Μικροηλεκτρονική στην Ελλάδα

nanoΟταν ακούτε για «μίκρο» και «νάνο» ηλεκτρονική στο μυαλό σας έρχονται πιθανότατα οι εικόνες των επεξεργαστών της intel και της AMD που κάνουν τους υπολογιστές μας να λειτουργούν, επιστήμονες με λευκές ρόμπες σε καθαρά δωμάτια στην Κοιλάδα του Πυριτίου (Sillicon Valley) στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, ίσως και ο διάσημος νόμος του Μουρ, που προβλέπει ότι κάθε έξι μήνες τα κυκλώματα των ηλεκτρονικών συσκευών –που όλοι χρησιμοποιούμε πλέον– θα μικραίνουν, ενώ ταυτόχρονα θα διπλασιάζεται η υπολογιστική ισχύ τους.

Αυτό που πιθανότατα δεν γνωρίζετε είναι ότι τα ηλεκτρονικά κυκλώματα έχουν φτάσει πια σε τόσο μικρά μεγέθη –ακόμα και κάτω από 10 νανόμετρα, (δέκα εκατομμυριοστά του χιλιοστού)– ώστε να μπορούν οι επιστήμονες πλέον να δημιουργήσουν θεαματικές εφαρμογές όπως εμφυτεύσιμα βιο-κυκλώματα για χρήση στην Ιατρική, αισθητήρες ακριβείας για την ανίχνευση της περιβαλλοντικής μόλυνσης, ισχυρά νέα κυκλώματα για τις κινητές τηλεπικοινωνίες, κανονικά βιοχημικά εργαστήρια σε διαστάσεις βελόνας, εύκαμπτες οθόνες και πολλά άλλα.

Παρούσα η Ελλάδα

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, στην Eλλάδα έχει αναπτυχθεί πλέον μια μικρή κοινότητα βιομηχανιών και ερευνητικών κέντρων που σχεδιάζουν, αναπτύσσουν και εξάγουν τέτοια τεχνολογία σε όλο τον κόσμο, παίζοντας όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Την περασμένη βδομάδα στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έγινε το τρίτο διεθνές συνέδριο Micro& Nano, που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του Ιδρύματος γύρω απ’ όλα αυτά τα θέματα. 250 επιστήμονες από 23 χώρες μεταξύ των οποίων αρκετοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν, παρουσίασαν 205 νέες μελέτες γύρω από τα κυκλώματα πυριτίου και τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κυκλωμάτων, τους έξυπνους αισθητήρες και το μέλλον της… περαιτέρω σμίκρυνσης των κυκλωμάτων.

Τα τσιπάκια που καταφέρνει να κατασκευάσει σήμερα η βιομηχανία φτάνουν ακόμα και τα 45 νανομέτρα, όμως στα ερευνητικά εργαστήρια οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν ακόμα και κυκλώματα της τάξης των 5 νανομέτρων. Η κάθοδος πρακτικά στο μηδέν περίπου καταργεί πια τον νόμο του Μουρ και φέρνει την τεχνολογία που όλοι χρησιμοποιούμε στο όριο του τέλους της. Για να φτάσουν ώς εκεί οι επιστήμονες υιοθετούν νέες τεχνικές. «Πολλές από τις εργασίες που παρουσιάστηκαν αφορούσαν τις τεχνικές μοριακής αυτοοργάνωσης ενός πολυμερούς που είναι το επόμενο βήμα στην κατασκευή κυκλωμάτων σε τόσο μικρές διαστάσεις», λέει η Ανδρούλα Νασιοπούλου διευθύντρια του Ινστιτούτου Μικροηλεκτρονικής και μία από τους επιστήμονες με την σημαντικότερη συμβολή στην ανάπτυξη της μικροηλεκτρονικής στην Ελλάδα.

Οταν οι επιστήμονες θέλουν να φτιάξουν κυκλώματα σε νανο-διαστάσεις εγχύουν (εκτύπωση φιλμ) ένα υλικό πάνω σε πυρίτιο σχηματίζοντας τις διατάξεις του κυκλώματος που επιθυμούν να κατασκευάσουν. Στις διαστάσεις κάτω των δέκα νανομέτρων όμως είναι αδύνατο να πετύχουν την εκτύπωση φιλμ πολύπλοκων κυκλωμάτων. Η τεχνική της μοριακής αυτοοργάνωσης επιτρέπει σε εξελιγμένα υλικά να παίρνουν την επιθυμητή θέση μόλις τα χτυπήσει φως. Πέρα από τα παραπάνω εξωτικά επιστημονικά θέματα, οι σύνεδροι παρουσίασαν και απτά αντικείμενα που θα αλλάξουν τη ζωή μας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του Δημόκριτου παρουσίασε τη δημιουργία ενός πολυμερούς υλικού (σ.σ.: σαν πλαστικό) το οποίο μπορεί να αναπαράγει τα τρία βασικά χρώματα που χρησιμοποιούνται στις οθόνες (υπολογιστών και τηλεόρασης) σήμερα. Η καινοτομία αυτή θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική αφού φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την κατασκευή εύκαμπτων οθονών σε όλα τα πιθανά σχήματα και μεγέθη. «Μέχρι σήμερα έπρεπε να αλλάξεις υλικό για την παραγωγή του αντίστοιχου χρώματος που ήθελες να πάρεις. Με το υλικό που κατασκευάσαμε απλώς αλλάζεις τη διέγερση κάτι που θα κάνει πολύ ελκυστικότερη την μαζική παραγωγή τέτοιων συσκευών. Πιστεύω ότι σε τρία με τέσσερα χρόνια θα δούμε τις πρώτες εύκαμπτες οθόνες σε ευρεία χρήση», λέει η κυρία Νασιοπούλου.

Στο τμήμα των υλικών, εντύπωση ακόμα προκάλεσε η παρουσίαση μιας Αγγλικής εταιρείας η οποία εισάγει το πυρίτιο σε… οδοντόκρεμες. «Ο λόγος είναι ότι το πυρίτιο έχει την ιδιότητα να διορθώνει μικροβλάβες των δοντιών, οπότε μπορεί να είναι καλύτερο από τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα», μας εξηγεί η κυρία Νασιοπούλου.

Καινοτομίες

Στον τομέα των έξυπνων συστημάτων, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε η κατασκευή ενός μικροκυκλώματος που θα χρησιμοποιηθεί στην ανίχνευση της πίεσης των ματιών για εφαρμογές στην οφθαλμολογία, καθώς και υπερ-ακριβείς αισθητήρες ανίχνευσης αερίων, όπως το μεθάνιο, το αιθάνιο, το οξείδιο του αζώτου κ.ά., που αναμένεται να βρουν εφαρμογή σε συστήματα ασφαλείας στη βιομηχανία, καθώς και συστήματα ελέγχου της μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα. «Δεν προχωράει μόνο η έρευνα με πολύ γρήγορους ρυθμούς αλλά και η υιοθέτηση των καινοτομιών αυτών από τη βιομηχανία», λέει η κυρία Νασιοπούλου. «Αυτό που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους όμως είναι ότι υπάρχουν πλέον 19 τουλάχιστον εταιρείες στην Ελλάδα με διεθνείς προοπτικές. Και καθώς προχωράει η έρευνα είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν και άλλες».

Advertisements
 1. «Στην Eλλάδα έχει αναπτυχθεί πλέον μια μικρή κοινότητα βιομηχανιών και ερευνητικών κέντρων». Ίσως σε επόμενο ποστ να αναπτύξετε αυτήν την πρόταση. Δημιουργούν θέσεις εργασίας; Δημιουργούν πλούτο; Υπάρχει ελπίς;

  • nikan
  • 2 Δεκεμβρίου 2007

  Δες και το htci (Hellenic Technology Clusters Initiative). Έχει 25 εταιρείες μικροηλεκτρονικής

  • adamo
  • 2 Δεκεμβρίου 2007

  @kukuzelis:
  Δημιουργούν θέσεις εργασίας;

  Λίγες, αλλά καλές.

  Δημιουργούν πλούτο;

  Γνωρίζω για τουλάχιστον μία εταιρία που «άλλαξε χέρια» για πολλά εκατομμύρια. Άρα και πλούτος δημιουργείται.

  Υπάρχει ελπίς;

  Πάντα.

 2. @kukuzelis: Επιβεβαίωνω τον adamo και στα 2 πρώτα γιατί δούλευα σε αυτή την εταιρεία

 3. κι εγώ το ίδιο, μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή το όνομα της εταιρίας αλλά θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: