Για την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και όσους άλλους αφορά

τα νεαΟι σημερινές αντιδράσεις της εφημερίδας ΤΑΝΕΑ αποτελούν παραφωνία στην χθεσινή πρώτη ανοιχτή, συλλογική, διαδικτυακή συνέντευξη Τσίπρα, η οποία έτυχε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πολύ θετικής αποδοχής. Στο ρεπορτάζ της σελίδας 10 (Έριξε γέφυρα στον Περισσό), αναπαράγονται μεν οι απαντήσεις Τσίπρα, αλλά δεν αναφέρεται λέξη ούτε για τους φορείς της συνέντευξης, ούτε για την μέθοδο με την οποία υλοποιήθηκε. Στο δεύτερο κείμενο της σελίδας (Ο Αλέξης… κρύφτηκε πίσω από τις λέξεις) υπονοείται ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από την επιλογή των 15 ερωτήσεων. Γίνεται διεξοδική αναφορά σε ερωτήσεις που δεν μπήκαν και παρουσιάζονται οι τελικές 15 ως «ανώδυνες». Αποκρύπτεται βέβαια ότι οι ερωτήσεις επελέγησαν από τα μπλόγκς που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία δημοκρατικά με διαδικασίες που ήταν δημόσιες και διαφανείς καθ’όλη την διάρκεια της προετοιμασίας της συνέντευξης. Αποκρύπτεται επίσης ότι επιλέγηκαν ανάμεσα σε 170 ερωτήσεις για μια ζωντανή συνέντευξη – άρα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να ερωτηθεί για όλες. Καταυτόν τον τρόπο απαξιώνεται η πρώτη αυτοοργανωμένη, πραγματικά ακηδεμόνευτη πολιτικά ή δημοσιογραφικά πράξη δημόσιας επικοινωνίας με ένα πολιτικό πρόσωπο που γίνεται στο ελληνικό διαδίκτυο. Στο τρίτο κείμενο της σελίδας (Αντιδράσεις στην μπλογκόσφαιρα), αναπαράγονται οι διαφωνίες κάποιων μπλόγκερ χωρίς να παρουσιάζεται η άλλη άποψη παρόλο που έγινε έντονη συζήτηση στα μπλόγκ μας γύρω από το θέμα και πάρα πολλοί καταλήξαμε σε μια άλλη άποψη από αυτήν που παρουσιάζουν ΤΑ ΝΕΑ, χάρη στην οποία πραγματοποιήθηκε και η συνέντευξη. Ως μπλόγκερ, αλλά και δημοσιογράφος (μιας και αυτή παραμένει η επαγγελματική μου ιδιότητα) αισθάνομαι θιγμένος από την παραβίαση ενος στοιχειώδους κώδικα δεοντολογίας, ηθικής και αντικειμενικής καταγραφής των γεγονότων, o οποίος θα επέβαλε μια άλλη στάση εκ μέρους της έγκριτης εφημερίδας. Εδώ στα blogs παρά την ανωνυμία και τον χαοτικό χαρακτήρα της επικοινωνίας έχουμε μόνοι μας, όλοι καταφέρει να φτιάξουμε περιβάλλοντα διαλόγου στα οποία επικρατεί ο πλουραλισμός των απόψεων και η ελευθερία του λόγου. Θα έπρεπε να γίνεται σεβαστός αυτός ο κώδικας απο όλους. Αν θέλετε για οποιοδήποτε λόγο να χτυπήσετε τον Τσίπρα ή τον Συνασπισμό, είναι δικαίωμα σας. ΟΧΙ όμως στην πλάτη μας και εις βάρος μας.
Σχετικά γράφει και το Arxediamedia εδώ

Κατα τα λοιπά σε λίγο τελειώνουμε και το μοντάζ, οπότε θα ρίξουμε την συνέντευξη στο Zoo καταρχήν και επειτα παντού. Μείνετε συντονισμένοι για την ανανέωση του πόστ αυτού.

Advertisements
 1. Από έναν νέο άνθρωπο με φιλοδοξίες, περίμενα μια πιό ξεχωριστή παρουσία..

 2. Συμφωνώ και προσυπογράφω…
  Κι έχω γράψει καιεγώ κάτι σχετικό

 3. Μην χολοσκάτε. Μιά χαρά πήγε το όλο εγχείρημα.

 4. προσυπογράφω με χέρια και πόδια. [Pangea]

 5. Αν τα παραδοσιακά ΜΜΕ αγκαλιάζανε το εγχείρημα θα το είχαν στραγγαλίσει.
  Καλύτερα λοιπόν που αντιδρούν έτσι και μας πεισμώνουν.

 6. Εσύ καλά κάνεις και δεν αναφέρεσαι στη δημοσιογράφο που έγραψε το συγκεκριμένο άρθρο. Όμως εμείς που δε δεσμευόμαστε από καμιά συναδελφική υποχρέωση, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις η ευθύνη είναι προσωπική. Είναι της Αριστοτελίας Πελώνη….

  Τέτοια άρθρα σε τέτοια «ανάλαφρα» ζητήμτα δεν βαραίνουν το σύνολο της εφημερίδας, ούτε σχετίζονται με τη γενική πολιτική γραμμή των ιδιοκτητών και της διεύθυνσης.

  Γι αυτό, μεταφέρω και ‘δω ένα σχόλιο που έκανα στου ΑΦΜ:

  «Αυτό είναι το κλασικό στιλ της Αριστοτελίας…

  Ανήκε στο είδος εκείνο που αναπαρήγαγε την πιο βρώμικη μορφή της κίτρινης δημοσιογραφίας την εποχή της ιδεολογικής σύγκρουσης για το βιβλίο ιστορίας.

  Για την Αριστοτελία η σύγκρουση ήταν μια ¨τραγωδία” που ξεκίνησε “όταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης, με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, κήρυξε… τζιχάντ εναντίον των συγγραφέων…” (Τα Νέα, 13/09/2007 )

  Τόσα είδε το κορίτσι τόσα κατάλαβε!!!

  Να σημειωθεί ότι το σύνολο της Αριστεράς – πλην του μεγαλύτερου μέρους του ΣΥΝ, του “Ιού” και λίγων ακόμα Λακεδαιμονίων- έκανε σφοδρή κριτική στους συγγραφείς.

  Για την αριστερή και προσφυγική κριτική που ασκήθηκε, δες:

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/10/06/6-10-2007/

  Μ-π

 7. Η δημιουργία εντυπώσεων χωρίς κάποια βάση (να δημιουργείς θέμα εκεί που δεν υπάρχει) δεν είναι κάτι καινούριο. Συμφωνώ ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα στα ΝΕΑ θα έπρεπε να αναφέρει την πηγή των ειδήσεων που αναπαρήγαγε-τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ποιος πήρε την πρωτοβουλία-αλλά για μένα το μεγάλο συν είναι ότι βγήκαν ειδήσεις από τη δημοσιογραφία των blogs και των πολιτών.

 8. Στη περίπτωσή μας το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νεα υπογράφεται από την κυρία Βούλα Κεχαγιά.
  Όπως για κάποια κείμενά τους οι δημοσιογράφοι οφείλουν να αισθάνονται υπερήφανοι, έτσι θα πρέπει και για τα υπόλοιπα να αναλαμβάνουν την όποια ευθύνη.

  Όπως και να ‘χει… πάντα τέτοια και καλύτερα.
  Αποστόλης

 9. Πάντως το ένα μέρος του δημοσιεύματος δεν υπογράφεται από κανέναν! Για αυτό δεν έχω βάλει εγώ το όνομα της δημοσιογράφου…

 10. To πιο ωραίο το διάβασα στον πιτσιρίκο:
  «Μια δημοσιογράφα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ενοχλήθηκε γιατί έγιναν μόνο 15 ερωτήσεις στον κ. Τσίπρα – από τις 170 που είχαν τεθεί από διάφορους μπλόγκερ. Χαρακτηρίζει μάλιστα «κομμένες» κάποιες ερωτήσεις και βρίσκει περισσότερο ενδιαφέρουσες τις ερωτήσεις κάποιων «μπλόγκερ που κόπηκαν». Αυτή θα του έκανε 1500 καυτές ερωτήσεις – μετά μάλιστα μπορεί να πήγαιναν και για ένα ποτάκι, και ό,τι ήθελε προκύψει. Στην εφημερίδα που εργάζεται η συγκεκριμένη δημοσιογράφα δεν κόβεται ποτέ τίποτα. Ούτε μια ερώτηση. Ούτε μια απάντηση. Ούτε ολόκληρες συνεντεύξεις κόβονται. Αλίμονο. Όξω ρε!»

 11. synxarhthria gia thn prwtoboylia poy phres , elpizw na yparksei synexeia kai apla mhn dineis shmasia se tetoioys dhmosiokafroys..

 12. μπράβο για την πρωτοβουλία, το δημοσίευμα των νέων το βρήκα πολύ άκυρο, (και παραπονιάρικο…)

 13. Παρακολούθησα τη συνέντευξη και συγχαίρω όλους όσου εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της.
  Τελικά ποιός είναι ο συνολικός αριθμός όσων είδαν τη συνέντευξη;

 14. Synea 500 άτομα κατά μέσο όρο είδαν την συνέντευξη, ίσως κάποια στιγμή να φτάσανε τα 600.
  Και σε αυτά δεν υπολογίζονται όσοι είχαν μόνο ήχο…
  Καθόλου άσχημα για μια συνέντευξη που δεν προβλήθηκε από τα ΜΜΕ

 15. Εγω ταπεινα προτείνω να μην ασχολείστε το τί γίνεται πέρα από τη δική σας δουλειά. Σημασία εχει ότι πήγε καλά. Τα υπόλοιπα ματθαιε ειναι περιττα και το ξέρεις και το ξέρω.

  • info
  • 11 Ιανουαρίου 2008
  • ZOE
  • 11 Ιανουαρίου 2008

  Syneas,
  μέχρι στιγμή την έχουν δει μισή, ολόκληρη, εν τρίτο, τρία τέταρτα κ.λπ. 11.000 στο διαδίκτυο.

  • bond
  • 12 Ιανουαρίου 2008

  Αγαπητέ κε Τσιμιτάκη,
  μπράβο καταρχήν για το εγχείρημα, αλλά πέρα απο την εκνευρισμένη και κάπως υπεροπτική στάση της δημοσιογράφου των ΝΕΩΝ θα μπορούσαμε να παραδεχτούμε ότι ήταν αναμενόμενο το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον των μπλόγκερς και πως η επιλογή 15 ερωτήσεων απο τις 170 ήταν φυσικό να μην καλύψει τους προβληματισμούς και τις απορίες που δημιουργήθηκαν.Γιατί λοιπόν δεν προγραμματίζετε μια ακόμη συνέντευξη με άλλες 30 ερωτήσεις απ΄αυτές που κατατέθηκαν μετά την πιθανότατη εκλογή του κου Τσίπρα ως προέδρου του ΣΥΝ και με δεδομένες τις νέες θέσεις που κατέθεσε ο ίδιος;
  Παράκληση:Πιό σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις.
  Τέλος όταν καλέσατε τον Αθήναιο να συμμετέχει γνωρίζατε ασφαλώς ότι είναι ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος των Φιλελεύθερων υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του κόμματος καί οχι δημοσιογράφος άρα θα είχε τις αναμενόμενες αντιδράσεις.
  Το οτι έχει μπλόγκ δεν νομίζω πως έχει τόση σημασία καθώς πιθανώς να έχει και ο κος Ρουσόπουλος ή ο κος Άδωνις Γεωργιάδης.Τί θα συνέβαινε νομίζατε αν καλούσατε τον κο Γεωργιάδη να ρωτήσει σε μια ανάλογη συνέντευξη την κα Παπαρήγα ας πούμε;Μήπως το λάθος ήταν δικό σας δίνοντας κάποιον ιδιαίτερο ρόλο σε κάποιον που η θέση του δεν του επιτρέπει την αντικειμενικότητα;

  • Anakiklosis
  • 16 Ιανουαρίου 2008

  Η πρωτοβουλία για την ηλεκτρονική συνέντευξη του Τσιπρα αποτελεί πράγματι μια εντυπωσικαή προτωβουλία.Απο εκει και πέρα ουδέν.Ακόμα και αν διαφωνούμε με το ύφος του κειμένου πρεπει να παραδεχθούμε οτι οι ερωτήσεις που έγιναν είναι οι πλέον εύπεπτες και σίγουρα θα μπορούσαν να επιλεγούν ακόμα πιο καίριες και σκληρές ερωτήσεις.Αν το νόημα είναι να βελτιωθεί η δημοσιογραφία μέσα απο τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτουμε ως απλοί πολίτες ας το κάνουμε σωστά.Απο εκεί και πέρα αν είναι να αναπαράγουμε σε ιντερνετική μορφή ότι θα βλέπαμε και σε μια κλασική συντευξη σε κάποιον δημοσιογραφο τηλεόρασης η τύπου τότε πιο το νόημα;Άσε που τα άλλα μέσα έχουν μεγαλύτερο κοινό και απήχηση και δεν απευθύνονται στη μικρή μερίδα που ασχολείται με το χώρο των Blog.Θα πείτε οτι άνετα η συνέντευξη αν χρειαστεί αναδημοσιεύεται αλλά δεν είανι εκει το θέμα.

  Άλλοστε μήπως ήδη ο Τσίπρας δεν επέλεξε γνωστό δημοσιογράφο για να δώσει τη πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη;εκτός αν παραπληροφορούμαι…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: