαίνεται πως στην συγκεκριμένη υπόθεση διχάζεται. Και το σκύλο χορτάτο και την πίτα γεμάτη δεν γίνεται. Δηλαδή θα ήταν πιο τίμιο να πεί αυτό που λέει και η κυβέρνηση, οτι πρόκειται για μια καλή εμπορική συμφωνία αλλά δεν δεσμευόμαστε και μπλά μπλά. Βγάλτε τα συμπεράσματα σας
Αυτά συμβαίνουν όταν δημοσιογράφοι ,πολιτικοί και κοινό απλά παρακολουθούν την επικαιρότητα. Και τελικά συμπεριφέρονται όλοι αδιακρίτως με τον ίδιο τρόπο απέναντι της. Απλά θύματα μιας εδώ και χρόνια προαναγγελθείσας ομηρείας. Τι είναι η microsoft και ποια deals κάνει με τις αποικίες όπως η Ολυμπιακή Ελλάδα το ξέραμε καιρό τώρα. Οι όψιμες φωνές διαμαρτυρίας σε τι ακριβώς αποσκοπούν;
Με λίγα λόγια λέτε ότι ξέρετε το περιεχόμενο της συμφωνίας Microsoft και Ελληνικού δημοσίου; Ειλικρινά, δεν έχω καταλάβει τι έχουν συμφωνήσει πέρα από την αγορά μερικών χιλιάδων αδειών, την δημιουργία του κέντρου καινοτομίας και ουσιαστικά την εξαγορά mind share για το μέλλον; Έχω διαβάσει και την σχετική ανάλυση http://lists.ffii.org/pipermail/gr-news/2008-January/000013.html αλλά δεν έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Η σημασία της συμφωνίας βρίσκεται κυρίως στον αποκλεισμό του ελληνικού δημοσίου από οτιδήποτε αφορά στο ανοιχτό λογισμικό και τις όποιες μελλοντικές του εξελίξεις. Πρόκειται περισσότερο για digital mapping και λιγότερο για αγορά και χρήματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ποσά είναι ευκαταφρόνητα.