Για την επίσκεψη Gates στην Αθήνα

gatesΠερισσότεροι από 2000 προσκεκλημένοι, στελέχη των εταιριών νέας τεχνολογίας στην πλειοψηφία τους παρευρέθησαν εχθές το μεσημέρι, στις δυο εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η Microsoft στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η μια υπό την αιγίδα του ΣΕΠΕ και η άλλη υπό την αιγίδα του ΣΕΒ. Ο Bill Gates πρόεδρος και ιδρυτής του κολοσσού της αγοράς λογισμικού Microsoft ανέπτυξε το όραμα του για το μέλλον της τεχνολογίας και της ζωής μας.
Ότι είναι σήμερα για τους πιστούς η κηδεία του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ήταν πιθανότατα χθες η ομιλία του Bill Gates, για τον κόσμο της πληροφορικής στην Ελλάδα . Λαϊκό προσκύνημα. Το σέτ στην αίθουσα Αλεξανδρα Τριάντη θύμιζε έντονα τις (θρυλικές κάποιες φορές) ομιλίες περί το μέλλον της πληροφορικής που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο internet και την τηλεόραση. Και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά αφού κεντρικός ομιλητής ήταν ένας εκ των σημαντικότερων πρωταγωνιστών της π[ληροφοριακής επανάστασης – αν οχι ο σημαντικότερος. Ένα μεγάλο λογότυπο της Microsoft και τρεις οθόνες προβολής αναμετέδιδαν ταυτόχρονα την ομιλία του ανθρώπου που άλλαξε το τοπίο στην αγορά υπολογιστών πριν τριάντα χρόνια, ανάμεσα τους. Αναπτύσσοντας το όραμα του ο Bill Gates προέβλεψε ότι στο άμεσο μέλλον θα γράφεται λογισμικό που θα μπορεί να λειτουργήσει σε πολλές συσκευές ταυτόχρονα, όπως κινητά τηλέφωνα, PDAs, υπολογιστές και τηλεοράσεις. Προέβλεψε ακόμα ότι καθώς θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η ευρυζωνικότητα, το internet θα «καταπιεί» τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης, όπως είναι η τηλεόραση δημιουργώντας νέες δυνατότητες, τόσο για τις εταιρίες πληροφορικής, όσο και για όλους όσους εμπλέκονται στην παραγωγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Και μιας δεν θα δρουν ανασταλτικά, ούτε η αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων, ούτε η πρόσβαση σε αυτά, το μόνο που πρέπει να αναπτυχθεί είναι το φιλικό interface – οι τρόποι διάδρασης δηλαδή των ανθρώπων με το περιεχόμενο αυτό.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο Gates θεωρεί πως οι φωνητικές εντολές στα έξυπνα τηλέφωνα θα αναπτυχθούν περαιτέρω ενώ το πληκτρολόγιο θα χάσει κάτι από την σημερινή αξία του μπροστά στους νέους τρόπους διεπαφής που αναπτύσσονται σήμερα. Εις απόδειξή των λεγομένων του προηγήθηκαν δυο ολιγόλεπτα βίντεο για το mobile computing και τις εφαρμογές του εντυπωσιακού microsoft surface στην βιομηχανία. Ο Gates παρουσίασε και ζωντανά τις δυνατότητες του surface ενός κανονικού τραπεζιού με multitouch δυνατότητες, όπου μπορούν δηλαδή οι χρήστες του να χειρίζονται τα αρχεία ενός υπολογιστή με τα χέρια τους σαν να ήταν φυσικά αντικείμενα, είτε πρόκειται για φωτογραφίες, είτε για βίντεο, είτε για απλά έγγραφα. Λίγο αργότερα στην διπλανή αίθουσα, όπου πραγματοποιούνταν η εκδήλωση του ΣΕΒ με τίτλο «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στο σύγχρονο κόσμο», ο Bill Gates ολοκλήρωσε την φαντασίωση του για το μέλλον σημειώνοντας πως σε δέκα χρόνια η ανάγνωση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα εγκαταλείψουμε το χαρτί και θα τα έχουμε όλα στην οθόνη». Επίσης επισήμανε ότι η βίντεο-συνδιάσκεψη θα αποτελεί μια απλή καθημερινή λειτουργία. Εκτίμησε ακόμη ότι η Microsoft θα συνεχίσει να ηγείται της αγοράς λογισμικού τα επόμενα χρόνια, με τις εκδόσεις των windows που ετοιμάζει ενώ μια σειρά απο εταιρίες δορυφόροι θα εξακολουθήσουν να φτιάχνουν εφαρμογές για το λειτουργικό της σύστημα, ωθώντας την καινοτομία.
Νωρίτερα το πρωί, παρόλο που δεν ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ο Bill Gates συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος τον συνόδευσε στα εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας της εταιρίας στη Βασιλίσσης Σοφίας, ένα από τα αντισταθμιστικά οφέλη που προβλέπονται στην συμφωνία που υπέγραψε το 2006, ο υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Επί σκηνής ο Bill Gates έμοιαζε να είναι ο εύθραυστος, αλλά πανέξυπνος nerd που ο καθένας φαντάζεται. Στεκόταν σχετικά αδέξια πάνω στη σκηνή και δεν έχανε ευκαιρία να αυτοσαρκασθεί. Ετσι ξεκινησε την ομιλία του με την προβολής ενος βίντεο για το πως θα ειναι η τελευταία του ημέρα στη δουλειά (η οποία έρχεται το καλοκαίρι). Απο το βίντεο παρελαύνουν ο Obama, η Χίλαρυ Κλίντον, ο Αλ Γκόρ, ο Μπόνο και άλλοι που ο ένας πίσω απο τον άλο τον απορίπτουν για τις δουλειές που κάνουν. Ενώ συνέβαιναν αυτά, έξω από το Μέγαρο Μουσικής μέλη των οργανώσεων ελεύθερου λογισμικού Ανοικτού πηγαίου κώδικα μοίρασαν προκηρύξεις ενάντια στην υπογραφή της συμφωνίας του Ελληνικού δημοσίου με την Microsoft.


Οι σημειώσεις του live (περίπου) blogging που έκανα το πρωί σήμερα απο την εκδήλωση

Update 15:35 Μόλις τελείωσε η ομιλία του Gates. Αν πρέπει να συνοψίσω θα έλεγα οτι η Microsoft βλέπει στο μέλλον οτι θα συνεχίσει να ηγείται ενω μια σειρά απο εταιρίες δορυφόροι θα εξακολουθήσουν να φτιάχνουν εφαρμογές για το λογισμικό της. Βλέπει εναιαίο λογισμικό για όλες τις πιθανές συσκευές και θεωρεί οτι τώρα με το broadband θα μπούμε πραγματικά στην εποχή του λογισμικού. Θα γράψω περισσότερα λίγο αργότερα, μόλις μπορέσω να βάλω σε τάξη τις σημειώσεις μου.

Update 15:05 Το event ξεκίνησε με δυο βίντεο για τις δυνατότητες του mobile computing και του surface στους καταναλωτές και τη βιομηχανία. Αφού έπαιξαν και τα δυο σε επανάληψη λόγω καθυστέρησης, ο διευθύνων της Microsoft Hellas καλωσόρισε τον κόσμο και ιδιαίτερα τους υπουργούς (τον Δούκα κατάφερα να δώ μόνο) καθώς και τον ανταγωνισμό που (όντως) είναι παρών απόψε εδώ. Πολιτικού χαρακτήρα η ομιλία του συνόψισε τα ωφέλη απο την συμφωνία Δημοσίου και Microsoft. Λογικό σκέφτομαι αφού το ελληνικό δημόσιο είναι αναπόφευκτα ο μεγαλύτερος πελάτης της χώρας και τώρτα έχει προνομιακή συμφωνία μαζί του. Ο Bill Gates είναι ο εύθραυστος nerd που φαντάζεσθε – στ’αλήθεια. Στέκεται λίγο αδέξια το σέτ και -ευτυχώς- έχει χιούμορ και αυτοσαρκάζεται. Ετσι ξεκινησε με ένα βίντεο για το πως θα ειναι η τελευταία του ημέρα στη δουλειά (η οποία έρχεται το καλοκαίρι). Απο το βίντεο παρελαύνουν ο Obama, η Χίλαρυ Κλίντον, ο Αλ Γκόρ, ο Μπόνο και άλλοι που ο ένας πίσω απο τον άλο τον απορίπτουν για τις δουλειές που κάνουν. Η ομιλία μέχρι στιγμής κινείται σε δομικά ζητήματα όπως: Software κοινό για όλες τις συσκευές, είτε είναι τηλέφωνα, ή PDA, τηλεοράσεις, υπολογιστές κοκ. Σε αυτή τη λογική θα χρησιμοποιηθούν Natural interfaces όπως ομιλία στο τηλέφψνο κοκ. Στυνέχισε με επίδειξη του εντυπωσιακού microsoft surface. Σε λίγο η συνέχεια…

Είναι 14:10 και σε λίγο περιμένουμε να αρχίσει η ομιλία του προέδρου της Microsoft, Bill Gates με θέμα το Οραμα της Microsoft για το μέλλον. Πρώτες εντυπώσεις: Οτι θα είναι αύριο για τους πιστούς ορθοδόξους Χριστιανούς η κηδεία του Αρχιεπισκόπου, είναι σήμερα για τον κόσμο της πληροφορικής στην Ελλάδα αυτή η ομιλία. Ο Bill Gates, μας αρέσει δεν μας αρέσει είναι ο «Πάπας» του λογισμικού. Εξ’ού και το παρόν δίνει καθολικά ο χώρος των εταιριών πληροφορικής. Απο θεσμικούς παράγοντες (Ειδική Γραμματεία για την ΚτΠ) μέχρι bloggers ο κόσμο άρχισε να συνωστίζεται ήδη απο τις 12:30 προκειμένου να βρεί μια καλή θέση στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Το σέτ θυμίζει έντονα βεβαίως τις ομιλίες περί το μέλλον της πληροφορικής που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο internet και την τηλεόραση (όπως το mac expo για παράδειγμα;-) Στην keynote ομιλια του λοιπόν ο Bill Gates αναμένεται να αναπτύξει το όραμα του για το μέλλον των νέων τεχνολογιών και βεβαίως θα δώσει ιδιαιτερη έμφαση στις εφαρμογές του egoverment μιας και αυτό είναι που ενδιαφέρει περισσότερο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Σήμερα το πρωί, παρόλο που δεν ήταν προγραμματισμένο, οι άνθρωποι της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού σχεδιασμού του ΥΠΠΟ κατάφεραν οχι μόνο να κλείσουν ραντεβού με τον πρωθυπουργο, αλλά περαιτέρω να φέρουν τον Κώστα Καραμανλή στη Βασιλίσσης Σοφίας (και Χατζηκώστα), όπου μαζί με τον πρόεδρο της Microsoft εγακινίασαν το κέντρο καινοτομίας της εταιρίας. Σημαντική λεπτομέρεια: Περίμενα να βρώ παιδιά της hELLUG και των ομάδων υπέρ του Ανοικτού κώδικα και του ελεύθερου λογισμικού να είναι έξω απο την εκδήλωση και να διαμαρτύρονται ή να μοιράζουν προκηρύξεις και πράγματι ήταν. Δυο παιδιά φοβερά αμήχανα που φαίνεται πως χρειάζοται εντατικά σεμινάρια στην ΚΝΕ ή κάποια αντίστοιχη οργάνωση. Χρειάζεται περισσότερο πάθος παιδιά. Είναι μοναδική ετυκαιρία η σημερινή ημέρα. Κατά τα λοιπά η αίθουσα είναι γεμάτη γιάπηδες (η χαρά τους πραγματικά) και νεαρούς Εληνες nerds που εμφανίζονραι δυναμικά πια στο προσκήνιο. Είναι άραγε οι δεύτεροι μετεξέλιξη των πρώτων; Αγνωστο. Αν ναι, σίγουρα αυτό είναι καλό.

7 comments

 1. Δύο σχόλια μια και δεν ήμουν στην εκδήλωση:

  «Αναπτύσσοντας το όραμα του ο Bill Gates προέβλεψε ότι στο άμεσο μέλλον θα γράφεται λογισμικό που θα μπορεί να λειτουργήσει σε πολλές συσκευές ταυτόχρονα, όπως κινητά τηλέφωνα, PDAs, υπολογιστές και τηλεοράσεις.»

  Γίνεται ήδη από χρόνια.

  «Προέβλεψε ακόμα ότι καθώς θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η ευρυζωνικότητα, το internet θα “καταπιεί” τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης, όπως είναι η τηλεόραση δημιουργώντας νέες δυνατότητες, τόσο για τις εταιρίες πληροφορικής, όσο και για όλους όσους εμπλέκονται στην παραγωγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.»

  Όποιος έχει διαβάσει το «Πασίφικα» του Νόρμαν Σπίνραντ (among others) ξέρει πως αυτά έχουν προβλεφθεί 10ετίες πριν.

  Και:

  «Δυο παιδιά φοβερά αμήχανα που φαίνεται πως χρειάζοται εντατικά σεμινάρια στην ΚΝΕ ή κάποια αντίστοιχη οργάνωση. Χρειάζεται περισσότερο πάθος παιδιά. Είναι μοναδική ετυκαιρία η σημερινή ημέρα.»

  Απόλυτα σωστό σχόλιο.

  «Κατά τα λοιπά η αίθουσα είναι γεμάτη γιάπηδες (η χαρά τους πραγματικά) και νεαρούς Εληνες nerds που εμφανίζονραι δυναμικά πια στο προσκήνιο. Είναι άραγε οι δεύτεροι μετεξέλιξη των πρώτων; Αγνωστο. Αν ναι, σίγουρα αυτό είναι καλό.»

  Μου θυμίζεις ένα παλιό job interview, όπου η απαίτηση για το dress-code σε πολυεθνική όπου μου αναλύθηκε το εξής: «Πιστεύω πως στο μέλλον αυτός που δίνει λύσεις θα μπορεί να φοράει σκουλαρίκι και να έχει πράσινα μαλλιά. Σήμερα δεν είναι αυτή η μέρα.»

 2. Εχεις δίκιο. Μπαγιάτικα αναμασήματα ήταν όλη η φάση. Ισως είχε ενδιαφέρον για developers που δουλεύουν με εργαλεία Microsoft. Μεγάλο κομμάτι αφορούσε το Oslo που θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 31 Ιαν.

 3. «Μπαγιάτικα αναμασήματα ήταν όλη η φάση.»

  Για αυτό δεν είμαι τόσο σίγουρος (ή τέλος πάνων νομίζω πάντα αδικούμε τον Gates στις παρουσιάσεις του). Π.χ. ο Al Bore κάνει παντού την ίδια ομιλία και κανείς δεν σκέφτεται πως επαναλλαβάνει αυτά που έχει ήδη πει, ή αυτά που έχουν πει άλλοι.

 4. Κοίτα με δεδομένο οτι το surface είναι ήδη γνωστό και πως δεν αξιοποιεί και με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες ενος multitouch συστήματος, όπως λένε διάφοροι φίλοι προγραμματιστές, ακούμε για φωνητική τεχνολογία, ανάπτυξη του mobile computing και εφαρμογές νέων λύσεων στην βιομηχανία ήδη απο την εποχή του Δερτούζου. Μπορεί να κατάλαβα λάθος όμως. Αν κάποιος έχει αντίθετη άποψη ας με φωτίσει, παρακαλώ

 5. Διαβάζοντας πάντως nylon και vrypan αντιλαμβάνομαι οτι και αυτοί μέτριο θεώρησαν το event. Θα συμφωνήσω με τον vrypan για το surface (και θα διαφωνήσω βεβαίως με τον Νίκο Δρανδάκη) αλλά θα συμφωνήσω με τον δεύτερο απολύτως για το στήσιμο της ομιλίας, το ανέμπνευστο της πόλης οργάνωσης και βεβαίως τα σχόλια του για την έλειψη πρωτοτυπίας στο λογισμικό. Οπως ξέρετε developer δεν είμαι αλλά πέντε πράγματα τα καταλαβαίνουμε όλοι πλέον. Παρεμπιπτόντως live blogging μπορούσε να γίνει oχι απο τα έξι κομμένα δίκτυα (Megaron 1-6) αλλά απο το 7ο του ΟΜΜΑ που ήταν ανοιχτό. Ισως βοήθησε οτι κατέβηκα στην εδκήλωση με mac ;-)Οχι οτι χάσατε τίποτα αλλά εκ των υστέρων νομίζω πως αν ήμουν σίγουρος για αυτό θα επιχειρούσα να κάνω live stream απο εκεί. Στην επόμενη εκδήλωση…

 6. Δε θα διαφωνήσω με το σχόλιο περί σεμιναρίων για ακτιβισμό, και την σημασία της ευκαιρίας για προβολή των θέσεων της κοινότητας. Ήταν όντως ανοργάνωτη η παρουσία έξω από το Μέγαρο, κυρίως λόγω ατολμίας και έλλειψης εμπειρίας (not to mention the hundreds of nervous cops and cameras), αλλά τελικά τα παιδιά μας ξελάσπωσαν και τα φυλλάδια δόθηκαν. Το βασικό ήταν ότι, έστω και μιά χούφτα άνθρωποι χωρίς υλικό ήμασταν εκεί, και πολύς κόσμος το περίμενε αυτό και χάρηκε. Όσο για τα σεμινάρια, από την Greenpeace μάλλον πρέπει να πάρουμε μαθήματα κι όχι από την ΚΝΕ. Οι παλαιάς κοπής ακτιβισμοί για περίπλοκα ζητήματα δεν πετυχαίνουν πολλά και αποξενώνουν την κοινή γνώμη.

 7. Εντάξει Αστέρη μην το παίρνεις προσωπικά, εγώ έκανα απλώς μια «δημοσιογραφικού τύπου» παρατήρηση. Αν πράγματι είναι κίνημα το Ανοικτό λογισμικό (που πιστεύω οτι πράγματι είναι) τότε θα βρεί και τα μέσα να εκφραστεί. Greenpeace? Greenpeace!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s