Προσωπικό δεδομένο η IP

german Προσωπικό δεδομένο θεωρεί ο Γερμανός επίτροπος Peter Scharr, ο οποίος ηγείται της Ευρωπαικής επιτροπής προσωπικών δεδομένων, την IP διεύθυνση η οποία μάλιστα θα πρέπει να προστατεύεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της χθεσινής Washington Post. Η επιτροπή ετοιμάζει μια έκθεση προκειμένου να ελεγχθούν οι πρακτικές των μεγάλων μηχανών αναζήτησης Microsoft, Google και Yahoo. Απο την πλευρά της η Google αντιτείνει οτι η IP δεν δηλώνει τίποτα παραπάνω απο τοποθεσία, όμως ο Γερμανός επίτροπος απορίπτει το επιχείρημα επειδή, όπως λέει, οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου συνηθίζουν να συνδέονται σταθερά απο μια τοποθεσία, επομένως αυτό καθιστά την IP δηλωτική της ταυτότητας τους. Μένει να δούμε αν η Ευρωπαική Επιτροπή προτίθεται να λάβει περαιτέρω μέτρα προστασίας της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο βάσει αυτού του νέου πνεύματος δεδομένου οτι είναι περισσότερο απο βέβαιο οτι εταιρίες όπως η Google θα ισχυρισθούν οτι δεν μπορούν να παράσχουν καλής ποιότητας υπηρεσίες ή να ασφαλισουν την ανταλλαγή πληροφοριών στο διαδίκτυο χωρίς αυτά τα δεδομένα. Η Microsoft πάντως δια του εκπροσώπου της υπεραμύνθηκε της απόλυτης ανωνυμίας λέγοντας πως δεν έχει σημασία αν κρατάς δεδομένα για 12, 18 ή 24 μήνες. Υποστήριξε πως αυτή διασφαλίζεται με πολιτικές όπως το passport που χρησιμοποιεί η ίδια. Τώρα, απο προηγούμενο ρεπορτάζ θυμάμαι πως μικρότερες οργανώσεις προγραμματιστών ισχυρίζονται πως δεν χρειάζεται καθόλου η συγκράτηση δεδομένων για να παρέχει υπηρεσίες αναζήτησης οποιαδήποτε Google αλλά δεν γνωρίζω περισσότερα.

Advertisements
  • adamo
  • 23 Ιανουαρίου 2008

  «Τώρα, απο προηγούμενο ρεπορτάζ θυμάμαι πως μικρότερες οργανώσεις προγραμματιστών ισχυρίζονται πως δεν χρειάζεται καθόλου η συγκράτηση δεδομένων για να παρέχει υπηρεσίες αναζήτησης οποιαδήποτε Google αλλά δεν γνωρίζω περισσότερα.»

  Ανάλογα το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας αναζήτησης. Εάν δεν θέλεις να κάνει κανείς profiling, ώστε να μπορεί να σου δίνει personalized results, π.χ. όταν εγώ ψάχνω για «Αγγελόπουλος» να βγάζει την ΚΑΕ Ολυμπιακός και όταν εσύ ψάχνεις για το ίδιο να σου βγάζει για τον Μανώλη Αγγελόπουλο, τότε δεν χρειάζεται να κρατάει κανένα user generated datum, πέρα από την ίδια την ερώτηση. Εάν όμως αρχίζεις και φτιάχνεις κατηγορίες χρηστών, τότε πρέπει να κρατάς στοιχεία και για τον χρήστη που κάνει την ερώτηση, ώστε να προσαρμόζεις κατάλληλα τις επόμενες απαντησεις.

  Και επειδή «every software problem is solved by means of indirection», ότι αντικαταστήσει την ανάγκη αποθήκευσης IP address για την βελτίωση των αποτελεσμάτων, θα είναι περισσότερο efficient για τις εταιρίες, άρα χειρότερο για την επιθυμητή(;) ανωνυμία του χρήστη.

  Άλλωστε όπως έχει δείξει και η περίπτωση του AOL-data.tgz είναι δύσκολο να την πετύχει κανείς, ακόμα κι αν έχει προσπαθήσει αρκετά και ειλικρινά για αυτή.

 1. Όταν λέει η Google «δείχνει μόνο τοποθεσία» εννοεί το μέρος από εκεί που συνδέομαι,π.χ. σπίτι, δουλειά, ιντερνετ cafe;

  • Hide IP
  • 23 Ιανουαρίου 2008

  Εγώ μένω σε μια εστία με στατική διεύθυνση ΙΡ. Η διεύθυνση ΙΡ είναι καταχωρημένη με το όνομα του διευθυντή με διεύθυνση και τηλ. στις διάφορες online υπηρεσίες. Είμαι ο μοναδικός Έλληνας στην εστία. Ανα πάσα στιγμή όχι να με βρουν μπορούν αλλά και να με σκοτώσουν τρόπος του λέγειν. Σαφώς και είναι προσωπικό δεδομένο. Έχει δίκιο ο επίτροπος. Θα έπρεπε να υπάρχουν μάσκες και να είναι δυνατό μόνο σε υπηρεσίες δίωξης εγκλήματος να σε βρουν και μόνο αν έχεις κάνει κάτι.

 2. Πάντως το ίδιο το Google φάσκει και αντιφάσκει, γιατι στο Gmail λέει (http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=26903&topic=12787)

  Why don’t you reveal users’ IP addresses?

  Protecting our users’ privacy is something we take very seriously. Personal information, including someone’s exact location, can be gathered from someone’s IP address, so Gmail doesn’t reveal this information in outgoing mail headers. This prevents recipients from being able to track our users, or uncover what may be potentially sensitive personal information.

  Παραδέχεται δηλαδή πως με το IP δε μπορείς να βρεις μόνο το location, αλλά κι άλλα πράγματα για κάποιον..

  • adamo
  • 24 Ιανουαρίου 2008

  «Παραδέχεται δηλαδή πως με το IP δε μπορείς να βρεις μόνο το location, αλλά κι άλλα πράγματα για κάποιον..»

  Στην περίπτωση που έχεις π.χ. static IP και που ο ISP σου έχει προσωποποιήσει στο DNS το όνομα του μηχανήματος, π.χ να «φαίνεται» στον «έξω κόσμο» σαν tsimitakis.static.some.isp. τότε σκέψου πως σε συνδιασμό απλά με το http://www.whitepages.gr μπορεί να φτάσει αρκετά «κοντά».

  • Sotiris Tsimbonis
  • 24 Ιανουαρίου 2008

  Μα το ξέρω, γι’αυτο λέω ότι φάσκει και αντιφάσκει.. Ενω από το IP είναι προφανές να φτάσει αρκετά «κοντά» όπως λες κι εσύ, στον επίτροπο λεεί ότι «το IP δε δηλώνει τίποτα παραπάνω από την τοποθεσία»..
  Καλά κάνει ο επίτροπος και το απορίπτει, και θα έπρεπε να τους φέρει και την ίδια τους την πολιτική στο gmail σαν παράδειγμα..

 3. ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΡ ΣΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ?

 4. Λοιπόν εγώ νομίζω οτι πολύ – πολύ αργά τα πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν στη σωστή βάση. Αν δεν γίνουν οι σωστές ερωτήσεις δεν θα δωθούν ποτέ και οι σωστές απαντήσεις. Σαφέστατα είναι προσωπικό δεδομένο η IP, όπως είναι και η διεύθυνση του σπιτιού σου ή ο τηλεφωνικός σου αριθμός, ή ο αριθμπός της ταυτότητας σου (που θα έπρεπε κάποτε να καταργήσουμε παρεμπιπτόντως). Αυτή θα έπρεπε να είναι η βάση της συζήτησης. Θέλω να σας πώ οτι διάβασα δυο ειδήσεις αυτές τις ημέρες που με ανησύχησαν ιδιαίτερα. Η μια ήταν οι καταγγελίες του Σφακιανάκη στη βουλή για τις υποθέσεις παιδεραστίας, η άλλη μια καταγγελία στην Ελευθεροτυπία για περιπτώσεις βιομηχανικής κατασκοπείας μέσω υπολογιστών και βεβαίως οι συζητήσεις στο ΥΠΠΟ για τα πνευματικά δικαιώματα. Νομίζω πως ετοιμάζεται το έδαφος για μια -πιθανότατα νομοθετική – επιθεση στα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου

 5. Αν είναι static η IP σου , φυσικά και μπορεί να βρεί.
  Δίκιο έχει ο Γερμαναράς. ΠΡΕΠΕΙ να θεωρείται προσωπικό δεδομένο η IP…

  • STAIN
  • 25 Ιανουαρίου 2008

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ http://WWW.STAINWORDS.BLOGSPOT.COM

 6. Εγώ πάντως νομίζω οτι για πρώτη φορά τίθεται το θέμα στη σωστή του βάση. Η διεύθυνση, το τηλέφωνο και επομένως η IP σου είναι προσωπικά δεδομένα και ως τέτοια πρέπει να προστατεύονται. Θέλω να σας στρέψω την προσοχή σε κάτι ακόμα: Διάβασα αυτές τις ημέρες δυο τρείς ειδήσεις που με ανησύχησαν ιδιαίτερα. Η μια ήταν οι δηλώσεις Σφακιανάκη στην Βουλή για την παιδεραστία, η άλλη μια έκθεση για την βιομηχανική κατασκοπεία στην Ελλάδα μέσω internet και η τρίτη αφορά βεβαίως τη σύσκεψη στο ΥΠΠΟ για τα πνευματικά δικαιώματα. Επιπλέον άκουσα οτι το υπουργείο υγείας ετοιμάζει δυο νομοσχέδια με διατάξεις σχετικές με το διαδίκτυο. Νομίζω οτι θα βρεθούμε μπροστά σε μια συντονισμένη απόπειρα ελέγχου του διαδικτύου απο το κράτος τον επόμενο καιρό

 7. Εγώ θα παρομοίαζα την IP address με τις πινακίδες του αυτοκινήτου:

  -οτιδήποτε και να γίνει, είναι το αναγνωριστικό σου ‘στον έξω κόσμο’

  -μπορείς να βρείς τα πάντα σχετικά με αυτή την πινακίδα-IP address (τοποθεσία, ιδιοκτήτης, έχει ταξιδέψει (τι έχει επισκεφθεί)

  -δεν είναι καθαρά δικό σου αναγνωριστικό, αλλά όλων όσων χρησιμοποιούν την σύνδεση

  καθώς και άλλα..

  Δεν μπορούμε φυσικά να κρύψουμε τις πινακίδες του αυτοκινήτου, αλλά δεν χρειάζονται κιόλας. Δεν μπορεί ο καθένας που βλέπει τον αριθμό σου να δεί ποιος είσαι,

  που μένεις, κλπ.

  Με την IP address, η xyz Google ξέρει αμέσως που μένεις, καθώς και μερικά άλλα. Συνεπώς, χρειάζεται μια προστασία.
  Και, από τη στιγμή που για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να ‘κρυφτούν’ αυτές οι πληροφορίες, το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι να μην επιτραπεί στην google να τις κάνει ότι θέλει.

  Συμπέρασμα μετά απο αυτή τη μεγάλη, ανεπιτυχής και χαζή παρομοίωση:

  Συμφώνο με τον γερμανό! Να συνεχίσουν την ‘αντίσταση’, γιατί η Google πλέον έχει γίνει ανεξέλεγκτη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: