Για το αρχείο της ΕΡΤ

ertΜε μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία η ΕΡΤ ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα τη λειτουργία του ψηφιακού αρχείου της στο Ιnternet παρέχοντας δωρεάν στους Ελληνες χρήστες 500 ώρες βίντεο, 250 ώρες φιλμ, 1.136 εκπομπές (705 από βίντεο και 431 από φιλμ), 5.000 φωτογραφίες, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα από το σπάνιο αρχείο της – μια μικρή όαση για όσους ενδιαφέρονται για την οπτικοακουστική παράδοση της πατρίδας μας. Ομως επέλεξε να το κάνει με τεχνολογίες της Microsoft και χωρίς να δίνει τη δυνατότητα απόκτησης του υλικού αυτού έξω από το περιβάλλον του ιστοτόπου της, κάτι που έχει σηκώσει μια μικρή θύελλα αντιδράσεων στο ελληνικό Ιnternet, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι στην ψηφιακή εποχή τα τεχνολογικά ζητήματα είναι πλέον (και) πολιτικά. Οι παλιές εικόνες της ΕΡΤ μας βάζουν κατευθείαν στην καρδιά του μέλλοντος και των προβλημάτων του. Η πρόσβαση στη δημόσια περιουσία αλλάζει δραματικά με την έλευση των Νέων Μέσων Επικοινωνίας. Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν η δημόσια περιουσία μπορεί τελικά να γίνει κτήμα όλων.

Αν μπείτε στον ιστότοπο της ΝΑΣΑ και θελήσετε να κατεβάσετε οποιαδήποτε φωτογραφία ή βίντεο θα διαπιστώσετε πολύ γρήγορα ότι η σημαντικότερη διαστημική υπηρεσία του πλανήτη μας σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα τις φωτογραφίες της, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεγάλου κόστους λόγω της απαραίτητης επεξεργασίας που υφίστανται και βεβαίως σπάνιες. Το ίδιο συμβαίνει με πλείστους διεθνείς επιστημονικούς φορείς και όχι μόνο. Πριν από μερικούς μήνες, το BBC στην προσπάθειά του να διαθέσει το περιεχόμενο του αρχείου του στο Διαδίκτυο βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα της ελεύθερης διάθεσης προς όλους για χρήση. Επειτα από συζήτηση και πολλά δημόσια ντιμπέιτ εξέδωσε ένα μέρος του αρχείου του με άδειες creative commons, οι οποίες επιτρέπουν σε κάθε πολίτη της Μεγάλης Βρετανίας να κατεβάσει και να χρησιμοποιήσει αυτό το υλικό όπως επιθυμεί αρκεί να μην το χρησιμοποιήσει με εμπορικό τρόπο.

Στην περίπτωση της ΕΡΤ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Περίπου 4.000 επισκέπτες κάθε μέρα επιχειρούν να δουν αυτό το υλικό, πολλοί περισσότεροι από όσους αρχικά περίμενε η ΕΡΤ, κάτι που δηλώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αποδοχή του εγχειρήματος απο τους χρήστες του Ιnternet.

Περιορισμοί

Στη διεύθυνση http://www.ert-archives.gr βρίσκεται η λιτή ιστοσελίδα του αρχείου η οποία απαρτίζεται από το ευρετήριο, στοιχεία για το έργο και τεχνικές συμβουλές. Επιλέγοντας μια από τις κατηγορίες αναζήτησης (ενημερωτική εκπομπή, θέατρο – παραγωγές ΕΡΤ, ντοκιμαντέρ, παιδικό πρόγραμμα κ.ο.κ.) βρίσκεστε σ’ έναν αλφαβητικό κατάλογο ο οποίος σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε την εκπομπή που επιλέξατε σε windows media player, πληροφορίες για την εκπομπή, κεφάλαια της εκπομπής, σημειώσεις πάνω στα κεφάλαια και ανάλυσή τους. Δεν μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας υλικό και δεν μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο του site αν χρησιμοποιείτε άλλο λειτουργικό από windows ή MacOS. Θα αντιμετωπίσετε τεχνικά προβλήματα αν χρησιμοποιήσετε άλλο πρόγραμμα πλοήγησης στο Διαδίκτυο εκτός από explorer ή firefox και βεβαίως πρέπει να έχετε εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του media player της Microsoft. Με απλά λόγια, έχετε το δικαίωμα να δείτε υπό όρους, αλλά όχι να χρησιμοποιήσετε το αρχείο της ΕΡΤ.

«Η δημιουργία του ert-archives.gr είναι μια καλή ιδέα. Δυστυχώς η έλλειψη φιλοσοφίας σχετικά με τις τεχνικές επιλογές οδηγεί σ’ ένα αποτέλεσμα που δεν μου αρέσει καθόλου. Για άλλη μια φορά, ένας δημόσιος οργανισμός αποφασίζει να μας “δέσει” με τη Microsoft» γράφει ο Vrypan . Ενας άλλος μπλόγκερ, ο cosmix, επιχειρεί μια τεχνική ανάλυση: «Η προσπάθεια αυτή της ΕΡΤ είναι θεωρητικά ίσως το πιο ενδιαφέρον εγχείρημα από τηλεοπτικό φορέα στη χώρα μας, από την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης προ 18 ετών μέχρι σήμερα. Το βασικό πρόβλημα με την επιλογή των Windows Media δεν είναι η υποστήριξη μιας πλατφόρμας ή μη, αλλά κυρίως το γεγονός πως το υλικό αυτό διατίθεται σ’ ένα κλειστό, εμπορικό σύστημα του οποίου η αναγνωσιμότητα δεν θα είναι εγγυημένη στο μέλλον».

«Η ΕΡΤ δεν συντηρήθηκε/συντηρείται τόσα χρόνια με λεφτά των Ελλήνων πολιτών; Προς τι η πνευματική ιδιοκτησία και η προστασία φωτογραφιών με υδατογράφημα» αναρωτιέται ο blogger argos .

«Πρόκειται για κλασική περίπτωση που καταδεικνύει τον χαρακτήρα της κρατικής/δημόσιας περιουσίας στον σύγχρονο ελληνικό καπιταλισμό. Η περιουσία αυτή είναι αποκλειστική και γίνεται αντικείμενο διαχείρισης από μια γραφειοκρατία, ενώ οι πολίτες παύουν να ασκούν κυριαρχία σ’ αυτήν» σχολιάζει ο Γιώργος Παπανικολάου στο μπλογκ p2pfoundation.

Πιλοτική εφαρμογή

Για πιλοτική εφαρμογή μιλά η διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία όχι μόνο δεν δείχνει να ενοχλείται από τα παραπάνω σχόλια, αλλά τα προσδοκά. Στην αμέσως επόμενη φάση, διαβεβαιώνει, πρόκειται να ψηφιοποιηθεί ακόμα μεγαλύτερο μέρος του αρχείου, να διασφαλισθεί η διαλειτουργικότητα των συστημάτων και η προσβασιμότητα απ’ όλους, ενώ εξετάζονται τόσο το νομικό καθεστώς (αν θα δοθεί δηλαδή δυνατότητα στους χρήστες να κατεβάζουν και να κρατάνε το πρόγραμμά της), όσο και η παροχή του περιεχομένου της σε πολλές διαφορετικές μορφές, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι. Για τη χρήση των αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας creative commons που επιτρέπουν την αντιγραφή και αναπαραγωγή των αρχείων αυτών από τον καθένα και είναι το κύριο αίτημα των χρηστών του Ιnternet, δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση, όμως, όπως λένε στελέχη της διοίκησης, εξετάζεται εντατικά.

Το αρχείο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης συγκεντρώνει το 70% του συνόλου του ελληνικού οπτικοακουστικού υλικού. Η ελεύθερη απόδοσή του στο Ιnternet αναμένεται να ωθήσει τα μέγιστα αφενός τη διάδοση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας (για την οποία παραδοσιακά οι χρήστες κατηγορούν τις εταιρείες ότι δεν την παρέχουν και αυτές με τη σειρά τους την κυβέρνηση επειδή δεν βοηθάει την ανάπτυξη περιεχομένου), αφετέρου τη δευτερογενή παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων που προκύπτουν από την ανακύκλωση ήδη υπαρχόντων μέσω τεχνικών remix, κάτι που γίνεται ευρέως στο εξωτερικό, ενώ δίνει ένα ακόμα όπλο σε εκπαιδευτικούς και ερευνητές.

Κέντρο τεκμηρίωσης

Η συζήτηση για την παροχή πληροφοριών προς όλους και την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν, ένα θέμα που ανακύπτει με το γρήγορο Ιnternet και απασχολεί όλο και περισσότερο πολιτικούς, νομικούς, τεχνοκράτες και απλούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, έχει ανοίξει και στην Ελλάδα. Καθώς η πληροφορία έχει αναχθεί στην οικονομική μονάδα με τη μέγιστη αξία, η πρόσβαση σε αυτήν θεωρείται όλο και πιο κρίσιμη για την εκπαίδευση, την παραγωγική διαδικασία και τον βαθμό δημοκρατίας στον τόπο. Για την υλοποίηση του έργου αυτού, που κόστισε 1,95 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προήλθαν κατά 80% από κοινοτικούς πόρους και κατά 20% από εθνικούς, δημιουργήθηκε μέσα στη δημόσια τηλεόραση Κέντρο Ψηφιακής Τεκμηρίωσης. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η ΕΡΤ θα μπορέσει πιο εύκολα να συνεχίσει την παροχή οπτικο-ακουστικού υλικού μέσω Ιnternet.

Advertisements
 1. ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ… ΑΓΙΟΠΟΙΕΙΤΕ!

  Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΠΟΡΗΤΟΥ ΚΑΙ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ κ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ…

  Τα παραθυριακά δημοσιογραφικά υποκείμενα είναι μελιστάλακτα ως προς τον κ. Ανδριανού, διευθυντή του Γραφείου Τύπου Του πρωθυπουργού!

  –Καλό παιδί… σκέτος άγγελος, περίπου έτσι τον ανεβάζουν και τον κατεβάζουν. Αλλά κοινός μαλάκας… Αυτό παραλείπουν να το υπογραμμίσουν!

  –Διατί; Απλώς τα παραθυριαζόμενα δημοσιογραφάκια, είναι εμπλεκόμενα μαζί του ποικιλοτρόπως….

  Ο κ.Ανδριανού διέπραξε μια βλακεία: Προσδιόρισε, υπέδειξε χώρο από όπου έλαβε μια επίμαχη κασέτα για τον Ζαχόπουλο. Είχε καμία χρείαν να προσδιορίσει την επαγγελματική προέλευση ενός τέτοιου στοιχείου; Καμιά! ΄Εκανε όμως τη μαλακία…

  –Θα μπορούσε να πει ότι τη βρήκε στον κάδο σκουπιδιών της πολυκατοικίας του… θα μπορούσε να πει ότι του την έστειλε ανώνυμος με κούριερ… κ.λ.π. Και φυσικά κανένα πρόβλημα. Σήμερα εκ του αφελούς αυτού προσδιορισμού περί του αποστολέως… δημοσιογράφου, διεξάγεται μια παντάπασι ανόητη φιλολογία-φλυαρία .. που άπτεται δε και της αλαφροϊσκιωτης δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

  Ο καθένας λέει το κοντό και το μακρύ του. Ακούγονται χίλια παρακρουστικά! Μπλέκονται πολλοί εν νοητική μαλάκυνση τιρβάζοντες.

  –Μπορεί κανείς , ρωτάνε τα μαλακοειδή, να αρνηθεί κάποιος την πρόσκληση του ανακριτή προς ανάκριση; Να αρνηθεί να παραδώσει στοιχεία που κατέχει;

  Και ασφαλώς το μπορεί! Και θα πάθει τι; Πως δεν θα …διευκολύνει το έργο της …δικαιοσύνης (αλήθεια ποιάς;) … Θα του κλάσει η δικαιοσύνη τους …ορχεις! Και παρδόν… αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Ο Ανδριανού ,Αργυρού, ή όπως διάολο λέγεται… και ευλογείται από τα τηλεοπτικά παράθυρα, ως καλός καγαθός και το αυτό της Χάϊδως… ,μπορεί να πάει στον ανακριτή , τιμώντας τάχα τους θεσμούς… μα δεν πρόκειται –δεν πρέπει-να αποκαλύψει τον άνθρωπο που του έδωσε την κασέτα! Λέτε να το κάνει… τότε πλέον θα είναι ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΑΣ! Και ολάκερη η κυβέρνηση που θα τον ωθήσει σε τέτοια προστυχιά,μηδέ εξαιρουμένου και του αφεντικού του…πρωθυπουργού. Η αρνηση της αποκάλυψης του ονόματος του επιδόσαντος την κασέτα, είναι πράξη ύψιστης τιμής της λεγόμενης δημοσιογραφικής δεοντολογίας και παντός ΑΝΔΡΙΣΜΟΥ!

  Κάνουμε λάθος, από πού και πώς;

  Η φιλολογία περί δημοσιογραφικού απορρήτου παρατράβηξε. Η κοτσανολογία πάει σύννεφο.

  Ο εν λόγω πρωθυπουργικός αξιωματούχος δεν είχε κανένα λόγο να προσδιορίσει την επαγγελματική προέλευση της κασέτας που έλαβε… Το έπραξε εν μαλακία, θεωρώντας ότι ως εν αναστολή δημοσιογράφος… μπορούσε να επικαλεστεί …το «δημοσιογραφικό απόρρητο» και να θωρακιστεί ο ίδιος! Βλακεία!

  Τι δουλειά έχουν τα γραφεία Τύπου με το δημοσιογραφικό απόρρητο;

  Αυτό αφορά μόνον τους μάχιμους του ρεπορτάζ και της ειδησεογραφίας!

  Απλά πράγματα… Αλλά οι ανεγκέφαλοι των ραδιοτηλεοπτικών παραθυριών – αμαθέστατοι παχυλώς , δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν τη φύρα από το στάρι… Αλλά είναι απολαυστικότατοι στις χαζομάρες που κοπανάνε..

  Ο κ. Ανδριανού, ο αυτός ντε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου, να πάει στον ανακριτή και να του πει το απλούν κι αντρίκιο:

  –Δεν με παρατάς ρε άνθρωπέ μου… Ναι, έχω λάβει μια κασέτα .. Το πρόβλημα είναι ο άνθρωπος που μου την έδωσε; Ή τι διδάγματα μπορεί να αποκομίσεις από αυτήν;…

  Βγάλε τα συμπεράσματα από το υλικό που σου έδωσα κι άσε το ποιος μου το έφερε στο γραφείο μου… Διαφορετικά , ρε Ανακριτή …ΠΝΙΞΟΥ!

  Αυτό οφείλει να πει ο κύριος αυτός που τα δημοσιογραφάκια κι άλλα πολιτικάντικα κολπάκια επιμένουν να παρουσιαστεί στον ανακριτή!

  Να τηρήσει την εχεμύθεια και το απόρρητο ως προς τον διαβιβαστή της κασέτας και να στείλει στο διάολο όποιον ανακριτή!

  Ασέβεια προς τον δικαστή; ΄Αρνηση διευκόλυνσης του έργου του; Μα τί λέτε ΡΕ ΤΡΑΧΑΝΑΔΕΣ! Ξέρετε τι λέτε; Δηλαδή αν σας πω, πως ο Παρασκευάς …ο Θάνος … κ.λ.π. μου έδωσε τα στοιχεία ,τι ουσιαστικότερο θα βγεί; Η κασσέτα δεν τα λέει ΟΛΑ; Δηλαδή θα πορευτούμε με τη δημοσιουπαλληλική νοσηρότητα του δικαστικού; ΧΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ! Παλαβώσαμε πια εν συνόλω ως εθνος και κυρίως από τα βλακοειδή των τηλεοπτικών παραθύρων!… που σέρνουν μια ολάκερη χώρα στο φαιδρό νιονιό τους..

  Η ασέβεια θα ήταν προς τον άνθρωπό που σου εμπιστεύθηκε κάποιο υλικό, είτε προς δημοσιογραφική χρήση, (εδώ μπαίνει το δημοσιογραφικό απόρρητο), είτε προς όποιαν άλλη σκοπιμότητα! Να σεβαστείς κ. διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου και εμφανιζόμενος στον Ανακριτή να του πεις θρησκευτικά: Αεί πνίξου ΡΕ!…Που θα σου πω ποιος μου έδωσε την κασέτα!

  Και για να ολοκληρώσουμε την πανεθνική ηλιθιότητα, δεν πρέπει να παραλείψουμε και τις ανοησίες ΌΛΩΝ των κωμματόσκυλων παντός κόμματος … που εκπέμπονται αυτές τις μέρες. Και ερωτάμε με τέτοιους κενούς πολιτικούς,μπορεί η ΕΛΛΑΣ να προσδοκά καλύτερο μέλλον; Ρωτάμε …που να μας πάρει ο διάολος! Είκοσι μέρες τώρα οι αφελείς… ψάχνουν να βρούν …»ποιος έδωσε την επίμαχη κασέτα…»-αυτό είναι το πρόβλημα;- αποδεικνύοντες ότι και η δική τους μαλάκυνση… είναι ατελεύτητη! ΕΛΛΗΝΙΚΙΕ ΛΑΕ …κράτα την ψυχραιμία σου. Εχεις πέσει πάνω σε κλασσικούς κουτεντέδες και τενεκέδες, όπως έλεγε και ο έντιμος Γιαννόπουλος ! Λυπούμαστε, μα αυτή είναι η ψυχρή αλήθεια!

  Αυτά και νομίζουμε ότι για μια ακόμη φορά η http://www.press-bank.gr λέει τα σύκα-σύκα!

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: