Ο Αλέξης Τσίπρας στα blogs

τσιπραςΕλάχιστες μέρες πριν το 5ο τακτικό συνέδριο του ΣΥΝ, το οποίο αναμένεται να εκλέξει τον νεότερο πρόεδρο στην ιστορία του – και έναν από τους νεότερους πολιτικούς αρχηγούς στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία – επιχειρώντας την ανανέωση που τόσο χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μιλήσει αποκλειστικά στα blogs.

Στην σημαντικότερη στιγμή της πολιτικής του διαδρομής ο (κατά πάσα πιθανότητα) μελλοντικός πρόεδρος του Συνασπισμού αποφασίζει να ανοίξει τα χαρτιά του στους χρήστες του internet απευθείας και όχι στα media (έχει αρνηθεί πάμπολλες προτάσεις), θέλοντας έτσι να σηματοδοτήσει και επικοινωνιακά την στροφή που έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει ο ΣΥΝ, προς τους νέους και τις νέες αλλά και τις άμεσες μορφές επικοινωνίας και πολιτικοποίησης. Είχα την χαρά να συζητήσω πρώτος μαζί του την πρόταση για μια ανοιχτή συνέντευξη, την οποία τώρα θέλω με την σειρά μου να απευθύνω προς όλους όσους ενδιαφέρονται στην μπλογκόσφαιρα. Κι επειδή η υποκειμενικότητα είναι εγγενές χαρακτηριστικό της παίρνω το θάρρος να την απευθύνω και σε αυτούς που αισθάνομαι σαν διαδικτυακή μου γειτονιά (τρόπον τινά), δηλαδή τους: arxediamedia, politikoblog, metablogging, reality-tape, vrypan, δίκτυο indy, oneiros, allufunmarx, οικολόγιο, δεμασάμερε , Αθήναιου Βορβορυγμοί και pestaola.

Νομίζω πως πρέπει να γίνει ως εξής: Τα blogs που θα αποδεχτούν την πρόσκληση να αναρτήσουν ένα post το οποίο θα ζητάει από τον κόσμο τους να συμμετάσχει καταθέτοντας ερωτήσεις. Στις 2 Ιανουαρίου, όλες οι ερωτήσεις να συγκεντρωθούν εδώ όπου θα γίνει το ξεσκαρτάρισμα και ο γενικός συντονισμός. Από αυτές τουλάχιστον μια από τον καθένα μπορεί να μπει στο τελικό ερωτηματολόγιο το οποίο αναλαμβάνω την ευθύνη να συντάξω μετά από συνεννόηση βεβαίως με τους ερωτώντες και ενημέρωση τους για όλο το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου. Ο δικός μου ρόλος θα παραμείνει αυστηρά οργανωτικός και συντονιστικός ενώ σε όλες τις φάσεις η διαδικασία μπορεί να είναι διαφανής.

Μεταξύ δυο και τέσσερις Ιανουαρίου μπορούμε να συναντηθούμε στο στούντιο του radiobubble (πρόκειται για μια καινούργια προσπάθεια με πολύ καλές γραμμές upstream) με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να πραγματοποιήσουμε την συνέντευξη η οποία θα γίνει live streaming στο ustream και ίσως και κάπου αλλού ταυτόχρονα. Τεχνική υποστήριξη για αυτό έχει ήδη προσφερθεί να παρέχει το metablogging.gr Κατά την διεξαγωγή της συνέντευξης θα υπάρχει δυνατότητα για άμεσα follow up τα οποία θα κάνω εγώ βάσει της συζήτησης που θα προηγηθεί αλλά και όσοι το παρακολουθούν ζωντανά δίνοντας σχόλια στην σχετική σελίδα στο ustream τα οποία έχει προσφερθεί να καταγράφει και να προωθεί στην κουβέντα το politikoblog. Στόχος μας να μην ξεπεράσουμε την μια – μιάμισι ώρα συζήτησης.

Το υλικό που θα προκύψει από την συζήτηση θα είναι διαθέσιμο για όλους μέσω των youtube, google video, bliptv και όπου αλλού μπορούμε να το αποθηκεύσουμε, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν διαθέσιμα με την πρώτη ευκαιρία ένα μονταρισμένο βίντεο και ένα κείμενο όπου θα καταγράφονται τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης. Ολα αυτά θα βρίσκονται κάτω από άδεια creative commons, η οποία θα επιτρέπει μερικώς την αναπαραγωγή και θα υποχρεώνει σε αναφορά της πηγής.

Νομίζω πως είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ένα πρωταγωνιστικό πλέον πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής επιλέγει ένα εναλλακτικό δρόμο επικοινωνίας με τον κόσμο και μάλιστα σε μια τόσο σημαντική πολιτική στιγμή για αυτόν. Είναι όμως σημαντικό και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορεί στο internet -κατευθείαν από τον κόσμο – να γίνει κάτι τέτοιο τόσο οργανωμένα όσο θα το έκανε και ένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης όπως ας πούμε μια τηλεόραση. Ελπίζω να το υποστηρίξετε. Περιμένω τις ερωτήσεις σας στα σχόλια αυτού του post

Advertisements
  • zouri
  • 24 Δεκεμβρίου 2007

  Μηπως πρεπει να κανει και μια συναντηση με bloggers?

 1. Δεν είναι άσχημη ιδέα – μπορούμε να του το προτείνουμε. Ηδη πάντως το γεγονός οτι προτιμάει να δώσει ανοιχτή συνέντευξη στα blogs απο οτι στα media αποτελεί σαφή κίνηση εκ μέρους του

  • Nikos
  • 24 Δεκεμβρίου 2007

  Από ένα νέο πολιτικό της ηλικίας του θα περίμενα να ανοίξει δικό του μπλογκ για να επικοινωνήσει με τα Social Media.

  «Συνεντεύξεις σε μπλογκερς» έχουμε δει και από πολύ πιο συντηρητικούς πολιτικούς. Έχουμε δει ακόμα και πιο προχωρημένα πράγματα όπως κανάλια στο youtube, (βλ. Μητσοτάκης, Μάνος) κλπ. Παλιό το έργο.

 2. @Νίκος: Δεν νομίζω πως έχουμε δεί άλλους πολιτικούς σε μια τόσο σημαντική στιγμή της πολιτικής τους διαδρομής να κάνουν τέτοιο άνοιγμα στα blogs και τέτοιο άδειασμα στα mainstream media. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρνηθεί ήδη πάμπολλες προτάσεις να δώσει συνεντεύξεις σε εφημερίδες και τηλεοράσεις. Αυτό καθιστά ποιοτικά διαφορετική την προσέγγιση του απο τις απόπειρες προεκλογικής αλιείας ψήφων αρκετών άλλων πολιτικών και την αντιμετώπιση της εκ μέρους τους ως μόδας. Ούτε βεβαίως και έχει προταθεί απο όσο γνωρίζω άλλη απόπειρα τόσο στενής συνεργασίας μεταξύ των blogs για να βγεί ένα καλό αποτέλεσμα – κάτι που θα απαιτηθεί σε όλη τη διαδικασία που προτείνω. Επιπλέον είναι προς τιμήν του οτι δεν ανοίγει ένα blog, απλώς για να το κάνει (επειδή το κάνουν όλοι) αλλά εδώ και καιρό αναζητεί τρόπο πραγματικής οικειοποίησης του πράγματος(όσοι τον έχουν παρακολουθήσει το διαβλέπουν αυτό). Οι συλλογικότητες του ΣΥΝ (και του ΣΥΡΙΖΑ) έχουν αναλάβει απο νωρίς ουσιαστικές πρωτοβουλίες στο διαδίκτυο κι αυτό νομίζω είναι σημαντικότερο του αν ο Τσίπρας διαθέτει ο ίδιος blog ή οχι. Αν λάβεις όλα αυτά υπόψη σου, νομίζω πως θα συμφωνήσεις μαζί μου οτι μόνο παλιό δεν είναι το έργο. Αντίθετα είναι ποιοτικά και ουσιαστικά καινούργιο. Σας καλώ να συμμετάσχετε λοιπόν και να βοηθήσουμε όλοι μαζί ένα κεντρικό πολιτικό και επικοινωνιακό γεγονός να βγεί απο το εναλλακτικό μας κανάλι (τα blogs). Νομίζω πως αξίζει τον κόπο.

 3. kalh idea..

 4. Πράγματι,πολύ ωραία ιδέα. Θα μπορούσαν να στείλουν ερωτήσεις και άλλοι; (από άλλα blogs από αυτά που ανέφερες)

 5. Πολύ καλή ιδέα, πως μπορούμε να συμμετ’έχουμε;

 6. Εννοείται, το αναφέρω άλλωστε και στο κείμενο, είναι ανοιχτή η συνέντευξη. Είμαστε αρκετές χιλιάδες πλέον. Απλώς ας ξεκινήσει κάποιος τον χορό των ερωτήσεων :-)

 7. Εννοούσα αρκετές χιλιάδες blogs πλέον στην Ελληνική μπλογκόσφαιρα (μην παρεξηγούμαστε)

 8. Θα είναι χαρά μου να συμμετάσχω σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Μπράβο στον Τσίπρα! Κυρίως για το σνομπάρισμα στα mass media αλλά και για την πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας στην υπηρεσία του λαού και της νεολαίας.

  • Nikos
  • 24 Δεκεμβρίου 2007

  Νομίζω ότι οι Αμερικάνοι θα το έλεγαν καλύτερα.

  «This such a crap of sheet!»

  «Σνομπάρισμα των mainstream media»? Οι μόνοι που σνομπάρουν τα mainstream media είναι αυτοί που δημιουργούν (blogs) τα δικά τους. Οι άλλοι απλώς παίζουν πολιτικά παιχνίδια…

  Τα θαύματα διαρκούν πάντα 3 μέρες. Ούτε ώρα παραπάνω. Και, απ’ ότι κατάλαβα, εδώ γίνεται καθαρά κομματική κουβέντα, οπότε δεν έχει νόημα να καταθεσω τις απόψεις μου – η πολιτική (όσον αφορά τα social media) δεν με αφορά.

  • Αθήναιος
  • 24 Δεκεμβρίου 2007

  Το κόμμα που γεννήθηκε μέσα από το διαδίκτυο δεν το θεωρείτε μέρος της διαδικτυακής σας γειτονιάς κ.Τσιμιτάκη; Δλδ δεν σκεφτήκατε καν να απευθυνθείτε και στο rooster ε?

  Γιατί δεν κάνει δικό του μπλογκ; Άλλος ένας Βενιζέλος.

  • Αθήναιος
  • 24 Δεκεμβρίου 2007

  Τα θαύματα διαρκούν πάντα 3 μέρες. Ούτε ώρα παραπάνω. Και, απ’ ότι κατάλαβα, εδώ γίνεται καθαρά κομματική κουβέντα

  Ε ναι. Εξ ου και η συμβουλή «Κοίτα κάτω για να μην σε πιάσουν οι κάμερες».

 9. Αγαπητέ Νίκο ότι τα θαύματα διαρκούν τρεις μέρες, άντε να το δεχτούμε, αν και εγώ τουλάχιστον ούτε αυταπάτες τρέφω ούτε κήρυξα καμιά επανάσταση – και βεβαίως πιστεύω ότι ακόμα και σε συμβολικό μονάχα επίπεδο να το δεις έχει την αξία του, το πράγμα. Το ότι «Οι μόνοι που σνομπάρουν τα mainstream media είναι αυτοί που δημιουργούν (blogs) τα δικά τους», πάλι, ως αφελές το αντιμετωπίζω, αφού ξέρεις κι εσύ πολύ καλά, οτι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Ομως, το ότι οι «Αμερικάνοι θα το έλεγαν καλύτερα» και «This such a crap of sheet!» και «εδώ γίνεται καθαρά κομματική κουβέντα» όλα αυτά δηλώνουν κακοήθεια απέναντι σε ανθρώπους που απλώς έχουν διαφορετική αίσθηση και αντίληψη των πραγμάτων. Προσβάλλεις τρίτους απλώς και μόνο επειδή δηλώνουν την διάθεση τους όπως επιθυμούν και όχι όπως εσένα σου αρέσει. Ολο αυτό γίνεται ακριβώς για να υπάρξει κουβέντα και οι αντιρρήσεις είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτες – αλλά θα ήθελα να προσέχουμε όλοι λιγάκι πως τις εκφράζουμε. Για το αν έχει νόημα η οχι να μπαίνει κανείς σε αυτή τη διαδικασία, έχει ήδη γίνει πολύ κουβέντα στα blogs. Εγώ πιστεύω πως έχει. Τα blogs δημιουργούν νέες συνθήκες δημόσιας επικοινωνίας και παρέμβασης στα κοινά. Απόδειξη η ιστορία του τελευταίου έτους (με Αμαλία, Αναδάσωση και τόσες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη). Αφού η μπλογκόσφαιρα δημιουργεί επικαιρότητα, τι μας πειράζει ακριβώς η επικαιρότητα απευθύνεται στην μπλογκόσφαιρα; Ισα – ίσα που θα έπρεπε να το επιδιώκουμε. Κομματική κουβέντα, βεβαίως, ούτε για πλάκα δεν έχει γίνει εδώ – μάλλον ήσουν θυμωμένος όταν το έγραφες. Περιμένω τις ερωτήσεις σας για να αρχίσουμε να συζητάμε πάνω σε αυτές πια – όσοι το επιθυμούν – και να ανοίξει το κυρίως σκέλος της συζήτησης.

 10. Αθήναιε σε εσάς οφείλω μια μικρή απολογία γιατί σας σκέφτηκα έντονα και ομολογώ πως μάλλον ήταν τελικά παράλειψη μου να μην σας συμπεριλάβω στον κατάλογο των προτεινομένων από εμένα. Να ξεκαθαρίσω όμως κάτι: Η πρόσκληση είναι ανοιχτή – το δήλωσα από την αρχή και το εννοώ. Επειδή ακριβώς δεν ήθελα να πάρω επάνω μου την πρωτοβουλία αλλά (αντίθετα) να την μοιράσω απηύθυνα πρόσκληση σε μια σειρά από ενδεικτικά blogs με σκοπό να διαχυθεί η ευθύνη αλλά και η οργάνωση του πράγματος. Για να έχει νόημα όλο αυτό πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι ελεύθερο μεν, να δώσει αποτέλεσμα δε – όπερ σημαίνει συντονισμός. Αν η λίστα είναι τόσο σημαντική (που δεν το πίστευα) προτίθεμαι να τη ανανεώσω ή να την βγάλω και τελείως γιατί πραγματικά δεν είναι εκεί το θέμα. Τώρα τις αναφορές σας στα ρεπορτάζ μου -απομονώνοντας μάλιστα φράσεις, τις αντιπαρέχομαι. Εχουμε συζητήσει και καλύτερα νομίζω και πιστεύω οτι θα τα ξανακαταφέρουμε.
  Μια παράκληση προς όλους : Μην με αναγκάζετε να επαναλαμβάνω ξανά και ξανά τα αυτονόητα. Οι προθέσεις είναι νομίζω καθαρές, όπως και η διάθεση μου να προχωρήσει παραγωγικά το πράγμα. Και για όσους εξακολουθούν να υποψιάζονται κομματικές κουβέντες και τέτοια ας περάσουν μια βόλτα από το politikoblog, όπου έχει ξεκινήσει η υποβολή ερωτήσεων να διαπιστώσουν μόνοι τους αν είναι έτσι η οχι τα πράγματα. Αν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την διαδικασία ή και για την ουσία του πράγματος, τις συζητάμε. Καταθέστε αντιπροτάσεις ή ερωτήσεις για την συνέντευξη.

  • Nikos
  • 24 Δεκεμβρίου 2007

  Ότι είμαι θυμωμένος με την διαφαινόμενη εκμετάλευση μιας κατάστασης που δημιουργείται, είμαι. Το παραδέχομαι.

  Ότι ήθελα να σας προσβάλω -όσους συμμετέχετε στο εγχείρημα- δεν ήθελα, λάθος εντύπωση δόθηκε.

  Πιστεύω ότι πρόκειται περί υποκρισίας. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι εξακολουθούν να αναδεικνυονται στην πολιτική σκηνή νέα (έως νεαρά) πρόσωπα, με πρωτοφανή άγνοια των νέων τεχνολογιών – εξ ου και η άρνηση να τις χρησιμοποιήσουν.

  Και αυτό, μόνο κακά μπορεί να μας φέρει. Έτσι και αλλιώς, ποτέ δεν αναμείχθηκα στην πολιτική διασταση των μπλογκς, με εξαίρεση την εκπομπή που κάναμε στο SYNC σε συνεργασία με την ΕΡΤ στις πρόσφατες εκλογές.

  Είναι ένας χώρος στον οποίο κυριαρχούν τα πολλά λόγια και τα ελάχιστα έργα. Χώρος για τους κάθε λογής παπαρολόγους.

  Ζητώ συγνώμη και πάλι.

 11. Thanks Νίκο. Η συζήτηση με έναν υποψήφιο πρόεδρο πολιτικού κόμματος δεν θα μπορούσε να αναλωθεί στα blogs και την τεχνολογία μόνο. Μιλάς για το ουσιαστικά μόνο πραγματικά αντιπολιτευόμενο (εννοώ στην κοινωνία και τα κινήματα – κάτω στο δρομο. Βλέπε φοιτητές, κινήματα δημόσιων χώρων, οικολογία κοκ) και την δεύτερη σημαντικότερη συνιστώσω της αριστεράς στη χώρα μας ή οποία επιχειρεί πραγματική ανανέωση. Το γεγονός ότι έχει τη διάθεση να προχωρήσει (και μάλιστα τώρα) σε ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας με τους πολίτες μάλλον αποδεικνύει ότι κι αν δεν έχει άμεση σχέση με την τεχνολογία, εντούτοις κάνει ουσιαστικές κινήσεις. Μιας και το έφερε η κουβέντα όμως, δίνεις και την πρώτη αυτονόητη ερώτηση προ τον ίδιο. Πως βλέπει τα blogs δηλαδή, αν σκοπεύει να το κάνει και κυρίως γιατί και πως. Αν τον συγκινεί η ιδέα των open politics ή αν γνωρίζει καν περί τίνος πρόκειται. Ενα πράγμα που θέλω να παρατηρήσω ακόμα είναι πως στην παράδοση της αριστεράς οι συλλογικότητες έχουν μεγαλύτερη αξία από τα πρόσωπα και σε αυτό το επίπεδο, ο χώρος του Τσίπρα έχει δώσει ουσιαστικά δείγματα γραφής υποστηρίζοντας ρηξικέλευθες προσπάθειες χωρίς μάλιστα να τις καθοδηγεί ή να τις καπελώνει, όπως είναι για παράδειγμα το indy.

  • Nikos
  • 25 Δεκεμβρίου 2007

  «δίνεις και την πρώτη αυτονόητη ερώτηση προ τον ίδιο. Πως βλέπει τα blogs δηλαδή, αν σκοπεύει να το κάνει και κυρίως γιατί και πως.»

  Κατα τη γνώμη μου δεν υπάρχει ερώτηση γιατί η απάντηση έχει ήδη δοθεί. Εγώ αν θέλω να πάω Λαμία δεν περιμένω να με ρωτήσουν πρώτα αν θα πάω. Μπαίνω στο αυοκίνητο και πάω. Είναι απλό. Ελπίζω να με κατανοείς.

  Επί της ουσίας των πολιτικών επιχειρημάτων σου δεν θέλω να μπω, παρόλο που έχω άποψη και μάλιστα εντελώς αντίθετη.

  Ευχαριστω

 12. @Nikos: Να κατηγορείς κάποιον ότι καπηλεύεται το μέσο όταν ίσα ίσα δεν θέλει να το καπηλευθεί βάζοντας πχ κάποιον 3ο να ανεβάζει τη δουλειά του και να γράφει στη θέση του όπως άλλοι πολιτικοί είναι καλό. Το ότι θα γίνει live με ustream επίσης δεν σου φαίνεται κάτι ξεχωριστό;

  • jorge
  • 25 Δεκεμβρίου 2007

  Αυτό που δε μπορώ να καταλάβω είναι αυτά που λένε κάποιοι για σνομπάρισμα των παραδοσιακών Μέσων.
  Με το συμπάθειο, αλλά ακόμα κι αν αυτό ήταν αληθές, εσάς θα σας ικανοποιούσε αν ένας πολιτικός αρχηγός επικοινωνούσε μόνο μέσω του internet; Οι παππούδες και οι γιαγιάδες στο χωριό πρέπει δηλαδή να παρακολουθήσουν το streaming για να μάθουν τις απόψεις του κ. Τσίπρα;
  Ας μη γινόμαστε ούτε υπερβολικοί, ούτε ελιτιστές. Ο υποψήφιος αρχηγός ενός κόμματος μειοψηφικού, κάνει ένα επικοινωνιακό άνοιγμα σε άλλη μια μειοψηφία αυτής της χώρας, τους χρήστες του internet. Καλή κίνηση, αλλά no big deal.
  Χρόνια πολλά σε όλους!

 13. Ναι Jorge προφανώς έχεις δίκιο, εντούτοις τα συμφραζόμενα (όπως η χρονική στιγμή) παίζουν το ρόλο τους. Χρόνια πολλά και σε σένα.
  Νίκο χωρίς αντίθετες απόψεις δεν υπάρχει και δημιουργική σύνθεση. Κάποια στιγμή το συζητάμε, ελπίζω

 14. @jorge: Είναι περισσότερο κίνηση που δείχνει τη διάθεση για να μην υπάρχει το στυλ «το αγαπημένο παιδί των media». Εγώ έτσι το εκλαμβάνω. Ρισκάρει να μην βγει με αυτήν του την κίνηση αλλά αν δημοσιογράφοι νέοι και έξυπνοι θελήσουν θα πάρουν το υλικό και θα το δημοσιεύσουν και στα κανάλια ακόμα. Creative Commons θα είναι η άδεια…

 15. Εγώ εκείνο το οποίο θα ήθελα να ρωτήσω είναι τι θα γίνει με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που εκλεγεί.

 16. εγώ περιμένω να δεσμευθεί πως στα ψηφοδέλτια εκτός από 30% υποψηφίων < 30 ετών, θα προβλέπεται και 20% βλόγερς (ανεξαρτήτως ηλικίας)

  να με συγχωρείτε , μέρες που είναι , αλλά δεν άντεξα το ρηξικέλευθο της mediaκής του performance

  καλή χρονιά σας εύχομαι, ειλικρινά και εκ βάθους καρδίας

 17. Αγαπητέ εμείς ως ΠΑΣΟΚΟΙ δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε;
  Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνουμε γαργάρα τις 2 συνεντεύξεις σε bloggers του Παπανδρέου. Δεν νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται και είναι άδικο. Το ότι αγνοεί τα mainstream media συμφωνώ ότι είναι πρωτοποριακό σαν αντίληψη, αλλά το λιθαράκι το έχουμε βάλει πολλοί μαζί. Δες τε και το autoorganosi.wordpress.com

  • band
  • 26 Δεκεμβρίου 2007

  Φυσικά και είναι δίκαιο να συμμετέχετε κε Σωτήριε Κούκιε ως ΠΑΣΟΚ.Εδώ έχει κληθεί να συμμετέχει η κα Αθήναιος που είναι ιδρυτικό στέλεχος των Φιλελεύθερων και υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων του νεοδεξιού αυτού κόμματος δεν θα συμμετέχετε εσείς που στο κάτω κάτω βρίσκεστε στην ευρύτερη αριστερά;
  Εσάς το ενδιαφέρον σας είναι ευνόητο.Δεν ξέρω μόνο πόσο αντικειμενική θα είναι μια συνέντευξη αν προσκληθεί να συμμετέχει με ..αγαθές ερωτήσεις και κανένας κομματικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ απο τον οικοδεσπότη μπλόγκερ ο οποίος πρότεινε συγκεκριμένους μπλόγκερς αποκλείοντας άλλους.

 18. Οχι ρε παιδιά (άντε πάλι τα ίδια). Το επαναλαμβάνω για τελευταία φορά: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ. Οσο πιο πολλοί συμμετάσχουν και όσο πιο αποκεντρωμένο γίνει το πράγμα τόσο καλύτερα. Τα ενδεικτικά μπλόγκ που πρότεινα, ήταν ένας τρόπος να μην συγκεντρωθεί το πράγμα επάνω μου, αλλά να διαχυθεί, σε όσο περισσότερους πόλους γίνεται και ταυτόχρονα να μην γίνει τελείως χαοτικό. Ούτε σκοπιμότητες, ούτε αντιπροσωπευτικότητα, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Αντί να τα χώνετε, προτείνετε έναν άλλο τρόπο και το αλλάζω αμέσως. Δηλαδή πως αλλιώς να το πώ;
  Οσο για τον Παπανδρέου, δεν το κάνει κανείς γαργάρα – είναι γνωστό τοις πάσι. Σκέφτηκα πως για να έχει νόημα άλλη μια συνέντευξη στους μπλόγκερς, ίσως μπορούσα να προτείνω μερικές καινοτομίες (πχ streaming). Αυτό είναι όλο.

 19. Τσιμιτάκη πολύ καλή η πρωτοβουλία σου!

  Μια ερώτηση τοπικού ενδιαφέροντος (μιας και ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταγωγές από το Ν.Καβάλας)

  -Στο νομό Καβάλας τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τα “ευαίσθητα” θέματα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και της Νατοϊκής εγκατάστασης στο λιμάνι της Νέας Περάμου…ποια είναι η εναλλακτική ανάπτυξη που προτείνει για την περιφέρεια…

 20. Αξιόλογη προσπάθεια!

  Ας μεταφέρει κάποιος στον Αλέξη Τσίπρα μια συμβουλή που πλημμυρίζει αφέλεια.
  Να μην πάει πουθενά χωρίς την σφεντόνα στην κωλότσεπη!
  Ούτε για ψωμί στο φούρνο…
  Ο συμβιβασμός αυτοκτόνησε, ζήτω ο ρομαντισμός!

  • tzavelas
  • 27 Δεκεμβρίου 2007

  Γιατί να μην συμμετέχουν οι ΠΑΣΟΚοι; Στην κεντροαριστερά της νέας εποχής, αδέρφια, δεν είστε μόνοι. Ο Τσίπρας θα είναι εκεί και για σας.

  Στηρίζω Κ.Κ.Μοίρη…(τέλος)

 21. δεν είν’ κακό…!

 22. Πολυ καλη κινηση κι ακομη καλυτερη η κινηση του να αγνοησει τα mainstream media
  θαθελα να συμμετασχω με το Blog μου στη συλλογη ερωτησεων για τον Κο Τσιπρα, αν αυτο μπορει να γινει, και αν δεν ειναι εφικτο θαθελα να θεσω κι εγω καποιες ερωτησεις απο δω.
  Σας παρακαλω να με ενημερωσετε στο email μου αν αυτο ειναι δυνατο
  Ευχαριστω

 23. Αγαπητοί φίλοι,
  θα θέλαμε να συμμετέχουμε με το blog μας στην συλλογή ερωτησεων. Πολύ σύντομα θα δημοσιεύσουμε σχετικο post. Σας παρακαλούμε να μας έχετε υπόψιν σας.
  Ευχαριστούμε
  ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου

 24. Ευχαριστω για την απαντηση στο Blog
  Πιστευα πως μπορεις να δεις το email μου, μια και κατατιθεται με τα υπολοιπα στοιχεια
  Θα ανεβασω σχετικο ποστ για τον Τσιπρα
  Το email ειναι o_taraxopoios@yahoo.com αν χρειαστει για μελλοντικη συνεργασια
  Φιλικα

 25. mia erwtisi pros ton ko Tsipra: poia einai i apopsi tou gia ti diafthora k poso eukoli thewrei tin epiteuksi mias dikaiis koinwnias. akoma k ws pros tis mikrodieukolunseis twn politikwn stous psifoforous tous. rousfeti den exei kanei pote?

  ypokeimenikos.blogspot.com

  • talos
  • 29 Δεκεμβρίου 2007

  Μερικές (πολλές φοβάμαι)ερωτήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα:

  1. Έχει κάποιο σχέδιο/στόχο/στρατηγική υπόψη του για την ανασύνθεση και την διεύρυνση της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ; Η εικόνα του ΣΥΝ προς τα έξω (που φοβάμαι πως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αλλά ας με διορθώσει) είναι ενός κόμματος όπου οι συζητήσεις ξεκινούν από την κορυφή για να φτάσουν στην (μικρή) βάση του – ενός κόμματος παραγόντων. Υπάρχει κάποιος στόχος για μαζικοποίηση των οργανώσεων; Το ΣΚ Ολλανδίας έχει πάνω από 30 χιλιάδες ενεργά μέλη που συνδιαμορφώνουν την γραμμή και την πορεία του κόμματος. Το νούμερο δεν έχει από μόνο του σημασία αλλά η διαδικασία και αμεσοδημοκρατική οργάνωση έχει. Μήπως έχει νόημα η διεύρυνση του ΣΥΝ και οργανωτικά σε ΣΥΡΙΖΑ;

  2. Μήπως θα ήταν καλό να υπάρξει ένα «πρόγραμμα διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ; Ένα τεκμηριωμένο πρόγραμμα 100 ημερών π.χ. με συγκεκριμένους στόχους που θεωρεί το κόμμα πως είναι άμεσα εφικτοί και με στρατηγικούς επεξεργασμένους στόχους; Αυτό όχι γιατί έχει κανείς την ψευδαίσθηση πως επίκειται αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φυσικά, αλλά γιατί η άσκηση αυτή θα κάνει πολύ πιο συγκεκριμένους στην κοινωνία τους στόχους και τις προτεραιότητες του κόμματος και θα αποτελεί μια έμμεση απάντηση σε προτάσεις ευκαιριακής συμμαχίας.

  3. Μήπως το σύνολο των νέων εργαλείων διαβούλευσης και συνεργασίας που έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και εσωτερικά στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Πρόκειται για μέσα που (χωρίς να υποκαθιστούν σε τίποτα την άμεση επαφή και το πεζοδρόμιο) επιτρέπουν την άμεση αδιαμεσολάβητη διαβούλευση των ίδιων των μελών και μπορούν να ορίσουν ένα νέο τύπο κομματικής συμμετοχής.

  4. Στις Ευρωεκλογές θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαία οντότητα; Γιατί από έξω μιλώντας δεν μου φαίνεται εύκολος ο συγκερασμός των απόψεων περί την ΕΕ του Παπαγιαννάκη και του Ρινάλντι π.χ. Μήπως οι Ευρωεκλογές είναι πάντως μια ευκαιρία για το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς να κατεβάσει μια βασική κοινή πλατφόρμα όπου θα εκφράζεται η αντίληψη και η κριτική του Κόμματος πανευρωπαϊκά για την ΕΕ και το πώς δρα σήμερα;

  5. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγαλύτερη δύναμη στην Αυτοδιοίκηση από ότι στην Βουλή. Μήπως θα είχε νόημα η επεξεργασία ενός κοινού πλαισίου παράλληλης δράσης των συνδυασμών που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα με αιχμή κοινές πρωτοβουλίες π.χ. για το περιβάλλον και την διαχείριση πόρων, την διαφάνεια και την ουσιαστική αποκέντρωση;

  6. Επειδή ο ΣΥΝ δεν είναι προσωποπαγές κόμμα, μια ερώτηση σχετικά με το πολιτικό του στίγμα ως προς το Αρσιτερό Ρεύμα. Θα δεσμεύεται αν εκλεγεί πρόεδρος από τις αποφάσεις και τις πολιτικές θέσεις του Ρεύματος ή θεωρεί πως ο ρόλος του θα επιβάλλει κάποια ανεξαρτησία και έναν ρόλο επιδιαιτησίας;

  Παρεμπιπτόντως επέλεξα να μην κάνω παράλληλο ποστ στο Ιστολόγιον επειδή μου φαίνεται ότι η υπερβολική διάχυση της συζήτησης θα την κάνει πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, με δεδομένο μάλιστα τον μικρό διαθέσιμο χρόνο (εν μέσω εορτών ). Πιθανόν να αναδημοσιεύσω το παρόν σχόλιο με τις ερωτήσεις + λίγα πράγματα ακόμα αν βρω χρόνο…

 26. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
  Εξαιρετική η ιδέα για την διαδικτυακή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα.

  Εχοντας ήδη φιλοξενήσει τον Αλέξη στην σελίδα μας,οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε απο εμάς ,είμαστε πρόθυμοι να την παρέχουμε απλόχερα.

  Η ομάδα διaχείρισης της ανεπίσημης σελίδας της εκπομπής Ανεμολόγιο του Σκάι 100,3

  http://skai-anemologio.pblogs.gr/epwnymws.html
  επικοινωνία: anemologites@yahoo.gr

 27. Εγω θελω να τον ρωτησω:
  Στην εποχη μας, οπως ειναι γνωστο, η πολιτικη και κυριως οι πολιτικοι εχουν απαξιωθει.Ακουγεται σκληροτατη κριτικη εναντιον οχι μονo μεμονωμενων περιπτωσεων, αλλα για το συνολο, με αποδοκιμαστικες ισοπεδωτικες εκφρασεις.Αυτο σε συνδυασμο με το οτι η αριστερη ιδεολογια εχει φθαρει, οτι η αριστερα εχει ενα παρελθον που τη βαραινει και εχει και σημερα πολλους επικριτες που θεωρουν οτι δεν εχει λογο υπαρξης.Αυτα λοιπον, πως τα αντιμετωπιζει στο μυαλο του ο κ. Τσιπρας; Τα περιεργαζεται; Ειναι ανασταλτικος παραγοντας γι’ αυτον; Του μειωνουν τα κινητρα του εστω και ασυνειδητα; Τι θα εκανε προκειμενου να αλλαξει τις συνειδησεις των ανθρωπων και των νεων ειδικοτερα για να μη σκεφτονται με αυτον τον τροπο; Τι θα εκανε προκειμενου να ενεργοποιησει τους νεους, να τους κανει να θελουν να ασχοληουν με τα κοινα και να μην απαξιωνουν τοσο τους πολιτικους;Απο την αλλη ασπαζεται τις αποψεις και τις κριτικες αυτες ακομα κι αν εχουν μια μεγαλη δοση υπερβολης και στρεφονται εναντιον του ιδιου, του κομματος του και αυτου που πρεσβευει;

  Επισης θα ηθελα να τον ρωτησω αν πιστευει οτι ολα στη ζωη ειναι πολιτικη; Αν ολες μας οι πραξεις ειναι πολιτικες και αν ολα μας τα προβληματα, επιδεχονται λυση σε πολιτικο επιπεδο.

 28. Ματθαίε, καλή δύναμη και δυνατό στομάχι…αφού έμπλεξες με την «κοινότητα» των bloggers. Το βασικό σου «ατόπημα» είναι ένα και μόνο: Οτι προσπάθησες με την καλή σου θέληση να νομιμοποποιήσεις (ως μη οφειλες σε κανένα) μια πολυ προσωπική σου πρωτοβουλία με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας και συλλογικότητας σε ένα «λάθος τόπο» και σε μια «λάθος στιγμή».Προσωπικά πιστεύω ότι έπρεπε να προχωρήσεις δίχως περιττές προσκλήσεις στη συνέντευξη του κ.Τσίπρα και να την διαχειριστείς εν λευκώ βάζοντας τη προσωπική σου σφραγίδα. Όλα τα άλλα, δεν τα χρειαζόσουν. Άλλωστε, οι κ.κ. ειδήμονες αν είχαν τα κότσια να διαχειριστούν ένα ανάλογο εγχείρημα θα το είχαν προ πολλού χρόνου διεκπεραιώσει προς μεγάλη ανακούφιση όλων μας…

  Φίλε Ματθαίε, ας μου επιτρέψεις να καταγράψω εδώ και τον τελευταίο λόγο που με ώθησε σε αυτόν το σχολιασμό. Νομίζω ότι έχει παρέλθει πλέον ο χρόνος των κάθε λογής παιδικών ασθενειών της ελληνικής (;) blogοσφαιρας προκειμένου ορισμένοι να συνδειτοποιήσουν ότι τα blogs είναι απλώς εργαλεία που συμπληρώνουν το πάζλ της συνολικής αγοράς επικοινωνίας της εποχής μας. Και πάνω απο όλα, ήταν-είναι- και θα παραμείνουν συμπληρωματικά εργαλεία κατεξοχήν προσωπικών εκφράσεων.Οπότε τα περί «κοινότητας» ή και απλώς, «γειτονιάς» ακούγονται μάλλον ως ηχηρά και ολίγον παράφωνα.

  Για τα υπόλοιπα -μεταξύ αυτών και τα bravo για το εγχείρημα- θα συναντηθούμε στο Φάληρο.

  • Vassilika Sarilaki
  • 31 Δεκεμβρίου 2007

  Ερωτήματα προς Τσίπρα:
  1)Πώς πιστεύετε οτι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα επικοινωνιακή σχέση ανάμεσα στον Συνασπισμό και την κοινωνία πέρα απο τα ήδη υπάρχοντα μέσα;Υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστεί μια τηλεοπτική ζώνη σε κάποιο κανάλι ή μήπως θα μπορούσαμε να προβούμε στην δημιουργία ενός free tv μέσου όπως π.χ το https://therealnews.com/web/index.php που στηρίζεται στην ίδια την κοινωνία με δωρεές ή συνδρομές και με συμμετοχή ανεξάρτητων δημοσιογράφων, ώστε να μπορεί να υπάρξει ενημέρωση ακόμη και στην επαρχία όπου υστερούμε;Δεν είναι η διαδικτυακή τηλεόραση μια καλή και φτηνή λύση που εξασφαλίζει την διαδραστικότητα;
  2)Πώς βλέπετε την δημιουργία κάποιων εθελοντικών ή και επιχορηγούμενων φορέων άμεσης και θετικής παρέμβασης του συνασπισμού σε φλέγοντα ζητήματα της Ελλ. κοινωνίας όπως είναι η ανεργία ή η διαφθορά;Στην Γαλλία π.χ λειτουργεί ένα κέντρο ενημέρωσης ανέργων για προσφορά ή ανταλλαγή εργασίας που φέρνει σε επαφή ενδιαφερόμενους φορείς με άτομα..Επίσης δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ομάδα απο ενδιαφερόμενους δικηγόρους και νομικούς του συν που να βοηθά σε προβλήματα π.χ μεταναστών, προστασίας ατομικών δικαιωμάτων, καταγγελιών διαφθοράς κ.λ.π.;
  3)Τί μέτρα θα πάρετε ωστε η οικολογία να μην αποτελεί κάτι σαν παράρτημα μέσα στον συνασπισμό;Μπορεί να αναδιοργανωθεί η κατάσταση ωστε να υπάρχει συντονισμός και να μην το παλεύουμε με αυτοσχεδιασμούς ή μόνοι μας;(προσωπικό παράπονο..)
  4)Πως πιστεύετε οτι μπορούν να δραστηριοποιηθούν περισσότερο τα μέλη του συν;Χρειάζεται η ενεργοποίηση θεματικών οργανώσεων ή όχι;Πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η οργανωτική μας φόρμα;
  5)Τί μπορούμε να κάνουμε ωστε να ενσωματωθούν τα νέα ρεύματα σκέψης στην πολιτική μας αντίληψη και θέση;Θα βοηθούσε ίσως η ίδρυση ενός νέου φόρουμ ιδεών πέρα απο την λειτουργία του ιδρύματος Πουλαντζά με τις γνωστές επιλογές;
  Απο την Πολ. Κίνηση Δροσιας..

  • Sotiris
  • 31 Δεκεμβρίου 2007

  Ερωτησεις:
  1) Ποιον χωρο «νιωθετε» πιο κοντα σας, το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ?
  2) Θα κανετε κινησεις-ανοιγματα στην ηγεσια του ΚΚΕ για κοινες δρασεις σε επιμερους ζητηματα και ποιες πιστευετε οτι θα είναι?
  3) Στηριζετε την ευρωπαικη πολιτικη του ΣΥΝ που εφτασε να ψηφισει την συνθηκη του Μααστριχτ?
  4) Ποια ζητηματα είναι τα ουσιωδη για εσας, για μια εκλογικη συνεργασια με ενα αλλο κομμα?
  5) Θα συνεχισετε τις εκλογικες συνεργασιες με το ΠΑΣΟΚ σε νομαρχιακες/δημοτικες εκλογες?

 29. Η ευρεία Αριστερά δείχνει να απλώνει ,επιτέλους, το χέρι στους bloggers και κυρίως στη νεολαία. Ας αντιμετωπίσουμε επομένως θετικά αυτή την προσπάθεια ως ένα δείγμα μαζικοποίησης της Αριστεράς και προσέγγισης των πολιτικά «αδιάφορων» και συμβιβασμένων.Θα ήταν ενδιαφέρον ο Αλέξης Τσίπρας να ερωτηθεί για τις σχέσεις ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Κ.Κ.Ε. αλλά και γιά κάποια πρόταση (όχι μόνο διαφωνία) για την επίλυση του «ασφαλιστικού».

  • NIKOS
  • 31 Δεκεμβρίου 2007

  Φυσικά και οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ πρέπει να απαντηθούν από τον Αλέξη. Οχι όμως με παλαιοληθηκή λογική , αλλά με τα φώτα του 2008 . Η διάσπαση του 1968 πρέπει να σταματήσει να οδηγεί την αριστερά στο πριθώρειο. Τι -αλήθεια- έχει να μας πει ο Αλέξης? Θα ήταν μεγάλο λάθος να μην απαντηθή αυτό το ερώτημα.

  • cyborg
  • 1 Ιανουαρίου 2008

  Θα κοινοποιήσετε τη συμφωνία για την επανίδρυση της ενωμένης αριστεράς με την κ. Παπαρήγας ♫ η μόνο σας μετά την παραίτηση της???

 30. κ. Τσίπρα θα απαντήσετε σε μη στημένες ερωτήσεις?

  – Κριτήρια επιλογής και εκλογής (στα κόμματα της αριστεράς τουλάχιστον) ήταν η ιδεολογική συγκρότηση, η πολιτική συνέπεια, η κοινωνική παρουσία ( αγώνες, θυσίες, διώξεις),…

  Ποια κριτήρια ικανοποιείτε για να απαιτείτε την υπερψήφισή σας?

  – Πότε προλάβατε να συγκροτήσετε, η να έχετε συμβολή σε ένα ιδεολογικό ρεύμα (συσχετισμό η τάση) ώστε να γίνει κυρίαρχο και να σας οδηγήσει στην ηγεσία του κόμματος?

  – Δεν νομίζετε ότι για το προφίλ (life style) που έχετε διαμορφώσει συνετέλεσαν και τα μέσα ενημέρωσης, για τους δικούς τους λόγους, που αν σας εγκαταλείψουν θα καταρρεύσετε πολιτικά? (Σαμαράς, Αβραμόπουλος)

 31. Πείτε του κ. Τσίπρα ότι έτσι αν είναι να πεθάνει, πρώτο το siteseein.gr θα μεταδώσει την είδηση!

  …Και να μην πεθάνει εδώ που τα λέμε, πάλι το ίδιο μπορεί να γίνει ε;!
  Πριν την ώρα του στο αρχηγιλίκι!

  • gkaratsioubanis
  • 1 Ιανουαρίου 2008

  Ματθαίο μια ερώτηση (για σένα!)
  Πως θα συντονιστούμε για τις ερωτήσεις? Στο ρωτάω διότι μαζεύονται και στην Pangea αρκετές..
  Επικοινώνησε μαζί μου.
  Γιώργος

 32. Ο Ματθιός μην θέλοντας να στεναχωρήσει κανέναν πέτυχε το ακριβώς αντίθετο… Και κάποιοι ενοχλήθηκαν και τελικά με 106 ερωτήσεις θα διαλεχθούν πολύ λιγότερες. Προβλέπω τελικά να τον βρίζουν κιόλας πως το μαγείρεψε κιόλας! Πάντως όπως και να έχει ελπίζω πως θα καταφέρουμε να τις μαζέψουμε όλες και να τις ομαδοποιήσουμε…

 33. Μηπως μπορεις να μου πεις σε ποιο email θα μπορουσα να σου στειλω τις ερωτησεις που μπηκαν στο blog μου?
  Ευχαριστω

 34. Και ποτε τελειωνει η υποβολη ερωτησεων

 35. Καλή χρονιά και καλή επιτυχία με τη συνέντευξη. Στέλνω τις -λίγες-ερωτήσεις που πήρα και στο τέλος πρόσθεσα και δύο δικές μου.

  Βασίλης: Θα ήθελα να μάθω αν πιστεύει ότι έχει δοκιμαστεί αρκετά -και πόσο-σε κάποιον τομέα ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει ως πρόεδρος κόμματος

  erratic: Κύριε Τσίπρα, χωρίς να ανήκω στο χώρο, έχω διαπιστώσει ότι ο πολλοί αξιόλογοι συμπολίτες μας ανήκουν στο ΣΥΝ και είναι ίσως ο μόνος πολικός χώρος που λειτουργεί χωρίς αγκυλώσεις και παλαιοκομματική νοοτροπία. Πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε αυτό το δυναμικό σε περίπτωση εκλογής σας? Και πως σκοπεύετε να βγάλετε το ΣΥΝ από το 3-5% ώστε να παίζει ποιο σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις?

  anisixos: Στην εποχη μας η πολιτικη και κυριως οι πολιτικοι εχουν απαξιωθει.Ακουγεται σκληροτατη κριτικη εναντιον οχι μονo μεμονωμενων περιπτωσεων, αλλα για το συνολο, με αποδοκιμαστικες ισοπεδωτικες εκφρασεις.Αυτο σε συνδυασμο με το οτι η αριστερη ιδεολογια εχει φθαρει, οτι η αριστερα εχει ενα παρελθον που τη βαραινει και εχει και σημερα πολλους επικριτες που θεωρουν οτι δεν εχει λογο υπαρξης.Αυτα λοιπον, πως τα αντιμετωπιζει στο μυαλο του ο κ. Τσιπρας; Τα περιεργαζεται; Ειναι ανασταλτικος παραγοντας γι’ αυτον; Του μειωνουν τα κινητρα του εστω και ασυνειδητα; Τι θα εκανε προκειμενου να αλλαξει τις συνειδησεις των ανθρωπων και των νεων ειδικοτερα για να μη σκεφτονται με αυτον τον τροπο; Τι θα εκανε προκειμενου να ενεργοποιησει τους νεους, να τους κανει να θελουν να ασχοληουν με τα κοινα και να μην απαξιωνουν τοσο τους πολιτικους;Απο την αλλη ασπαζεται τις αποψεις και τις κριτικες αυτες ακομα κι αν εχουν μια μεγαλη δοση υπερβολης και στρεφονται εναντιον του ιδιου, του κομματος του και αυτου που πρεσβευει;

  Επισης θα ηθελα να τον ρωτησω αν πιστευει οτι ολα στη ζωη ειναι πολιτικη; Αν ολες μας οι πραξεις ειναι πολιτικες και αν ολα μας τα προβληματα, επιδεχονται λυση σε πολιτικο επιπεδο.

  Γ.Ζ. μέλος νεολαίας Πασόκ:Ειναι γνωστό οτι η ιδεολογική και ηθική παρακμή του ΠΑΣΟΚ ξεκινησε το 1996 όταν απομακρύνθηκε από τη συνάρθρωση του λαϊκού με το εθνικό αίτημα που εξέφραζε έως τότε και κατρακύλησε από τη μία σε συντηρητική νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση ως προς τα οικονομικά/κοινωνικά ζητήματα αντιγράφοντας τη Νέα Δημοκρατία και από την άλλη σε ‘διεθνιστική’, ουσιαστικά κοσμοπολίτικη, γραμμή στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική αντιγράφοντας την πολιτική του Συνασπισμού. Δεν ειναι τυχαίο οτι επί Σημίτη τα στελέχη του ΣΥνασπισμού που έπασχαν απο εξουσιο-λαγνεία άρχισαν να γλυκοκοιτάζουν προς το εως τότε μισητό στους ίδιους «εθνικιστικό» ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά υπάρχει σημερα ιδεολογική σύγκλιση μεταξύ ηγεσίας ΠΑΣΟΚ και ηγεσίας Συνασπισμού σε ενδοτικές θέσεις όπως το ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν που είπαν και τα 2 κόμματα σε πλήρη αναντιστοιχία με τη βούληση της λαϊκής τους βάσης. Πώς περιμένει σήμερα ο ΣΥνασπισμός να υποδεχθεί δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τη στιγμή που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πληρη διάσταση με τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ σε θέματα εξωτερικής και εθνικής πολιτικής; Τρανταχτό παράδειγμα η στάση του κόμματος απέναντι στο τρισάθλιο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού. Όσο συνεχίζεται αυτή η αρρωστημένη αντι-εθνική σύγκλιση τόσο θα αποστασιοποιείται απο την πολιτική το τμήμα εκείνο των προοδευτικών ανθρώπων που έχει πατριωτικά αισθήματα και θα ενισχύονται κόμματα ρατσιστικά και ξενοφοβικά όπως το ΛΑΟΣ. Προτίθεται ο Αλέξης Τσίπρας να συνεχίσει την ίδια καταστροφική πολιτική σε περίπτωση εκλογής του ως προς τα εθνικά θέματα και τις διεθνείς σχέσεις;

  Ανώνυμος: Πρόσφατα ο Γιώργος Παπανδρέου είπε σε δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ ότι δεν σας ξέρει και ότι σας έχει δει μόνο από την τηλεόραση. Τι έχετε να πείτε γι΄αυτό?

  Χριστίνα: Αλέξη, εφόσον πάρεις την ηγεσία του ΣΥΝ, στόχος σου είναι να φέρεις κοντά στο κόμμα σου τις νεολαίες των άλλων κομμάτων και δη του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη νεολαία δεν υφίσταται?

  Μάρω: Δεν σας φοβίζει το γεγονός ότι είστε νέος μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα που είναι η προεδρία ενός κόμματος;

  kavouraki: Είστε υπέρμαχος της απαγόρευσης της χρήσης κάμερας σε δημίσιους χώρους. Τι εναλλακτική προωθείτε για την πάταξη της εγκληματικότητας;
  2.θα ήθελα να μας ενημερώσετε για την έκβαση που είχε το ταξίδι σας στη Βενεζουέλα με σκοπό τις διαπραγματεύσεις για φθηνότερο πετρέλαιο και να απαντήσετε στο ερώτημα: γιατί φθηνότερο πετρέλαιο και όχι φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

 36. Εμείς θα ρωτήσουμε το αυτονόητο, επειδή στην Ελλάδα του 2008 τα αυτονόητα δεν είναι και τόσο αυτονόητα…

  Είναι Μουσουλμανική ή Τουρκική η μειονότητα της Θράκης;

  Η Μακεδονία είναι Ελληνική ή υπάρχει και άλλη “Μακεδονία”;

  Είναι κατεχόμενο από στρατό εισβολής ή όχι το έδαφος της Κύπρου;

  Υπάρχουν θέματα προς συζήτηση με τους “γείτονες” για το Αιγαίο; (δηλαδή κομμάτια υπο αμφισβήτηση για την κυριότητα τους) ή δεν υφίσταται κανένα θέμα;

  Δηλώσαμε εξ αρχής πως γνωρίζουμε πως οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι αυτονόητες…αλλά θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρχει το θάρρος να απαντηθούν χωρίς διπλωματικές απαντήσεις και υπεκφυγές.

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  greekalert

  • Σόφη, φοιτήτρια
  • 2 Ιανουαρίου 2008

  Χρόνια πολλά!
  Καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία! Και καλή επιτυχία στη συνέντευξη!

  Η ερώτηση
  Βλέπουμε τους πολιτικούς να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα και να δίνουν καθημερινά συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα, περιοδικά και ΜΜΕ παντός είδους.
  Εμφανίζονται ακόμη στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας για να παρουσιάσουν βιβλία το περιεχόμενο των οποίων, μπορεί είτε να εμπίπτει, είτε να μην εμπίπτει στο πεδίο των γνώσεών τους (χαρακτηριστικό παράδειγμα των δεύτερων τα λογοτεχνικά). Πολλές φορές δίνεται η εντύπωση ότι ζητείται η γνώμη τους επί παντός επιστητού.

  Ποια είναι η άποψη του κ. Τσίπρα για την (υπερ)έκθεση των πολιτικών στα φώτα της δημοσιότητας και τα όρια που πρέπει να υπάρχουν σε αυτή? Πώς αντιμετωπίζει το όλο θέμα με δεδομένο ότι πρωτοεμφανίστηκε προβάλλοντας ως πλεονέκτημα, το ότι δεν ανήκε στην κεντρική πολιτική σκηνή (με όλη τη δημοσιότητα που αυτή κουβαλά)?
  Τέλος, πόσο πιστεύει ότι μπορεί να προστατευτεί η ιδιωτικότητα της προσωπικής ζωής των δημοσίων προσωπων?

  • Maigret
  • 3 Ιανουαρίου 2008

  (Ax! βρε Ματθαίε…τεσπα)
  Καλή χρονιά

 37. Από που κι ως που ο κύριος Τσίπρας θέλει να γίνει πρόεδρος του ΣΥΝ?
  Τί έχει προσφέρει μέχρι τώρα στην πολιτική,ποιά είναι η καριέρα του και θελει να γίνει κατευθείαν πρόεδρος και να εκπροσωπεί το 5% του ελληνικού λαού που τίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ με την εμπιστοσύνη του?Δεν ανήκω στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και γι’αυτο δεν θα υποδειξω κάποιον υποψήφιο-αν και έχω τις προτιμήσεις μου-,αλλά από που κι ως που ένα ουρανοκατέβατο παιδάκι.Και δεν το λέω υποτιμητικά,δεν έχω κανένα πρόβλημμα μαζί του,αλλα για να διεκδικήσει ένα τέτοιο αξίωμα πιστεύω πως πρέπει πρωτα να αποδείξει ότι το αξίζει.
  Καλή Επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους!

  • thessalos
  • 6 Ιανουαρίου 2008

  Poia h gnvmh toy Tsipra gia to rolo tvn MME sth koinwnia mas???Giati ton yperprobaloyn toso poly????

  • Πάνος
  • 6 Ιανουαρίου 2008

  Καλό θα ήταν να ανεβάσετε τη συνέντευξη στο youtube ή κάπου αλλού, ωστε να μπορεί να τη δει κάποιος εύκολα, σε περίπτωση που δεν μπορεί τη Δευτέρα στις 6. Θα εχουν την ευκαιρια να τη δουν σιγουρα περισσοτεροι και να κρινουν…

 38. nai re file, ala tin pio kauti erwtisi den tou kanate :(

  • yaros
  • 28 Ιουνίου 2008

  Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:
  – Για την Ευρώπη,
  – Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
  – Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);
  – Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).
  – Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.
  – Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!

 39. Μήπως να σταματήσουμε το ΠΑΣΟΚο-spam σε αυτά τα περσινά μου post, η να αρχίσω να σβήνω;

 1. 24 Δεκεμβρίου 2007
  Trackback from : buzz
 2. 26 Δεκεμβρίου 2007
 3. 26 Δεκεμβρίου 2007
 4. 27 Δεκεμβρίου 2007
 5. 28 Δεκεμβρίου 2007
 6. 29 Δεκεμβρίου 2007
  Trackback from :
 7. 30 Δεκεμβρίου 2007
 8. 31 Δεκεμβρίου 2007
  Trackback from :
 9. 7 Ιανουαρίου 2008
 10. 14 Ιανουαρίου 2008

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: