internet 2008

webTo 2007 ήταν για το Διαδίκτυο η εποχή του facebook. Μπορεί το youtube να εδραίωσε την επιτυχία του, το Myspace και τα κοινωνικά δίκτυα να εμβάθυναν τη σχέση με τους χρήστες τους, όμως η χρονιά αναμφίβολα σημαδεύτηκε από την απόπειρα του δικτύου των αποφοίτων των κολεγίων να μπει δυναμικά στο παιχνίδι της online διαφήμισης. Κορυφαία στιγμή η αναγγελία του εμπορικού προγράμματος της εταιρείας και η εξαγορά μόλις του 1,6% των μετοχών της προς 240 εκατομμύρια δολάρια από τη Microsoft. Το internet σήμερα παραμένει στον αστερισμό των startup εταιρειών που φιλοδοξούν να προσελκύσουν επενδυτές και αυτό κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι και το 2008 θα είναι χρονιά του Web 2.0 ασχέτως του αν είναι μια παραγεμισμένη από φιλοδοξίες φούσκα ή όχι. Στο τελείωμα του 2007 επενδυτές, δημοσιογράφοι και αναλυτές αναζητούν την επόμενη επιτυχία προσπαθώντας να προβλέψουν τις διαθέσεις των χρηστών. Το περιοδικό ευαγγέλιο των νέων τεχνολογιών Wired, η εφημερίδα Guardian και μια σειρά από τεχνολογικά blogs τζογάρουν προβλέποντας την επόμενη χρυσή δεκάδα, ακόμα κι αν το internet μας έχει δείξει έως σήμερα ότι οι χρήστες του κινούνται με απρόβλεπτο τρόπο και ότι η επιτυχία διαρκεί λίγο τις περισσότερες φορές. Σας παρουσιάζουμε παρακάτω μια μικρή επιλογή:
(Αργοπορημένα έστω σας μεταφέρω μια μικρή προβλεψη για το web κατά το 2008, όπως το συνέθεσα απο διάφορες πηγές. Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 29 Δεκ.)

1. Bit Torrent: Νέος ρόλος για το πειρατικό

Ως πρωτόκολλο peer to peer το Bit Torrent ήταν ιδανικό για κυβερνοπειρατές και όσους ήθελαν να μοιραστούν δωρεάν αρχεία μέσω του internet (ταινίες, μουσική κ.ο.κ.). Λίγο το κυνήγι των εταιρειών όμως, λίγο το γεγονός ότι δεν ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρο, το δίκτυο πήρε μια στροφή στα τέλη του 2007 που θα του προσδώσει διαφορετικό χαρακτήρα το 2008. Η τεχνολογία P2P είναι ιδανική αν θέλεις να μοιραστείς αρχεία μεγάλου μεγέθους και αυτό είναι κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει κατασκευαστές και παρόχους λογισμικού καθώς και Μέσα Ενημέρωσης. Καθώς αυξάνονται οι εφαρμογές που χρειάζεται να τρέχουν πολλοί εργαζόμενοι μαζί και καθώς ήδη αρκετοί χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να διανείμουν τηλεοπτικό περιεχόμενο, όλα δείχνουν ότι σύντομα πολλοί θα προτιμούμε να δούμε το αγαπημένο μας σίριαλ έτσι, παρά στημένοι μπροστά στο χαζοκούτι στις 8.45 ακριβώς.

2. Dash: Μήπως φτιάχτηκε για την Αθήνα

Αν αυτό δεν είναι το απόλυτο δίκτυο για πόλεις όπως η Αθήνα, τότε απόλυτο δίκτυο δεν υπάρχει. Η ιδέα είναι απλή: Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείτε μια GPS συσκευή στο αυτοκίνητό σας, η οποία σας καθοδηγεί στο να χαράξετε τη συντομότερη διαδρομή. Εσείς δεν μπορείτε να της πείτε τίποτα – απλώς την υπακούτε παθητικά ή την κλείνετε. Το Dash είναι πολύ πιο εξελιγμένο από αυτό. Οταν ένας χρήστης του Dash κινείται με 10 χλμ./ώρα κολλημένος στην κίνηση, στέλνει ένα σήμα στο δορυφόρο, ο οποίος ειδοποιεί τους υπόλοιπους χρήστες να αποφύγουν τη συγκεκριμένη διαδρομή. Πρόκειται για το μέλλον της αυτοκίνησης (όσο τουλάχιστον έχει απομείνει)

3. Fon: Internet για όλους, παντού

Είναι από αυτά που ακούς και καταλαβαίνεις ότι όσο και να προσπαθήσουν κρατικοί και θεσμικοί φορείς θα μένουν πάντα πιο πίσω από τη δημιουργικότητα και την επινοητικότητα των χρηστών. Το Fon είναι ένα ισπανικό δίκτυο που επιτρέπει στους χρήστες του να μοιράζονται την ασύρματη σύνδεσή τους με τους υπόλοιπους χρήστες οπουδήποτε στον κόσμο. Δίνεις wifi σύνδεση σε όποιον τη χρειάζεται και παίρνεις αντιστοίχως σύνδεση από όποιον μπορεί να σου δώσει οπουδήποτε κι αν βρεθείς στον κόσμο. Ούτε να πληρώσεις κάρτες στα αεροδρόμια ούτε internet καφέ ούτε τίποτα από όλα αυτά πλέον. Με 600.000 χρήστες ήδη, αυτή η ιδέα ότι η πρόσβαση πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό (κάτι σαν το νερό ας πούμε) αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Κοινοκτημοσύνη Τώρα!

4. Linked In: Μείνε στο παιχνίδι

Ενα δίκτυο που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ίσως δει το αστέρι του να λάμπει φέτος. Τα μέλη του έχουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Συνδέονται με παλιότερους φίλους και συνεργάτες και ανταλλάσσουν πληροφορίες για τη βιομηχανία, την αγορά ή το επάγγελμα που τους ενδιαφέρει. Δημιουργούν έτσι ανεπίσημα δίκτυα επαγγελματικής υποστήριξης, ενώ ειδικοί δεν διστάζουν να δώσουν δωρεάν και πιο εξειδικευμένες συμβουλές όπου αυτό απαιτείται. Μία από τις υπηρεσίες του σας επιτρέπει να ανακαλύπτετε συνδέσμους με εταιρείες μέσω του δικτύου, ενώ διαβάζετε ένα άρθρο για αυτές σε ένα εξειδικευμένο έντυπο, όπως για παράδειγμα το οικονομικό Business week. Αγνωστο αν ενδείκνυται για Ελληνες χρήστες ακόμα ή όχι (σίγουρα ενδείκνυται για όσους στοχεύουν σε διεθνή καριέρα) δείχνει να είναι το μέλλον στο επαγγελματικό social networking.

5. Powerset: Το λογικό Google;

Φυσικά κανείς δεν φαίνεται να απειλεί πραγματικά την πρωτοκαθεδρία του γίγαντα της αναζήτησης Google, όμως αν αυτό που ισχυρίζεται η Powerset αληθεύει, τότε ίσως τα επόμενα χρόνια να αρχίσει να τρίζει ο θρόνος του βασιλιά. Κάνοντας χρήση των ιδεών του Tim Berners Lee περί σημασιολογικού ιστού, όπου οι μηχανές θα καταλαβαίνουν λογικά νοήματα αντί για σύμβολα και θα επικοινωνούν μεταξύ τους και μαζί μας με φυσικό τρόπο, αυτή η εταιρεία παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή που επιχειρεί να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα. Ο χρήστης χρησιμοποιεί φυσική σύνταξη και η μηχανή καταλαβαίνει το πραγματικό νόημα των λέξεών του στις επιδείξεις που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα η εταιρεία. Η γλώσσα είναι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα στον προγραμματισμό. Αλλά βεβαίως κρατάμε μικρό καλάθι ακόμα.

6. Synclive: Το ζωντανό Myspace

Το MySpace είναι εκπληκτικό. Εδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες μουσικές μπάντες νεαρών να βγουν από τα στενά όρια του γκαράζ τους και να συναντήσουν κοινό, όμως είναι… κονσέρβα. Μέχρι σήμερα οι δυνατότητες ζωντανής μετάδοσης ήχου ή εικόνας ήταν περιορισμένες εξαιτίας της τεχνολογίας των δικτύων (χαμηλές ταχύτητες) και των servers. Σήμερα όλα αυτά έχουν αλλάξει και εφαρμογές όπως το Synclive αρχίζουν να παίρνουν τα πάνω τους. Ισως σε ένα χρόνο να έχουμε αλλάξει γνώμη για το τι σημαίνει «Ζωντανή εμφάνιση», αφού κι αυτό θα γίνεται ικανοποιητικά στο internet.

7. Etsy Το νόημα του ηλεκτρονικού εμπορίου

Εδώ αγοράζετε χειροποίητα αντικείμενα κι αυτό είναι όλο το νόημα. Δηλαδή, τι να το κάνεις το internet αν πρόκειται να αγοράσεις αγαθά που βρίσκεις και στη γειτονιά σου; Αν πρόκειται να βρεις όμως μοναδικά αντικείμενα, τότε ναι, μπορεί να ψάχνεις με τις ώρες. Οπως το Amazon έφερε επανάσταση στις online αγορές και το ebay στις δημοπρασίες καθιερώνοντάς τις ως κυρίαρχο τρόπο συναλλαγής online, το etsy ελπίζει να αντλήσει κέρδη από την προστιθέμενη αξία που διαθέτει η προσωποποίηση στο μαζικό internet. 60.000 πωλητές και περισσότεροι από 500.000 αγοραστές διακινούν καθημερινά αντικείμενα που δεν παράγονται με μαζικό τρόπο.

8. twitter: Η άνοδος του microblogging

Ως microblogging ορίζεται η αποστολή μαζικών sms (140 χαρακτήρων) σε μεγάλα γκρουπ αποδεκτών από το internet. Ολα γίνονται για τη λεπτομέρεια και την αμεσότητα και καθώς φαίνεται η ιδέα δουλεύει. Από τα mail και τα blogs θα μάθετε τις χοντρές γραμμές στις ιστορίες των οικείων σας. Από το twitter θα μπείτε στην καθημερινότητά τους. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι το twitter κατά το 2007 χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε περιοχές σκληρής λογοκρισίας όπως η Βιρμανία, όπου και ήταν η μοναδική πηγή ειδήσεων, σε κάποιες περιπτώσεις.

9. Moshimonsters – Το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για παιδιά

Είναι ένας σκληρός και επικίνδυνος κόσμος εκεί έξω για τα παιδιά, ιδιαίτερα για όσα μεγαλώνουν σε μεγαλουπόλεις. Και είναι ένας εξίσου επικίνδυνος κόσμος μέσα στα καλώδια που μας κάνει να κρατάμε τα παιδιά όσο πιο μακριά γίνεται από αυτόν φοβούμενοι ποιον ή τι μπορεί να συναντήσουν. Εντούτοις είναι παράλογη αυτή η στάση. Δεν γίνεται να βουτάμε κάθε μέρα όλο και περισσότερο στα δίκτυα -αφού εκεί είναι το μέλλον- και να κρατάμε τα παιδιά μας εκτός. Το moshimonsters είναι ένα κοινωνικό δίκτυο για λιλιπούτειους χρήστες -ηλικίας 7 έως 12 ετών- κάτι ανάμεσα σε tamagochi και facebook σύμφωνα με το διάσημο τεχνολογικό blog Techcrunch. Τα παιδιά υιοθετούν τερατάκια που λύνουν διάφορα λογικά παζλ και επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά περιορισμένα και ελεγχόμενα.

10. Ustream – Live αναμετάδοση από το δωμάτιό σου

Στο Ustream εκπέμπεις εσύ κι αυτό κάνει ακόμα και το youtube να φαίνεται παρωχημένο. Μια web κάμερα, καλή σύνδεση ADSL και βγαίνεις στον αέρα ζωντανά. Τρέμε τηλεόραση

Advertisements
 1. Ωραίο και συμπυκνωμέονο post!

  Μια υποσημείωση. Το δίκτυο FON για να μοιράζεσαι wifi υπάρχει και στην Αγγλία, απ’ όσο ξέρω μέσω της BT (αντίστοιχος ΟΤΕ).

 2. Εώ δεν υπάρχει Γκρινιάρη εξ’όσων γνωρίζω, όπως και τόσες άλλες ωραίες ιδέες

  • adamo
  • 25 Ιανουαρίου 2008

  Κι όμως υπάρχει.

 3. cool !

 4. χμμμ… μου βάζεις ιδέες…

  πολύ καλό άρθρο, όπως πάντα.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: