Γνωριμία με τις επιστήμες μέσα από το παιχνίδι

1Την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και οι μαθητές θα έχουν όλο τον χρόνο να ξεκουραστούν και να ψυχαγωγηθούν έπειτα από ένα εντατικό σχολικό τρίμηνο. Εχετε λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισκεφθείτε τρεις εξαιρετικά οργανωμένες εκθέσεις επιστημονικού χαρακτήρα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε με διασκεδαστικό τρόπο φλέγοντα ζητήματα του καιρού μας, όπως το νερό και τη διαχείρισή του, θεαματικές επιστημονικές εξελίξεις, όπως την επιστήμη του εγκεφάλου ή να κατανοήσετε, εσείς και τα παιδιά σας πώς λειτουργούν τεχνολογίες όπως αυτή των τηλεπικοινωνιών και οι μοντέρνες βιοτεχνολογίες. Οι τρεις εκθέσεις αυτές φιλοξενούνται σε αντίστοιχα ιδρύματα (Ευγενίδου, Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή) τα οποία έχουν μεγάλη παράδοση στην παραγωγή και φιλοξενία δρώμενων εκλαϊκευτικού και εκπαιδευτικού επιστημονικού χαρακτήρα.

Ο εγκέφαλος και τα μυστικά του

Τι είναι λοιπόν ο εγκέφαλος; Είναι όντως το πιο φανταστικό πράγμα που γνωρίζουμε μέσα σε ολόκληρο το σύμπαν! Μπορεί να μάθει κινέζικα, ισπανικά, ακόμα και σουαχίλι, ανάλογα με το ποιος του μιλάει. Μπορεί να ανακαλύψει και να κατασκευάσει διαστημόπλοια, μικροσκόπια, πυραμίδες και βηματοδότες.

Μπορεί να μάθει να ισορροπεί και να κατευθύνει το σώμα πάνω σε ακροβατικό σκοινί ή να συνθέτει μουσική. Αν και κλεισμένος μέσα στο κρανίο, μπορεί να στέλνει τις σκέψεις του στο εσωτερικό της γης, στα μακρινότερα αστέρια, ή πίσω στην εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές.

Επισκεφθείτε την έκθεση που διοργανώνει η εταιρεία Next Generation σε συνεργασία με το Δανέζικο Κέντρο Επιστημών Experimentarium και θα εντυπωσιασθείτε από το πόσα γνωρίζουν πλέον οι επιστήμονες για τη δομή και τη λειτουργία του σημαντικότερου ανθρωπίνου οργάνου, καθώς μπαίνουμε στην εποχή των «επιστημών» του.

Η μοναδικότητα της έκθεσης έγκειται στη βιωματική της ιδιότητα: τα 42 εκθέματα (δραστηριότητες / κατασκευές) είναι σχεδιασμένα με εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τρία τμήματα. Στο πρώτο παρουσιάζονται η δομή, η λειτουργία και η ανατομία του εγκεφάλου (π.χ. ο ρόλος των ορμονών, τι είναι τα νεύρα, η διάταξη των κέντρων που ελέγχουν το σώμα μας κ.ο.κ.).

Στη δεύτερη ενότητα (σκεπτόμενος εγκέφαλος) παρουσιάζονται ζητήματα όπως η νοημοσύνη και η προσωπικότητα, το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο, τι είναι η μάθηση και η μνήμη και στο τρίτο μέρος της, (ο εγκέφαλος κινεί το σώμα) παρουσιάζονται εκθέματα για τον έλεγχο της κίνησης του σώματος και την αίσθηση του χώρου.

Η έκθεση ξεκίνησε από τη Δανία το 1997 και παρουσιάστηκε σε επτά χώρες, προσελκύοντας περισσότερους από 2 εκατ. επισκέπτες.

Ελληνικός Κόσμος – Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Πειραιώς 254, Tαύρος. Mέχρι τις 16 Μαρτίου.Πληροφορίες: 210 9834776

Τα προβλήματα των υδάτινων πόρων

Η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι για μας στην Ευρώπη κάτι το αυτονόητο. Αυτό όμως δεν ισχύει για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε άλλα μέρη της Γης. Για εκείνους το νερό σημαίνει επιβίωση. Η έλλειψη γλυκού νερού -και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι ειδικοί- θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη τα επόμενα χρόνια. Βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση του καταλόγου των περιβαλλοντικών προβλημάτων, πολύ πιο μπροστά ακόμα και από τις κλιματικές αλλαγές, την καταστροφή των τροπικών δασών και την υπεραλίευση των ωκεανών.

Η έκθεση H2Over εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς προβληματισμού για το θέμα των υδάτινων πόρων, ενός τομέα στον οποίο η Siemens, που δημιούργησε την έκθεση αυτή, έχει ιδιαίτερη εμπειρία. Αποτελείται από πέντε ενότητες σχετικά με την αξία του πολύτιμου αυτού για τη ζωή και τη Φύση αγαθού, το άκρως αναγκαίο για την επιβίωση πόσιμο νερό, τη μεταφορά του που απαιτεί να καλύψει τεράστιες αποστάσεις, τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, των νερών της βιομηχανίας και του νερού της αποχέτευσης μέχρι τη διανομή του νερού σε πολύπλοκα δίκτυα ύδρευσης.

Παρουσιάζει πώς από τις καθημερινές μας πράξεις, χρήσεις και διεργασίες μπορούμε να αποφύγουμε τη σπατάλη και να οδηγηθούμε στην εξοικονόμηση του νερού. Το θέμα αυτό είναι καίριο και για τη χώρα μας, όπου παράλληλα με βελτιωμένες πρακτικές όλων μας, μπορεί να υποστηριχθεί με σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις και υποδομές. Η έκθεση δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του νερού στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και στην τεχνολογία που ανέπτυξε.

Κέντρο ΓΑΙΑ – Λεβίδου 13, Κηφισιά. Μέχρι τον Απρίλιο. Πληροφορίες: Εκπαιδευτικό τμήμα Κέντρου ΓΑΙΑ, τηλ. 210-80.15.870

Αποκαλύπτοντας θεμελιώδη αξιώματα και αρχές

Ενας πρωτοποριακός χώρος που συνδυάζει μάθηση και ψυχαγωγία, η Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, λειτουργεί από τον Νοέμβριο 2006 στο Ιδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το Γαλλικό Μουσείο Επιστημών La Villette. Μέσα από πραγματικές καταστάσεις πειραματισμού, σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, ο επισκέπτης δοκιμάζει τις γνώσεις, τη φαντασία και την εφευρετικότητά του. Διαφορετικά υλικά με ποικίλες ιδιότητες και εφαρμογές, τεχνολογικές συσκευές και εργαλεία της καθημερινής ζωής, ομοιώματα ζωτικών στοιχείων των ζωντανών οργανισμών, περιμένουν τον επισκέπτη, για να του αποκαλύψουν θεμελιώδη επιστημονικά αξιώματα και αρχές.

H έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 1200 m2, όπου παρουσιάζονται ισάριθμες μόνιμες συλλογές διαρθρωμένες σε θεματικές ενότητες: «Υλη και Υλικά», «Επικοινωνία: Ηχος και Εικόνα» και «Βιοτεχνολογία». Στην πρώτη ενότητα θα έχετε την ευκαιρία να πειραματιστείτε με υλικά, μαθαίνοντας για τις ιδιότητές τους. Για παράδειγμα ένας μετρητής σας δείχνει την αγωγιμότητα κάθε υλικού, αφού τοποθετήσετε ένα διαφορετικό κάθε φορά σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Ενα παιχνίδι φωτός σας αποκαλύπτει τις ιδιότητες των οπτικών ινών, ενώ ψηφιακά βίντεο σας παρουσιάζουν εικόνες μικροσκοπίων που σας μεταφέρουν στις ελάχιστες διαστάσεις κάθε υλικού που έχουμε καταφέρει να δούμε και να μαγνητοσκοπήσουμε.

Στην ενότητα των τηλεπικοινωνιών θα δείτε τύμπανα που δείχνουν την κίνηση των ηχητικών κυμάτων, πιάτα που ενισχύουν τον ήχο και μια εντυπωσιακή μακέτα-στούντιο φωτισμού κινηματογραφικών σκηνών. Τέλος στον όροφο της βιοτεχνολογίας θα παρακολουθήσετε βίντεο που εξηγούν την ανατομία του κυττάρου, θα παίξετε κουίζ με τις θεωρίες του Μέντελ και θα μετρήσετε το μήκος του DNA μερικών ζωντανών οργανισμών, όπως του ανθρώπου. Η έκθεση απαιτεί χρόνο και διάθεση για παιχνίδι.

Ευγενίδειο Πλανητάριο – Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο. Μόνιμη έκθεση. Πληροφορίες στο τηλ. 210 9469600

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: