Κλείνουν οι ερωτήσεις για τον Αλέξη Τσιπρα

tsiprasΣε 20 τουλάχιστον μπλόγκ συγκεντρώνονται ερωτήσεις (τόσα έχω αντιληφθεί), η συζητιέται το θέμα της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα μέχρι στιγμής, ενώ και τα media ετοιμάζονται να γράψουν (την αρχή έκανε το Εθνος της 31ης Δεκεμβρίου). Από την Κουμουνδούρου με ρωτούσαν επίμονα σήμερα πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη προκειμένου να απαντήσουν στους δημοσιογράφους των εφημερίδων. Δεδομένου του ανοιχτού σχήματος της διαδικασίας και του γεγονότος ότι στην πραγματικότητα χτίζουμε ένα ad hoc, ημιερασιτεχνικό, αλλά ολοκληρωμένο ελπίζω Μέσο Ενημέρωσης (μέσα στο μεγαλύτερο Μέσο του internet) σε συμμετοχική και εθελοντική βάση, όπως φαντάζεσθε η απάντηση ήταν δύσκολη. Μετά από συνενόηση με τους τεχνικούς -κυρίως- κρίκους της αλυσίδας και με κίνδυνο να χάσουμε το Πολιτικόblog την ημέρα της συνέντευξης από τον χώρο του Radiobubble στον οποίο θα πραγματοποιηθεί (ο Αντρέας θα δουλεύει) αποφασίσαμε να ορίσουμε ως ημέρα της συνέντευξης την επόμενη Δευτέρα (7 Ιανουαρίου) και ως ώρα του live streaming μέσω των ustream και mogulus την 6ην απογευματινή (καλό το επίσημο ύφος; Σας άρεσε;). Ολες τις τεχνικές λεπτομέρειες (που έχουν ιδιαίτερη σημασία σε ένα εγχείρημα σαν αυτό) θα έχετε τη δυνατότητα να τις διαβάσετε στο metablogging αύριο ή μεθαύριο, οπότε λογικά θα είναι και τελείως ξεκάθαρη η εικόνα.

Αυτά που σαν συντονιστής του εγχειρήματος, γνωρίζω από το τεχνικό μέτωπο, είναι πως έγινε μια απόπειρα να εκπέμψουμε μέσω του δικτύου του ΕΜΠ, όμως αυτό θα δημιουργούσε στους χρήστες του media player προβλήματα, οπότε το απορρίψαμε (αν και όχι τελείως ακόμα). Πέραν του zoo.gr που θα τραβήξει και θα μοντάρει το υλικό στη συνέχεια (και ξαναευχαριστώ), μηχανήματα (κάμερες, φώτα, ήχο) μας προσφέρει η Smallplanet εταιρία παραγωγής της πολυβραβευμένης (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) εκπομπής ντοκιμαντέρ Εξάντας, την οποία σκηνοθετεί και παρουσιάζει στην ΝΕΤ, ο Γιώργος Αυγερόπουλος. Πιθανό είναι αύριο να προστεθεί άλλη μια μικρή -αλλά δυναμική και με εξίσου αξιόλογες δουλειές- εταιρία παραγωγής στο κομμάτι της λήψης και της απαραίτητης συμπίεσης του βίντεο για να έχουμε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά βέβαια αυτά θα τα διαβάσετε στο metablogging.

Πίσω στα της συνέντευξης: Παρακαλώ όλους όσους συνέλεξαν ερωτήσεις (και όσους θέλουν την τελευταία στιγμή να συμμετάσχουν) να τις αποστείλουν συγκεντρωμένες στα σχόλια αυτού του πόστ έως αύριο το βράδυ (Πέμπτη 3 Ιανουαρίου). Θα λάβετε και σχετικό email ή σχόλιο για αυτό σε λίγο. Μεθαύριο θα στείλω σε όσα μπλόγκ συμμετείχαν την πρόταση μου για το τελικό ερωτηματολόγιο με τη σχετική τεκμηρίωση βεβαίως (γιατί και πως) με στόχο να καταλήξουμε και να το δημοσιοποιήσουμε το Σάββατο. Πέραν αυτού του σημείου νομίζω πως πρέπει να συζητήσουμε ελάχιστες -μόνο πολύ σοβαρές- ενστάσεις που μπορεί να προκύψουν αλλά να ξέρετε οτι θα με βρείτε ιδιαιτέρως φειδωλό σε αντιπαραθέσεις και αλλαγές. Είναι βέβαιο οτι δεν θα ικανοποιηθούν απόλυτα όλοι, όμως όσοι συμμετάσχουμε θα προσπαθήσουμε πάρα πολύ να αποτυπώσουμε την καλύτερη δυνατή συνισταμένη όλων των ερωτήσεων – οι οποίες είναι ήδη πάρα πολλές. Σε κάθε περίπτωση θα μας κρίνετε – είναι βέβαιο.

Την Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης όσοι παρακολουθήσετε το stream θα μπορείτε να καταθέτετε επιτόπου στα σχόλια follow up ερωτήσεις, κάποιες από τις οποίες θα του μεταφέρουμε εκείνη τη στιγμή (όσες συμπληρώνουν την εικόνα). Οσοι δεν μπορέσετε να δείτε τη συνέντευξη καθόλου, μην ανησυχείτε θα την μοντάρουμε και θα την σηκώσουμε ταχύτατα στα youtube κλπ. Και μετά πιστεύω θα αρχίσουν οι σημαντικές συζητήσεις (τι είπε ο Τσίπρας, τι κάνουν τα Blogs κλπ κλπ – ξέρετε εσείς).

Μια σημείωση προς δημοσιογράφους: Κάποτε θα λέγαμε πως το επιβάλει ο κώδικας δεοντολογίας, όμως πάνω στο κουρέλι του τι να συζητήσουμε; Τώρα σας λέω πως τα Ελληνικά blogs απαρέγκλιτα τηρούν την «αναφορά στην πηγή» και σέβονται το δικαίωμα αυτό των πηγών τους. Οτι κάνουμε γύρω από τη συνέντευξη, το κάνουμε κάτω από άδεια cc (creative commons) η οποία επιτρέπει την αναπαραγωγή αλλά με υποχρεωτική αναφορά. Παρακαλώ σεβαστείτε το αφού πρόκειται για συλλογικό προϊόν χωρίς κάποιο ισχυρό trademark πίσω του. Είναι σημαντικό για όσους εθελοντικά συμμετέχουν. Και κάτι ακόμα (για το οποίο βεβαίως δεν έχετε καμία ευθύνη, όμως ελπίζω να πάρετε θέση). Ολα ανεξαιρέτως τα sites των Ελληνικών ΜΜΕ δεν χρησιμοποιούν links στα κείμενα που δημοσιεύουν στο internet. Αυτό στρέφεται κατά της ίδιας της φύσης του διαδικτύου και για αυτό είναι απαράδεκτο. Φωνάξτε κι εσείς στους εργοδότες μας μπας και το καταλάβουν κάποτε και αποφασίσουν να βοηθήσουν την ροή πληροφοριών ανοίγοντας την, αντί να την περιχαρακώνουν. Είναι λάθος. Αλλά για αυτό βεβαίως θα γράψω αναλυτικά αργότερα.

Είχα σκοπό να γράψω ένα πορτραίτο του Αλέξη Τσίπρα απόψε τον οποίο τυχαίνει να γνωρίζω από την εποχή που ηγούνταν του κινήματος των πρώτων μαζικών μαθητικών καταλήψεων, το 1990-91 δηλαδή. Δεν θα σας κουράσω άλλο, θα περιορισθώ σε δυο – τρία σημαντικά στοιχεία: Μετά το ’90, όπου ένα αναπάντεχο και ακηδεμόνευτο μαθητικό κίνημα τα έβαλε με την τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη – την πρώτη δεξιά κυβέρνηση στην αυγή της εποχής του «Τέλους των ιδεολογιών», της απόλυτης κυριαρχίας της μιας ιδεολογίας δηλαδή και την Αυγή της Νέας Τάξης πραγμάτων, ήταν οι μικροί μαθητές που σήκωσαν το βάροςτης αντιπαράθεσης και εξέφρασαν τους φόβους όλων μας. Ηγετική φυσιογνωμία παρέμεινε τόσο στην σχολή των Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ όπου φοίτησε (το φοιτητικό του σχήμα Εγκέλαδος κυριαρχούσε στην σχολή του), όσο και στα πλαίσια του ΣΥΝ, όπου παρέμεινε γραμματέας της νεολαίας του για τέσσερα περίπου χρόνια. Μετά το πέρασμα του στην κεντρική επιτροπή ασχολήθηκε με τα κινήματα και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην σύνδεση των ελληνικών κινημάτων με το διεθνές κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης από όπου και άντλησε σε μεγάλο βαθμό η σύγχρονη αριστερά ιδέες. Κορυφαία στιγμή η Γένοβα την οποία προσπάθησε να πάει, αλλά απελάθηκε μετά από μικρή σύγκρουση της ομάδας του με την Ιταλική αστυνομία. Παρόλο που χαρακτηρίζεται αγαπημένο παιδί των media, ο πολιτικός του δρόμος μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι. Συγκρούστηκε με τον Μιχάλη Παπαγιανάκη για την ηγεσία της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή πόλη», η οποία έδωσε στον ΣΥΝ το εντυπωσιακό 11% στη Αθήνα, ποσοστό που είχε να δει απο την εποχή της Δαμανάκη. Απο τότε δέχεται συνεχώς πυρά για το νεαρό της ηλικίας του, την απειρία του, ακόμα και η καλή εμφάνιση του σπιλώνεται με χαρακτηρισμούς, όπως lifestyle πολιτικός. Στην πραγματικότητα όλα αυτά τον αναγκάζουν να δίνει ακόμα περισσότερες μάχες τις οποίες μέχρι στιγμής κερδίζει. Πέραν του σοφού της επιλογής Αλαβάνου (το οποίο τεκμηριώνει θαυμάσια μια ανάλυση που βρήκα εδώ), μου φαίνεται προφανές πως το πολιτικό σύστημα τρέμει στην ιδέα οτι υπάρχουν ανεξέλεγκτες συνιστώσες η οποίες μπορεί να του καταφέρνουν ανατρεπτικά πλήγματα. Αν αυτό δεν είναι συντηρητισμός και οπισθοδρόμηση αναρωτιέμαι τι είναι. Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή που δεν ρισκάρει και δεν τολμά να ανανεωθεί; Προβλέψιμη υποθέτω και κατά συνέπεια κάπως λιγότερο δημοκρατική. Ωραίο κείμενο για τους τριαντάρηδες (που έρχονται στα πράγματα πια) θα βρείτε στο πολιτικοblog.
Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά

ΥΓ. Ο κατάλογος των blog που ασχολούνται με το θέμα (εν είδει credits):
Κοινωνικά Θέματα
pestaola
Ο τόπος των καταραμένων ταραχοποιών

syn12.pblogs.gr
exeisminima
Καβουράκι
Arxediamedia
Allufunmarx
histologion
Πόντος και Αριστερά
Greekalert
metablogging
Αθήναιου Βορβορυγμοί
Πολιτικόblog
Γ.Καρατσιουμπάνης
Sindelius
press.gr
oneiros.gr

Advertisements
 1. «Από την Κουμουνδούρου με ρωτούσαν επίμονα σήμερα πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη προκειμένου να απαντήσουν στους δημοσιογράφους των εφημερίδων.»

  από που κι ως που απαντά η Κουμουνδούρου στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για έναν *υποψήφιο*, ούτε καν εν ενεργεία, πρόεδρο; Εκτός αν στη συνέντευξη θα συμμετέχει και ο έτερος υποψήφιος.

  καλή χρονιά

  τριάντα

 2. Καλημέρα,
  μια ερώτηση για τη συνέντευξη:

  Ποια είναι η θέση του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά και του ΣΥΝ πάνω στο θέμα της οικονομικής συγκέντρωσης των ΜΜΕ; Ποιες είναι οι προτάσεις του για ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει πραγματική πολυφωνία και ενημέρωση ανεξάρτητη από οικονομικά συμφέροντα ;

  Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και καλό κουράγιο για τη συνέχεια…

 3. Ματθαίο, στέλνουμε στο blog σου τις ερωτήσεις που έχουμε συγκεντρώσει, πριν τη συν συνέντευξη; Ή τις υποβάλλουμε online την ώρα της συνέντευξης;

 4. Sorry, με κάλυψε το post. Στέλνω σύντομα τις ερωτήσεις που συγκεντρώθηκαν.

 5. Οι ερωτήσεις από το δικό μου blog είναι συνολικά εννέα (9) από τέσσερις (4) συμμετέχοντες στη συνέντευξη:

  Panadeli: 1) Ποια θέση θα ήθελε να έχει ο ΣΥΝ στο πολιτικό στερέωμα –α) αυτή που έχει σήμερα, δηλ. μια φωνή αντιπολίτευσης, ή β) έναν τρίτο πόλο εξουσίας;
  Στην περίπτωση που η απάντηση είναι το βήτα, πώς πιστεύει ότι θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί; Θα τον ενδιέφερε μια προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έστω και σε επίπεδο στρατηγικής μόνο, και, αν ναι, με ποιους όρους;
  2) Ποια, τελικά, είναι η θέση της Αριστεράς στην Ελλάδα σήμερα (εννοώ του ΣΥΝ βέβαια, γιατί του ΚΚΕ ξέρουμε καλά ποια είναι). Ποιον ακριβώς εκφράζει και τι ακριβώς προτείνει;
  3) Θα με ενδιέφερε μια τοποθέτηση τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο πάνω σε ζητήματα όπως η οικονομία, η ανάπτυξη (και η συνάφειά της με την περιβαλλοντική διαχείριση), η παιδεία κλπ.

  anisixos:
  Στην εποχη μας η πολιτικη και κυριως οι πολιτικοι εχουν απαξιωθει.Ακουγεται σκληροτατη κριτικη εναντιον οχι μονo μεμονωμενων περιπτωσεων, αλλα για το συνολο, με αποδοκιμαστικες ισοπεδωτικες εκφρασεις.Αυτο σε συνδυασμο με το οτι η αριστερη ιδεολογια εχει φθαρει, οτι η αριστερα εχει ενα παρελθον που τη βαραινει και εχει και σημερα πολλους επικριτες που θεωρουν οτι δεν εχει λογο υπαρξης.
  1) Αυτα λοιπον, πως τα αντιμετωπιζει στο μυαλο του ο κ. Τσιπρας; Τα περιεργαζεται; Ειναι ανασταλτικος παραγοντας γι’ αυτον; Του μειωνουν τα κινητρα του εστω και ασυνειδητα;
  2) Τι θα εκανε προκειμενου να αλλαξει τις συνειδησεις των ανθρωπων και των νεων ειδικοτερα για να μη σκεφτονται με αυτον τον τροπο; Τι θα εκανε προκειμενου να ενεργοποιησει τους νεους, να τους κανει να θελουν να ασχοληουν με τα κοινα και να μην απαξιωνουν τοσο τους πολιτικους;
  3) Απο την αλλη ασπαζεται τις αποψεις και τις κριτικες αυτες ακομα κι αν εχουν μια μεγαλη δοση υπερβολης και στρεφονται εναντιον του ιδιου, του κομματος του και αυτου που πρεσβευει;
  4) Επισης θα ηθελα να τον ρωτησω αν πιστευει οτι ολα στη ζωη ειναι πολιτικη; Αν ολες μας οι πραξεις ειναι πολιτικες και αν ολα μας τα προβληματα, επιδεχονται λυση σε πολιτικο επιπεδο.

  Τ. Τσαντήλας:
  Με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί, ο Αλέξης Τσίπρας το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και της παραπέρα ποθητής, σε όλους μας, ενότητας της Αριστεράς, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν και την στείρα αρνητική στάση του ΚΚΕ;

  Sindelius:
  Είναι γεγονός ότι η ανερχόμενη ριζοσπαστική αλλά και ανανεωτική Αριστερά έχει υστερήσει στην παρέμβασή της στα εργασιακά. Η μερική και προσωρινή (συμβάσεις) απασχόληση, οι ενοικιάσεις εργαζομένων, τα stages και κυρίως η αδήλωτη εργασία (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: 25% περίπου των εργαζομένων) δεν βρίσκουν αντιμέτωπη την Αριστερά σήμερα (δεδομένου ότι η ηγεσία του ΚΚΕ δεν είναι Αριστερά). Το ίδιο και οι εργασιακές συνθήκες και οι χαμηλοί μισθοί.
  Τι πρέπει/μπορεί να κάνει ο ΣΥΝασπισμός της Αριστεράς κ της Οικολογίας για να παρέμβει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ στους χώρους εργασίας τόσο σε συνδικαλιστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο θεσμών και νόμων;

 6. Ερωτήσεις για τον Τσίπρα (ελπίζω να μην έχει κλείσει η διαδικασία)

  1) Υπάρχει όραμα για αριστερά στην κυβέρνηση ή αρκεί ο αντιπολιτευτικός λόγος και ρόλος;

  2) Αν ναι στο παραπάνω, η αριστερά χρειάζεται δικό της κυβερνητικό πρόγραμμα ή αρκεί η «αντιπολίτευση» στο κυβερνητικό πρόγραμμα των εν δυνάμει συμμάχων (βλ. ΠΑΣΟΚ);

  3) Αν ναι στο παραπάνω, ποιές είναι οι διαδικασίες από τις οποίες θα προκύψει ένα τέτοιο κυβερνητικό πρόγραμμα;

  4) Επιγραμματικά τι θεωρεί ο Αλέξης Τσίπρας σαν βασικά σημεία ενός τέτοιου προγράμματος;

 7. Σου στέλνω τις ερωτήσεις που έφτασαν στην Pangea.

  Γιώργος Καρατσιουμπάνης

  Μια ερώτηση τοπικού ενδιαφέροντος (μιας και ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταγωγές από το Ν.Καβάλας)
  -Στο νομό Καβάλας τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τα “ευαίσθητα” θέματα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και της Νατοϊκής εγκατάστασης στο λιμάνι της Νέας Περάμου…ποια είναι η εναλλακτική ανάπτυξη που προτείνει για την περιφέρειa?

  Giwrgos
  1. Kyrie Tsipra,
  exontas sto myalo sas pws poloi anthrwpoi apo tin aristera kai eidika apo to komma sas exoun poylisei tis elpides toswn anthrwpwn mporeite na mas peite giati na pistepsoume esas pou se antithesi me tous proigoumenous den exete kai toses agwnistikes pergamines apo exories, fylakes, polytexneio kai den xerw ti allo
  Poio einai to neo poy fernete kai pisteyte pws mporei enas anthrwpos na allaxei ena komma, tin aristera, ton kosmo?
  Den thewreite me kapoio tropo thrasos na diekdikeite tin proedreia enos koinovouleytiko kommatos se toso neari ilikia?

  Lupus Cynodiktus
  1. κ. Τσίπρα
  Πριν από τις γιορτές, έγινε πολύς θόρυβος για το φτηνό πετραίλεο από την Βενεζουέλα. Αρχικά το θέμα έτεινε να παρουσιαστεί ως προσωπικό κατόρθωμα “ο Αλέξης Τσίπρας εξασφαλίζει πετραίλεο για τους φτωχούς” θα ήταν ο υποθετικός τίτλος.
  Τελικά πληροφορηθήκαμε τι ακριβώς συμβαίνει, δεν μάθαμε όμως τι απέγινε το πετρέλαιο…
  Μήπως υπερεκτιμάτε την δύναμη της επικοινωνίας και υποτιμάτε την νοημοσύνη μας με κάτι τέτοια, κ. Τσίπρα;
  Να υπενθυμίσω ότι έχουμε ανγάγκη από πολιτικούς, σόουμαν έχουμε άφθονους και δεν μας ωφέλησαν, μέχρι σήμερα.
  Είστε τελικά δημιούργημα των ΜΜΕ κ. Τσίπρα; (τα οποία επιχείρησαν να σας προβάλλουν σε ρόλο Ζορό) ή έχετε να προσφέρετε κάτι ουσιαστικότερο στην πολιτική από το νεαρό της ηλικίας σας; Και πως μπορούμε να το διαπιστώσουμε αυτό, αφού δεν σας γνωρίζουμε ως πολιτικό;
  Lupus Cynodiktus

  Παντελής Δαρδακάκος
  Αγαπητέ κύριε Τσίπρα,
  το κόμμα σας ο Σύριζα είναι προς τιμήν του το μόνο που συγκρούεται με την Εκκλησία με συνέπεια και μαχητικότητα ζητώντας σταθερά τον χωρισμό της από το Κράτος. Έχετε την πρόθεση εσείς προσωπικά να θέσετε το θέμα των ασύστολων οικονομικών παροχών του Κράτους προς το ιερατείο και την σκανδαλώδη νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή της Εκκλησίας που γιγαντώθηκε επί Σημίτη και Καραμανλή και να συνδέσετε μια πολιτική φορολόγησης της αστρονομικής της περιουσίας προς όφελος των λεηλατημένων ασφαλιστικών ταμείων; Σας θυμίζω και το πρόσφατο σκάνδαλο της ΝΔ που υπήγαγε το Ταμείο Κληρικών στο Δημόσιο, χαρίζοντας όμως την μεγάλη περιουσία του στην Αρχιεπισκοπή.

  Μαρίνος Βαβατσικλής
  1. Καλή χρονιά κ. Τσίπρα!
  Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τι πολιτικές θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που θα εκλεγείτε αρχηγός α)στον τομέα της ακρίβειας β)στην έτι περαιτέρω συσπείρωση των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που δεν βρίσκονται (ακόμα) στον ΣΥΡΙΖΑ και γ) στην πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ π.χ στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  Σας ευχαριστώ

  καπιταλιστικό κουμμούνι
  1. Κύριε Τσίπρα θα ήθελα να σας ρωτήσω τι πρωτοβουλίες θα πάρετε ως αρχηγός κόμματος σχετικά με το θέμα της πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

  Ρόκος Χ
  Κύριε Τσίπρα,
  προεκλογικά άκουσα τον κ.Αλαβάνο να διαμαρτύρεται για το μυθώδες ύψος των εξοπλισμών. Η πατρίδα μας είναι μαζί με τις ΗΠΑ η πρώτη παγκοσμίως σε ποσοστό δαπανών για το στρατό σέ βάρος των κοινωνικών παροχών. Προτίθεσθε να ασήσετε μεγαλύτερη πίεση στο ζήτημα αυτό γιατί μέχρι τώρα ο Σύριζα δεν το πάλαιψε όσο έπρεπε;

  XRHSTOS KONTOVAS
  Σε μια χώρα της οποίας το 90% και πλέον είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι και ούτε 1%
  άθεοι νομίζεις κ.Τσίπρα ότι έχει πιθανότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο
  ένα κόμμα που επιδεικτικά αρνείται την θρησκεία και να δώσει όρκο στη βουλή;

  Dimitris
  Κυριε Τσιπρα εγω διαφωνω με τον φιλο που λεει οτι ειναι προς τιμη του κομματος σας που συγκρουεται με την εκκλησια,γιατι η εννοια εκκλησια δεν περιλαμβανει μονο τους λειτουργους της (καθε αλλο).
  Και επιτελους ας δεχτουμε οτι η εκκλησια μπορει να ειναι και πηγη καλων.
  Δεν ξερω αλλη χωρα στον κοσμο που η Εκκλησια να λοιδωρειται και να απαξιωνεται με τον τροπο που συμβαινει στην Ελλαδα.
  Ο Αρης Βελουχιωτης ειχε πει οτι ακομα και να απαγορευσεις τη θρησκεια δια νομου ο καθε ανθρωπος θα προσευχηθει κατω απο την κουβερτα του.
  Εμενα προσωπικα ο διακαης ποθος ειναι να υπαρξει ενας πολιτικος ανδρας που θα ”τα κανει λιμπα” για το θεμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
  Ζουμε στην ωραιοτερη χωρα του πλανητη και εχουμε την χειροτερη πρωτευουσα του γαλαξια!
  Ευχαριστω!

  NIKOS
  1. Θα σήγουρα θα ακούσουμε -κάτι που έγνε πια κατεστημένο – η μήπως κάτι άλλο από εσένα? Αν η εναλλακτική πρόαση του ΣΥΝ ακουμπίσει το 2008 και όχι τη ξύλινη γλώσσα του ολου πολιτικού συστήματος που υπάρχει , τα όνειρα μας για καλλίτερο μέλλον έχουν προοπτικές.Είναι όμως έτσι?

  greekalert
  1. Εμείς θα ρωτήσουμε το αυτονόητο, επειδή στην Ελλάδα του 2008 τα αυτονόητα δεν είναι και τόσο αυτονόητα…
  Είναι Μουσουλμανική ή Τουρκική η μειονότητα της Θράκης;
  Η Μακεδονία είναι Ελληνική ή υπάρχει και άλλη “Μακεδονία”;
  Είναι κατεχόμενο από στρατό εισβολής ή όχι το έδαφος της Κύπρου;
  Υπάρχουν θέματα προς συζήτηση με τους “γείτονες” για το Αιγαίο; (δηλαδή κομμάτια υπο αμφισβήτηση για την κυριότητα τους) ή δεν υφίσταται κανένα θέμα;
  Δηλώσαμε εξ αρχής πως γνωρίζουμε πως οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι αυτονόητες…αλλά θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρχει το θάρρος να απαντηθούν χωρίς διπλωματικές απαντήσεις.
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  Γιώργος Αναστασόπουλος
  1. Κύριε Τσίπρα,
  πιστεύετε ότι είναι εύκολο να σας εμπιστευτούμε ως προοδευτικό άνθρωπο όταν:
  α) προέρχεστε από μια αντιδραστική υπερσυντηρητική οργάνωση (ΚΝΕ), η οποία υποστήριζε τα ολοκληρωτικά ανατολικά καθεστώτα και πίστευε ότι τα γκούλαγκ ήταν τόποι αναψυχής. Ανήκατε μάλιστα σε αυτή όταν ολόκληρος ο κόσμος γνώριζε για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν τα καθεστώτα του “υπαρκτού σοσιαλισμού”,
  β) είστε παιδί “του κομματικού σωλήνα”, δημιούργημα μιας κομματικής γραφειοκρατίας και όχι της κοινωνίας των πολιτών; Αλήθεια έχετε να προτείνετε κάτι ουσιαστικό για την εμπέδωση της άμεσης- γνήσιας δημοκρατίας, της αυτονομίας και αυτοθέσμισης των πολιτών, ή είστε άλλος ένας εκπρόσωπος της ελίτ των πολιτικών, της ολιγαρχίας που εμφανίζεται ως “αντιπροσωπευτική δημοκρατία”;

  • Νικος Μαλεας
  • 3 Ιανουαρίου 2008

  Κυριε Τσίπρα,

  προέρχομαι απο χώρο διαφορετικό απο αυτό του Συνασπισμου(συγκεκριμένα απο το χώρο της φιλελευθερης Δεξιας) ωστόσο βλέπω με θετικό μάτι ότι ένας νέος ανθρωπος χωρίς την κληρονομιά ενός βαρεος επωνυμου διεκδικεί την ηγεσία ενός κόμματος.

  η ερώτηση μου είναι η εξής:

  Πως οραματιζεστε το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας?(πχ αμιγώς φιλελευθερο, σοσιαλφιλελευθερο, κοινωνική οικονομια της αγοράς,σοσιαλδημοκρατια, δημοκρατικός σοσιαλισμός, κομμουνισμός)

  Αναφερετε μας σας παρακαλώ μερικές χώρες( εστω περιόδους) που εφάρμοσαν ενα οικονομικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό που οραματίζεστε.(πχ Θατσερική Αγγλία, Κούβα υπό τον Καστρο, Παπανδρεική πολιτική στην Ελλάδα, εκσυγχρονιστική Ελλάδα με Σημίτη κλπ)

 8. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: «Ποιες κινήσεις η προτάσεις του ΣΥΝ μπορούν να χαρακτηριστούν ως κινήσεις ή προτάσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Justelene, πρωτοετής φοιτήτρια

  • Aθήναιος
  • 3 Ιανουαρίου 2008

  “Από την Κουμουνδούρου με ρωτούσαν επίμονα σήμερα πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη προκειμένου να απαντήσουν στους δημοσιογράφους των εφημερίδων.”

  Δηλαδή διοργανώνεις την εκδήλωση για λογαριασμό του ΣΥΝ και έχουν προσκληθεί να την παρακολουθήσουν και οι δημοσιογράφοι στους οποίους αρνείται συνέντευξη;

 9. Η δική μου ερώτηση αφορά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

  • Πολυβώτης
  • 3 Ιανουαρίου 2008

  Κε Τσίπρα,

  Τυγχάνω αριστερός, αλλά όπως είχε πει ο Ζακ Σιράκ, οι αριστεροί «δεν έχουμε το προνόμιο της καρδιάς». Όταν μπαίνει κανείς στον παραγωγικό στίβο και βλέπει πώς λειτουργούν τα πράγματα γύρω του, μαθαίνει να εκτιμά περισσότερο, παραδείγματος χάριν, έναν συντηρητικό καθηγητή πανεπιστημίου που ιδρώνει στην έδρα και στην έρευνα και χάριν στο φιλότιμο του οποίου εξακολουθεί ένα σάπιο σύστημα να εκπαιδεύει, παρά έναν καθηγητή που έχει κάνει σημαία του τους αγώνες και έχει άποψη για όλα τα πανεπιστημιακά ζητήματα αλλά καμία συναίσθηση της δικής του μετριότητας (και άρα καμία διάθεση για υπέρβαση της γενικής μετριότητας). Πάνω σε αυτό, το ερώτημά μου σε τρία σκέλη:

  1) Συμμερίζεστε την παραπάνω αξιολογική (αναγκαστικά σχηματική) σύγκριση, ή έχετε σοβαρές ενστάσεις που τη σχετικοποιούν; Ειδικότερα, η ποιότητα παροχής υπηρεσιών από τους δημόσιους λειτουργούς στο κοινωνικό σύνολο είναι πολιτικό ζήτημα; Και με ποιους τρόπους πρέπει το κράτος να τη διασφαλίσει; (Η ερώτηση δεν αναφέρεται μόνο στα αναγκαία μέσα για την επίτευξη ποιότητας, αλλά και στα ικανά για τη διασφάλισή της.)

  2) Η αριστερά, και συγκεκριμένα η αριστερά που εκπροσωπείτε, φέρει ευθύνες για την χαμηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών και την κατασπατάληση πόρων από το δημόσιο τομέα (και τη συνακόλουθη αυτο-συκοφάντηση των δημοσίων αγαθών); Έχει καταφέρει, στο συνδικαλιστικό και κεντρικό τομέα, να αναδείξει μία νοοτροπία κριτική προς αυτά τα νοσηρά φαινόμενα, ή μήπως έχει βολευτεί να εστιάζει σε – φαινομενικά – πιο «πολιτικά» ζητήματα;

  3) Αν αναδειχθείτε πρόεδρος του ΣΥΝ, υπάρχει καμία ελπίδα να δούμε ένα αριστερό κόμμα που δε θα βάζει στο ίδιο καζάνι τον εργατικό μεροκαματιάρη με τον βολεμένο αργόσχολο; Και που θα αναδείξει το θέμα της βελτίωσης του δημοσίου τομέα ως αναγκαίας προϋπόθεσης για τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών;

  Ευχαριστώ

 10. κε Τσίπρα

  1)Ποια είναι η θέση σας για το ρόλο που πρέπει να παίξει η Ελλάδα σε σχέση με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αλλά και για το Μακεδονικό;

  2)Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν δικαιώματα. Εχουν στην πράξη καταργηθεί εδώ και χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων .Ποια είναι η θέση σας για αυτές τις αλλαγές στα εργασιακα;

  • Γιάννης Φραγκιαδάκης
  • 4 Ιανουαρίου 2008

  κ. Τσίπρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για την κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής. Συνδέεται και με μια ερώτηση ευρύτερης οπτικής: ο ρόλος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σήμερα πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση της διαχείρισης ή της ανατροπής του ισχύοντος συσσήματος.
  Τέλος, θα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση με το χωρο της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΚΚΕ (μ-λ), ΜΕΡΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ, ΜΛ ΚΚΕ);

  • odd man out
  • 4 Ιανουαρίου 2008

  Έχω δύο ερωτήσεις για τον Αλέξη:

  α) για ποιο λόγο επέλεξε να μην απευθυνθεί πολιτικά στις κομματικές οργανώσεις (ΠΚ) του ΣΥΝ στο πλαίσιο της (καθαρά εσωκομματικής) διαδικασίας εκλογής προέδρου; Εξαιρετικές οι online συνεντεύξεις, αλλά δεν είναι δυνατόν να υποκαθιστούν ή (περιφρονούν, κατά μιαν άλλη ανάγνωση) την εσωκομματική δημοκρατία, το διάλογο, τη ζύμωση…

  β) Ένα μόλις μήνα πριν από το συνέδριο δεν έχει καταθέσει πολιτική πλατφόρμα και σύμφωνα με τον τύπο δεν πρόκειται να το πράξει, παρά θα ανακοινώσει κάποιες θέσεις την επόμενη εβδομάδα. Τελικά γιατί να τον ψηφίσουμε, αν δεν ξέρουμε τις θέσεις του (λ.χ. Κυπριακό, Μακεδονικό, Ευρώπη, Ολυμπιακή, ασφαλιστικό, φορολογικό, σχέσεις με ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, αγροτικά κλπ); Κι αν μου πει ότι ο ΣΥΝ έχει θέσεις και αυτές θα υπηρετήσει, γιατί να μην ψηφίσουμε Κουβέλη, του οποίου η υποψηφιότητα προηγήθηκε; (Κι αυτός τις ίδιες θέσεις θα υπηρετήσει..)

  Ευχαριστώ και καλή επιτυχία.

 11. Θα ήθελα μια διευκρίνιση για να μη γράψω τίποτε λάθος στο blog μου: τη συνέντευξη θα μπορεί να τη διαβάσει κάποιος την ίδια στιγμή (Δευτέρα 7/1, 6 το απόγευμα) στο tsimitakis.wordpress.com, να την ακούσει ζωντανά στο http://www.radiobubble.gr και να την παρακολουθήσει στα http://www.ustream.tv και http://www.mogulus.com. Κατάλαβα σωστά;

 12. Ποιά είναι η θέση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και γενικά στο περιβαλλοντικό ζήτημα; Με ποιά μέτρα θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Τι προτίθεται να πράξει μαζί με το κόμμα του ώστε να αποτελέσει μέρος της λύσης;

  Ευχαριστώ.

 13. Αγαπητοί φίλοι, συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά μόλις σήμερα είδα ότι η προθεσμία για αποστολή όλων των ερωτήσεων έληγε χτες. Ελπίζω να μην δημιουργούμε μεγάλο πρόβλημα, που τις στέλνουμε τώρα.
  Λοιπόν, η συγκομιδή μας στο syn12 δεν ήταν και πολύ μεγάλη, αλλά νομίζω οι ερωτήσεις είναι μεστές. Σας τις αντιγράφω με την σειρά που στάλθηκαν, και με την μορφή που γράφτηκαν, χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως διόρθωση.

  1. αποστολέας lrikaki@otenet.gr
  Πολυ καλη πρωτοβουλια…η ερωτηση λοιπον αφορα τις αποκεντρωμενες πρωτοβουλιες πολιτισμου..ως βλεπει εννα τετοιο σχεδιασμο για να παραγεται αυθεντικη τεχνη στη περιφερεια καινα μην αρκουμαστε σε μετακκλισεις πως μπορουν να μεταφερθουν και να εδραιωθουν στη περιφερεια μοναδες παραγωγης πολιτισμου..Ειναι πλεονα απαραιτητηο η τεχνη να ξαναβρει τη λειτουργια της ωστε να προκαλει την κοινωνια προς τα μπροστα και οχι απλα να θωπευει τις καταλαναλωτικες της συνηθεις ακι τετοιες φωνες ειναι πιο εφικτο να αναπτυχθουν εξω απο το υδροκεφαλο κεντρο

  2. αποστολέας: anisixos
  Εγω θελω να τον ρωτησω:
  Στην εποχη μας, οπως ειναι γνωστο, η πολιτικη και κυριως οι πολιτικοι εχουν απαξιωθει.Ακουγεται σκληροτατη κριτικη εναντιον οχι μονo μεμονωμενων περιπτωσεων, αλλα για το συνολο, με αποδοκιμαστικες ισοπεδωτικες εκφρασεις.Αυτο σε συνδυασμο με το οτι η αριστερη ιδεολογια εχει φθαρει, οτι η αριστερα εχει ενα παρελθον που τη βαραινει και εχει και σημερα πολλους επικριτες που θεωρουν οτι δεν εχει λογο υπαρξης.Αυτα λοιπον, πως τα αντιμετωπιζει στο μυαλο του ο κ. Τσιπρας; Τα περιεργαζεται; Ειναι ανασταλτικος παραγοντας γι’ αυτον; Του μειωνουν τα κινητρα του εστω και ασυνειδητα; Τι θα εκανε προκειμενου να αλλαξει τις συνειδησεις των ανθρωπων και των νεων ειδικοτερα για να μη σκεφτονται με αυτον τον τροπο; Τι θα εκανε προκειμενου να ενεργοποιησει τους νεους, να τους κανει να θελουν να ασχοληουν με τα κοινα και να μην απαξιωνουν τοσο τους πολιτικους;Απο την αλλη ασπαζεται τις αποψεις και τις κριτικες αυτες ακομα κι αν εχουν μια μεγαλη δοση υπερβολης και στρεφονται εναντιον του ιδιου, του κομματος του και αυτου που πρεσβευει;
  Επισης θα ηθελα να τον ρωτησω αν πιστευει οτι ολα στη ζωη ειναι πολιτικη; Αν ολες μας οι πραξεις ειναι πολιτικες και αν ολα μας τα προβληματα, επιδεχονται λυση σε πολιτικο επιπεδο.

  3. αποστολέας: giorgos kouvelis
  Αγαπητέ Αλέξη
  Είναι η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα. δεδομένου ότι το Πα.σο.κ. δεν νέμεται πια την εξουσία και έχει εκπληρώσει τον ιστορικό του ρόλο είναι.
  Θεωρείς οτι η σημερινή αριστερά στην Ελλάδα ειναι σε θέση και εχει τις δυνάμεις να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών;
  Θα δούμε την Αριστερά στις ερχόμενες εκλογές να παίρνει ποσοστό κοντά στο 20% και στις επόμενες να διεκδικεί την εξουσία εκπροσωπώντας αξιόπιστα τις δυνάμεις της εργασίας και της προόδου; Θεωρείς πώς είσαι σε θέση να είσαι μπροστάρης σ΄αυτή την πορεία; Συμφωνείς ότι τωρα ειναι η ευκαιρία της αριστεράς να αλλάξει την κοινωνία;

  4. αποστολέας: ανανεωτική αριστερά
  αγαπητέ αλέξη.. για ποιά αριστερά θα παλέψεις; Για την αριστερά του «αποφασίζει το κόμμα και διατάζει», των προγραφών και της σπίλωσης αυτών που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις,του αποκλεισμού και της εκτόξευσης λάσπης σε συντρόφους (πχ Μ Παπαγιαννάκη,) την οποία βλέπω ότι εφαρμόζουν κατά κόρο τα μέλη του Αριστερού Ρεύματος , ή την αριστερά του γόνιμου προβληματισμού και του ανοικτού διαλόγου;Θα σε παρακαλούσα αν απαντήσεις να μην καταφύγεις στις γνωστές γενικότητες περί δημοκρατίας στο κόμμα , ύπαρξη τάσεων κλπ.Όντας για περισσότερα από 25 χρόνια στον χώρο έχω δει στρην πράξη πως εφαρμόζεται στην πράξη η «εσωκομματική δημοκρατία»τόσο από τους γνήσιους απόγονους του Ιωσήφ Στάλιν όσο και από τους νόθους

 14. @ Ματθαίε:
  Σου έστειλα τις 21 ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στο blog μου με email.
  Καλά…ξεμπερδέματα
  :)

 15. tsimitakis Είπε:
  4 Ιανουάριος, 2008 στο 9:14 μ.μ e

  Οι ερωτήσεις του Allu Fun Marx

  #

  Allu Fun Marx

  Κύριε Τσίπρα, ποια είναι η γνώμη σας για τον ανθυποψήφιό σας κ. Φώτη Κουβέλη;
  Σε τι πιστεύετε ότι πλεονεκτείτε και σε τι πιστεύετε ότι μειονεκτείτε απέναντί του;
  #

  stavrosx1

  συν. Τσίπρα, πώς νομίζεις ότι μπορείς να “αποτινάξεις” από πάνω σου τον χαρακτηρισμό “μια trenty υποψηφιότητα”;
  #

  Γιώργος Χ

  συν. Τσίπρα, πολύ ωραίος και τρεντυ ο καταγγελτικός λόγος του ΣΥΝ στη βουλή (μου άρεσαν ιδιαίτερα τα μπαρμπούτσαλα του ψαριανού), αλλά θα συνεχίστε το ίδιο και πιο επιθετικά, η θα το γυρίσετε μόλις ο γιωργάκης σας προτείνει υπουργεία;;;
  #

  VITAMIBAROUAK

  Πόσο ριζοσπαστικό μπορεί να είναι ένα κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου, ποιο είναι το όραμα, πόσο «μακριά» μπορεί να φτάσει;…
  #

  tzavelas

  Ερωτήσεις

  a. Πως συνδυάζονται οι -κατά καιρούς- κορώνες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ κατά κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, με τη συνεργασία σε συνδικαλιστικό επίπεδο π.χ. Φάρμακο, αλλά και με την ανοιχτή συνεργασία με το δεύτερο στους δήμους της χώρας;

  b. Ο Συνασπισμός είναι ένα κόμμα με τάσεις στο εσωτερικό του. Οι εν λόγω, μάλιστα, προπαγανδίζουν τις θέσεις τους όπου παρεμβαίνουν στην κοινωνία. Εκτός από το χαρακτηρισμό “πολυσυλλεκτικός” μπορούμε να αποδόσουμε στον ΣΥΝ και “ψάρεμα στα θολά νερά”;

  c. Σε ντοκουμέντα συνεδρίου του ΣΥΝ, αναφερόταν χαρακτηριστικά η “προσπάθεια για αξιοποίηση της Αυγής”. Στο βωμό της “πολυσυλλεκτικότητας” θα θέλατε οι απόψεις π.χ. του κ.Γουσέτη, να βρουν υποστηρικτές;
  #

  σχολιαστής

  κ. Τσίπρα, πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε στελέχη όπως ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης , που δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την κομουνιστογενή πλειοψηφία του ΣΥΝ;
  #

  Meropi

  Μια ερώτηση που θα έκανα στον Τσίπρα θα ήταν η εξής:
  Νοιώθετε αρκετά ώριμος και έμπειρος να αναλάβετε την ηγεσία ενός κόμματος, ενόψει της ηλικίας σας και της ανυπαρξίας κοινοβουλευτικής εμπειρίας;;;
  Πιστεύω ότι βιάστηκε ο νεαρός κ. Τσίπρας να διεκδικήσει την ηγεσία. Άλλος ένας με δαχτυλίδι διαδοχής…..
  #

  Σύλβια /

  Κ. Τσίπρα, γιατί θεωρήτε το εαυτό σας αριστερό;
  #

  γεράσιμος χαριτόπουλος

  Προσχωρώντας κανείς σε ένα πολιτικό σχηματισμό θα πληρώσει νομίζω ένα τεράστιο και για μένα απόλυτα απαγορευτικό τίμημα: θα θυσιάσει την όποια ελευθερία και ανεξαρτησία της σκέψης του. Δε νομίζω ότι υπάρχει ή υπήρχε ποτέ τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το τίμημα, συνεπώς αν εσείς βρήκατε τρόπο να τετραγωνίσετε τον κύκλο πραγματικά σας αξίζουν συγχαρητήρια.
  #

  Πόντος και Αριστερά

  ΕΡΩΤΗΣΗ-1 ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ (και για τον Κουβέλη)
  ——————————————————-

  Το χρόνο που πέρασε η ιδεολογικοπολιτική σύγκρουση με αφορμή το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ δημοτικού, άφησε τη σφραγίδα της.

  Τελικά η κυβέρνηση λόγω του πολιτικού κόστους αναγκάστηκε να αλλάξει τη στάση στήριξης και να το αποσύρει.

  Ανεξάρτητα από τον “ροζ” τρόπο ποου πρόβαλαν τα Μέσα τη σύγκρουση, και ανεξάρτητα ότι η ακροδεξιά βρήκε μια θαυμάσια ευκαιρία να ενδυθεί το ένδυμα του τιμητή, το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς κράτησε κριτική στάση.

  Η κριτική των οργανώσεων ΚΟΕ, ΚΚΕ(μ-λ), ΚΚΕ κ.λπ. καθώς και σημαντικών διανοητών όπως οι Μαργαρίτης, Μαλιγκούδης, Μπιτσάκης κ.ά. έσωσαν με μια έννοια την Αριστερά από τη συμπόρευση με τις δυνάμεις της σημερινής εξουσίας.

  Πιστεύετε ότι:

  – εφεξής η Αριστερά θα πρέπει να αντιδρά πολύ πιο άμεσα σε αναθεωρητικές προκλήσεις και
  -δεν θα πρέπει να αφήνει χώρο εκμετάλλευσης των υπαρκτών ζητημάτων;
  #

  Ο Σκύλος της Βάλια Κάλντα

  Ρώτα τον τι ώρα είναι. Δεν κάνω πλάκα! Από το ρολόι του μπορείς να καταλάβεις πολλά γι’ αυτόν!
  #

  Πόντος και Αριστερά

  ΕΡΩΤΗΣΗ-2 ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ (και για τον Κουβέλη)
  ————————————————-———-

  Η ιδεολογική σύγκρουση για το βιβλίο Ιστορίας ξεκίνησε από τις προσφυγικές οργανώσεις, οι οποίες θεώρησαν ως Ύβρι την απουσία αναφοράς στις εθνικές εκκαθαρίσεις στην Ανατολή που πραγματοποίησε ο τουρκικός εθνικισμός την περίοδο 1914-1923.

  Οι προσφυγικές οργανώσεις πρωτο-χαρακτήρισαν ως “αναθεωρητική” τη σχολή που παρήγαγε το συγκεκριμένο βιβλίο, παραλληλίζοντάς την με τους αναθεωρητές του Ολοκαυτώματος και τις σύγχρονες τάσεις στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά.

  Γιατί οι εκκαθαρίσεις των χριστιανικων κοινοτήτων στην Ανατολή (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυροχαλδαίων, Αραμαίων) ξεπερνούσαν τις παραδοσιακές σκληρές και κατασταλτικές μεθόδους, που χαρακτήρισαν το εγχείρημα κάθε έθνους-κράτους, και πήραν τη μορφή Γενοκτονίας των ανεπιθύμητων (όπως περιγρέφεται το έγκλημα της Γενοκτονίας από τον ΟΗΕ το ‘48) και υπήρξαν προάγγελος του Ολοκαυτώματος.

  Επίσης οι Γενοκτονίες των χριστιανικών κοινοτήτων στην Ανατολή προηγήθηκαν και δεν καθορίστηκαν από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο (’19-΄22), ούτε επηρρεάστηκαν από τα εγκλήματα του ελληνικού στρατού

  Ήδη η Βουλή των Ελλήνων έχει θεσπίσει δύο επίσημες εθνικές Επετείους για τις γενοκτονίες των Ελλήνων στη Ανατολή (19 Μαη και 14 Σεπτέμβρη). Με τον τρόπο αυτό έκλεισε η πολιτική ρήξη των προσφύγων του ‘22 με το ελλαδικό σύστημα εξουσίας και ακυρώθηκε η πολιτική λήθης που υιοθετήθηκε απ’ όλες τις εκδοχές της εξουσίας με κύρια την (ακρο)Δεξιά.

  Έπίσης το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων (μαζί και των Ασσυρίων), ενώ πολύ πρόσφατα η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για την Καταπολέμηση των Γενοκτονιών ενέταξε στους στόχους της την αναγνώριση τηνς Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.

  Εσείς θα σεβαστείτε τις εξελίξεις αυτές και θα συμβάλλετε στον αγώνα των προσφυγικών οργανώσεων για:
  – τη διεθνή αναγνώριση,
  -την αποτροπή των αναθεωρητικών αποπειρών από αντιδραστικούς ελλαδικούς κύκλους;
  #

  silva

  Αλέξη, γιατί αρνήθηκες να είσαι υποψήφιος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (με την δικαιολογία πως ήθελες να αφοσιωθείς στον Δήμο Αθηναίων), ενώ τώρα , που σού προτάθηκε το δαχτυλίδι της διαδοχής (μη γελιόμαστε, περί αυτού πρόκειται), το αποδέχτηκες αμέσως; Ήταν προμελετημένο ή ξαφνιάστηκες κι εσύ (τόσο όσο εμείς);
  #

  Zorba The Greek

  a. Εφόσον εκλεγεί στην ηγεσία του ΣΥΝ, θα συμμαχίσει με τον σύντροφο Τσάβες στον αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα ή θα γίνει κι’ αυτός μέρος της νέας Τάξεως πραγμάτων;

  και..
  b. Πως βλέπει τις ρωσο-κινεζικές διπλωματικές σχέσεις υπό το πρίσμα μιάς νέας ενεργειακής πολιτικής που το πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα ενσωματώνει νέες μορφές ταξικών αγώνων υπέρ του προλεταριάτου.
  #

  Χ. Μόρφος

  Η ερώτησή μου:

  “Γεια σου Αλέξη Tsipras [Oil]. Θεωρείς ότι η παρουσία σου στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια του τελευταίου δημοψηφίσματος εκεί, έφερε γκαντεμιά [α λα Mitsotakis] στον Ούγο Τσάβες;
  #

  So_Far

  Πώς το καταφέρατε και μετά από λίγα χρόνια ενεργούς πολιτικής δράσης στους χώρους σας ,
  εδώ και είκοσι χρόνια δεν θέλω ούτε να σας ακούω ούτε να σας βλέπω παρά μόνο να σας ψηφίζω , εκ παραδρομής; Μη έχοντας δηλαδή κάτι καλύτερο;

  Συγνώμη για το προσωπικό της ερώτησης, αλλά blogger είμαι ό,τι θέλω ρωτάω, τον πόνο μου βγάζω..
  #

  kyriaz

  Πώς σχολιάζει τη δήλωση της Λιάνας Κανέλλη:
  «Ο Τσίπρας είναι μια trendy επιλογή σε ένα emo κόμμα»;
  #

  anisixos

  Εγω θελω να τον ρωτησω:
  Στην εποχη μας οπως ειναι γνωστοι η πολιτικη και κυριως οι πολιτικοι εχουν απαξιωθει.Ακουγεται σκληροτατη κριτικη εναντιον οχι μονω μεμονωμενων περιπτωσεων, αλλα αφορα το συνολο με αποδοκιμαστικες ισοπεδωτικες εκφρασεις.Αυτο σε συνδυασμο και με το οτι η αριστερη ιδεολογια δεν εχει πολυ περαση, οτι εχει ενα παρελθον που τη βαραινει και εχει και σημερα πολλους επικριτες που θεωρουν οτι δεν εχει λογο υπαρξης.Αυτα λοιπον, πως τα αντιμετωπιζει στο μυαλο του ο κ. Τσιπρας; Τα περιεργαζεται; Ειναι ανασταλτικος παραγοντας γι’ αυτον; Του μειωνουν τα κινητρα του εστω και ασυνειδητα; Τι θα εκανε προκειμενου να αλλαξει τις συνειδησεις των ανθρωπων και των νεων ειδικοτερα για να μη σκεφτονται με αυτον τον τροπο; Τι θα εκανε προκειμενου να ενεργοποιησει τους νεους, να τους κανει να θελουν να ασχοληουν με τα κοινα και να μην απαξιωνουν τοσο τους πολιτικους; Αυτος συμφωνει με αυτες τις αποψεις των ανθρωπων;

  Επισης θα ηθελα να τον ρωτησω αν πιστευει οτι ολα στη ζωη ειναι πολιτικη; Αν ολες μας οι πραξεις ειναι πολιτικες; Και αν ολα τα προβληματα των ανθρωπων, ακομα και τα πολυ προσωπικα, ακομα και τα φαινομενικα ασημαντα, ειναι ολα πολιτικης φυσεως.
  #

  chumba

  Αν ο Σύριζα αναδειχθεί στην εξουσία, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για τον περιορισμό της δύναμης και των υπερκερδών των μεγάλων εταιριών και πώς θα τα συμβιβάσει με την ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ελεύθερης οικονομίας της αγοράς;
  #

  ιωάννα της λωραίνης

  Μια ερωτησούλα από τα παλιά έχω να διατυπώσω εγώ…Όταν είσαι 18 χρονών το 1990-91, είσαι κνίτης ως μαθητής και περνάς στο πανεπιστήμιο, πόσο αριστερός μπορείς να θεωρηθείς προσχωρώντας σε μια (στα όρια της σοσιαλδημοκρατίας τότε) οργάνωση με όνομα “Ένωση Αριστερών Νέων” (μετέπειτα Νεολαία ΣΥΝ:). Τω καιρώ εκείνω της δημιουργίας των ΕΑΑΚ από τη μια και της παντοδυναμίας της Προέδρου Δαμανάκη από την άλλη, κι όλων όσοι μετέπειτα προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ τρέχοντας, ήτο αυτή κίνηση αριστερού νέου; Οπότε [το σχόλιο τέλειωσε κι αρχίζει η ερώτηση]: τι έχει αλλάξει από τότε ως σήμερα στο ΣΥΝ; Πρόκειται για το ίδιο κόμμα; Αυτοκριτική για τα λάθη και τις δεξιές πολιτικές θα κάνουμε ποτέ; Ιδίως τώρα που συμμαχούμε και με την ΚΟΕ…
  #

  Allu Fun Marx
  Κύριε Τσίπρα, διάβασα κάπου μια πρόσφατη δήλωσή σας όπου επί λέξει λέτε: «Όσο για το ΚΚΕ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι με θλίψη το παρακολουθώ να βρίσκει όλο και περισσότερα κοινά με τα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας, απομονωμένο από το διάλογο εντός της κοινωνικής αριστεράς και από τα ολοζώντανα κινήματα, τοπικά, διεθνή και παγκόσμια… Δε θέλω να σχολιάσω περισσότερο την αυτιστική του στάση…»
  Αυτή είναι η γνώμη σας, για ένα κόμμα που επί 90 χρόνια με συνέπεια αγωνίζεται για τα συμφέροντα του λαού και των εργαζόμενων;
  Πιστεύετε ότι η μέχρι τώρα δράση σας και συνεισφορά σας στους λαϊκούς αγώνες σας επιτρέπει να απαξιώνετε ένα κόμμα όπως το ΚΚΕ;
  Με τέτοιες απόψεις θα παλέψετε για την κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων;

 16. Οι ερωτήσεις του kavouraki:
  2 Ιανουάριος, 2008 στο 12:56 μ.μ e
  Καλή χρονιά και καλή επιτυχία με τη συνέντευξη. Στέλνω τις -λίγες-ερωτήσεις που πήρα και στο τέλος πρόσθεσα και δύο δικές μου.
  Βασίλης: Θα ήθελα να μάθω αν πιστεύει ότι έχει δοκιμαστεί αρκετά -και πόσο-σε κάποιον τομέα ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει ως πρόεδρος κόμματος
  erratic: Κύριε Τσίπρα, χωρίς να ανήκω στο χώρο, έχω διαπιστώσει ότι ο πολλοί αξιόλογοι συμπολίτες μας ανήκουν στο ΣΥΝ και είναι ίσως ο μόνος πολικός χώρος που λειτουργεί χωρίς αγκυλώσεις και παλαιοκομματική νοοτροπία. Πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε αυτό το δυναμικό σε περίπτωση εκλογής σας? Και πως σκοπεύετε να βγάλετε το ΣΥΝ από το 3-5% ώστε να παίζει ποιο σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις?
  anisixos: Στην εποχη μας η πολιτικη και κυριως οι πολιτικοι εχουν απαξιωθει.Ακουγεται σκληροτατη κριτικη εναντιον οχι μονo μεμονωμενων περιπτωσεων, αλλα για το συνολο, με αποδοκιμαστικες ισοπεδωτικες εκφρασεις.Αυτο σε συνδυασμο με το οτι η αριστερη ιδεολογια εχει φθαρει, οτι η αριστερα εχει ενα παρελθον που τη βαραινει και εχει και σημερα πολλους επικριτες που θεωρουν οτι δεν εχει λογο υπαρξης.Αυτα λοιπον, πως τα αντιμετωπιζει στο μυαλο του ο κ. Τσιπρας; Τα περιεργαζεται; Ειναι ανασταλτικος παραγοντας γι’ αυτον; Του μειωνουν τα κινητρα του εστω και ασυνειδητα; Τι θα εκανε προκειμενου να αλλαξει τις συνειδησεις των ανθρωπων και των νεων ειδικοτερα για να μη σκεφτονται με αυτον τον τροπο; Τι θα εκανε προκειμενου να ενεργοποιησει τους νεους, να τους κανει να θελουν να ασχοληουν με τα κοινα και να μην απαξιωνουν τοσο τους πολιτικους;Απο την αλλη ασπαζεται τις αποψεις και τις κριτικες αυτες ακομα κι αν εχουν μια μεγαλη δοση υπερβολης και στρεφονται εναντιον του ιδιου, του κομματος του και αυτου που πρεσβευει;
  Επισης θα ηθελα να τον ρωτησω αν πιστευει οτι ολα στη ζωη ειναι πολιτικη; Αν ολες μας οι πραξεις ειναι πολιτικες και αν ολα μας τα προβληματα, επιδεχονται λυση σε πολιτικο επιπεδο.
  Γ.Ζ. μέλος νεολαίας Πασόκ:Ειναι γνωστό οτι η ιδεολογική και ηθική παρακμή του ΠΑΣΟΚ ξεκινησε το 1996 όταν απομακρύνθηκε από τη συνάρθρωση του λαϊκού με το εθνικό αίτημα που εξέφραζε έως τότε και κατρακύλησε από τη μία σε συντηρητική νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση ως προς τα οικονομικά/κοινωνικά ζητήματα αντιγράφοντας τη Νέα Δημοκρατία και από την άλλη σε ‘διεθνιστική’, ουσιαστικά κοσμοπολίτικη, γραμμή στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική αντιγράφοντας την πολιτική του Συνασπισμού. Δεν ειναι τυχαίο οτι επί Σημίτη τα στελέχη του ΣΥνασπισμού που έπασχαν απο εξουσιο-λαγνεία άρχισαν να γλυκοκοιτάζουν προς το εως τότε μισητό στους ίδιους “εθνικιστικό” ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά υπάρχει σημερα ιδεολογική σύγκλιση μεταξύ ηγεσίας ΠΑΣΟΚ και ηγεσίας Συνασπισμού σε ενδοτικές θέσεις όπως το ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν που είπαν και τα 2 κόμματα σε πλήρη αναντιστοιχία με τη βούληση της λαϊκής τους βάσης. Πώς περιμένει σήμερα ο ΣΥνασπισμός να υποδεχθεί δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τη στιγμή που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πληρη διάσταση με τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ σε θέματα εξωτερικής και εθνικής πολιτικής; Τρανταχτό παράδειγμα η στάση του κόμματος απέναντι στο τρισάθλιο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού. Όσο συνεχίζεται αυτή η αρρωστημένη αντι-εθνική σύγκλιση τόσο θα αποστασιοποιείται απο την πολιτική το τμήμα εκείνο των προοδευτικών ανθρώπων που έχει πατριωτικά αισθήματα και θα ενισχύονται κόμματα ρατσιστικά και ξενοφοβικά όπως το ΛΑΟΣ. Προτίθεται ο Αλέξης Τσίπρας να συνεχίσει την ίδια καταστροφική πολιτική σε περίπτωση εκλογής του ως προς τα εθνικά θέματα και τις διεθνείς σχέσεις;
  Ανώνυμος: Πρόσφατα ο Γιώργος Παπανδρέου είπε σε δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ ότι δεν σας ξέρει και ότι σας έχει δει μόνο από την τηλεόραση. Τι έχετε να πείτε γι΄αυτό?
  Χριστίνα: Αλέξη, εφόσον πάρεις την ηγεσία του ΣΥΝ, στόχος σου είναι να φέρεις κοντά στο κόμμα σου τις νεολαίες των άλλων κομμάτων και δη του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη νεολαία δεν υφίσταται?
  Μάρω: Δεν σας φοβίζει το γεγονός ότι είστε νέος μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα που είναι η προεδρία ενός κόμματος;
  kavouraki: Είστε υπέρμαχος της απαγόρευσης της χρήσης κάμερας σε δημίσιους χώρους. Τι εναλλακτική προωθείτε για την πάταξη της εγκληματικότητας;
  2.θα ήθελα να μας ενημερώσετε για την έκβαση που είχε το ταξίδι σας στη Βενεζουέλα με σκοπό τις διαπραγματεύσεις για φθηνότερο πετρέλαιο και να απαντήσετε στο ερώτημα: γιατί φθηνότερο πετρέλαιο και όχι φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

 17. Οι ερωτήσεις απο το Arxediamedia

  psarras είπε…
  Ωραία λοιπόν, θα κάνω την καρδιά μου πέτρα και θα ρωτήσω:
  1) Τι πιστεύεις για τη στρατιωτική θητεία?

  2) Πώς βλέπεις την υπάρχουσα νομοθεσία γύρω από τα ναρκωτικά?

  3) Ποια είναι η θέση σου για τους γάμους ομοφυλοφίλων?

  4) Πως τη βλέπεις τη φάση με τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα? Να πολιτογραφούνται αυτομάτως Ελληνες πολίτες?

  5) Τι θα γίνει? θα μπαίνουμε επιτέλους στα πανεπιστήμια χωρίς πανελλαδικές?

  6) Τα ραπανάκια θα αποκτήσουν ποτέ το δικό τους χώρο έκφρασης και συνάθροισης ή θα ναι μια ζωή στην παρανομία και τον εξωστρακισμό?
  26/12/07 19:59

  Chaca-Khan είπε…
  Τί πιστεύεις για τους «κουκουλοφόρους»?

  Είναι τρομοκρατικά στοιχεία που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της εδραιωμένης μας δημοκρατίας και δε συλλαμβάνονται τόσα χρόνια (ενώ ξέρουνε ποιοι είναι) γιατί εξυπηρετούν ένα σκοπό μπλα-μπλα-μπλα ή πρόκειται για ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο (που συνθέτουν οι θερμόαιμοι απελπισμένοι νέοι κάθε χρονικής συγκυρίας) απόλυτα φυσιολογικό και απόλυτα υγιές δεδομένων των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών?

  Chaca-Khan είπε…
  Γιατί δεν έχουν γίνει διαδηλώσεις ΜΟΝΟ για το θέμα των καμερών ή ΜΟΝΟ για το θέμα των δακρυγόνων και των χημικών στις διαδηλώσεις;
  28/12/07 17:13

  Chaca-Khan είπε…
  Είμαι ένας νέος, ενεργός πολίτης με ανησυχίες. Που όμως νοιώθει ότι δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα από τις υπάρχουσες πολιτικές οργανώσεις. Κάθε φορά που ένα ζήτημα με κεντρίζει τόσο πολύ που θέλω κάτι να κάνω και αποφασίζω να κατέβω και γω στο δρόμο, αυτό που αντιμετωπίζω στις πορείες, στα αιτήματα και την αισθητική των διάφορων μπλοκς, είναι μια μάταιη μιζέρια, μια παλαιολιθική «κομματική» ή «συνδικαλιστική» ατμόσφαιρα που με κάνει να αισθάνομαι ακόμη πιο μόνος. Τρανό παράδειγμα το ζήτημα της παιδείας όπου οι φοιτητές κατάφεραν να αρθρώσουν λόγο μόνο μέσα στα στενά, μίζερα, αφελή πλαίσια των φοιτητικών οργανώσεων, αυτού του απελπιστικά θλιβερού μικρόκοσμου με τον οποίον έρχεται σε επαφή ο κάθε φοιτητής μέσα στα παν/μια και δεν πιστεύει στα μάτια του. Με νοιώθεις;
  28/12/07 17:34

  a.brakatsoulas είπε…
  ερωτήσεις, οι οποίες επιθυμούν συγκεκριμένη κατάθεση προτάσεων και όχι αφαιρετικές, καραμανλικές μπούρδες…χωρίς σειρά προτεραιότητας: 1) ως ποίο βαθμό να γίνει ενοποίηση ταμείων (όταν στο εξωτερικό έχουν μόνο ένα ταμείο), 2) κατασκευή νέων φυλακών ή νέων σχολείων-αναμορφωτηριών; 3) απαλλαγή χρηστών ναρκωτικών από φυλάκιση (όταν αυτοί αποτελούν το 50% του πληθυσμού των φυλακών), 4) φυλάκιση ή απέλλαση για τους κατ’ εξακολούθηση αλλοδαπούς καταδικασθέντες; 5) να παραμείνει η εναλλακτική θητεία στο 2 ή 3 φορές μεγαλύτερο της κανονικής ή να μειωθεί; 6) όταν η ΕΕ θα μας επιβάλλει τα μη κρατικά πανεπιστήμια, να επιμείνουμε στην άρνηση να τα αναγνωρίσουμε και αν όχι με ποιο τρόπο να τα οργανώσουμε; 7) με 40.000 δικηγόρους και γενικά τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη σε φοιτητές, μήπως πρέπει να αρχίσει να υπάρχει μείωση του αριθμού των φοιτητών, όταν τα ίδια τα πανεπιστήμια το επιζητούν αυτό, καθώς δεν «αντέχουν»; 8) προτείνεται ένα όνομα για τα Σκόπια-Μακεδονία-ΦΥΡΟΜ (μπουχαχα), 9) δήμαρχος-νομάρχης-περιφερειάρχης-υπουργεία…μήπως έχουμε πολλές καρέκλες; θα συμφωνούσατε στην κατάργηση των νομαρχιών; 10) 5000 στρέμματα πράσινο στο μακρινό Ελληνικό ή 100 * 50 χώροι πρασίνου στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας; (μην πεις και τα δύο…στην Ελλάδα είσαι), 11) μικρός δακτύλιος…πλήρης απαγόρευση των αυτοκινήτων αρχικά σάββατα και κυριακές και μετά για όλες τις ημέρες…συμφωνείτε; 12) το αυθαίρετο (και ακόμα και αυτό του Μαγγίνα) είναι μία κοινωνική προσφορά του κράτους προς τους πολίτες ή μία μάστιγα…και άρα να προβούμε σε απλοποίηση των διατάξεων και να χτίζουμε παντού ή να τα απαγορεύσουμε παντού και όποιος έχτισε έχτισε;…θα επανέλθω…
  28/12/07 20:24

  TOM & JERRY είπε…
  Μεγάλο ποσοστό αποχής στις εκλογές. Μάλλον αρκετοί δεν πιστεύουν στα κόμματα και στις δομές τους. Δεν ψηφίζουν κανέναν επομένως ούτε και τον Τσίπρα. Επιλέγουν όμως δράσεις με άλλους τρόπους.
  Να προτείνει δράσεις για το περιβάλλον και να εξηγήσει αν και πως είναι διατεθιμένος να στηρίξει ανεξάρτητες μη-κομματικές δράσεις;

 18. Οι ερωτήσεις απο το politikoblog

  Ο Ekdotakos είπε:
  December 26th, 2007 at 1:34 pm
  [i] Και 4 ερωτήσεις από ένα φοιτητή:
  α) Είναι ικανοποιημένος από την αρχηγεία Αλαβάνου;
  Συμφωνεί με τις απόψεις του στα θέματα των κουκουλοφόρων;
  Θα είναι πιο μετριοπαθής ή ακόμη πιο ακραίος;
  β) Πόσο απίθανη ή πιθανή βλέπει, μία ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τη Νέα Δημοκρατία, το ΛΑ.Ο.Σ. ή το Κ.Κ.Ε. στις επόμενες εκλογές για να εξαλειφθεί η περίοδος ακυβερνησίας της χώρας;
  γ) Ποια είναι η άποψή του για τον Αντρέα Παπανδρέου;
  Ποιον θεωρεί “δάσκαλό” του στην πολιτική; Σε ποιον θα ήθελε να μοιάσει;
  Ποιες πολιτικές φυσιογνωμίες της Μεταπολίτευσης θαυμάζει;
  δ) Είναι υπέρ ή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
  Ποια η θέση του για την παιδεία; (είναι γεγονός πως ΠΑΣΟΚ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ήταν τα κόμματα που είχαν ψηφίσει το Μάαστριχτ…)
  Συμφωνεί πως οι συνεχείς καταλήψεις και οι απεργίες διώνχνουν φοιτητές από τη Δημόσια Εκπαίδευση; Πόσο “υποκινούμενες” από πολιτικούς φορείς είναι οι καταλήψεις; Ποια η γνώμη σου για τις φοιτητικές παρατάξεις; [/i]
  • δ. τζ. says:
  December 24th, 2007 at 6:29 pm
  Ερώτηση: κ. Τσίπρα μετά τις δημοτικές εκλογές του 2006 είχατε κάνει σαφές ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα τιμήσετε την ψήφο των Αθηναίων, ασχολούμενος αποκλειστικά με το δήμο. Τι άλλαξε στο έναν χρόνο που μεσολάβησε και σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε την ηγεσία του ΣΥΝ;

  • zouri says:
  December 24th, 2007 at 7:29 pm
  Ερώτηση.Δεν νομίζετε οτι έγινε με μεγάλη ταχύτητα η εξέλιξη σας μεσα στο κόμμα?Και μάλιστα κατόπιν υπόδειξης του Αλαβανου?Μηπως ολα αυτα είναι καθαρα διαφημιστηκα κολπάκια?Νοιώθετε ετοιμος να διαχειριστείτε ενα κόμμα ,που οι διαφορετικές απόψεις ειναι σχεδον θεσμοθετημένες?

  • mimi says:
  December 24th, 2007 at 8:21 pm
  Καταρχάς χρόνια πολλά σε όλους! Καλή χρονιά!
  Ερώτηση: Με ποιό ακριβώς τρόπο θα γίνει η εκλογή του νέου προέδρου του Συνασπισμού; Είστε ανοιχτοί σε άμεσες διαδικασίες, όπως είδαμε πρόσφατα στοΠΑΣΟΚ; Και αν τελικά εκλεγείτε, με δεδομένο ότι δεν είστε βουλευτής, πώς θα διαχειριστεί το κόμμα τη ‘διπλή ηγεσία’; (δηλαδή τη δική σας αρχηγεία στο κόμμα, και του κυρίου Αλαβάνου στην κοινοβουλευτική ομάδα)

  • optasia says:
  December 24th, 2007 at 8:55 pm
  Ερώτηση: Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξή σας στο κόμμα (την δική σας εμπειρία), ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι πιθανόν να βοηθήσουν έναν νέο πολιτικό στην εξέλιξη του και αν είναι αυτό μόνο αρκετό, δηλαδή πιθανόν να χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες ευνοϊκές συνθήκες, ή ίσως να αποφύγει να συνδεθεί με τα δυο μεγάλα κόμματα..! και μετα το μαρκετινγκ κατα πόσο παίζει ρόλο στην αναδειξή του σημέρα! Έχουμε δει αρκετες φορες τραγουδιστες, ηθοποιους κτλ να γινονται υπουργοί.. παίζει μεγαλυτερο ρολο η δημοτικότητα κάποιου από οτιδήποτε άλλο?

  • Sotos says:
  December 25th, 2007 at 12:56 am
  Η επόμενη φωτογράφησή σας στο status πότε θα πραγματοποιηθεί ούτως ώστε να παρουσιάσετε σε ευρύ κοινό το “μανιφέστο” σας; Επίσης η συνέντευξη στο status θα παρουσιαστεί πριν τις βυζαρούδες ή μετά και εάν με αυτό προσπαθείτε να σηματοδοτήσετε κάτι για την νέα “αριστερά” ακόμη πιο ανανεωμένη και μακριά από την πολιτική επιστήμη (δηλ τον επιστημονικό σοσιαλισμό);
  Τελευταίο, πιστεύετε ότι το καρό πουκάμισο είναι το αμπέχονο του σήμερα; Ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Chris.L says:
  December 25th, 2007 at 1:29 am
  ” k. Tσίπρα πως θα εγγυηθείται στον κόσμο που πιθανόν να σας ψηφίσει στις επόμενες εκλογές ότι θα καταφέρεται να δαμάσετε τους επίδοξους θιασώτες του κόμματος σας που καιρό τώρα θα περίμενα για το αξίωμα του προέδρου που εσείς τόσο εύκολα καταλαμβάνεται σε τόσο νεαρή ηλικία??Επίσης η ελλειπή πείρα σας σε σοβαρά κοινοβουλευτικά θέματα δεν θα επηρρεάσει την πορεία του κόμματός σας στη βουλή αλλά και στην κοινωνία την ίδια??”

  • cathpain says:
  December 25th, 2007 at 11:52 am
  Ερώτηση: Ο ΣΥΝ δέχεται ότι το πρόβλημα της ανεργίας θα μπορούσε να λυθεί μέσω της προώθησης της επιχειρηματικότητας στις νεότερες ηλικίες; Ότι θα πρέπει η εκπαίδευση να εκσυγχρονιστεί, κάνοντας μία “στροφή” σε πιο πρακτικά θέματα όπως η προώθηση της συνεργασίας και της πρωτοβουλίας, στο παράδειγμα όλων των ευρωπαικών κρατών και των αντίστοιχων μοντέλων εκπαίδευσης;

  • Sotos says:
  December 25th, 2007 at 12:57 pm
  Ωραία θες τρολλάρισμα πάρε ένα πραγματικό για αυτό το post!!!
  Ερώτηση: Ο αριστερός πάντα πάλευε για την ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος, του καπιταλισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να περάσουν στον έλεγχο των εργατών; Γιατί κάτι τέτοιο σε γραπτά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει μόνο γενικόλογες αναφορές για σοσιαλισμό με “δημοκρατία και ελευθερία” και φορολογία στα κέρδη; Τα πασίγνωστα συνθήματα της σοσιαλδημοκρατίας. Επίσης την δημοκρατία η ΕΕ την ταυτίζει με το εάν υπάρχει χρηματηστήριο σε αυτήν την χώρα όπως απορρέει από το Μάαστριχτ το ιδρυτικό θέσφατό της, μήπως αυτό θεωρεί και ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και δεν αναλώνεται να εξηγήσει παραπάνω τις έννοιες αυτές;
  Αλλά σιγά μην βάλλεις τέτοια ερώτηση εσύ κιόλας. Το ότι θα εκθειάσεις είναι σίγουρο ούτε τα προσχήματα δεν κρατάς!!

  • plagal says:
  December 25th, 2007 at 8:49 pm
  Η ερωτηση του Sotos ειναι ωραια, οχι τιποτα αλλο αλλα γιατι θα δωσει την ευκαιρια σε εναν πολιτικο του ΣΥΝ να απαντησει σε αυτες τις παραδοσιακες ερωτησεις-παυλα-λήψεις-του-ζητουμενου που κανουν οι συντροφοι απο το ΚΚΕ.
  Εμενα θα μου αρεσε να προστεθει στην ερωτηση του Sotos και μια υπο-ερωτηση: αν ο σ. Τσιπρας γινει προεδρος του ΣΥΝ, τι ουσιαστικα βηματα (δλδ περα απο τις λεκτικες προσκλησεις) θα κανει, αν κανει, για την –απαραιτητη πια, κατα τη γνωμη μου– προσεγγιση με το ΚΚΕ.
  Αν παλι μπορω να κανω και μια εξολοκληρου δικια μου, αυτη θα ηταν η εξης:
  Στα κομματα της αριστερας, δεν ειναι τα προσωπα που παιζουν τον σημαντικο ρολο, αλλα τα ιδεολογικα ρευματα, οι πολιτικες θεσεις –σε αλλη περιπτωση εχουμε “πολιτικη του θεαματος” α-λα-ΠΑΣΟΚ. Ποια ειναι τα βασικα χαρακτηριστικα του ιδεολογικου ρευματος το οποιο εκπροσωπει ο σ. Τσιπρας και σε τι διαφερει απο το αντιστοιχο του σ. Κουβελη? Ειναι πολιτικες, οργανωτικες, τακτικες ή στρατηγικες οι διαφορες (ή συνδυασμος και ποιος)?

  • MitsosGR says:
  December 26th, 2007 at 12:27 pm
  Με ποιο τρόπο πιστεύει, όταν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα μπορέσει να πείσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα να δουλέψουν αποτελεσματικά;
  Μήπως η άρση της μονιμότητος και η καθιέρωση της αξιοκρατίας θα βοηθούσαν στην κατεύθυνση αυτή;
  • Theo says:
  December 27th, 2007 at 10:33 am
  Eρωτηση στον Τσιπρα.
  Διαβασα στη Κυριακατικη Ελευθεροτυπια για το πολιτικο μανιφεστο που ετοιμαζετε. Μου εκανε εντυπωση το γεγονος οτι για την συνταξη του εργαζονται, οπως αναφερεται, οι “συνηθεις υποπτοι” που συνδεονται φιλικα μαζι σας και ειναι ως επι το πλειστον θεωρητικοι πανεπιστημιακοι. Δεν θα επρεπε να συμπεριλαβετε και ανθρωπους της οικονομικης και παραγωγικης βασης της χωρας οπως εργαζομενους, επιχειρηματιες, οι οποιοι παραγουν και συντηρουν εν τελη αυτη τη χωρα?

  • Leo says:
  December 27th, 2007 at 10:32 pm
  Όντως, για να συγκεράσω λίγο τις ερωτήσεις του Εκδοτάκου και του Φιλελεύθερου, θα ήθελα πολύ να μάθω τις απόψεις του κ. Τσίπρα για την ΕΕ, καθώς επίσης και για μερικά κοινώς ευημερούντα κράτη (Νορβηγία, Καναδάς κλπ).

  • Θέμης Λαζαρίδης says:
  December 31st, 2007 at 12:10 am
  Ερώτηση:
  Κύριε Τσίπρα, είστε υπεύθυνος παιδείας και νεολαίας του κόμματός σας. Είναι κοινή πεποίθηση ότι η ελληνική παιδεία νοσεί. Το έδειξαν εξάλλου και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών PISA του 2000, 2003, και 2006. Ποιά πιστεύετε είναι τα αίτια; Είναι μόνο θέμα «υποχρηματοδότησης»; Ποιά είναι η θέση σας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών; Πέρυσι ο Συνασπισμός κατέθεσε πρόταση για την κατάργηση των εξετάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Πώς θα γίνει αυτό τη στιγμή που οι πρώτες προτιμήσεις ήταν φέτος 2082 στο Παιδαγωγικό ΑΠΘ, 1838 στο παιδαγωγικό Αθηνών, 1831 στη Νομική Αθηνών, 915 στην Ιατρική Αθηνών, κτλ ενώ ο αριθμός που μπορούν αυτά τα τμήματα να εκπαιδεύσουν είναι 150-200;

  • Νίκος Γεντσαριώτης says:
  December 31st, 2007 at 8:16 pm
  Νομίζεις Αλέξη πως η συγγερία θα βοηθήσει να δούμε στο όνομα σου να φυσάει νέος άνεμος στην
  αριστερά και κατά προέκταση στό γυρασμένο πολιτικό σύστημα?

  • Γρηγορίου Χάρης says:
  January 1st, 2008 at 4:02 pm
  Καλή χρονιά.
  Κύριε Τσίπρα, έχετε στα πλάνα σας ένα σχέδιο προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ για μια διευρυμένη Αριστερά ?
  Ευχαριστώ

  • kallithea4 says:
  January 1st, 2008 at 5:33 pm
  Καλή χρονιά και απο εμένα.
  Θα ήταν ενδιαφέρον ο κ.Τσίπρας να μας απαντήσει για ένα σχέδιο προσέγγισης όχι με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά με το Κ.Κ.Ε. ουτοσώστε να δημιουργηθεί μία ευρεία ριζοσπαστική δύναμη. Επίσης θα ήθελα να ακούσω και κάποια πρόταση (όχι μόνο διαφωνία) για το “ασφαλιστικό”.

  • Odyssey says:
  January 1st, 2008 at 9:59 pm
  Ερώτηση: 1. Το κόμμα σας ή μάλλον ο συνασπισμός κομμάτων στον οποίο ανήκετε χαρακτηρίζεται συχνά σαν “κόμμα διαμαρτυρίας”.
  Με άλλα λόγια συγκεντρώνει επάνω του όσους έχουν δυσαρεστηθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα, λειτουργώντας “συνδικαλιστικά” και χωρίς πρόταση εξουσίας. Γιατί θα πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος, ο οποίος επιθυμεί η πολιτική που στηρίζει και ψηφίζει να γίνει κυβέρνηση και να έχει πρόγραμμα κυβερνητικό;
  Ερώτηση: 2. Αρνούμενοι την όποια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, (το ΚΚΕ δεν θέλει), υπηρετείτε τη λογική της αυτοδυναμίας και του δικομματισμού. Αφού δεν υπάρχει προοπτική συγκυβέρνησης, τα δύο μεγάλα κόμματα ζητούν ψήφο για να κυβερνήσουν μόνα και αυτοδύναμα. Αντικειμενικά δεν υπηρετείτε έτσι την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που προωθεί η ΝΔ καιπου έχει ακριβώς αυτό το πιχείρημα; Τι σκοπεύετε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε πολιτικά το προωθούμενο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα; Ποιά είναι η άποψη σας για το “γερμανικό μοντέλο” εκλογικού νόμου, το οποίο είναι αναλογικό, όπως ξέρετε, και το οποίο ζητά το ΠΑΣΟΚ;

  • Akis Karatrantos says:
  January 2nd, 2008 at 3:29 pm
  Κύριε Τσίπρα θα ήθελα την αποψή σας για δύο ζητήματα:
  1)για την ύπαρξη βάση του Συντάγματος κατώτατου όριου στο εκλέγεσθαι στις εθνικές εκλογές στα 25 έτη
  2)θα ήθελα να ακούσω απο εσάς εάν θα προωθούσατε τη συμμετοχή του ΣΥΝ σε μία κυβέρνηση συνασπισμού, σε περίπτωση πάντα που υπάρχει προραμματική σύγκλιση, καθώς όπως φαίνεται καθημερινά οι Έλληνες θεωρούν ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν μπορούν να δώσουν τη λύση
  και μία τελευταία παρατήρηση θα ήθελα να ακούσω απο εσάς ένα κάλεσμα σε όλους τους νέους ανθρώπους ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης σε μία ουσιαστική προσπάθεια ανανέωσης και ανατροπής του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης που έχει υπερβεί τη δυναμική του.
  Με εκτίμηση
  Άκης Καρατράντος

  • Άγνωστος Χ says:
  January 2nd, 2008 at 4:02 pm
  Θα ήθελα να του μεταφερθούν οι εξής ερωτήσεις:
  1ον) Είναι υπέρ του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά; Είναι υπέρ της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών ουσιών;
  2ον) Ο Συνασπισμός πολλές φορές έχει την τάση να μιλάει για κινήματα ακηδεμόνευτα, ανεξάρτητα, αυτοτελή κτλ. Ωστόσο πριν τις βουλευτικές εκλογές είδαμε τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΥΝ να καπηλεύεται τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, φτάνοντας στο σημείο να ταυτίζει το φοιτητικό κίνημα με τη δράση της νεολαίας του ΣΥΝ! Τελικά πως ακριβώς θέλει ο ΣΥΝ τα κινήματα; Ανεξάρτητα μέχρι να φτάσουμε στην κάλπη, κι όταν φτάσουμε σ’αυτή να τα οικειοποιούμαστε για να τσιμπήσουμε μερικές ψήφους παραπάνω; Δεν είναι τελικά υποκριτική η στάση του περί ακηδεμόνευτων κινημάτων;
  3ον) Πως είναι δυνατόν ο ΣΥΝ να κατηγορεί το ΚΚΕ για διασπαστική πολιτική και άρνηση συνεργασίας τη στιγμή που: α) Ακόμα και στο συνδικαλιστικό κίνημα έρχεται σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του ΚΚΕ, κατεβάζοντας κοινά ψηφοδέλτια με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε τριτοβάθμιες μάλιστα συνδικαλιστικές οργανώσεις -εργατικά κέντρα,ομοσπονδίες. Με βάση αυτό
  β) Πως είναι δυνατό να αντιπαλεύει την πολιτική αυτών των δύο κομμάτων εφόσον συνεργάζεται μαζί τους σε κύριους πολιτικούς φορείς-συνδικαλιστικό κίνημα, τοπική αυτοδιοίκηση.
  4ον) Γιατί καλεί σε συνεργασία το ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα του ασφαλιστικού, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ καλεί να εφαρμοστεί ο νόμος Ρέππα που θα επιφέρει γνωστές επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων; Συμφωνεί ο ΣΥΝ με το νόμο Ρέππα; Ή θεωρεί οτι η μέχρι τώρα στάση του ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια που θα το οδηγήσει στο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων στο συγκεκριμένο ζητημα;
  5ον) Ο ΣΥΝ πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του υπερασπίζεται τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ωστόσο, μόλις πριν λίγες εβδομάδες ήρθε στη δημοσιότητα έγγραφο του ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο ο τότε ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Μ.Παπαγιαννάκης συνυπογράφει για την προώθηση “του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης και για την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας της Μπολόνια”. Αυτά τα δύο έρχονται σε άμεση σύγκρουση. Πως το σχολιάζει;
  6ον)Τελικά αυτό που πολύς κόσμος θα ήθελε να μάθει, είναι ποιος είναι τελικά ο σκοπός της πολιτικής πάλης του ΣΥΝ. Παλεύει για τον σοσιαλισμό; Παλεύει για έναν καπιταλισμί με ανθρώπινο πρόσωπο; Παλεύει απλά για κάποιες μικροβελτιώσεις; Κοινώς, ο ΣΥΝ έχει πρόταση εξουσίας; Κι αν ναι, σε ποιες κοινωνικές ομάδες απευθύνεται και με ποια κατέυθυνση;
  • Panos says:
  January 2nd, 2008 at 4:21 pm
  Κύριε Τσίπρα,
  Από την επίσημη στάση του ΣΥΝ κ προσωπικά την δική σας φαίνεται ότι δεν προτίθεστε σε καμία περίπτωση να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί με τη στάση σας επιλέγετε μία δεξιά κυβέρνηση (ΝΔ) ή μία κυβέρνηση κεντροδεξιά (όπως φαντάζομαι θεωρείτε το ΠΑΣΟΚ) και δεν επιδιώκετε έναν πολιτικό διάλογο με το ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε να φέρει στην Ελλάδα μία κεντροαριστερή κυβέρνηση; Αντιλαμβάνομαι ότι οι διαφορές του ΣΥΝ (όπως τουλάχιστον αυτό εκφράζεται από το Αριστερό Ρεύμα…) με το ΠΑΣΟΚ είναι σημαντικές και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς. Από την άλλη όμως υπάρχει κοινό έδαφος και σε κάθε περίπτωση αν συμφωνούν τα δύο κόμματα σε όλα τα θέματα, τότε δεν υπάρχει λόγος να είναι δύο διαφορετικά κόμματα… Γιατί λοιπόν αυτή η άρνηση να συζητήσετε έστω με το ΠΑΣΟΚ και γιατί όχι να συγκυβερνήσετε; Γιατί τέτοιος αρνητισμός που παραπέμπει περισσότερο στη νοοτροπία του ΚΚΕ και όχι σε αυτή ενός σύγχρονου αριστερού ευρωπαϊκού κόμματος, όπως φαντάζομαι θεωρείτε ότι είναι ο ΣΥΝ;
  Φιλικά,
  Πάνος

  • Side21 says:
  January 2nd, 2008 at 5:25 pm
  1. Διαδικαστικά : Συγχωρήστε με αλλά δεν έχω καταλάβει καλά τον τρόπο κατάταξης των διαφόρων ερωτήσεων και επιλογής ποιές εν τέλει θα υποβληθούν και ποιές όχι ….
  2. Ερώτηση : Πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι η πολιτική είναι επάγγελμα, χόμπυ, λειτούργημα, …. τίποτα από τα παραπάνω ή …. όλα μαζί τα παραπάνω ;
  3. Ερώτηση : Ποιά η άποψή του για την ηλικιακή ανανέωση των στελεχών του ΣΥΝ (είναι ως γνωστό το “γηραιότερο” κόμμα – τουλάχιστον απ’ τα κοινοβουλευτικά), τι πιστεύει για τις περιορισμένες σε χρονικό διάστημα θητείες, όχο μόνο των εκλεγμένων -βουλευτών, ευρωβουλευτών- αλλά ακόμα & των υπολοίπων θέσεων (μελών Προέδρου, Γραμματέα, Π.Γ., Κ.Ε., Γραμματέων Νομαρχιακών και Π.Κ.), ακόμη άν έχει άποψη για τον τρόπο εκπροσώπησης στα όργανα του ΣΥΝ κατά ηλικία, φύλλο, ασχολία, τόπο κατοικίας ….
  • Nick-K says:
  January 3rd, 2008 at 10:00 am
  Κύριε Τσίπρα, σαν νέος ανθρωπος κι εγώ σίγουρα στηρίζω κάποιον νέο στο να πάρει τα ηνία σε ένα ανερχόμενο κόμμα και ακόμα περισσότερο στην διακυβέρνηση της χώρας(έστω και πειραματικά!). Δεν θα σταθώ σε θέματα εμπειρίας ή αν, όντως, έχετε τα ”κότσια” να αναλάβεται τέτοιο υπεύθυνο πόστο. Μία ερώτηση θα κάνω, την οποία θα έκανα σε κάθε κόμμα εκτός απο τα δύο κυβερνώντα( ανεπιτυχώς πάντα!). Μήπως, σε περίπτωση που εκλεγείτε(σαν κόμμα), καταλήξουμε να κρυβόμαστε πίσω απο την φράση ”τόσα χρόνια….” και τα φορτώσουμε όλα στις προηγούμενες κυβερνήσεις και μείνουμε απλά με την ικανοποίηση ότι ρίξαμε τον δικομματισμό(που κάποια στιγμή θα γίνει!) και απλά προσπαθούμε?? Όχι οτί δεν φέρουν ευθύνη, αλλά το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να ακούσω απο ένα νεοεκλεγές κόμμα, είναι αυτό. Και όπως και να το κάνουμε, στην Ελλάδα με το που εκλεγεί ένα κόμμα(ένα απο τα δύο, πάντα!),το πρώτο πράγμα που επικαλείται είναι οι παλαιότερες κυβερνήσεις!!! Και εκεί πιστεύω ότι είναι και το μέγα λάθος ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων. Το ότι δεν προσπαθούν γιατί οι προηγούμενοι κάνανε μεγάλα λάθοι!!!
  Ευχαριστώ,
  Nick-K
  • yannis says:
  January 3rd, 2008 at 2:40 pm
  Αγαπητέ Κύριε ΤΣΙΠΡΑ
  Θα ήθελα να σας απευθύνω την εξής ερώτηση
  Πόσο ανανεωτικό και σύγχρονο είναι , πριν πάρετε την τελική
  απόφαση για την υποψηφιότητα σας , να ακούγεται ότι αξιώνετε από Ανώτερα στελέχη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ να σας > την πλειοψηφία του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ, με έξη στα ένδεκα μέλη να είναι στενοί συνεργάτες σας , για να δεχτείτε την πρόταση του νυν προέδρου ?
  Πόσο ανανεωτική, σύγχρονη, και νέα …….είναι η συγκεκριμένη τακτική ?

  • Δημήτρης Αν. says:
  January 3rd, 2008 at 4:53 pm
  Αξιότιμε κ. Τσίπρα, σας παρακαλώ να μου διευκρινήσετε, με την ειλικρίνεια που προβάλλεται, τους πραγματικούς λόγους που σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα, με δεδομένη την υποψηφιότητα του κ. Κουβέλη. Σας διευκρινίζω ότι παρακολουθώ συστηματικά τις δηλώσεις τόσο τις δικές σας, οσο και των υποστηρικτών σας και πρέπει να σας διευκρινίσω ότι δεν πείθομαι απο τον πλαστό -κατά την γνώμη μου- ισχυρισμό ότι εσείς αντιπροσωπεύεται το “νέο” και “προοδευτικό”κι εκείνος το “παλαιό” και “συντηρητικό”. Αλλοίμονο αν κατι τέτοιο ίσχυε σε ένα κατεξοχήν συλλογικά λειτουργόν κόμμα, όπως οφείλει να λειτουργεί ένα πραγματικό κόμμα της Αριστεράς. (Αντιπαρέρχομαι, για λόγους αρχής, άλλους ισχυρισμούς που λέγονται και γράφονται και που δύσκολα κρύβουν μια συκοφαντική στάση έναντι του συνυποψηφίου σας)
  Κι αν μου επιτρέπεται, μια προσωπική εκτίμηση για το κόμμα σας. Δεν είναι η εποχή κατάλληλη για τέτοια σπατάλη στελεχικού δυναμικού στο όνομα της επικράτησης της μιας τάσης έναντι της άλλης. Εύχομαι στην πορεία προς το συνέδριο σας να επικρατήσουν πραγματικές συνθετικές λογικές. Σας διαβεβαιώνω ότι όλες οι γενιές που αγωνίζονται για την πρόοδο του τόπου μας έχουν ανάγκη από την αυθεντική παρουσία του ΣΥΝ και καθόλου δεν επιθυμούν ένα ακόμα κακέκτυπο των αντιδραστικών ιδεολογημάτων και πρακτικών του ΚΚΕ
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας
  • Άγνωστος Χ says:
  January 3rd, 2008 at 5:20 pm
  Ιδού, λοιπόν, τι είπε σε συνέντευξή του στην «Ελευθερία» της Λάρισας, αναφερόμενος στο ΚΚΕ. «Οσο για το ΚΚΕ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι με θλίψη το παρακολουθώ να βρίσκει όλο και περισσότερα κοινά με τα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας, απομονωμένο από το διάλογο εντός της κοινωνικής αριστεράς και από τα ολοζώντανα κινήματα, τοπικά, διεθνή και παγκόσμια… Δε θέλω να σχολιάσω περισσότερο την αυτιστική του στάση…». Δε μπορώ να καταλάβω κύριε Τσίπρα και γενικά κύριε του ΣΥΝ γιατί από τη μια αποκαλείτε αυτιστικό κόμμα το ΚΚΕ και από την άλλη επιθυμείτε συνεργασία μαζί του.

 19. Οι ερωτήσεις απο τον ΤΑΡΑΧΟΠΟΙΟ

  Ενα και μόνο ερώτημα κ.Τσίπρα,που με ταλανίζει απο το 1981,οταν ανέλαβε την εξουσία το ¨σοσιαλιστικό¨ ΠΑΣΟΚ προδίδωντας τα όνειρα όλων εμάς των αφελών ¨΄ελευθέρας βοσκής¨¨.Γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή διαμαρτυρία-διαδήλωση απο μέρους του δικού σας κόματος σχετικα με την ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ?Απεναντίας κάποιοι απο εσάς τέθηκαν κάτω απο τη στέγη της πράσινης δεξιάς(ΠΑΣΟΚ)υιοθετώντας απόλυτα τις πολιτικές και τις θέσεις του που δεν ειναι άλλες απο το να είναι πιστοί διαχειριστές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και οικονομικής της Ευρωπαικής ένωσις.Που ειναι λοιπόν η δική σας φωνή και διαμαρτυρία κ.Τσίπρα ως ¨προοδευτικό¨¨ κόμα όπως αυτοχπροσδιορίζεται?Προσωπικά δεν πιστευω στην Δημοκρατία
  της ενισχυμένης εξαπατησης του λαού,που στην ουσία κυβερνά
  η μειοψηφία,παρα μόνο στην ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ που δυστυχώς έχει λησμονηθεί απ όλους
  Μάριος Ζαμπίκος
  http://users.forthnet.gr/ath/mariosru/

  Από ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ | Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2007 2:12 μμ
  Τι κινησεις θα κανει ο Κος Τσιπρας στο θεμα του ΣΥΡΙΖΑ? Δε θα πρεπει αυτη η συνεργασια να γενικευτει? Να πιασει κι αλλους τομεις , οπως για παραδειγμα η Τοπικη Αυτοδιοικηση?
  Από stspap | Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2008 12:07 πμ

 20. Οι ερωτήσεις ενός φοιτητή

  anisixos | anisixos.blogspot.com

  Εγω θελω να τον ρωτησω:
  Στην εποχη μας, οπως ειναι γνωστο, η πολιτικη και κυριως οι πολιτικοι εχουν απαξιωθει.Ακουγεται σκληροτατη κριτικη εναντιον οχι μονo μεμονωμενων περιπτωσεων, αλλα για το συνολο, με αποδοκιμαστικες ισοπεδωτικες εκφρασεις.Αυτο σε συνδυασμο με το οτι η αριστερη ιδεολογια εχει φθαρει, οτι η αριστερα εχει ενα παρελθον που τη βαραινει και εχει και σημερα πολλους επικριτες που θεωρουν οτι δεν εχει λογο υπαρξης.Αυτα λοιπον, πως τα αντιμετωπιζει στο μυαλο του ο κ. Τσιπρας; Τα περιεργαζεται; Ειναι ανασταλτικος παραγοντας γι’ αυτον; Του μειωνουν τα κινητρα του εστω και ασυνειδητα; Τι θα εκανε προκειμενου να αλλαξει τις συνειδησεις των ανθρωπων και των νεων ειδικοτερα για να μη σκεφτονται με αυτον τον τροπο; Τι θα εκανε προκειμενου να ενεργοποιησει τους νεους, να τους κανει να θελουν να ασχοληουν με τα κοινα και να μην απαξιωνουν τοσο τους πολιτικους;Απο την αλλη ασπαζεται τις αποψεις και τις κριτικες αυτες ακομα κι αν εχουν μια μεγαλη δοση υπερβολης και στρεφονται εναντιον του ιδιου, του κομματος του και αυτου που πρεσβευει;

  Επισης θα ηθελα να τον ρωτησω αν πιστευει οτι ολα στη ζωη ειναι πολιτικη; Αν ολες μας οι πραξεις ειναι πολιτικες και αν ολα μας τα προβληματα, επιδεχονται λυση σε πολιτικο επιπεδο.

  • ζπ
  • 5 Ιανουαρίου 2008

  Νομίζω πως πολύ μελάνη έχει ριχτεί ως προς την συμεμτχοή του Τσίπρρα σε μαθητικό κίνημα,φοιτητικό κίνημα & αντι-παγκιοσμιοποιητικό…

  1/ Το ’90-’91 ήταν με την ΚΝΕ ενάντια στην κορύφωση των καταλήψεων;

  2/ Το σχήμα Εγκέλαδος είχε τόσο σοβαρή εκλογική/κινηματική απήχηση -τότε- στο ΕΜΠ που να είναι άξιο αναφοράς ως στοιχείο βιογραφικού;

  2/ Το «αντι-παγκοσμιοποιητικό» κίνημα όπως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα,δεν είχε κάποιον ηγέτη,αλλά κάποιες πρωτοπόρες συλλογικές/οργανωτικές παρέες,οπότε και σε αυτό οι όποιες αναφορές καλό θα ήταν να εκφράζονται με φειδώ.

  Κατάλληλα διατυπωμένα τα πιο πάνω σχόλια θα μπορούσαν να είναι μια ερώτησηη,η οποία θα έχει να κάνει με την αναφορά όλων των παραπάνω είτε από κάποια ΜΜΕ είτε από κάποιους συντρόφους του,ως «θετική παρακαταθήκη».Μια παρακαταθήκη όμως που την έχει ένα ασεβαστό κομμάτιτων 30δων οι οποίοι είναι και στην «γενιά των 700 ευρώ»,αλλά δεν πάνε να γίνουν πρόεδροι σε κοινοβουλευτικό κόμμα ή σωστότερα στο κυρίαρχο κόμμα μιας κοινοβουλευτικής συμμαχίας…

  • George Glikofridis
  • 6 Ιανουαρίου 2008

  Συγγνώμη, καλησπέρα και Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά και απ’ όλα, αλλά ήθελα να ρωτήσω: Μια που ως συνήθως άργησα πολύ, (αλλά αυτή τη φορά έχω δικαιολογία: Είμαι σε blogging pause για πολλούς προσωπικούς λόγους), αλλά και καθώς μόλις πριν από λίγο έμαθα από την Δικτυακή έκδοση του σημερινού Βήματος για την επικείμενη stream συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, προλαβαίνω να θέσω μία και μοναδική ερώτηση στον συμπαθέστατο Αλέξη;

  Αν ναι, να η ερώτηση:
  Τι ορίζει έναν Ευρωπαίο Πολίτη; Δηλαδή: Έχει δικαίωμα (π.χ.) να έχει γνώμη ένας Πορτογάλος για κάποιο γεγονός το οποίο λαμβάνει χώρα στην Νότια Βεστφαλία στη Γερμανία και να διατυπώσει αυτή του τη γνώμη μου σε κάποιο γραπτό (π.χ.) και να μην αντιμετωπιστεί από τους Γερμανούς με σχόλια του στυλ «Δεν μου αρέσει οι Πορτογάλοι να μιλούν για τους Γερμανούς…»
  Με απλούστερα λόγια: Είμαστε σίγουροι ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ουσιαστικές «κριτικές» εμείς οι όποιοι Ευρωπαίοι από τους όποιους άλλους Ευρωπαίους ή είμαστε Ενωμένοι μόνο σ’ ένα επιπέδο φολκλόρ όπου οι Γερμανοί (π.χ.) αποδέχονται τους Έλληνες μόνο όταν μιλούν για τα Ρεμπέτικα και την Αρχαία τους Ιστορία και οι Έλληνες τους Γερμανούς μόνο όταν μιλούν για την μπύρα ή (έστω άντε) για την Φιλοσοφία;

  Αυτά.
  Ευχαριστώ πολύ όσους διάβασαν μέχρις εδώ.
  Συγγνώμη και πάλι για την καθυστέρηση.

 21. Ψηφίζω ΣΥΝ επειδή βρίσκω ότι εκφράζει τις απόψεις μου σε πολλά ζητήματα και ένα από αυτά είναι και οι θέσεις του για το χωρισμό κράτους εκκλησίας-όντας άθρησκος.
  Πως σχολιάζει ο Αλέξης την (ψηφοθηρική;) επίσκεψη Αλαβάνου (δυο φορές!)στον ασθενούντα Χριστόδουλο;

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: