To Ψηφιακό χάσμα είναι ακόμα εδώ

2Περισσότεροι από ένας στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή κοινωνία. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρά τις προόδους που έχουν γίνει τόσο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όσο και στη βελτίωση των πολιτικών στην ευρωπαϊκή επικράτεια, πρόκειται να χαθούν 35 έως 85 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία εξαιτίας ακριβώς του αποκλεισμού μεγάλων ομάδων του πληθυσμού από τις γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις και την πρόσβαση σε πληροφορίες. Οι ομάδες αυτές δεν είναι άλλες από τις συνήθεις ευάλωτες ομάδες, δηλαδή τις γυναίκες, τους μεγάλους σε ηλικία και τους φτωχούς. Στην Ελλάδα το ψηφιακό χάσμα είναι ακόμα πιο έντονο, αφού οι αποκλίσεις στις συγκεκριμένες ομάδες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Δημόσιο αγαθό

Το 2005 οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν να δώσουν στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής χαρακτήρα δημόσιου αγαθού, έπειτα από κοινή διαπίστωση ότι οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στη μείωση των ανισοτήτων και προάγουν την οικονομική ανάπτυξη. Το 2006, σε δήλωσή τους στη Ρίγα, οι υπουργοί της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να προωθήσουν ως σαφείς στόχους τον περιορισμό στο μισό του χάσματος που παρατηρείται στη χρήση του Ιντερνετ, την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και να πετύχουν έως το 2010 100% προσβασιμότητα στους δημόσιους διαδικτυακούς τόπους.

Πριν από λίγες μέρες, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η σχετική πρόοδος πραγματοποιήθηκε μόλις με τη μισή ταχύτητα από την αναμενόμενη. «Δεν είναι ούτε ηθικά αποδεκτό ούτε οικονομικά βιώσιμο εκατομμύρια άτομα να παραμένουν αποκλεισμένα, χωρίς δυνατότητα χρήσης των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών προς όφελός τους», δήλωσε η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας, κ. Viviane Reding και κάλεσε βιομηχανία, ρυθμιστικές αρχές και κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη πρόσβαση για όλους στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ο κίνδυνος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, οι περισσότεροι από τους στόχους της Ρίγας δεν θα επιτευχθούν εγκαίρως. Η προσβασιμότητα των δημόσιων δικτυακών τόπων παραμένει στο 5%. Μόνο 10% των ατόμων άνω των 64 ετών είναι χρήστες του Διαδικτύου, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ακόμα μόνο 47%. Εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις, το χάσμα θα περιοριστεί στο μισό μετά το 2015, αντί για το 2010. Ο κίνδυνος αποκλεισμού αφορά Ευρωπαίους πολίτες χαμηλής μόρφωσης, οικονομικά ανενεργούς και ηλικιωμένους.

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, το 2006 το 27,4% των νοικοκυριών διέθετε πρόσβαση στο Ιντερνετ έναντι 51% στην Ευρώπη των 25 και 54% στην Ευρώπη των 15 εταίρων. Μόλις το 21,7% αυτών έκανε χρήση του Διαδικτύου εβδομαδιαίως έναντι 47% στην Ευρώπη των 25. Τα νούμερα αυτά περιγράφουν το εθνικό ψηφιακό χάσμα της χώρας μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το «χάσμα», όμως, έχει και μια εσωτερική διάσταση σε κάθε χώρα, η οποία είναι μάλλον και η πιο σοβαρή. Ετσι, στην Ελλάδα μόλις το 15,9% των γυναικών χρησιμοποιεί τακτικά το Διαδίκτυο έναντι 27,5% των ανδρών αντιστοίχως. Ενώ στην ηλικιακή κατηγορία 16 – 24 το 48,4% των παιδιών χρησιμοποιεί με κάποιο τρόπο το Ιντερνετ, στις ηλικίες 55 – 64 το ποσοστό πέφτει στο 7,3% και στις ηλικίες 65 – 74 φτάνει το 2,2%. Οι ίδιες αποκλίσεις παρατηρούνται και με βάση τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά των χρηστών. Η Αθήνα συγκεντρώνει το 32,1% των χρηστών νέων τεχνολογιών, ενώ οι αγροτικές περιοχές φιλοξενούν μόλις το 10,5% αυτών.

Τον Ιανουάριο του 2008 πρόκειται να ανακοινωθούν από το Παρατηρητήριο τα νέα στοιχεία που αφορούν την Κοινωνία της Πληροφορίας στη χώρα μας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα παραμείνουν ίδιες για τις ηλικιακές κατηγορίες 16 – 35 που βρίσκονται στην αιχμή της προόδου, όμως θα μεγαλώνουν οι αποκλίσεις ανάμεσα στις επιμέρους πληθυσμιακές ομάδες, δηλαδή ανάμεσα στους νέους και τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τους φτωχούς.

Εκπαίδευση

«Πρόκειται για μια πληγή. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να σταματήσεις την αιμορραγία εκεί που ξεκινάει, δηλαδή στην εκπαίδευση» λέει ο Γιάννης Λάριος, μέλος του Δ.Σ. του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ και σύμβουλος του ειδικού γραμματέα ψηφιακού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο Θόδωρος Καρούνος, ερευνητής του εργαστηρίου σχεδιασμού και διαχείρισης δικτύων του ΕΜΠ και συντονιστής δράσεων πληροφορικής και δικτύων του ΠΑΣΟΚ. «Στα πανεπιστήμια δεν είναι ενσωματωμένες οι νέες τεχνολογίες και η τεχνοφοβία είναι ισχυρή ακόμα στη χώρα μας. Ακόμα και σε χώρες με καλές συνθήκες όμως φαίνεται πως υπάρχει μια ανάσχεση στη διείσδυση των τεχνολογιών στον γενικό πληθυσμό, πιθανόν λόγω της μη φιλικότητας των περισσότερων από τα προγράμματα που δημιουργούνται σήμερα για τους απλούς χρήστες και αυτό προβληματίζει σοβαρά την Ευρώπη» λέει ο ίδιος. «Στην Ελλάδα σήμερα απαιτούνται μεγάλου εύρους δημόσιες επενδύσεις, ανάλογες με αυτές που έγιναν για τη δημιουργία λιμανιών και σιδηροδρομικών δικτύων που θα κοστίσουν 6 με 7 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εξαλείψει αυτά τα φαινόμενα. Δυστυχώς η κυβερνητική παρέμβαση υπολείπεται» συμπληρώνει ο ίδιος.

Στοχευόμενες δράσεις

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προχωρώντας σε στοχευόμενες δράσεις. «Ενα καλό πείραμα σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν το πρόγραμμα “Δες την Ψηφιακά”, όπου χρηματοδοτούσαμε την αγορά υπολογιστή σε αριστεύσαντες φοιτητές με 500 ευρώ, παρέχοντας έτσι ένα ισχυρό κίνητρο». Οι στοχευόμενες ενέργειες πρόκειται να ενταθούν από τον επόμενο χρόνο μέσω της νέας εταιρίας του Δημοσίου «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.» που δημιουργήθηκε με στόχο να προβεί σε δράσεις μείωσης του χάσματος

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: